Tips voor een vakantie in Canada

Canada: een introductie

Een vakantie in Canada beleef je in het tweede grootste land ter wereld met een verbazingwekkende diversiteit aan landschappen. Je vindt er uitgestrekte prairies, met gletsjers bedekte bergen, Arctische wateren die tegen bevroren toendra’s aanklotsen en ongerepte kusten die wijken voor oneindige bossen en duizenden smaragdgroene meren. Europese reizigers associëren Canada met houthakkers, watervliegtuigen, walvissen, beren en bevers, rivieren vol met zalm, husky’s op grote ijsvlakten en iglo’s. Het zijn stereotype beelden, die grotendeels kloppen. Alleen woont geen enkele Canadees in een iglo, maar voor de rest vind je er in overvloed datgene wat wij thuis ontberen: de natuur en het buitenleven.

Deze wildernis is echter ook de thuisbasis van eigenzinnige dorpen, afgelegen inheemse nederzettingen en kosmopolitische steden, waar je terecht kunt voor fascinerende cultuur en hoogstaande gastronomie. De grootste stad Toronto met zijn 140 talen en dialecten is een goede afspiegeling van de rest van Canada, een land dat aanvankelijk bevolkt was door indianen en later gekolonialiseerd werd door de Britten en de Fransen. Door de enorme toestroom van immigranten is de bevolking er nu net zo gevarieerd als het landschap, van de Franstalige inwoners in Montréal tot de ontluikende Aziatische gemeenschap in Vancouver.

Geef je tijdens je vakantie over aan een land waar ijshockey is uitgevonden, waar prostitutie legaal is en dat speciale oversteekplaatsen heeft voor grizzlyberen. Een immens land, begrensd door de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Noordelijke IJszee, waar je zowel terecht kunt voor avontuurlijke ervaringen in de natuur als voor een wandeling in schilderachtige wijken.

Canada in een notendop

– Oppervlakte: 9.976.000 vierkante kilometer (240 keer Nederland);
– Inwoneraantal: 35.099.836 (2015);
– Bevolkingsdichtheid: 4 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Ottawa;
– Taal: Engels, Frans;
– Munteenheid: Canadese dollar (CAD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 45.900 (2015).

Tips over overnachten in Canada

Overnachten en hotels in CanadaOm te overnachten in Canada heb je een ruime keuze aan accommodatie, voor elk budget. Verspreid over het land vind je de grote hotelketens, hippe designhotels en boutique hotels. Daarnaast kun je de nacht doorbrengen in motels, hostels, bed & breakfasts, lodges, blokhutten en op kampeerterreinen. Lees hier meer over overnachten in Canada

Bijzondere treinreizen in Canada

Rocky Mountaineer in CanadaIn Canada reis je vooral met de trein om de natuur te zien. De trein is een ideale manier om comfortabel vanuit je treinwagon het uitgestrekte landschap te bewonderen. Vanuit panoramarijtuigen zie je de Canadese natuur in al zijn facetten, van uitgestrekte prairies en oerbossen tot gletsjers en de Rocky Mountains. Lees hier meer over bijzondere treinreizen in Canada

Tips over een vakantie in Toronto

Toronto vakantieEen vakantie in Toronto beleef je in de grootste stad van Canada en de plek met de grootste culturele diversiteit van het land. In de stad worden meer dan 140 talen en dialecten gesproken. In Toronto vind je een paar Chinatowns, een Little Italy, een Koreatown en een Little Portugal, om maar een paar wijken te noemen. Lees meer over een vakantie in Toronto

Tips over een vakantie in Vancouver

Vancouver vakantieEen vakantie in Vancouver beleef je in de Parel van de Stille Oceaan. De metropool aan de westkust van Canada is een van de meest leefbare steden ter wereld met een unieke en onvergelijkbare ligging, met de zee aan de ene kant en de vaak besneeuwde bergtoppen van de Coast Mountains aan de andere kant. Lees meer over een vakantie in Vancouver

Tips voor een vakantie in Montréal

Montréal is de tweede stad van Canada, een plek die de chic en charme van Europa combineert met de branie van Noord-Amerika. In de grootste Franstalige stad van het land komen de nieuwe en oude wereld letterlijk bij elkaar. Historische huizen uit de 18e eeuw concurreren met flitsende nieuwe wolkenkrabbers. Lees hier meer over een vakantie in Montréal

Tips over een vakantie in Whistler

Whistler vakantieWhistler is de plek waar in 2010 een gedeelte van de Olympische Winterspelen plaatsvond. Een populaire en wereldberoemde wintersportbestemming op nog geen twee uur rijden van Vancouver. Het stadje in het zuidwesten van Canada vormt met zijn Whistler Mountain en Blackcomb Mountain een waar winterwonderlandschap. Lees meer over een vakantie in Whistler

Informatie over visum Canada

Reizen en vakantie in CanadaNederlanders en Belgen hebben een soort e-visum nodig voor een vakantie in Canada. Sinds 2016 moet je via internet een zogeheten Electronic Travel Authorization (ETA) aanvragen voordat je naar Canada vertrekt. Je moet online een formulier invullen en talloze vragen beantwoorden. Ook op VisumBuitenland.nl kun je gemakkelijk een ETA voor Canada aanvragen.

De aanvraag van een ETA Canada is een redelijk eenvoudig proces, waarna je binnen enkele minuten je autorisatie krijgt. De kosten zijn 7 Canadese dollar (rond de € 5), dat je met een creditcard kunt betalen. Alleen als aanvullende documenten nodig zijn, kan de aanvraag van een ETA voor Canada langer duren. Je hoeft de ETA voor Canada vooralsnog alleen aan te vragen als je met het vliegtuig naar het land reist. Wil je het land binnenkomen per boot of over land, dan is de reistoestemming niet verplicht. Regel ook snel, gemakkelijk en goedkoop een Canada visum op E-visums.nl.

Je dient in het bezit te zijn van een paspoort dat geldig is voor de duur van je reis. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming en moet je kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om je verblijf en dat van je reisgenoten te bekostigen.

Voorts moet je in goede gezondheid verkeren. Bij aankomst in Canada zal de immigratieambtenaar je een paar vragen stellen, waarbij je onder meer moet aangeven weer terug te keren naar je eigen land. Als je langer dan 6 maanden in Canada wilt blijven, is het mogelijk dat je een medisch onderzoek moet ondergaan. Voor informatie over een visum voor een langdurig verblijf en het aanvragen van een werkvergunnung kun je terecht bij de Ambassade van Canada in Den Haag.

Communicatie in Canada

Internationaal toegangsnummer: +1.
Politie, ambulance en brandweer: 911.
Operator lokale gesprekken: 0.

Tijdsverschil met Canada

Canada is een enorm groot land en telt dus liefst zes verschillende tijdzones. De zomertijd in Canada loopt van de tweede zondag in maart tot de eerste zondag in november. Hieronder zie je het tijdsverschil per regio, van oost naar west (hoe westelijker in Canada, hoe groter het tijdsverschil met Canada).

  • Newfoundland: 4,5 uur vroeger dan in Nederland.
  • Nova Scotia (Halifax), Prins Edwardeiland, New Brunswick: 5 uur vroeger dan in Nederland.
  • Ontario (Toronto, Ottawa), Quebec (Montréal), Nunavut: 6 uur vroeger dan in Nederland.
  • Manitoba (Winnipeg), Saskatchewan: 7 uur vroeger dan in Nederland. In Saskatchewan is het tijdens onze zomertijd 8 uur vroeger dan in Nederland.
  • Alberta (Edmonton), Northwest Territories: 8 uur vroeger dan in Nederland.
  • British Columbia (Vancouver), Yukon: 9 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Canada

De elektriciteit in Canada is 110-120 volt, met een frequentie van 60 Hertz. Apparaten met een adapter, zoals een camera, een mobiele telefoon of een laptop, werken probleemloos, maar je hebt wel een wereldstekker nodig omdat de stopcontacten anders zijn. In Canada gebruiken ze 3-polige stekkers.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 juni 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen en vakantie in Canada, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/PiLens.

Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Reisnieuws Noord-Amerika Canada
Sort by