Huisdiervriendelijke vakantiehuizen

Reizen met honden

Ver op reis gaan is lastig voor mensen die gehecht zijn aan hun trouwe viervoeter. Je hond meenemen op vakantie is niet één-twee-drie geregeld: zo maar meenemen in de trein, de bus of het vliegtuig gaat niet en veel hotels en restaurants weigeren honden. Dan blijft de keus vaak beperkt tot een vakantie dicht bij huis, waar je hond gewoon achter in de auto kan plaatsnemen, of je trouwe viervoeter tijdelijk onderbrengen in een hondenpension of bij vrienden of familie.

Tegenwoordig zijn er echter steeds meer reisorganisaties die inspelen op de behoefte om je hond mee te nemen op reis. In Nederland zijn er zelfs al reisaanbieders die gespecialiseerd zijn in het reizen met een hond en ook hotels openen hun deuren steeds vaker voor honden. In dit artikel staat meer informatie over deze organisaties, maar ook tips met betrekking tot de voorbereidingen van een reis met je hond en het vervoer van een hond in trein, auto, bus of vliegtuig.

Vervoer met een hond

Besef goed wat je je hond aan doet als je ‘m meeneemt in het vliegtuig, de trein, de auto of de bus. Niet ieder beest is even reislustig en beleeft plezier aan het reizen. Sommige honden kunnen erg onrustig en gestrest worden als je ze meeneemt naar een onbekende omgeving. Daarbij kunnen honden net als mensen ook last krijgen van reisziekte. Zorg ervoor dat je viervoeter fit en gezond is voordat je een lange reis gaat maken, en laat ‘m als het even kan van tevoren wennen aan het voertuig.

Reizen met een hond in een auto

Reizen met hondenSommige honden vinden het geweldig om autoritjes te maken en springen kwispelend in de auto als je op stap gaat. Voor andere honden is het reizen met de auto juist erg spannend en krimpen ze ineen als ze alleen al het gerinkel horen van de autosleutels. Ga je langere tijd met de auto op reis, dan is het handig van tevoren wat ‘testritjes’ te maken zodat je huisdier aan het voertuig kan wennen

Als je de hond meeneemt op een autovakantie, is veiligheid een van de belangrijkste dingen. Denk daarom goed na of je de hond los in de auto meeneemt. Bij scherpe bochten of plotseling remmen kan hij alle kanten op schieten. Ook kan een hond de bestuurder afleiden. Hij wil misschien wel net op zijn baasje klimmen of hem likken terwijl die alle aandacht nodig heeft voor het drukke verkeer in een buitenlandse stad. Bij een botsing kan een hond bovendien de inzittenden in gevaar brengen door als een projectiel tegen ze aan te schieten.

Het is veiliger om je hond mee te nemen in een reismand of kleine kennel (of kooi of autobench). Een kennel is de meest effectieve manier om een ​​hond stil en onder controle te houden tijdens het autorijden. Het beschermt een hond ook als je plotseling moet stoppen of een ongeluk krijgt. Je hebt benches van metaal of van kunststof, met tralies waardoor je hond naar buiten kan kijken.

De metalen kooien worden als veiligste gezien, omdat kunststof benches kunnen versplinteren bij een botsing. Zorg er in ieder geval voor dat de benches goed worden vastgemaakt in de auto. Een losse kooi is net zo gevaarlijk of misschien nog wel gevaarlijker dan een losse hond.

In een aantal Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, is een bench min of meer verplicht als je de hond meeneemt in de auto. Er geldt dan de regel dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden en dat lading niet het zicht mag ontnemen. Ook een huisdier valt in de categorie ‘lading’.

Reizen met een hond in het vliegtuig

Elke luchtmaatschappij stelt weer andere eisen aan het meenemen van een hond. Neem ver van tevoren contact op met de maatschappij en vraag welke regels er gelden. De afdeling dierenvervoer van de KLM of Schiphol is te bereiken via 020 – 649 8000. In het algemeen geldt dat kleine honden mee mogen in de passagierscabine, maar grote honden moeten plaatsnemen in een hok in een speciale bagageruimte.

Westerse luchtvaartmaatschappijen hebben goede kennels in allerlei soorten en maten. De hokken zijn altijd verwarmd en het cabinepersoneel houdt via een computer de temperatuur in de gaten, zodat het niet te warm of te koud wordt in de kennels. Jonge honden, niet ouder dan twee maanden, mogen niet vliegen. Kies een vlucht met zo mogelijk geen enkele tussenstop om de reis zo kort mogelijk te houden voor de hond. Probeer je hond vlak voor vertrek nog uit te laten. Vraag aan de dierenarts wanneer je hond voor het laatst mag eten en drinken.

Er zijn ook vrachtagenten die gespecialiseerd zijn in het vervoer via de lucht van honden en andere dieren. Zij kunnen alles voor je regelen. Zo’n agent is bijvoorbeeld Animals to Fly.

Reizen met een hond in de trein

Het reizen per trein is wat makkelijker dan het reizen per vliegtuig. Je kunt proberen een treinreis te boeken met tussenstops zodat je onderweg af en toe een wandeling kunt maken met je hond. Spoorwegen stellen echter ook bepaalde eisen aan het meenemen van je hond, die verschillen per maatschappij. Informeer van tevoren welke regels er gelden. Voor enkele landen is het verboden om je hond per trein het land mee binnen te nemen. In Europa (en omgeving) zijn dat Finland, Groot-Brittannië (inclusief Noord-Ierland), Ierland, Kroatië, Litouwen, Macedonië, Marokko, Noorwegen, Rusland (en alle staten van de voormalige Sovjet-Unie) en Slovenië. Voor Spanje en Portugal mag je je hond alleen meenemen als je een heel slaapcompartiment hebt geboekt.

Reisorganisaties voor honden

Dogtravel Wandelvakanties
Reisorganisatie gespecialiseerd in complete wandeltochten voor hondenliefhebbers in Nederland.

Dog Walk Trail
Belgische reisorganisatie gespecialiseerd in sportieve weekendtrips met honden in de Belgische Ardennen en in Oostenrijk.

Dogs Included
Nederlandse reisorganisatie die hondvriendelijke accommodatie aanbiedt in ruim 100.000 vakantiehuizen, hotels, campings en kastelen in heel Europa. Ook handige reistips voor hondenbezitters en de meest actuele informatie over invoerregels van de verschillende vakantielanden.

Exarcio Hondenvakanties
Verzorgde hondenvakanties met wandelingen in Oostenrijk en Zwitserland.

Hondenvakantie.nl
Hondenvakanties voor hondenbezitters in Zwitserland.

Hot Dog Holidays
Overzicht van hotels, herbergen, kastelen en buitenhuizen in Europa waar honden welkom zijn. Online reserveren is mogelijk.

True Nature Trails
Avontuurlijke wandelretraites in Noorwegen met je hond.

Meer informatie over reizen met honden

Literatuur

Handboek Reizen met de Hond Reizen met de hondBehandelt alle aspecten die te maken hebben met het reizen met een hond in binnen- en buitenland, met onder meer aandacht voor vervoer, onderdak, douanebepalingen (inentingen, quarantaine, aanlijn- en muilkorfgeboden), wandelen, stranden, natuurparken en attracties.Uitgever: Uitgeverij Elmar; Auteurs: Pythia Dekker en Liesbeth van Weelden; Gewijzigde editie 2002, ISBN 9038908946; 336 pagina’s, prijs € 15,50.

Handige websites over reizen met honden

Natte Neuzen Outdoor & Trekking
Nederlandse online winkel gespecialiseerd in reisbenodigdheden voor honden, zoals hondenrugzakken, hondenschoentjes, honden EHBO-artikelen en opvouwbare voerbakken.

Pet Friendly Hotels
Overzicht van hondvriendelijke hotels in Europa, Canada, de Verenigde Staten en Australië.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met honden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/igorr1; Pixabay; Flickr.com/slack12.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam