Koningaap - Costa Rica

Reisverhaal Costa Rica & Panama

Woensdag 13 februari

Bar 'Don Jose' in DavidMet een lichte kater opgestaan vanochtend. Jack, Rob en ik vierden gisteravond dat we de kayaktrip hebben overleefd en daarbij werden heel wat flesjes Pilsen genuttigd. In ons gezelschap bevonden zich ook een Ier die geobsedeerd was door alcohol en vrouwen en een nogal simpele Amerikaan met wie niet te praten viel. Het was erg gezellig en we hebben heel wat afgelachen.

Wederom een kort nachtje achter de rug, om zes uur stapte ik al op de veerboot naar Golfito om vandaar naar Panama te reizen. Het water waar we over voeren kwam me bekend voor…. Ook Rob ging vandaag naar Panama en we reisden een stukje samen. In Golfito na een snel ontbijt op de bus gestapt naar de grens. Daar vonden weer de gebruikelijke douaneformaliteiten plaats: formulieren invullen, in lange rijen wachten en – dat is nieuw voor mij – een postzegel kopen en die in je paspoort laten plakken als bewijs dat je de exit duty hebt betaald. Als je vaak naar Costa Rica reist is je paspoort op een gegeven moment tot een postzegelalbum (met een nogal saaie verzameling) getransformeerd.

In Panama viel me direct op dat de wegen er een stuk beter zijn dan in CR. Bij de Panamese paspoortcontrole moest ik een tijdje wachten op Rob, die als Australiër een visum nodig heeft om het land binnen te komen. Als Nederlander kun je gratis en probleemloos Panama in. In David, de eerste grote plaats in Panama, scheidden onze wegen. Rob ging verder naar Panama City, ik bleef in David.

Ik had zin in wat luxe en een warme douche en besloot in het duurste en meest exclusieve hotel van de stad te overnachten, met zwembad, portier, marmeren vloeren en inderdaad een hele hete douche. Panama is stukken goedkoper dan CR, had ik al gemerkt, dus ik kon het me veroorloven. In een restaurantje vlakbij het busstation at ik een warme maaltijd inclusief drankje voor 90 dollarcent. Dollarcent ja, want de Amerikaanse dollar is hier de ‘nationale’ munteenheid. Bier is zelfs goedkoper dan water, dus dat belooft wat de komende dagen hier.

► Lees verder naar donderdag 14 februari.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam