X

Reizen met de trein in Italië

Reizen met de trein in Italië

De trein in Italië is een gemakkelijke manier om tussen steden en middelgrote plaatsen te reizen. Het is relatief goedkoop in vergelijking met treinreizen in andere Europese landen en vooral de hogesnelheidstreinen zijn comfortabel. Het spoorwegnetwerk verbindt de belangrijkste steden in de laars Italië, inclusief de plaatsen op het schiereiland Sicilië. Alleen op het eiland Sardinië rijden geen treinen. Trenitalia is de nationale spoorwegmaatschappij van het land. Voor het kopen van treinkaartjes en het raadplegen van de dienstregeling kun je terecht op de website: www.trenitalia.com

Soorten treinen in Italië

Le Frecce


Le Frecce is de benaming voor de hogesnelheidstrein in Italië, die alleen tussen de grote steden rijdt. Deze trein kan een maximumsnelheid bereiken van 360 kilometer per uur. Ze zijn een stuk duurder dan de intercitytreinen, maar de reistijd wordt zeker met de helft korter. Er zijn drie lijnen van de hogesnelheidslijn:

Frecciarossa

De Frecciarossa rijdt vele keren per dag op het traject tussen Turijn en Salerno. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds rijdt er elk uur een non-stop trein tussen Rome en Milaan, een treinreis van ongeveer 3 uur. Er zijn vier verschillende klassen: Executive, Business, Premium en Standard. Reizigers die de Executive-klasse boeken, krijgen gratis dranken en maaltijden geserveerd en kunnen kiezen uit gratis kranten en tijdschriften.

Frecciargento

De Frecciargento verbindt Napels en Rome met noordelijke steden als Venetië, Verona en Bolzano. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds rijdt er elk uur een trein tussen Rome en Venetië, een treinreis van 3 uur en 20 minuten. Je kunt eerste klasse en tweede klasse reizen. De treinen hebben een bar/bistro voor dranken en snacks.

Frecciabianca

De Frecciabianca rijdt op gewone, traditionele rails en is daardoor iets minder snel dan de andere hogesnelheidslijnen. De maximumsnelheid is 200 kilometer per uur. Ongeveer elk halfuur rijdt er een trein tussen Milaan en Venetië, een treinreis van ruim 2 uur. Andere treinverbindingen met de Frecciabianca zijn onder meer Turijn-Trieste (6 uur) en Milaan naar de zuidelijke stad Lecce, aan de Adriatische Zee (een treinreis van ruim 9 uur). Er is een restaurantservice aan boord van de trein.

Italo

Italo is de nieuwste aanwinst in Italië op het gebied van hogesnelheidstreinen. Deze trein wordt sinds 2012 geëxploiteerd door de private spoorwegmaatschappij Nuovo Trasporto Viaggiatori, en gaat de concurrentie aan met Trenitalia. De Italo rijdt op de volgende trajecten:

  • Turijn-Milaan-Bologna-Florence-Rome-Napels-Salerno.
  • Venetië-Bologna-Florence-Rome-Napels.

De treinen van Italo hebben vier verschillende klassen: Smart, eXtra Large, Prima en Club Executive. Aan boord is gratis wifi en er zijn automaten waar je koffie, frisdranken en snacks kunt kopen. Voor het reizen met de Italo is een stoelreservering verplicht. Deze zit bij de prijs van het treinkaartje inbegrepen. Voor de dienstregeling en boekingen kun je terecht op de website: www.italotreno.it

InterCity

Trenitalia exploiteert de InterCity (IC) treinen in Italië, die minder hard rijden dan de Frecce-treinen en vaker stoppen onderweg. De maximumsnelheid is 200 kilometer per uur. De InterCity’s zijn niettemin snelle en comfortabele treinen die de grootste steden in Italië met elkaar verbinden. De InterCity treinen stoppen op zo’n 200 treinstations in heel het land.

Voor het reizen met deze trein is een reservering is verplicht, maar als je een kaartje koopt op het station of bij een automaat zit er al automatisch een reservering bij. Houders van een Eurail- of Interrail-pas mogen wel gewoon aan boord van een InterCity stappen zonder een reservering. Je kunt ook een kaartje kopen via www.trenitalia.com. Hoe eerder je boekt, hoe lager de prijs.

InterCity treinen hebben een 1e klasse en een 2e klasse. Treinen hebben airconditioning en stopcontacten bij de stoelen. In de 1e klasse heb je meer beenruimte en krijg je een drankje en een krant. Er is een restauratiewagen waar je drankjes en snacks kunt kopen. Dit zijn enkele populaire InterCity-routes in Italië:

  • Rome – Napels – Sicilië (Palermo)
  • Rome – Pisa – Genua – Milaan
  • Milaan – Genua – Ventimiglia (om verder te reizen naar Nice in Frankrijk)
  • Milaan – Venetië – Triëst

Regionale treinen

Overal in Italië rijden regionale treinen (Regionale Veloce – RV) die stoppen op tussengelegen stations en waarvoor je niet hoeft te reserveren. Je kunt een kaartje kopen op het station bij een automaat of via de website van Trenitalia. Na de aankoop is een kaartje 4 of 6 uur geldig. Een kaartje dat je op het treinstation hebt gekocht, moet je wel valideren op het perron voordat je de trein instapt.

Treinkaartjes voor stoptreinen zijn goedkoop. Regionale treinen rijden onder meer op de trajecten Florence-Pisa, Florence-Siena, Florence-Lucca en Venetië-Triëst.

Reizen met de trein naar Italië

De Thello is een trein waarmee je van Frankrijk naar Italië kunt reizen. Het is een hogesnelheidstrein die over twee routes rijdt. De populairste route is van Parijs naar Venetië. Dit is een nachttrein die er ruim 14½ uur over doet. De trein vertrekt vanaf station Gare de Lyon in Parijs en stopt in Dijon, Milaan en Verona. In de trein zijn compartimenten met één, twee of drie bedden en couchettes met vier of zes slaapplaatsen. Er is een restauratiewagen met een restaurant en een bar.

De tweede route is van de Franse stad Marseille naar Milaan. Deze treinreis duurt 7½ uur. Dit is geen nachttrein, je kunt kiezen uit een stoel in de eerste klasse of de tweede klasse. Voor informatie over de dienstregeling en reserveringen kun je terecht op de website: www.thello.com

Voor het laatst bijgewerkt op 22 mei 2016. Als je opmerkingen, aanvullingen of tips hebt over het reizen met de trein in Italië, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/oxanatravel/julof77; Wereldreizigersclub.

Twitter Facebook Google+ Pinterest