X

De 10 smerigste plekken die je tegenkomt op reis

Amsterdam, 26 mei 2019 – Word je weleens ziek op reis? Er is een kans dat je iets smerigs hebt aangeraakt en foute bacteriën binnen hebt gekregen. Op reis kom je vaker vuile plekken tegen dan thuis, waarmee veel reizen eigenlijk ook een goed middel is om weerstand op te bouwen 😉 Soms kom je op plekken die ongelooflijk vies zijn, maar er zijn ook plaatsen waar miljoenen bacteriën je in alle verborgenheid staan op te wachten. Uit een rondgang op internet en uit eigen ervaring: de 10 smerigste plekken die je tegenkomt op reis!

#1 Afstandsbediening in hotelkamer

Schoonmakers schrobben de badkamer en maken het nachtkastje stofvrij, maar de afstandsbediening in een hotelkamer wordt zelden gereinigd. Studies van microbiologen hebben uitgewezen dat een afstandsbediening in een hotel het hoogste niveaus van bacteriële besmetting bevat. Je kunt het ding vastpakken met het douchekapje dat vaak in een badkamer ligt, of gewoon wat weerstand opbouwen…

#2 Gore wc’s

Je moet, dus je ontkomt er niet aan, maar toiletten zijn wel een van de smerigste plekken die je kunt tegenkomen op reis. Vooral in niet-westerse landen is het soms een gruwelijke ervaring als je je met hoge nood moet terugtrekken in het kleinste kamertje dat al jaren niet lijkt te zijn schoongemaakt. Denk aan urine en uitwerpselen op de grond en aan de muur, rondslingerende resten wc-papier, wegschietend ongedierte en vastgekoekt vuil en modder. Niks aanraken met je handen en denk er maar aan wat een voorrecht het is om je boodschap te kunnen doen. Een op de drie mensen in de wereld heeft niet eens een toilet…

#3 Opbergvak van een vliegtuigstoel

Het opbergvak in de rugleuning van een vliegtuigstoel is een zwart gat van gorigheid, als je ziet wat passagiers er allemaal in stoppen. Ze gebruiken het als een soort prullenbak tijdens hun vlucht waar met gemak gebruikte tissues, vuile luiers, zonnebloempitten, bananenschillen en allerhande afval in worden achtergelaten. Tussen twee vluchten worden alleen de grote dingen eruit gehaald. Amerikaanse wetenschappers hebben aangetoond dat de MRSA-bacterie in zo’n opbergvak maximaal 168 uur kan overleven.

#4 Toilet van vliegtuig

Het toilet van een vliegtuig is klein, maar wel een grote broedplaats voor ziektekiemen. De ruimte is zo klein dat het doorspoelen van het toilet bacteriën laat rondslingeren op vrijwel elk oppervlak in het hokje, inclusief het wastafeltje. Daarnaast zijn er passagiers die het gootsteentje nat achterlaten en bacteriën daarmee aanmoedigen zich voort te planten.

#5 Uitklaptafeltje van een vliegtuigstoel

Ook het uitklaptafeltje in de rugleuning van een vliegtuigstoel is een bom van bacteriën, zo blijkt uit talloze studies. Deze tafeltjes worden voor van alles gebruikt: om van eten, om je vieze zakdoekjes neer te leggen, om je tablet neer te zetten, om luiers van pasgeboren baby’s te verschonen… Deze tafeltjes worden slechts vluchtig schoongemaakt als een vliegtuig net is geland en snel weer moet vertrekken. Ben je een hygiënefreak? Gebruik dan een desinfecterend doekje voordat je het uitklaptafeltje gebruikt.

#6 Sprei van een hotelbed

Denk twee keer na voordat je neerploft op het net opgemaakte hotelbed. De zware beddensprei die er bovenop ligt, is waarschijnlijk al een tijdje niet gewassen. De meeste hotels verschonen wel de lakens nadat een gast is vertrokken, maar de sprei wordt er als een decoratie bovenop gelegd. In je slaapkamer thuis is dat heel gezellig, maar in hotelkamers is het een bron van bedwantsen en lichaamsvloeistoffen. Om de achtergebleven kiemen van eerdere gasten te vermijden, kun je beter eerst de sprei eraf halen.

#7 Touchscreen kaartjesautomaten

Kaartjesautomaten en self service kiosken voor het inchecken zijn geweldige tijdbesparende maatregelen op luchthavens en treinstations en bij musea en attracties. Helaas zijn het geen bakens van gezondheid op reis, want onderzoekers ontdekten dat touchscreen kaartjesautomaten vol zitten met ziektekiemen. Niet zo gek, als je bedenkt dat iedereen ze met z’n ongewassen handen aanraakt.

#8 Lichtschakelaars in een hotelkamer

Wat raakt iedereen de hele tijd aan in een hotelkamer, en wordt zelden schoongemaakt? Juist, de lichtschakelaars, die de thuisbasis zijn van vele krioelende bacteriën. De lichtschakelaar is het eerste wat mensen aanraken als ze na een doodvermoeiende en bezwete trip eindelijk in hun hotelkamer aankomen, nog voordat ze naar de badkamer zijn geweest om hun handen te wassen. In moderne designhotels kun je steeds vaker het licht via je eigen smartphone bedienen, waar alleen je eigen vertrouwde bacteriën op zitten 🙂

#9 Waterfonteintjes

Welk water drink je liever: het water uit een waterfonteintje of uit de kraan van een openbaar toilet? Grote kans dat je voor het eerste kiest, maar enkele studies hebben aangetoond dat waterfonteintjes een nest van bacteriën zijn. Op veel scholen behoren drinkfonteintjes zelfs tot de smerigste plekken. Openbare toiletten worden (in de westerse wereld) elke dag schoongemaakt. Hoe vaak krijgt een waterfonteintje in het park een schoonmaakbeurt?

#10 Slaapkussen in het vliegtuig

Het houdt niet op in het vliegtuig – je zou bijna denken dat je wel ziek moet worden tijdens een vlucht. Maar ook kussens en deken kunnen de hygiënetest niet doorstaan, als ze tenminste niet in plastic zijn geseald. Schone dekens en kussens voor een langeafstandsvlucht worden vaak alleen geleverd aan het begin van de dag, daarna worden ze opgevouwen en opnieuw gebruikt. Tijdens het slapen kun je je dus zomaar in een deken wikkelen van een zieke passagier voor je, die daarop flink heeft zitten kwijlen. Een slaapkussen voor in het vliegtuig kun je gelukkig zelf meenemen, keuze is er genoeg.

Foto's © depositphotos.com/belchonock; Wereldreizigersclub; Pixabay.
Eric: Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!
Nog meer reistips
Twitter Facebook Google+ Pinterest