X

Reizen met de bus in België

Reizen met de bus in België

Reizen met de bus in België ligt niet voor de hand. België heeft een uitgebreid spoornetwerk, waardoor je snel en gemakkelijk met de trein tussen de verschillende steden kunt reizen. De meeste Nederlanders gebruiken dan ook de trein of de auto in België.

Reizen met de bus kan echter handig zijn als je meer tijd hebt en kleinere plaatsen en dorpen wilt bezoeken, die geen treinstation hebben. Bussen rijden tot in alle uithoeken van België. Het land heeft drie verschillende busmaatschappijen, voor Vlaanderen, Wallonië en de regio Brussel. Kaartjes voor de ene busmaatschappij worden echter niet door de andere geaccepteerd.

Reizen met de bus in Vlaanderen

In Vlaanderen is De Lijn (www.delijn.be) verantwoordelijk voor het busvervoer. De Lijn heeft in heel Vlaanderen 1000 buslijnen met 40.000 haltes. Elke lijn heeft een eigen nummer en rijdt volgens een vaste dienstregeling. Op de website van de busmaatschappij kun je de dienstregelingen raadplegen en zien waar de bussen stoppen. Ook is er een routeplanner.

De Lijn exploiteert ook de Kusttram, een tram die rijdt langs de Belgische kust. De tram rijdt van Knokke, vlakbij de grens met Nederland, naar De Panne / Adinkerke, vlakbij de grens met Frankrijk. Met een lengte van 67 kilometer zou het een van de langste tramlijnen ter wereld zijn. De Kusttram stopt bij 68 haltes langs de kust. In de zomer vertrekt de tram elke 10 minuten, in de winter minder vaak. Tegen extra betaling mag je in de Kusttram je fiets meenemen. Meer informatie over de Kusttram: www.delijn.be/dekusttram.

Het is goedkoper om van tevoren een kaartje te kopen dan bij de chauffeur. Kaartjes zijn te koop bij ruim 3600 verkooppunten in Vlaanderen, waaronder krantenwinkels, supermarkten, buurtwinkels, zogeheten Lijnwinkels en treinstations. In grotere steden vind je ook verkoopautomaten. De prijs van een buskaartje hangt af van het aantal zones dat je doorkruist.

Reizen met de bus in Wallonië

In Wallonië kun je met de bus reizen met TEC (www.infotec.be). TEC is een bundeling van 5 regionale busmaatschappijen op Waals grondgebied, die gezamenlijk meer dan 700 buslijnen onderhouden. Op de Franstalige website kun je de dienstregelingen raadplegen.

Ook voor het reizen met TEC is het goedkoper van tevoren een kaartje te kopen dan bij de chauffeur. Op de website kun je de dichtstbijzijnde verkooppunten en verkoopautomaten vinden. Voor een enkele reis koop je een kaartje voor 1 of 2 zones (Next Ticket) of voor het hele netwerk (Horizon Ticket).

Reizen met de bus in Brussel

In de regio Brussel is het vervoersbedrijf STIB/MIVB verantwoordelijk voor het busvervoer (www.stib-mivb.be). Het MIVB-net telt 50 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. Op de website vind je een overzicht van de lijnen en de dienstregeling. De busmaatschappijen uit Vlaanderen en Wallonië onderhouden ook busdiensten van en naar Brussel.

Wil je in Brussel gebruik maken van meerdere vervoersmaatschappijen, dan is het handig een Jump-biljet aan te schaffen. Daarmee mag je in de Brusselse stadszone de trein, tram, bus en metro nemen en reizen met alle drie de busmaatschappijen en de spoorwegmaatschappij NMBS.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 mei 2014.


Twitter Facebook Google+ Pinterest