Bereid je voor op een (lange) vakantie!

Op vakantie gaan is natuurlijk leuk en een lange vakantie is natuurlijk nog leuker. Maar de periode voor vertrek kan soms voor de nodige stress zorgen. Je werk moet af voor je vertrekt, het huis moet op orde zijn en alle spullen voor de reis moeten tijdig aangeschaft of gewassen worden.

Paklijstjes maken helpt hierbij enorm, vooral als je hier vroegtijdig mee begint. Zo voorkom je dat je belangrijke items niet vergeet. Ervaren reizigers hebben waarschijnlijk ook al een routine ontwikkeld om hun voor te bereiden op een nieuwe reis. Toch blijft niets vergeten een lastige klus. Wel, in dit artikel hebben we het over die typische kleine dingen die je vaak per ongeluk thuis laat liggen. Hopelijk gaat het bij je volgende reis dan beter!

Contactlenzen en bril

Ai, dit vergeet je beter niet, want hiervoor ter plaatse een oplossing vinden is niet simpel! Zeker als je geen standaard sterkte hebt, kan dit zeker lastig zijn. Gelukkig kun je lenzen online bestellen tegenwoordig en dat scheelt natuurlijk veel stress de week voor een lange reis. Online vind je gewoon alle vertrouwde merken en vaker ook goedkopere lenzen, zodat je zonder gedoe een grote voorraad lenzen kan inslaan.

Nog een pro-tip: wanneer je op vakantie gaat, kan het beter zijn daglenzen te dragen. Zo hoef je geen extra producten mee te nemen. Dit is ook goed wanneer je gaat zwemmen. In tropisch water zitten vaak schadelijke bacteriën die op je lenzen kunnen blijven zitten en zo schade aan je ogen kunnen richten. Daglenzen gooi je echter na één keer dragen weg, dus daarmee is dat probleem meteen opgelost.

Tandenborstel

Toch wel zoiets typisch dat je ook vergeet. Waarom? Je hebt vaak de avond voordien al alles gepakt, gecheckt en dubbel gecheckt. In de ochtend poets je je tanden en heb je snel de gewoonte deze terug op zijn gewone plek terug te zetten.

Pro-tip: koop een nieuwe tandenborstel voor het reizen, liefst nog eentje met een beschermhuls voor je borsteltje. Zo kun je deze nieuwe tandenborstel alvast de avond voordien pakken en heb je een nieuwe tandenborstel om naar uit te kijken.

GSM-oplader

Dit is ook weer zo typisch om te vergeten, een oplader voor de mobiele telefoon. Die steekt waarschijnlijk nog ergens in een stopcontact of je denkt er gewoon niet aan. Vergeet de oplader echter niet, want je maakt natuurlijk wel graag foto’s op vakantie of je wilt een berichtje naar je vrienden en familie sturen. Ga je naar een ver land? Dan is de kans ook groot dat je een andere soort oplader nodig hebt. Kijk dit dus zeker even na!

Je identiteitskaart

Niet echt typisch om te vergeten, maar je hoort wel steeds verhalen van mensen die op de luchthaven aankomen zonder… identiteitskaart. Liever op veilig spelen en dit nog eens herhalen! Vergeet je belangrijke papieren niet! Ook een goede tip is steeds een extra kopie te maken van je identiteitskaart. Neem deze kopie dan mee gedurende de dag tijdens de vakantie en laat je identiteitskaart in de kluis van het hotel. Zo vermijd je het risico je echte identiteitskaart te verliezen!

Zo, jij bent klaar om zorgeloos op vakantie te vertrekken! Je hebt je checklist, je hebt deze lijst ook nog eens doorlopen en deze keer zal je echt niets vergeten. Geniet ervan en vergeet ons niet een kaartje te sturen 😉

Voor het laatst bijgewerkt op 13 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over ‘bereid je voor op een lange vakantie’, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Wat je NIET moet meenemen op reis

DrugsNatuurlijk, het is altijd moeilijk kiezen. Wat neem je wel en niet mee op reis? Zijn die extra T-shirts echt nodig? Is die lange broek niet te warm voor het gebied? Is een slaapzak niet wat overdreven? Dubben, passen, meten, twijfelen en weer dubben, dat komt er bij kijken als je een rugzak, reistas of koffer inpakt. Maar is er is ook bagage die je zeker moet laten liggen. Deze zes spullen moet je zeker NIET meenemen op reis.

Drugs

Je wilt niet weten hoeveel ellende je ermee op de hals haalt, in het buitenland. Weinig andere landen zijn zo tolerant als Nederland, als het om drugs gaat. Overweeg zelfs niet de kleinste milligram mee te nemen, in het ergste geval zit je de rest van je leven in een stinkende benauwende gevangenis tot het doodvonnis wordt voltrokken. Op hulp van de Nederlandse ambassade hoef je niet te rekenen. Ben je thuis van het drugsgebruik, zorg dan dat je je bagage goed binnenste buiten keert om geen enkele achtergebleven korrel mee te nemen.

Juwelen

Ook al ben je nog zo gehecht aan die gouden ring van je overleden oma of je exclusieve Rolex-horloge, het is beter ze gewoon thuis achter te laten. Je bent een magneet voor dieven en straatrovers in het buitenland. Je denkt zelf waarschijnlijk dat je een stijlicoon bent, maar voor criminelen ben je een kans-die-je-niet-kunt-laten-liggen-icoon. Het ziet er ook een beetje suf uit als je een paar roepie probeert af te dingen met bling bling aan je handen. Neem juwelen alleen mee voor speciale gelegenheden, zoals een Oscar-uitreiking, en bewaar ze dan in de kluis van je hotel.

Spullen die je ter plekke kunt kopen

Het is wellicht een fijne voorraad, zes tubes tandpasta in je rugzak als je op wereldreis gaat, maar dat is echt niet nodig! Je kunt ruimte besparen als je ter plekke in het buitenland spullen koopt, als er iets op is. De meeste basisbenodigdheden – tandpasta, pleisters, aspirine, noem maar op – kun je buiten de grenzen aanschaffen. Zelfs als je in de outback bivakkeert, kom je na een tijdje altijd wel weer in een grote stad waar je in de supermarkt je voorraad kunt aanvullen.

Shampooflesjes van een hotelSchoonheidsproducten

Tenzij je naar een Oscar-uitreiking gaat, kun je je schoonheidsproducten ook best een paar weken in je eigen badkamer laten liggen. Op vakantiefoto’s zie je er heus niet uit als een zwerver als je een paar keer een ‘2-in-1 shampoo & conditioner’ in je haren smeert. Als je avontuurlijk genoeg bent om een tijdje op een exotische bestemming rond te hangen, kun je ook best zonder make-up, cosmetica en haarproducten. Bovendien vind je in hotels vaak gratis miniflaconnetjes shampoo, hydraterende crème en zeep. Gebruik ze en stop ze in je bagage voor je volgende overnachting.

Snorkeluitrusting

Qua formaat is het al onhandig om in je rugzak of koffer te stoppen: een veel te dikke duikbril en veel te lange snorkel. Voor die paar keer dat je de zee in duikt, hoef je heus niet een deel van je schaarse bagageruimte op te offeren voor je snorkeluitrusting. Vrijwel overal kun je ter plaatse een snorkel en duikbril huren of voor weinig geld kopen. Alleen die duikbril met geslepen glazen, die mag in je reistas.

Meer dan één reisgids

Eén (goede) reisgids voor je reis is echt meer dan genoeg. De rest van de informatie zoek je wel op met je smartphone, laptop of tablet. Ga je lange tijd op reis, koop dan een nieuwe reisgids als je op je nieuwe bestemming bent en verpats je oude exemplaar aan een reiziger die jouw vorige bestemming als reisdoel heeft. Je kunt zelfs overwegen alleen de bladzijden eruit te scheuren of te kopiëren die je écht nodig hebt. Overigens kun je papieren reisgidsen ook steeds vaker als pdf-downloaden, scheelt zo weer 500 gram.

Foto's © depositphotos.com/belchonock; Wereldreizigersclub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Tips over nat scheren op reis

Tips over nat scheren op reisVoor de (echte) mannen onder ons: nat scheren op reis kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Je kunt er natuurlijk voor kiezen je baard te laten staan. In sommige landen, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten, zal dat bijzonder worden gewaardeerd.

In veel andere landen kan een baard je het imago geven van een onverzorgde, vunzige backpacker. Daarmee kun je vooral tegen problemen aanlopen bij gezagsdragers op luchthavens, grenskantoren, ambassades en consulaten (tenzij je een keurig verzorgd getrimd baardje hebt). Bij het aanvragen van een visum of bij het passeren van lastige grensovergangen zorg er zelf altijd voor dat ik gladgeschoren ben.

Als je geen baard wenst, zal je je dus met enige regelmaat van overtollige baardharen moeten ontdoen. Hier vind je 6 tips over nat scheren op reis.

# 1 Neem je eigen scheermesje mee

Vertrouw op het scheermes dat je thuis ook gebruikt. Zeker, overal in het buitenland zijn scheermesjes te koop en in de wat duurdere hotels worden ze gratis ter beschikking gesteld. Het zijn echter vaak plastic exemplaren van het goedkoopste soort, waar je na één keer scheren een ruwe en bloederige huid aan over houdt. Denk aan de weggooimesjes van Bic, die je eigenlijk alleen in uiterste noodgevallen op je tere wangen moet loslaten.

# 2 Neem voldoende reserve scheermesjes mee

Als je op wereldreis gaat of een hele lange reis gaat maken, is het verstandig voldoende reserve scheermesjes mee te nemen. Je zult zien dat je dat ene specifieke scheermesje van het type M3 POWER (of zoiets) dat net op jouw scheermesjeshouder past, in het buitenland niet kunt vinden. Je wilt niet het risico lopen een voordeelpak verkeerd passende scheermesjes in je rugzak of koffer te moeten meesjouwen.

# 3 Wen aan scheren met koud water

Thuis ben je natuurlijk niet anders gewend dat je gezicht met heerlijk warm water zacht en gloeiend te maken, voordat je met je scheermes aan de slag gaat. In de meer goedkope guesthouses in warme en tropische landen zal je zelden warm water aantreffen. Of er is een beperkte hoeveelheid warm water, opgewarmd door de zon, dat je liever wilt gebruiken voor een douchebeurt. Probeer eraan te wennen je met koud of lauw water te scheren. Je gezicht voelt wat minder aangenaam, maar het scheren gaat uiteindelijk net zo gemakkelijk.

# 4 Neem scheergel mee

Voor een langere trip kun je beter een bus scheergel meenemen dan een bus scheerschuim. Je doet er namelijk langer mee, mits je er zuinig mee omgaat. Een heel klein beetje gel in je hand, dat je tot schuim wrijft, is vaak al genoeg voor een volledige scheerbeurt. Scheerschuim gaat eerder op, en is met name buiten de grote steden in derde wereldlanden niet altijd even gemakkelijk te krijgen.

# 5 Laat je eens scheren bij de kapper

Bij een baard van een paar dagen of langer is het uiterst aangenaam je onder handen te laten nemen door een barbier. In niet-westerse landen is het ook veel gebruikelijker dat mannen zich laten scheren en het is goedkoop. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika vind je overal kappers: in de buitenlucht langs de straat, op treinstations en busstations en op markten. Schrik niet van het scherpe lemmet van het scheermes, de barbiers zijn er bedreven in. Na een professionele scheerbeurt zijn je wangen zo glad als nooit tevoren.

# 6 Scheermessen taboe in het vliegtuig

Bedenk dat scheermessen niet altijd mee mogen in het vliegtuig. Ze zijn scherp en vallen dus in de categorie ‘verboden gevaarlijke voorwerpen’. Niet alle luchtvaartmaatschappijen doen daar even spastisch over. Het verbod gaat ook vooral om de open scheermessen, niet om wegwerpscheermesjes of veiligheidsscheermesjes die in een houder zitten. Controleer voor vertrek bij de luchtvaartmaatschappij de lijst met verboden artikelen als je het scheermesje in je handbagage hebt zitten.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 augustus 2014.

Foto credit © depositphotos.com/nevarpp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!