Koningaap - Costa Rica

Reisverhaal Costa Rica

Dinsdag 5 februari

Spaans is de voertaal hier, en dat is te merken ook. Niet zozeer onder de Costa Ricanen, want die spreken door de Amerikaanse invloeden een behoorlijk woordje Engels. Je merkt het meer onder de rugzakreizigers. Bijna iedereen onder hen lijkt Spaans te spreken en dat wordt ook fanatiek in de praktijk gebracht.

Ik spreek amper Spaans, ik moet me behelpen met het boekje ‘Wat & Hoe’. Ik vond het wat overdreven om speciaal Spaans te leren voordat ik hier naartoe ging – als ik naar China of India ga, ga ik ook geen Chinees of Hindoestaans leren. Op de boot hiernaartoe kwam ik een paar Fransen tegen die continu Spaans spraken. Toen ik met hen een conversatie in het Engels wilde beginnen, bleek het dat zij díe taal niet beheersen. ‘You speak a little bit of French, and then we speak a little bit of English’, zei een van hen. ‘I speak a little bit of French, and then you speak a little bit of Dutch’, gaf ik daarop als antwoord.

Ja zeg, kom, ben ik in Costa Rica en moet ik naast het Engels het Spaans machtig worden, dan wordt er van mij verlangd dat ik óók nog het Frans ga leren. Toen ik dat zei viel dat niet in goede aarde en hebben we geen woord meer gewisseld. Nog een praktijkgeval: ik nam vanochtend de bus naar Cobáno. Fout, dat is Cóbano. Tja, weet ik veel. Tot drie keer toe verbeterde de kaartjesverkoper me voordat ik het door had. Waarop alle Spaans-sprekende backpackers in de bus me uitlachten. Don’t fuck with me!, dacht ik bij mezelf.

Ik moest naar Cóbano om geld te wisselen. Het is het enige dorp in de omgeving met een bank. De bankmedewerker wilde me eerst geen geld geven omdat hij de handtekening op mijn travellers cheques niet goed genoeg vond lijken. Ja zeg! Als je een paar duizend kilometer van huis bent en het is zweterig warm en je moet je handtekening tig keer zetten, dan kan er wat variatie in komen. Ik moest nogmaals op elke cheque mijn handtekening zetten voordat ik mijn colones kreeg. Ik blijf nog maar een dagje, dus terug in de bus naar Montezuma – om te zwemmen, te luieren en bier te drinken (het mag weer!).

► Lees verder naar woensdag 6 februari.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam