Reisartikelen.nl

Zakmes op reis

Zakmes op reisEen goed zakmes (of vouwmes of knipmes) in je bagage is altijd handig. Op de gekste momenten blijkt een mesje uitkomst te kunnen bieden, bijvoorbeeld bij het snijden van fruit en groente onderweg of het openmaken van een verpakking. Doordat het mes (het lemmet) is in te klappen, past het gemakkelijk in je broekzak. Hou het zakmes sowieso altijd ingeklapt als je het niet gebruikt, omwille van de veiligheid. Zeker bij nieuwe exemplaren is het lemmet nog vlijmscherp.

Zakmessen hebben ook tal van andere extra functies. Handig is in ieder geval als het zakmes ook over een kurkentrekker, een flessenopener, een tandenstoker en een pincet beschikt. Er zijn zakmessen die zelfs over functies als een nijptang en een zaag beschikken (de zogeheten multitools). Er bestaan multitools met meer dan twintig functies, zoals een priem, een schroevendraaier en een diamantvijl. Het is de vraag of je die allemaal nodig hebt op reis. Ga je lange tijd op reis, dan is het praktisch om een lichtgewicht zakmes mee te nemen. Een voorbeeld is de Gerber LST Ultralight, een zakmes van amper 17 gram die je desnoods ook in je moneybelt mee kunt nemen.

Neem een goed zakmes mee dat niet snel roest. Vooral de Zwitserse officierenmessen zijn van goede kwaliteit, al hangt er ook een flink prijskaartje aan. Neem geen zakmes mee dat er gevaarlijk uitziet, omdat je dan in sommige landen problemen kunt krijgen met de politie of de douane en het ding moet inleveren. Zo mag een zakmes in Nederland in uitgevouwen staat niet langer zijn dan 28 centimeter.

Neem het in ieder geval niet mee in je handbagage als je gaat vliegen, maar ook bij grensovergangen over land is het verstandig het zakmes diep weg te stoppen in je rugzak. Ik heb weleens een klein zakmes moeten inleveren omdat het volgens de grenswacht een ‘illegal weapon’ betrof.

Een zakmes kun je open bij een warenhuis, een kampeerwinkel of een buitensportwinkel, maar er zijn ook vele webwinkels die zakmessen voor op reis verkopen. Het Engelse woord voor zakmes is pocket knife. In het Frans heet het couteau de poche.

Fabrikanten van zakmessen

Zakmessen zijn in vele verschillende soorten verkrijgbaar. Hieronder een opsomming van enkele fabrikanten.

Deejo
Maker van lichtgewicht en stijlvolle zakmessen en andere buitensportartikelen uit Frankrijk. Naast de standaardmodellen kun je ook je eigen model zakmes samenstellen qua formaat, gewicht, afwerking, materiaal van het handvat en opdruk.

Gerber
Gerber is een Amerikaanse fabrikant van degelijke zakmessen en messen voor buitensporters, die al sinds 1939 bestaat. De oprichter was een handelaar in ijzerwaren. Elk zakmes heeft een slank en roestvrijstalen omhulsel dat levenslang mee moet gaan. Gerber maakt ook een reeks andere producten die geschikt zijn voor een avontuurlijke reis of expedities, zoals zaklampen, machetes en survival tools.

Leatherman
Amerikaanse fabrikant van grote variëteit aan zakmessen die makkelijk in de broekzak passen. Bij een aantal van deze ‘tools’ zijn de belangrijkste functies aan de buitenkant gelegen, zodat die niet opengeklapt hoeven te worden.

Victorinox
Maker van de befaamde multifunctionele Zwitserse officiersmessen. Deze behoren tot de betere zakmessen voor op reis, de messen zijn levenslang gegarandeerd tegen materiaal- en fabricagefouten. Er zit dus ook een prijskaartje aan.

Wenger
Eveneens een Zwitserse fabrikant van zakmessen van hoge kwaliteit, die ook gebruikt worden in het Zwitserse leger. Wenger maakt ook horloges en andere kleine gereedschappen voor op reis.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 november 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een zakmes op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/eevl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

 • Zucht……
  Gerber is Amerikaans, oorspronkelijk uit Oregon.
  Stichter was handelaar in ijzerwaren.
  Deejo is geen zakmes, zou ik nooit meenemen.
  Ga eens naar sites als gearbest / fasttech.
  Merken als Sanrenmu en Ganzo zijn geweldig.
  Waarom geen voorbeelden als CRKT, Maserin, etc ?
  Wenger was in tijd van artikel al overgenomen.
  Als ( zak ) mes liefhebber is dit artikel tenenkrommend.