X

Kwallenbeet

Kwallenbeet

Het kan iedereen gebeuren: ben je lekker aan het zwemmen in de zee, neemt een kwal je te grazen. Zonder dat je het door hebt, kan je lichaam in aanraking komen met de tentakels van het beest. Het leidt tot een steek en een pijnlijk en branderig gevoel. Op je huid ontstaan jeukende rode plekken of kleine rode bultjes. In de meeste gevallen is een kwallenbeet relatief onschuldig en eenvoudig te behandelen.

Bij een kwallenbeet moet je niet wrijven, want daardoor kun je het gif verspreiden. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen een kwartier. Douchen of onderdompelen in zo heet mogelijk water kan de pijn verminderen. Is er geen heet water aanwezig, spoel de plek dan af met zout zeewater (nooit met zoet water, daardoor kan de gif juist verder verspreiden).

Je kunt de huid met een jeukstillende zalf behandelen om de klachten wat te verminderen. Je kunt bij een strandhulppost informeren of ze daar zalf aanwezig hebben. Hieronder staan producten die je bij een kwallenbeet kunt gebruiken:

 • Aspivenin
  Vacuümpompje voor insectenbeten en steken. Dit pompje zuigt een groot deel van het gif op. Verkrijgbaar bij apotheek en drogist.
 • Azaron
  Bij jeuk en pijn door aanraking met kwallen en insectenbeten. Heeft een plaatselijk verdovende werking bij pijn en jeuk. Azaron is verkrijgbaar als crème of stick en verkrijgbaar bij de drogist.
 • Nestosyl
  Een crème ter verlichting van plaatselijke kortdurende jeuk en insectenbeten. Verkrijgbaar bij de drogist.
 • Prrrikweg Gel
  Een gel ter verzorging van de huid bij insectensteken en kwallenbeten. Homeopathisch middel, vervaardigd door VSM.

Bij steken van sommige tropische kwallen kan het gebruik van azijn levensreddend zijn. De zogeheten dooskwal is bijzonder giftig en kan mensen doden. Dit beest komt voor in de Indische Oceaan en Stille Oceaan. Bij een steek door de dooskwal, moet je direct het plaatselijke alarmnummer bellen.,

Ook bij andere ernstige gevolgen, zoals een hartritmestoornissen, braken, ademhalingsproblemen, shock en bewustzijnsverlies, moet je meteen de ambulance bellen. Het kan zijn dat je allergisch bent voor kwallen.

Over kwallen die zijn aangespoeld en op het strand liggen, hoef je je niet zo’n zorgen te maken. Die zijn in het algemeen dood en dus ongevaarlijk.

Handige websites over kwallen

Jellywatch
Actueel overzicht van kwallen en andere zeedieren op stranden over de hele wereld. Iedereen kan gegevens achterlaten op de site.

Kwallenradar
Actuale kwallenradar en verwachtingen voor het aantal kwallen voor de Nederlandse kust. Ook kwallennieuws over de kusten elders in Europa. Tevens verkrijbaar als mobiele app.

Stichting Anemoon
Organisatie van vrijwilligers voor onderzoek in het mariene milieu. Op de website staat een overzicht van kwallen in het Noordzeegebied.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 juli 2013.

Twitter Facebook Google+ Pinterest