Reisgidsen en reisliteratuur

ReisliteratuurVoor je volgende vakantie of reis is het een goed idee een reisgids aan te schaffen. Uiteraard is alle informatie tegenwoordig op internet te vinden, maar in een reisgids zie je in één oogopslag wat je kunt zien, doen en beleven op de plek van bestemming. Bovendien is een reisgids hét ideale middel om alvast in vakantiestemming te raken. De Engelstalige gidsen van bijvoorbeeld Lonely Planet (de ‘reisbijbel’) en Rough Guide zijn vooral toegespitst op backpackers en rugzakreizigers. Voor de meest recente, actuele openingstijden, hotelprijzen, vertrektijden en dergelijke kun je het beste je tablet of smartphone raadplegen. In een reisgids zijn deze gegevens vaak gedateerd.

Reisgidsen zijn nog vooral als papieren edities verkrijgbaar, hoewel er ook steeds meer reisgidsen als e-books verschijnen. Voor papieren reisgidsen kun je overigens ook in de openbare bibliotheek terecht. De bibliotheken hebben vaak een uitgebreide collectie reisgidsen, die regelmatig wordt vernieuwd.

Reisboekhandels

ReisboekwinkelsVoor het aanschaffen van reisgidsen, kaarten en reisboeken kun je terecht op internet en in algemene boekhandels, maar ook bij gespecialiseerde reisboekhandels en reisboekwinkels. Ze hebben vaak een veel uitgebreider assortiment en verkopen gidsen en kaarten die moeilijker verkrijgbaar zijn.
Bekijk hier een overzicht van reisboekhandels in Nederland en Vlaanderen.

Reistijdschriften

Ondanks de online reismagazines bestaan er altijd nog papieren reistijdschriften. Met je vingers bladeren langs een reeks droombestemmingen heeft ook wel wat, en foto’s komen in de glossy’s vaak beter tot hun recht dan online. Hier vind je een overzicht van reistijdschriften en reismagazines

Er zijn een aantal boeken die specifiek gericht zijn op mensen die een lange reis willen gaan maken. Als voorbereiding op je reis is het raadzaam één of twee van deze boeken te kopen en de beschreven tips en suggesties ter harte te nemen. Bovendien kun je je dan alvast een beetje inleven. Enkele in Nederland verkrijgbare boeken zijn:

– Handboek voor de Wereldreiziger; Frans Timmerhuis (Uitgeverij Elmar)
– The Traveller’s Handbook; Caroline Brandenburger (WEXAS Publications)

Tijdens je reis moet je deze boeken niet meenemen, het is onnodig en ze zijn te zwaar. Kopieer een paar bladzijden die je belangrijk vindt. Als je meerdere landen gaat bezoeken, neem dan alleen de gids mee voor het eerste land of gebied. Lonely Planet gidsen zijn wereldwijd verkrijgbaar in de grotere steden en je kunt je eigen gids bij andere reizigers vaak omruilen tegen een andere gids.

Reisliteratuur

Lees voordat je op reis gaat ook enkele reisverhalen over het land of gebied waar je naartoe gaat. Je leeft je alvast in en komt ook meer te weten over de cultuur en de leefwijze. Neem deze boeken niet mee op reis; koop één Engelstalig leesboek en ruil dat onderweg met andere reizigers tegen een ander boek. Dit is heel gebruikelijk in de reizigerswereld, en natuurlijk een ideale manier om tijdens een lange reis toch veel te kunnen lezen zonder dat je rugzak de 45 kilo overstijgt.

Miss Yellow HairNieuwste reisboeken

Wekelijks verschijnen nieuwe reisgidsen, reisboeken, fotoboeken, reisverhalen en andere boeken voor actieve reizigers en leunstoelreizigers.

Op de website van de Wereldreizigersclub houden we graag op de hoogte van de nieuwste uitgaven. Klik hier voor een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die binnenkort in Nederland en Vlaanderen verschijnen.

Tot slot is er een handig, nuttig, licht, klein en praktisch boekje dat beslist raadzaam is om mee te nemen als je de wildernis, jungle of woestijn in trekt: de SAS Survival Guide (John Wiseman, HarperCollins Publishers). Je kunt er van alles in terugvinden, van de plantensoorten die je wel en niet kunt eten tot en met het leren omgaan met verraderlijke stromingen in de zee.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 december 2015. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reisgidsen en reisliteratuur, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam