Tandenborstel en tandpasta op reis

Tandpasta en tandenborstel op reisHet dagelijkse ritueel van tandenpoetsen kan op reis gewoon doorgaan. Sterker nog, vergeten kán haast niet. Een tandenborstel is een van de eerste dingen die mensen op hun meeneemlijstje zetten als ze op hun vakantie gaan. Met een nieuwe tube tandpasta erbij kun je het een hele tijd uithouden.

Mocht de tandpasta op zijn of mocht je die vergeten zijn, dan kun je dat vrijwel overal in de wereld kopen. De keuze in Afrika, Azië en Latijns-Amerika is daarbij uiteraard wat meer beperkt dan de vele verschillende soorten tandpasta waar je in westerse winkels uit kunt kiezen. Toch zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je onderweg je gebit wilt verzorgen. Hier enkele tips voor het gebruik van je tandenborstel en tandpasta op reis.

Tanden poetsen en gezondheid

Tanden poetsen is gezond, maar pas op met het spoelen daarna. In veel niet-westerse landen kun je het water uit de kraan niet drinken, omdat je daar allerlei enge ziektes van kunt krijgen. Je kunt dus ook het beste niet je mond spoelen met dit water na het tanden poetsen. Ook al slik je het water niet door en spuug je het uit, er kunnen door het spoelen nog steeds ziektekiemen achter blijven in je mond. Spoel je mond met mineraalwater uit een flesje of met water dat je hebt gezuiverd.

Lichtgewicht tandpasta

Lichtgewicht tandpastaAls je flinke wandelingen gaat maken met je rugzak op of als je gaat kamperen, dan telt elke gram. Dus ook die flinke tube Complete Care tandpasta van 75 ml die je in je bagage hebt gestopt. Gelukkig zijn er ook kleine tubetjes tandpasta van 15 ml verkrijgbaar.

Je kunt deze gemakkelijk krijgen bij je tandarts, die deze kleine tubetjes vaak als probeerexemplaar weggeeft aan zijn patiënten. Ook zitten deze meestal in een toilettasje dat je gratis krijgt uitgedeeld als je business class vliegt. Verder stellen luxere hotels kleine tubetjes beschikbaar aan hun gasten als je zegt dat je de tandpasta bent vergeten. Met een beetje geluk is er zelfs een drogist bij je in de buurt die de kleine tubetjes gratis uitdeelt in een probeerverpakking.

Weet je geen minitube op de kop te tikken, dan kun je er eentje bestellen via een webshop. De Nederlandse producent Bluem verkoopt bijvoorbeeld een travel kit van vijf kleine tubes tandpasta van 15 ml voor op reis. Informatie vind je op www.bluemcare.com

Lichtgewicht tandenborstel

Pop up reistandenborstelOok tandenborstels zijn er in een kleinere en lichtgewicht variant. Net als bij de kleine tubes tandpasta worden deze vaak weggegeven door luchtvaartmaatschappijen en (luxere) hotels. Deze tandenborstels hebben een kleiner handvat, wat het poetsen iets lastiger maakt. De kwaliteit is niet al te best, maar voor een paar weken vakantie kun je er prima mee uit de voeten.

Om grammen te besparen, kun je een deel van je eigen tandenborstel afzagen. Een optie is verder een kindertandenborstel mee te nemen, die weegt slechts 1 gram. Ook zijn er tandenborstels te koop die je kunt inklappen of uitschuiven, waarmee je ruimte kunt besparen. Een voorbeeld is de pop up reistandenborstel, die je kunt bestellen bij webshops. Het voordeel hiervan is dat je nog steeds een normaal handvat hebt.

Toothbrush please?

Wil je een tandenborstel en tandpasta kopen in het buitenland, dan moet je natuurlijk wel weten wat je moet bestellen in de winkel. Niet overal zijn drogisterijen en supermarkten, vooral in niet-westerse landen moet je naar de balie van een soort apotheek om een simpele tandenborstel te kopen. Voor het gemak hebben we hier enkele vertalingen van tandenborstel en tandpasta voor je op een rij gezet.

tandenborstel tandpasta
Engels toothbrush toothpaste
Spaans cepillo de dientes pasta de dientes
Frans brosse à dents dentifrice
Duits Zahnbürste Zahnpasta
Chinees 牙刷 (Yáshuā) 牙膏 (Yágāo)
Arabisch فرشاة أسنان معجون الأسنان

Voor het laatst bijgewerkt op 21 oktober 2014.

Foto depositphotos.com/ginasanders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam