ReizenReizen

Oordoppen voor op reis

Oordoppen op reisEen setje oordoppen is onmisbaar op reis of tijdens je vakantie. Tenminste, als je van een goede nachtrust houdt en je niet zo’n hele diepe slaper bent. Het is onvoorstelbaar hoeveel manieren er zijn om je tijdens de nacht of in de vroege ochtenduren uit je slaap te wekken.

Het zijn vaak vreemde geluiden, die je niet kent van thuis. Als een poosje op dezelfde plek verblijft, raak je meestal wel gewend aan dat rare gepiep of dat merkwaardige gesnater. Ook als je veel reist met het vliegtuig of de trein, horen oordoppen thuis in je bagage.

Wil je lekker slapen tijdens je vakantie?
Bestel hier een setje oordoppen bij Bol.com

Hier staan enkele voorbeelden van geluiden die je uit je slaap kunnen houden op reis.

Muziek

Als je in de buurt van levendige uitgaansgebieden verblijft, kunnen feestvierders en luide muziek je uit je slaap houden. Het volume neemt meestal toe naarmate het later wordt. Kies geen accommodatie nabij een discotheek of nachtclub als je een slechte slaper bent.

Natuurgeluiden

Getjilp van vogels of andere dierengeluiden. In een hotel bij een pinguïnkolonie kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met het nachtelijk gekrijs van pinguïns die een partner zoeken. Ook het getsjirp van krekels, het gekwaak van kikkers of het gebrul van apen kan soms luidruchtig zijn.

Vergeet niet de weersomstandigheden. Sterke wind of harde windvlagen kunnen zorgen voor klapperende ramen en deuren. Onweer, regenval of golven op het strand kunnen ontspannend zijn, maar soms ook te luid en afleidend om te slapen.

Airconditioning

De airconditioning in de hotelkamer. Dat kan variëren van een licht gezoem tot het geluid van een ratelende, pruttelende machine.

Vliegtuigen

Het monotone gebrom van de motoren werkt niet echt rustgevend. En wat als er tijdens een lange vlucht naar Bali tien uur lang een krijsend of huilend kind achter je zit? Oordopjes kunnen tijdens het stijgen en landen van het vliegtuig ook helpen om de druk op je oren te verminderen. Ga je op reis met het vliegtuig, stop de oordoppen dan in je handbagage. Als je dicht bij een luchthaven verblijft, kunnen opstijgende en landende vliegtuigen je slaap verstoren.

Oordoppen vliegtuig

Hotels

Lawaai van aangrenzende hotelkamers, zoals luid praten, televisies of andere activiteiten, kan je wakker houden. Met name in goedkope hotels en pensions waar je de toiletten deelt met andere gasten, kan het doortrekken alleen al je plotseling doen schrikken. Het gestampvoet in de gangen komt daar nog bij.

Religieuze gebouwen

Het gezang vanuit de minaretten van moskeeën (zo’n vijf keer per dag, ook bij de dageraad) en het gebeier van kerkklokken (elk uur). Het kan frustrerend zijn als je elke ochtend om 4 uur wordt gewekt door de muezzin die oproept tot gebed. Slapen met oordoppen in de buurt van religieuze gebouwen zorgt voor een betere nachtrust, iets waar de lokale bevolking waarschijnlijk volop begrip voor heeft.

Oordoppen moskee

Verkeerslawaai

Drukke straten, toeterende auto’s en passerende vrachtwagens kunnen behoorlijk luidruchtig zijn. Denk ook aan vuilniswagens die in alle vroegte de vuilnisbakken legen. Vooral het legen van glasbakken kan voor flinke herrie zorgen als je je roes ligt uit te slapen.

Het meenemen van oordoppen is een must als je verblijft in een hotel in het stadscentrum. Probeer een kamer aan de achterkant te vragen, als het even kan. Vermijd ook het hotel langs een drukke spoorlijn. Het geluid van passerende treinen of het toeteren van locomotieven kan storend zijn.

Campings

Vooral in een tent kan het nogal gehorig zijn. Wat te denken van het geflikflooi en gesnurk van andere campinggasten in het tentje naast je? Of kinderen die besluiten direct na zonsopgang buiten met de bal te gaan spelen? Als je in het wild kampeert kun je met oordoppen al die vreemde geluiden van langs scharrelende (roof)dieren buitensluiten.

Tips voor het meenemen van oordoppen

Een setje oordopjes kost bijna niks, ze nemen bijna geen ruimte in en ze gaan lang mee. Oordopjes (in het Engels earplugs geheten) kunnen overigens ook van pas komen als je last van je oren hebt tijdens het zwemmen. Kies dan wel voor een waterdichte variant. Je kunt ze kopen bij de drogist en online via webshops als Bol.com en Bever. Ook is het mogelijk oordoppen op maat te laten maken, maar dan ben je wel veel meer geld kwijt.

Oordoppen vakantie

De meeste oordoppen zal je na enige tijd weggooien en vervangen door nieuwe. Ze worden vies en zitten op een gegeven moment onder het oorsmeer, dat na verloop van tijd ook nog hard wordt. Stop een reservesetje in je toilettas als je op reis gaat, zodat je altijd nieuwe bij de hand hebt. Vooral in niet-westerse landen zijn oordoppen niet makkelijk verkrijgbaar.

Oordoppen op reis en gebruik

Je kunt de oordoppen natuurlijk wel af en toe schoonmaken om ervoor te zorgen dat ze langer meegaan. Verwijder eerst het vuil en het oorsmeer, bijvoorbeeld met een wattenstaafje, een wattenschijf of een schoon doekje. Laat ze daarna even weken in lauw water en leg ze te drogen in de schaduw (niet in de zon). Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen beschikbaar voor oordoppen. Het is echter wat overdreven om dat mee te nemen op vakantie. Gebruik een kleine etui of een hoesje om je oordoppen te bewaren. Dat voorkomt beschadigingen en zo gaan ze nog langer mee.

Merken en fabrikanten van oordoppen

Alpine Oordoppen

Alpine biedt universele oordoppen aan in de prijscategorie € 8,95 tot en met € 24,95 en fabriceert oordoppen op maat. Ook heeft Alpine speciale oordopjes voor op reis, in het vliegtuig, op het strand, op de camping of in het hotel. Produceert ook slaapmaskers. ► Bestel oordoppen van Alpine hier online

Pluggerz

Pluggerz Travel zijn oordoppen voor in het vliegtuig. Ze hebben een filter waardoor de druk op je oor vermindert. De oordoppen Pluggerz Sleep dichten het oor volledig af, waardoor je geen last hebt van hinderlijke geluiden. ► Bestel oordoppen van Pluggerz hier online

Loop Earplugs

Het Belgische merk Loop Earplugs ontwikkelt oordoppen om beter te slapen en om te gebruiken tijdens het reizen. Door een stijlvol design zien ze er ook nog eens leuk uit. De oordoppen worden geleverd in vier verschillende maten, zodat je altijd de perfecte pasvorm kunt vinden. Bovendien zijn de Loop Earplugs een duurzaam alternatief voor wegwerp oordoppen. Ze zijn afwasbaar met water en daardoor vaak te gebruiken. ► Bestel oordoppen van Loop Earplugs hier online

Voor het laatst bijgewerkt op 12 september 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over oordoppen voor op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam