Koningaap - China

Tips voor een vakantie in China

China: een introductie

Een vakantie in China beleef je in een kolossaal en duizelingwekkend land met bijna 1,4 miljard inwoners dat zich met een ongeëvenaarde snelheid ontwikkelt. Een land dat het midden houdt tussen een vooruitstrevende westerse natie en een achtergebleven ontwikkelingsland. Bloeiende steden als Shanghai en Peking bieden een thuishaven aan jonge designers, invloedrijke trendsetters en puissant rijke ondernemers. Het schiereiland Hongkong is een van de grootste steden van Azië, een voormalige Britse kolonie met een Chinese touch. Op het platteland en in het westen van China daarentegen lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

China heeft een geschiedenis van vijf millennia, die een vakantie alleen al de moeite waard maakt. Denk aan beroemde bezienswaardigheden als de Chinese Muur, de Verboden Stad en het Terracottaleger. De steden mag je zeker niet overslaan, maar reis verder dan die eindeloos lange grijze slagader van dorpen en steden. De variatie in het landschap is enorm, van de hoogste toppen van de Himalaya tot de ravijnen van de Yangtze rivier, de langste rivier van China. Leer Chinese gerechten te beroeren met je eetstokjes, bekijk panda’s in de provincie Sichuan en leer kung fu in een shaolinklooster. En neem altijd een Chinees woordenboek mee! (Of installeer een taal-app op je smartphone.)

Of je nou op zoek bent naar oude geschiedenis, stedelijke wonderen, schilderachtige landschappen of culturele ervaringen, steeds meer reizigers boeken een vakantie naar China. Ook al zijn velen je voorgegaan, het voelt vaak alsof je de eerste westerling bent die daar voet op de bodem zet. Negeer het staren, en de enorme omvang van het land en de ondoorgrondelijkheid van de Chinezen zullen een blijvende indruk achterlaten.

China in een notendop

– Oppervlakte: 9.597.000 vierkante kilometer (231 keer Nederland);
– Inwoneraantal: 1.373.541.278 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 143 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Peking;
– Talen: Chinees;
– Munteenheid: Yuan (RMB);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 14.100 (2015).

Hongkong en de zee

Eindeloze wolkenkrabbers, winkelwalhalla, financieel centrum, glitter and glamour. Over Hongkong is alles al gezegd, zou je denken. Maar waar het allemaal mee begon, wordt nog wel eens vergeten: de zee. Van de dagelijkse vis tot de internationale handel in alle denkbare en ondenkbare goederen, het is er allemaal dankzij de zee. Lees hier meer over Hongkong en de zee

Tips voor een vakantie in Peking

Peking vakantieEen vakantie in Peking beleef je in de hoofdstad van het dichtstbevolkte land in de wereld. De één na grootste stad van China (na Shanghai) is een levendige wirwar van buurten en wijken, een plek die vibreert van vitaliteit en tegenstrijdigheid. Kleurrijke markten staan er zij aan zij met chique winkelcentra. Lees hier meer over een vakantie in Peking

Tips voor een vakantie in Hongkong

Hongkong vakantieEen vakantie in Hongkong beleef je in een ultramoderne internationale metropool met een harmonieuze mix van westerse en oosterse tradities. Een van de grootste steden van Azië kan terugkijken op een rijke en enerverende geschiedenis, dat heeft geleid tot een plek met verschillende persoonlijkheden. Lees hier meer over een vakantie in Hongkong

Tips voor een vakantie in Yangshuo

Yangshuo vakantieIn het zuiden van China ligt Yangshuo. Dit levendige stadje – waar de jasmijnbomen een heerlijke geur verspreiden – wordt omringd door het Karstgebergte. Hoe gezellig druk het in het toeristische stadje is, zo ‘peaceful’ is het als je net even buiten de gebaande paden gaat en tussen de rijstvelden staat met de bergen op de achtergrond. Lees hier meer over een vakantie in Yangshuo

Tips voor een vakantie in Shanghai

Skyline van ShanghaiVoor een kosmopolitische wereldstad hoef je niet alleen naar New York. De Chinese miljoenenstad Shanghai is al jaren op weg de Aziatische variant van ‘The Big Apple’ te worden. Een stedentrip naar de metropool is minstens net zo indrukwekkend, met zijn torenhoge wolkenkrabbers, bruisende uitgaansleven en grote variëteit aan cultuur. Lees hier meer over een vakantie in Shanghai

Tips voor een vakantie in Macau

Macau is het ‘Las Vegas van het oosten’, de gokhoofdstad van China waar een duizelingwekkende reeks casino’s zich op loopafstand bevindt van exotische Portugese architectuur. Macau is een kleine enclave aan de zuidkust van China waar massa’s toeristen naartoe komen voor gokken en de Chinees-Portugese cultuur. Lees hier meer over een vakantie in Macau

Tips voor een vakantie in Xi’an

Xi’an maakte vroeger deel uit van de zijderoute. Het was de belangrijkste handelsplaats van China. Je ziet hier nog steeds dingen van terug als je door de stad loopt. Het chaotische Xi’an, centraal gelegen in dit immens grote land, wordt vooral bezocht om het terracottaleger. Lees hier meer over een vakantie in Xi’an

Informatie over visum China

Informatie over visum ChinaStaatsburgers uit Nederland hebben een visum nodig voor een vakantie in China. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij de aanvraag nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je voor een visum China bezitten over een vliegticket voor de terugreis of voor de vlucht naar een volgende bestemming.

Een visum kun je aanvragen bij het Chinese Visa Application Center in Den Haag. Op het visumformulier moet je een reisschema invullen, met de plekken die je bezoekt en de bijbehorende data. Als je eenmaal in China bent, hoef je je niet strikt aan dit reisschema te houden. Een visum China is normaal geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen.

Bij de aanvraag van een toeristenvisum moet je een recente pasfoto inleveren. De behandeling van een visumaanvraag duurt ongeveer 4 werkdagen. Voor een visum China aanvragen in het Nederlands kun je ook terecht bij gespecialiseerde visumdiensten, die de aanvraag voor je verzorgen.

Sinds december 2013 hebben Nederlanders geen transitvisum nodig als ze een tussenstop maken in Peking, Shanghai, Guangzhou en Chengdu. Zonder visum mag je maximaal 72 uur in deze steden verblijven. Je moet wel over een vliegticket voor de vervolgvlucht beschikken. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen, moet je dit aangeven bij de luchtvaartmaatschappij.

Informatie over visum Hongkong

Voor een bezoek aan Hongkong hebben staatsburgers uit Nederland en België is geen visum nodig. Zonder visum kun je maximaal 3 maanden in Hongkong verblijven. Bij vertrek moet je paspoort nog minstens één maand geldig zijn. Ook moet je beschikken over voldoende financiële middelen en een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming, tenzij je naar China reist.

Reis je van Hongkong naar de rest van China, dan steek je als het ware de grens over en moet je wel een visum aanvragen. Je paspoort moet dan bij vertrek uit Hongkong nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Informatie over visum Macau

De voormalige Portugese kolonie Macau is een eigen administratieve regio van China. Voor een bezoek aan Macau hebben staatsburgers uit Nederland en België ook geen visum nodig. Bij vertrek moet je paspoort nog minstens één maand geldig zijn. Ook moet je beschikken over voldoende financiële middelen en een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming, tenzij je naar China reist.

Reis je van Macau naar de rest van China, dan steek je als het ware de grens over en moet je wel een visum aanvragen. Je paspoort moet dan bij vertrek uit Macau nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Communicatie in China

Internationaal toegangsnummer: +86.
Collect call naar Nederland: 108 31 (vanuit beperkt aantal steden).
Alarmnummer politie: 110.
Alarmnummer ambulance: 120
Alarmnummer brandweer: 119.
Informatie over telefoonnummers: 114.

Tijdsverschil met China

In de winter is het in China 7 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in China 6 uur later dan in Nederland. China is een enorm groot land en passeert 5 tijdzones, maar houdt toch overal dezelfde tijd aan. Dat betekent dus dat het in het westen later licht wordt en weer donker wordt dan in het oosten.

Elektriciteit in China

De elektriciteit in China is 220 volt. In afgelegen streken wordt soms nog een spanning van 110 volt gebruikt. In China worden stopcontacten gebruikt voor stekkers met drie platte pinnetjes, maar de stopcontacten zijn daarnaast meestal ook geschikt voor Nederlandse stekkers. Dat is niet overal zo, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 augustus 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in China, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam