Koningaap - Costa Rica

Reisverhaal Costa Rica & Panama

Vrijdag 15 februari

Het vliegtuigje waarmee ik naar Bocas del Toro vloog was inderdaad heel klein, het is het kleinste toestel waar ik ooit mee gevlogen heb. Er pasten maar twintig mensen in. Er was wel een stewardess aan boord, maar service werd er niet verleend. Het toestel was een Shorts 360, nooit van gehoord. Het vloog laag en het Panamese landschap was dan ook goed te zien. We moesten na enige tijd een hoge berg over en dat was goed te merken: het vliegtuigje hijgde en pufde om op grote hoogte te komen. We verdwenen in de wolken en ik hoopte maar dat de piloot het toestel niet enkel op zicht bestuurde.

Na een uur, na een tussenstop, kwamen we aan in Bocas del Toro. Ik hoorde van Nederlanders in Montezuma dat het eiland Bastimentos de moeite waard was om te verblijven. Het is minder toeristisch en ongerepter dan het hoofdeiland. Ik charterde daarom direct een boot voor twee dollar om linea directa naar Bastimentos te gaan.

Het voelde meteen een stuk anders aan de Caribische zee dan aan de kant van de Pacific. De bevolking bestaat vooral uit zwarten, ooit afkomstig uit Jamaica (en daarvoor uit Afrika), die een stuk relaxter zijn dan de mensen aan de Pacifische kant. Die zijn toch een beetje stijf. Hier wordt wat rustiger aan gedaan en ook veel gezongen. Ze spreken hier een eigen soort Engels, vermengd met Spaanse woorden en woorden uit het lokale Indiaanse dialect (hier schijnen nog een paar indianen te wonen).

Al om tien uur had ik me gesetteld in mijn verblijf op palen in Bastimentos, klaar om het eiland te verkennen en om niks te doen. Er zijn geen wegen op het eiland, er is één pad dat door het dorp loopt. En wat is het vies, ongelofelijk vies. Overal waar je kijkt ligt afval, grote bergen rommel, etensresten, lege flessen, plastic en blikjes. In het dorp is geen vierkante meter waar geen afval ligt. Overal shit om je heen, grote hopen shit. Ik zag prachtige rode en gele bloemen groeien, omringd door rotzooi. Vanaf het balkon keek ik direct naar de zee, met palmbomen en stapels afval. Het pad naar het strand was bezaaid met troep. Ik begrijp het niet, waarom ruimen ze het niet een beetje op? Als iedereen in het dorp helpt, is het in een dag gedaan. Tja.

► Lees verder naar zaterdag 16 februari.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam