Essentials voor backpackers

Klamboe en muskietennet

Klamboe van IKEA
Klamboe van IKEA

In je bagage mag een klamboe of muskietennet niet ontbreken, waar je ook naartoe gaat in de wereld. Het is vooral een uitstekende bescherming tegen malariamuggen en andere insecten die het op je hebben gemunt, zoals kakkerlakken. Het is daarnaast ook onontbeerlijk voor een goede nachtrust. Je hebt geen last van zoemende en stekende muggen die je ‘s nachts uit je slaap houden. Ook in niet-tropische landen is het dus raadzaam een klamboe mee te nemen. Een klamboe of muskietennet weegt niet veel en is gemakkelijk op te vouwen tot een klein pakketje. Zelfs in Nederland kan het ophangen van een muskietennet uitkomst bieden in de warme zomer, als de muggen eenmaal je slaapkamer hebben gevonden.

In de duurdere hotels in de tropen is overigens de kans groot dat er al een klamboe om het bed heen hangt. In goedkopere hotels zou je ook zomaar een klamboe kunnen aantreffen, maar die is vaak vies of er zitten gaten in.

Eigenschappen van een klamboe

Bij een klamboe moeten de gaatjes niet te groot zijn, anders kunnen kleine muggen en vliegen er toch doorheen kruipen. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert voor een muskietennet een gaatjesgrootte van maximaal 1,5 bij 1,5 millimeter. De gaatjesdichtheid wordt ook wel aangegeven met de zogeheten mesh size, het aantal gaatjes per vierkante inch. Hoe groter de mesh size, hoe kleiner de gaatjes. In Nederland is een mesh size van 150 voldoende, maar in tropische gebieden is een mesh size van minimaal 200 aan te raden. Voor noordelijke gebieden zoals Scandinavië, Schotland en Alaska nog meer, omdat daar zeer kleine stekende mugjes rondvliegen.

MuskietennetVoor malariagebieden is het beter een geïmpregneerde klamboe aan te schaffen. Dit is een muskietennet waar al een insectendodend middel op is aangebracht. Meestal is dat de chemische stof permetrine. De mug valt al dood neer als hij tegen het net aanvliegt, bij wijze van spreken. Anders bestaat er een kans dat de mug door het net heen in je blote been of arm prikt, als je  ‘s nachts toevallig tegen de klamboe aan ligt. Ook zijn er bij een geïmpregneerde klamboe veel minder muggen in de kamer, waardoor er minder risico is dat je wordt gestoken als je er ‘s nachts uit moet.

De geïmpregneerde klamboes kun je meerdere keren wassen zonder dat het insectendodende middel zijn werking verliest. Bij dagelijks gebruik is het middel na zo’n 6 maanden uitgewerkt. Er zijn ook klamboes die geïmpregneerd zijn met de stof deltametrine. Dit middel heeft een werkzame duur van zo’n 2,5 jaar. Na uitwerking kun je het muskietennet opnieuw laten impregneren of zelf een spul aanschaffen waarmee je dat kunt doen. Hoewel permetrine en deltametrine op zich niet schadelijk zijn voor mensen, is het ongezond je klamboe zelf te bewerken met het chemische middel. In Nederland is er geen spul meer te koop om een muskietennet te impregneren, maar in België schijnen hiervoor nog wel tabletten in de handel te zijn.

Soorten klamboe

Klamboes zijn er in alle soorten en maten: voor één persoon, voor twee personen, rechthoekig, rond, in de vorm van een pyramide, een kelk of een driehoek. Voor op reis is een rechthoekig muskietennet niet echt handig: dan heb je vier ophangpunten nodig om elke hoek te kunnen ophangen. Voor thuis of een langer verblijf kan dat wel fijn zijn, omdat je dan meer ruimte hebt om te slapen.

Voor op reis is een ronde kelkvormige klamboe het handigst, omdat je dan slechts één punt nodig hebt waar je het net aan kunt ophangen. Doe dat boven je kussen, zodat je daar de meeste ruimte hebt en je gezicht ‘s nachts niet tegen het muskietennet zit geplakt.

Hieronder staan enkele fabrikanten van klamboe’s die in Nederland te koop zijn:

Care Plus
Hoogwaardige multivezel klamboe’s die vervaardigd zijn in eigen atelier, zowel geïmpregneerd als niet-geïmpregneerd.

TravelSafe
Rechthoekige en pyramideklamboe’s, zowel geïmpregneerd als niet-geïmpregneerd.

Dbug
Met de klamboe van Dbug hoef je niet in het plafond te boren. Dankzij een buizenconstructie en speciaal ontworpen voetstukken zet je het muskietennet gewoon om je bed heen. De Dbug past om vrijwel ieder twee- en éénpersoonsbed.

Ophangen van een klamboe

Samen met de klamboe moet je in ieder geval een touw meenemen. Vrijwel nergens zit er een haak precies boven je bed, en zonder touw kun je het muskietennet nergens aan ophangen. Dit touw kun je in de slaapkamer of hotelkamer meestal wel tussen twee punten bevestigen, bijvoorbeeld tussen een gordijnrails, een haakje in de muur of een lamp. Je kunt ook een schroefhaak meenemen, die handig is om (een klein stukje) in een houten muur te schroeven. Vooral in tropische landen zijn accommodaties vaak van hout, en hoe eenvoudiger de kamer, hoe minder punten er zijn om je touw aan te bevestigen.

Zorg dat de klamboe goed om het matras heen zit, anders kruipt het ongedierte er toch nog onderdoor. Reis je in je eentje, dan is het toch handiger een 2-persoons klamboe mee te nemen. Je krijgt het net gemakkelijker om het matras heen en je zult geen problemen hebben als je een double bed in je kamer hebt. Bij het in- en uitstoppen schuurt het muskietennet vaak langs de rand van het bed. Juist hier aan de onderkant kunnen dus gaten ontstaan als je de klamboe regelmatig gebruikt. Check het net af en toe op gaten en repareer ze als je op reis bent, bijvoorbeeld met een stuk stevig plakband. Eenmaal thuis kun je het gat gewoon dichtnaaien.

Kopen van een klamboe

Klamboes en muskietennetten zijn te koop bij buitensportwinkels en sportzaken, maar ook bij warenhuizen zoals IKEA. Daarnaast zijn er talloze webwinkels die gespecialiseerd zijn klamboes:

Klamboe Collection
Uitgebreid aanbod van reisklamboe’s, ronde klamboe’s, rechthoekige klamboe’s en kinderklamboe’s. Ook winkel in Amsterdam.

Klamboesluier
Gewone klamboes, reisklamboes, kinderklamboes, sluiers en accessoires.

Klamboewinkel
Specialist op het gebied van zowel functionele alsook decoratieve klamboes. Grootste collectie van Europa.

Muggenspray

MuggensprayOok muggenspray mag absoluut niet ontbreken in je bagage. Je kunt muggenspray kopen met het middel DEET, maar er bestaan ook sprays die gemaakt zijn op een natuurlijke basis. Lees hier alles over muggenspray, DEET, de verkrijgbare merken en homeopathische middelen

Voor het laatst bijgewerkt op 11 juni 2016.

Foto's © IKEA; depositphotos.com/aragami12345.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam