ReizenReizen

Geld wisselen op de zwarte markt

Geld wisselen op de zwarte marktIn landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika waar de lokale bevolking via de officiële weg moeilijk aan euro’s of Amerikaanse dollars kan komen, is een levendige zwarte markt voor deze buitenlandse valuta. Vooral dollars zijn gewild. Met euro’s of dollars kunnen de inwoners bijvoorbeeld luxe spullen kopen die ze niet met de eigen lokale valuta kunnen betalen. Of ze willen sparen, zonder dat hun geld door een torenhoge inflatie steeds minder waard wordt.

Voor reizigers kan het wisselen van geld op de zwarte markt gunstig zijn. De wisselkoers is er vaak veel aantrekkelijker dan bij banken of wisselkantoren. In sommige landen is de officiële wisselkoers zelfs onrealistisch. Geld wisselen op de zwarte markt is echter wel illegaal, een bewijs van de transactie krijg je niet. Dus als je het doet en de lokale politie ziet het, riskeer je een fikse boete of misschien wel een gevangenisstraf. Hier vind je wat tips als je van plan bent geld te wisselen op de zwarte markt.

► Wissel geen geld op de zwarte markt als je bij aankomst in het land bij de douane moest opgeven hoeveel dollars of euro’s je bij je had. Bij het wisselen bij banken en officiële geldwisselkantoren krijg je een bewijs van de transactie, maar op de zwarte markt krijg je geen bonnetje.

► Oriënteer je wat de gangbare wisselkoersen zijn bij banken en wisselkantoren en op de zwarte markt. Als de verschillen heel klein zijn, loont het niet de moeite risico’s te nemen. Kijk voor de actuele dagkoers bijvoorbeeld op www.wisselkoers.nl.

Verborgen zwarte markt voor geld wisselen► Ga niet in op het aanbod van particulieren op straat om geld te wisselen. Je weet niet of ze betrouwbaar zijn. Het kunnen ook politieagenten zijn die toeristen in de val proberen te lokken. Ga ook niet mee naar iemand zijn huis om geld te wisselen, vanwege de risico’s voor beroving. Ga alleen mee met mensen die je een beetje kent.

► De ‘zwarte markt’ heeft geen vaste plek. De veiligste plek is het om geld te wisselen in een winkel, een restaurant, een café, een hotel of een guesthouse. Informeer bijvoorbeeld bij een receptionist in een hotel naar de mogelijkheden om geld te wisselen. Op straat is de geldhandel schimmiger, met dubieuze types die trucjes met je kunnen uithalen. Zwarthandelaren op drukke pleinen in het centrum zijn meestal niet te vertrouwen.

► Controleer of je de juiste hoeveelheden bankbiljetten hebt ontvangen. Overhandig pas daarna jouw buitenlandse geld. Wees alert op valse bankbiljetten, tel en bekijk ze één voor één. Geef het gekregen geld nooit terug aan de verkoper, om te voorkomen dat hij er nog trucs mee kan uithalen.

► Wissel niet té grote bedragen, bijvoorbeeld maximaal $ 100. Als je een heel groot bedrag wisselt op de zwarte markt, loop je te koop met je rijkdom en is er een grotere kans op fraude en gesjoemel.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 februari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over geld wisselen op de zwarte markt, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © WorldStockStudio/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

3 reacties