Contant geld op reis

Contant geld op reisWaar je ook naartoe gaat, zorg dat je altijd een kleine hoeveelheid contant geld bij je hebt. Het is handig voor kleine uitgaves en voor je weet maar nooit. Een fles water, een taxiritje, een banaan, een fooi, een broodje, een krantje: allemaal zaken waarvoor je niet snel je creditcard of bankpas pakt.

Je hoeft niet perse voor vertrek al vreemde valuta in huis te halen – die kun je gemakkelijk en tegen een beter tarief verkrijgen in het land waar je naartoe gaat. Het is wel handig altijd wat Amerikaanse dollars mee te nemen, als je bestemming ligt in Afrika, Azië, het Midden-Oosten of Latijns-Amerika. Amerikaanse dollars zijn altijd in te wisselen en worden ook in veel landen als betaalmiddel geaccepteerd, zelfs in gebieden waar de bevolking het niet zo op heeft met Amerikanen. Neem de dollars mee in kleine coupures, van 1, 5, 10 en 20 dollar. Dan kun je gepast betalen. Een taxichauffeur in Afrika heeft echt niet terug van een biljet van 50 dollar, wat voor hem gelijkstaat aan een heel maandsalaris.

Buitenlands geld kopen

Buitenlands geldAls je naar een land buiten de eurozone gaat, kan het soms nuttig zijn voor vertrek al buitenlands geld in huis te halen. Je kunt bijvoorbeeld ’s avonds laat of midden in de nacht op het vliegveld aankomen, waardoor je niet zeker weet of de banken nog open zijn. Lees hier alles over het kopen van buitenlands geld

Een nadeel van contact geld is diefstal of verlies. Als je het kwijtraakt of als het wordt gestolen, krijg je het nooit meer terug. Neem daarom nooit hele grote hoeveelheden mee. Stop de bankbiljetten in je moneybelt. Doe in je portemonnee alleen de muntjes en de bankbiljetten die je voor die dag nodig denkt te hebben. Als je portemonnee wordt gestolen, ben je niet alles kwijt.

Het is ook handig een paar muntjes of wat papiergeld in bijvoorbeeld je broekzak te stoppen. Voor kleine uitgaven hoef je dan niet je portemonnee te trekken, wat toch een teken van rijkdom is. Zwaai je met je portemonnee, dan ben je sneller een doelwit voor dieven.

Snel contant geld nodig

Het kan voorkomen dat je snel contant geld nodig hebt, als je bijvoorbeeld bent beroofd, je snel een vliegticket moet kopen, je geld op is of als je een heel mooi souvenir ziet waar een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Daarvoor kun je bij verschillende instellingen terecht, waarbij familieleden of vrienden je snel (soms kan dat al binnen 10 minuten) en op een eenvoudige manier van geld kunnen voorzien terwijl je in het buitenland bent.

Voor het ophalen van het geld hoef je alleen een geldig legitimatiebewijs en een referentienummer te laten zien, dat je familielid of vriend aan jou heeft doorgegeven. Er is wel een provisie aan verbonden, die de verzender moet betalen.

Moneygram
Moneygram heeft een wereldwijd netwerk van 334.000 agenten in 200 landen. Voor het versturen van bijvoorbeeld € 500 vanuit Nederland naar iemand in Indonesië, komen daar € 28 provisiekosten bij.

Western Union Money Transfer
Via Western Union Money Transfer kun je geld storten via een balie in Nederland of via internet. Bij Western Union zijn ruim 100.000 vestigingen aangesloten in meer dan 200 landen. Als je bijvoorbeeld € 500 overmaakt naar iemand in Indonesië, komt daar nog € 32,50 aan transactiekosten bij.

Zolang je nog een bankpas hebt, je kunt pinnen in de buurt en niet heel veel haast hebt, is het natuurlijk voordeliger om je familieleden of vrienden te vragen het geld rechtstreeks naar je bankrekening over te maken. Hiermee bespaar je op de provisiekosten.

Geld verstoppen

Tot slot is het handig voor noodgevallen ongeveer 50 dollar in kleine coupures onder de zool van je rechterschoen te stoppen en een lijst met belangrijke telefoonnummers onder de zool van je linkerschoen. Mocht je zowel van je rugzak als moneybelt worden bestolen, dan kun je in ieder geval de bus nemen naar het dichtstbijzijnde postkantoor of belkantoor om naar huis te bellen en je geldzaken te regelen. Verpak het geld en de lijst met telefoonnummers wel in plastic en ververs het elke maand, want anders is er binnen de kortste tijd niets meer van over. (Bij mij was het geld en de lijst met telefoonnummers na acht maanden compleet vergaan!)

Lees hier verder voor nog meer handige tips over geldzaken op reis:

Reizen met een creditcard

Reizen met een creditcardEen creditcard mee op reis of op vakantie is eigenlijk een must. Op een eenvoudige manier kun je er relatief grote betalingen mee doen, zoals het boeken van een hotel, het huren van een auto of het kopen van een vliegticket. Lees hier alles over reizen met een creditcard

Bankpas op reis

MaestroMet een alledaagse bankpas of pinpas kom je op reis al een heel eind. Je staat er versteld van in hoeveel landen je hiermee gewoon kunt pinnen bij een geldautomaat. Zelfs in winkels, restaurants en benzinestations in het buitenland kun je tegenwoordig steeds vaker pinnen met je Nederlandse bankpas. Lees hier alles over de bankpas op reis.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 april 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over contant geld op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam