ReizenReizen

Oordopjes op reis

Oordoppen op reisEen setje oordoppen is onmisbaar op reis of tijdens je vakantie. Tenminste, als je van een goede nachtrust houdt en je niet zo’n hele diepe slaper bent. Het is onvoorstelbaar hoeveel manieren er zijn om je tijdens de nacht of in de vroege ochtenduren uit je slaap te wekken. Het zijn vaak vreemde geluiden, die je niet kent van thuis. Als een poosje op dezelfde plek verblijft, raak je meestal wel gewend aan dat rare gepiep of dat merkwaardige gesnater.

Hier staan enkele voorbeelden van geluiden die je uit je slaap kunnen houden:

► de muziek van een nabijgelegen discotheek of nachtclub. Het volume neemt meestal toe naarmate het later wordt.

► getjilp van vogels of andere dierengeluiden. In een hotel bij een pinguïnkolonie kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met het nachtelijk gekrijs van pinguïns die een partner zoeken.

► de airconditioning in de hotelkamer. Dat kan variëren van een licht gezoem tot het geluid van een ratelende, pruttelende machine.

► vliegtuigen. Het monotone gebrom van de motoren werkt niet echt rustgevend. En wat als er tijdens een lange vlucht naar Bali tien uur lang een krijsend of huilend kind achter je zit? Oordopjes kunnen tijdens het stijgen en landen van het vliegtuig ook helpen om de druk op je oren te verminderen. Ga je op reis met het vliegtuig, stop de oordopjes dan in je handbagage.

► toiletten. Met name in goedkope pensions waar je de toiletten deelt met andere gasten, kan het doortrekken alleen al je plotseling doen schrikken. Het gestampvoet in de gangen komt daar nog bij.

► het gezang vanuit de minaretten van moskeeën (zo’n vijf keer per dag, ook bij de dageraad) en het gebeier van kerkklokken (elk uur).

► vuilniswagens die in alle vroegte de vuilnisbakken legen. Vooral het legen van glasbakken kan voor flinke herrie zorgen als je je roes ligt uit te slapen.

► campings. Vooral in een tent kan het nogal gehorig zijn. Wat te denken van het geflikflooi en gesnurk van andere campinggasten in het tentje naast je? Of kinderen die besluiten direct na zonsopgang buiten met de bal te gaan spelen? Als je in het wild kampeert kun je met oordoppen al die vreemde geluiden van langs scharrelende (roof)dieren buitensluiten.

OordopjesEen setje oordopjes kost bijna niks, ze nemen bijna geen ruimte in en ze gaan lang mee. Stop een reservesetje in je toilettas, zodat je de oordopjes kunt vervangen als ze onder de oorsmeer zitten. Je kunt ze kopen bij de drogist of via websites als www.oordopjes-kopen.nl en www.oordopjesonline.nl.

Oordopjes (in het Engels earplugs geheten) kunnen overigens ook van pas komen als je last van je oren hebt tijdens het zwemmen.

Fabrikanten van oordopjes

  • Alpine Oordopjes
    Alpine biedt universele oordoppen aan in de prijscategorie € 7,95 tot en met € 24,95 en fabriceert oordoppen op maat. Alpine heeft speciale oordopjes voor op reis, in het vliegtuig, op het strand, op de camping of in het hotel. Produceert ook slaapmaskers.
  • Pluggerz
    Pluggerz Travel zijn oordoppen voor in het vliegtuig. Ze hebben een filter waardoor de druk op je oor vermindert. De oordoppen Pluggerz Sleep dichten het oor volledig af, waardoor je geen last hebt van hinderlijke geluiden.

Voor het laatst bijgewerkt op 12 oktober 2015.

Foto © depositphotos.com/a4ndreas.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam