Koningaap - Costa Rica

Reisverhaal Costa Rica

Dinsdag 19 februari

Eén voor één vertrokken de Nederlanders, acht in totaal: drie stelletjes en twee jongens. Ze waren nogal aanwezig met hun luide gesprekken. Ze wisten niet dat ik een landgenoot was omdat ik niet met hun in gesprek ging, maar ik kon wel al hun gesprekken verstaan. Ik was bijna getuige van een soort soap. Iedere keer als een stel even wegging, gingen de anderen roddelen over die twee. Iedereen deed er aan mee en elk stel ging wel even weg, dus het was erg vermakelijk. Temeer omdat de verhalen over hun reisgenoten niet erg positief waren. Als ze het zelf eens wisten!

Geleidelijk keerde de rust terug in Villa Hegalva, de plaats waar ik verblijf. Een zeer vriendelijke en relaxte overnachtingsstek, gerund door een Costa Ricaanse familie. De twee dochters, ik schat 17 en 21 jaar oud, doen al het werk en de moeder int al het geld. De vader bemoeit zich er niet teveel mee en maakt af en toe een rondje over het terrein om te kijken of alles goed gaat. Het grootste deel van de dag laat hij zich niet zien. Ook oma komt soms even langs scharrelen.

Er lopen ook wat kleine kinderen rond, maar bij wie die horen is me niet bekend. Die zullen wel bij een van de twee dochters horen. En natuurlijk zijn er een aantal honden, mager, verwaarloosd en altijd bedelend om eten. Overal in Costa Rica en Panama kwam ik ‘zwerfhonden’ tegen en de een zag er nog slechter uit dan de ander.

Niet in de laatste plaats hebben heel veel muggen en kleine zwarte vliegjes hun onderdak in Villa Hegalva gevonden, waarschijnlijk aangetrokken door de grote tuin. Vooral de vliegjes zien er een sadistisch en satanisch genoegen in om op benen, armen, gezicht en nek te gaan zitten (zeg maar de onbedekte lichaamsdelen). En wat erger is: ze steken ook nog, te merken aan de vele rode bultjes die ik uren later op mijn lichaam aantref en die venijnig jeuken. En wat nóg erger is: ze trekken zich geen reet aan van de anti-muggenolie. Je ziet ze op je arm zitten en je kunt ze makkelijk doden, maar je hoort ze denken: “Het kan me niet schelen, ik heb mijn dosis gehad. Lekker puh!”

► Lees verder naar woensdag 20 februari.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam