ReizenReizen

Zonnebrandcrème

ZonnebrandcrèmeZonnebrandcrème is een must voor iedereen die naar de warmte of tropen gaat. Of je nou een lichte huidskleur hebt of een donkere, iedereen kan flink verbranden in de tropische zon. Behalve het gevaar voor verbranding, loop je ook een verhoogd risico op huidkanker als je lichaam teveel wordt blootgesteld aan de zon. Daarnaast leidt langdurige blootstelling aan de zon tot een vroegtijdige veroudering van de huid en pigmentvlekken.

Zonnebrandcrèmes hebben allemaal een beschermingsfactor, de Sun Protection Factor (SPF). In het algemeen geldt: hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer je in de zon kunt zitten. Deze factor geeft aan in hoeverre je lichaam wordt beschermd tegen zonlicht, de zogeheten ultraviolet (UV) A en B straling. De UVA-straling leidt tot veroudering van de huid, terwijl de UVB-straling ervoor zorgt dat je bruin wordt (en verbrandt). Een zonnebrandcrème moet dus beschermen tegen zowel UVA- als tegen UVB-straling. De factor is ook afhankelijk van de huid die je hebt. Mensen met een lichte huid en kinderen verbranden sneller in de zon en kunnen dus het beste een zonnebrandcrème met de hoogste factor kopen: factor 50.

Insmeren tegen zonnebrand

Zonnebrandcrème insmerenAls je gaat zonnebaden, smeer je dan een halfuur van tevoren in. Het advies luidt om je daarna elke 2 uur opnieuw in te smeren. Ook als je al een kleurtje hebt, is het verstandig je te blijven insmeren om veroudering en schade aan de huid te voorkomen. Je kunt het natuurlijk weleens vergeten, en voordat je het weet ben je van top tot teen verbrand. Je kunt daarvoor een speciale polsband aanschaffen die je voor verbranding moet behoeden. Deze Smart Sun indicator UV polsband geeft met verschillende kleuren aan wanneer opnieuw in te smeren of helemaal de zon te vermijden

Zelfs als je gaat rondwandelen in steden waar veel schaduw is, is het raadzaam je in te smeren. In tropische landen heeft de zon veel kracht en ongemerkt loop je dan rond met een verbrand, rood hoofd. Ook op wintersport is het een must om een fles zonnebrandcrème in je bagage te stoppen. Hoog in de bergen heeft de zon meer kracht en door de sneeuw reflecteren de zonnestralen. Je verbrandt hierdoor eerder dan laag op de grond. Het is dus verstandig een zonnebrandcrème met een hoge factor mee te nemen als je gaat skiën. Vergeet je vooral je neus niet regelmatig in te smeren, die moet het vaak bezuren op wintersport.

Een nadeel van zonnebrandcrème is het geknoei. Een fles crème, spray of zonnebrandolie kan gaan lekken in je tas als je de dop niet goed hebt afgesloten en tijdens het insmeren vliegen de klodders in het rond. Ook mag je veel flessen zonnebrandcrème niet meenemen als handbagage in het vliegtuig. Daarvoor bestaan handige zonnebranddoekjes. Die bieden dezelfde bescherming, zonder geklieder.

6x biologische zonnebrandcrème

Gewone zonnebrandcrème kan flink schadelijk zijn voor de natuur. In tropische streken heeft vooral het koraalrif te lijden onder het smeersel. Er zijn tegenwoordig echter biologische zonnebrandcrèmes verkrijgbaar die geen schade toebrengen. Lees hier meer over 6x biologische zonnebrandcrème

Merken zonnebrandcrème

Hieronder staat een selectie van merken zonnebrandcrème die in winkels, drogisterijen en apotheken in Nederland en Vlaanderen te koop zijn.

 • Australian Gold
  Marktleider in zonnebankcrèmes en producent van een groot aantal ‘Bronze and Protect’ zonnebrandcrèmes voor in de buitenzon.
 • Biodermal
  Uitgebreide serie van zonnebrandcrème, zonnemelk, zonnespray, after sun en sun tans, om sneller bruin te worden.
 • Garnier Ambre Solaire
  Bedrijf dat al meer dan 70 jaar actief is op het gebied van zonnecosmetica, met zonnemelk, zonnespray en zonneolie.
 • L’Oréal Paris
  Merk van het Franse cosmeticaconcern l’Oreal, dat al sinds 1935 op de markt wordt gebracht.
 • Nivea
  Betaalbare serie zonnebrandolies die goed beschermen tegen de zon, in de zomer verkrijgbaar bij elke drogist. Hebben ook zonnebrandolie met factor 25 en hoger.
 • Ohm Collection
  The Ohm Collection is een cosmeticamerk van Hollandse bodem en brengt Sun Safe op de markt, een 100 procent natuurlijke zonnebrandcrème met SPF 15.
 • Shiseido
  Luxe serie zonnebrandcrèmes van Japans cosmeticabedrijf, dat ‘geavanceerd wetenschappelijke oplossingen’ biedt voor zonbescherming.
 • Vichy
  Verschillende soorten olie, spray en crème die elk huidtype beschermen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 maart 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over zonnebrandcrème, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Sandralise/haveseen.

GezondheidGezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam