Koningaap - Costa Rica

Reisverhaal Costa Rica

Zaterdag 2 februari

Elke ochtend bij het ontwaken hoor ik buiten een kakofonie van vogelgeluiden. Het zijn geluiden die ik nog niet eerder heb gehoord en ze zijn er in verschillende varianten. Een van die vogels maakt precies hetzelfde geluid als een ontvangen sms-bericht. Iedere keer denk ik dat ik een berichtje op mijn mobiele heb ontvangen, terwijl m’n mobieltje hier niet eens werkt. Er zijn nog meer mobiele telefoongeluiden die door de vogels hier worden nagedaan – of andersom, het is maar hoe je het bekijkt.

Pelican in the harbour of PuntarenasHet regende nog steeds pijpenstelen en de vulkaan was nog steeds in wolken gehuld, tijd dus om te vertrekken. Ik nam de bus naar Tilarán, waar ik overstapte op de bus naar Puntarenas. Ik had behoefte aan zon, en die kreeg ik ook! Vanaf Tilarán zag ik het gele gevaarte en die heeft me de rest van de dag niet meer losgelaten. In Puntarenas zag ik ook de Pacific weer, een leuk weerzien na de vorige keer in Maleisië in 1999. In het havenstadje was het ook meteen tropisch en zweterig warm, klef warm zelfs, dat zo kenmerkend is voor de tropen.

Terwijl ik rondwandelde in Puntarenas had ik het gevoel in het échte Costa Rica te zijn. Het zag er niet zo clean uit en waarschijnlijk heeft alles ermee te maken dat het stadje niet gericht is op toeristen. Het gevolg is ook dat ooit prachtige koloniale gebouwen compleet verwaarloosd zijn en dat er veel vuil op straat ligt. Sommige buurten vond ik bovendien erg armoedig en aan de voetballende jochies op straat te zien zijn dat geen buurten waar je je na zonsondergang moet begeven.

Toen het donker begon te worden ben ik snel richting mijn hotel gelopen. Er hing opeens een gespannen sfeer in de straten en op elke hoek stonden gewapende agenten en leden van de oproerpolitie. De winkels lieten hun rolluiken zakken en restaurants stapelden hun stoeltjes op de tafels. Het had er alles mee te maken dat hier morgen de presidentsverkiezingen plaatsvinden. Er mag ook een paar dagen geen alcohol worden geschonken (dat heb ik weer!). Kennelijk wil de regering mogelijke onrust zoveel mogelijk voorkomen.

► Lees verder naar zondag 3 februari.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam