Koningaap - China

Shanghai, de Aziatische Big Apple

Skyline van ShanghaiVoor een kosmopolitische wereldstad hoef je niet alleen naar New York. De Chinese miljoenenstad Shanghai is al jaren op weg de Aziatische variant van ‘The Big Apple’ te worden. Een stedentrip naar de metropool is minstens net zo indrukwekkend, met zijn torenhoge wolkenkrabbers, bruisende uitgaansleven, grote variëteit aan cultuur en goede restaurants.

Bund

Zo is er natuurlijk de beroemde Bund, een architectonisch eldorado van glinsterende wolkenkrabbers waar je je langs de rivier kunt vergapen aan de skyline. Langs de rivier is een breed voetgangersgebied en in de omgeving wemelt het van de dure hotels en sjieke winkels. Aan de brede straat staan enkele monumentale gebouwen die de gloriejaren van de jaren ’20 en ’30 weerspiegelen. Er zijn genoeg koffietentjes om de eerste indrukken van Shanghai te verwerken en bij te komen van de jetlag.

Franse wijk

Shanghai MuseumVoor winkelen en lekker uit eten kun je het beste naar de Franse wijk, het ‘Parijs van het oosten’. Met de Europese villa’s en lanen met bomen is de wijk een prima gebied om te wandelen. Veel hippe Chinezen komen hier voor de laatste mode en trends. Er zitten ook veel kunstgalerijen. De immense Barbie-winkel van 3300 vierkante meter, de grootste ter wereld, heeft helaas de deuren moeten sluiten.

Op cultureel gebied is het Shanghai Museum, gelegen aan het intrigerende People’s Square, een aanrader. Het beste van de Chinese beschaving van de afgelopen eeuwen is hier te vinden, van schilderijen en keramiek tot keizerlijke meubelen en kostuums. De bijschriften zijn ook in het Engels, en dat is uitzonderlijk voor een museum in China.

Old Town

De oude stad van ShanghaiVoor het authentieke China ga je naar de Old Town, een wirwar van smalle straatjes waar het moderne Shanghai opeens ver weg lijkt. Hier overheersen de traditionele Chinese huizen, waar de wasgoed nog buiten hangt, de kippen op straat lopen en de vuilnis soms dagenlang kan blijven liggen. In de buurt vind je hier ook de Yuyuan Tuinen, een oase van rust waar je de mierenhoop van China’s grootste stad even kunt ontvluchten.

Een stedentrip naar Shanghai is gemakkelijk te organiseren. Een visum regelen bij de ambassade van China is niet ingewikkeld. Er is een groot aanbod van goede hotels in de stad. En in Shanghai zelf kom je met de nette metro’s gemakkelijk van de ene plek naar de andere. Alleen het verkeer is een gruwel, dus met de taxi loop je een groot risico vast te staan in het verkeer. En de vliegreis is wat langer dan naar New York. Een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam duurt zo’n 10 tot 11 uur.

Klik hier voor meer informatie over hotels en reizen in China

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam