Road trip in Amerika

Road Trip AmerikaAmerika is een geweldig land om met de auto of camper te doorkruisen. De wegen zijn goed, er is veel te zien en er zijn altijd genoeg hotels en restaurants voor de nachtrust en de inwendige mens. Alleen de natuur is al prachtig. Het landschap in de Verenigde Staten is enorm variërend, van oeroude bossen en besneeuwde bergen tot kilometerslange graanvelden en gortdroge woestijnen.

Een ideaal land dus voor een road trip. Er zijn een aantal befaamde en historische trajecten die je kunt afleggen, zoals de veelbezongen Route 66. Deze autoweg loopt dwars door de USA, van Chicago naar Santa Monica nabij Los Angeles. Route 66 is officieel opgeheven en vervangen door allerlei snelwegen, maar de oude weg is er nog steeds voor toeristen die van slow en nostalgie houden.

Langs de westkust van Amerika kun je Highway 1 nemen, ook wel bekend als de Pacific Coast Highway. Deze weg loopt bijna geheel langs de Stille Oceaan langs een van de mooiste kustlijnen ter wereld. Onderweg passeer je de Golden Gate Bridge bij San Francisco en Los Angeles.

Langs de oostkust heb je Highway 95, die begint aan de Canadese grens en eindigt in het verre zuiden, in Miami. Je kunt de rit helemaal afmaken door de Overseas Highway te nemen naar Key West. Deze weg van 182 kilometer gaat meer over zee dan over land, je passeert maar liefst 42 bruggen.

Een auto of camper huren in Amerika is eenvoudig, op alle vliegvelden en in alle steden is een groot scala aan autoverhuurbedrijven aanwezig waar je terecht kunt. Het is aan te raden een internationaal rijbewijs mee te nemen als je in de VS een auto huurt.

Rijtips in Amerika

Road Trip AmerikaBen je van plan een road trip in Amerika te ondernemen, dan vind je hier nog wat tips om je vakantie zo aangenaam mogelijk te maken. In de Verenigde Staten is het rijden nou eenmaal anders dan in Europa, ook al rijden ze dan aan de goede kant van de weg.

► Maximumsnelheid: elke staat heeft zijn eigen snelheidslimiet op de snelwegen. In Hawaii mag je niet sneller rijden dan 60 mijl per uur (circa 100 kilometer per uur), in het uitgestrekte Texas ligt de maximumsnelheid op 80 mijl per uur (circa 130 kilometer per uur). In het algemeen is de snelheidslimiet lager dan in Nederland en wees verstandig je er aan te houden. De boetes zijn fors en de Amerikaanse verkeerspolitie is zelfs in staat je met een helikopter te volgen om je tot stoppen te dwingen.

► Lane: in Amerika tellen snelwegen soms wel vier, vijf of zes rijstroken. Aan elke kant, welteverstaan. In Nederland geldt de regel dat het langzame verkeer rechts rijdt, maar in de VS mag je rijden op welke lane je maar wilt. Het kan dus voorkomen dat er iemand als een slak rijdt op de linkerrijstrook. Tip: blijf zoveel mogelijk in je eigen lane, in welke rijstrook je ook rijdt.

► Weg van de snelweg: voor het ware Amerika ga je van de snelweg af. De highways zijn bedoeld om ergens snel te komen en gaan in een wijde boog om steden heen en overal onderdoor en bovenlangs, waardoor je weinig van de omgeving ziet. Rij je op kleinere wegen, dan zie je hoe de Amerikanen wonen, waar ze winkelen en hoe ze leven. Om voor een lunch even te stoppen in een authentieke Diner voor een megagrote hamburger.

► Pech: heb je pech onderweg, dan neem je contact op met de American Automobile Association (AAA). Je belt het telefoonnummer 1-800-AAA-HELP (1-800-222-4357) en zeg dat je hulp nodig hebt (“you need roadside assistence”). De AAA stuurt je naar een garage waar de automobielclub een overeenkomst mee heeft. Als je lid bent van de ANWB, bel dan ook de ANWB Alarmcentrale om de pechhulpkosten te declareren.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 oktober 2013. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een road trip in Amerika, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam