Reizen met kinderen

Reizen met kinderen is hard werken en het gaat een stuk langzamer, maar het is waarschijnlijk veel gezelliger. De onschuld van kinderen opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Ouderschap kent geen grenzen en de barrières op het gebied van taal, godsdienst en ras vallen weg in de aanwezigheid van kinderen. Hun belevenissen zijn niet doorvlocht met eerdere ervaringen en rationele gedachten.

Voor de ouders kan dit een frisheid aan het reizen meegeven die anders misschien zou ontbreken. Of je kinderen nou meeneemt naar tempels of het oerwoud, ze willen alles weten. In veel landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika worden kinderen met open armen ontvangen. De meeste mensen daar hebben waarschijnlijk nog nooit een westers kind gezien.

Toch gebeurt het weinig dat ouders met kinderen met een rugzak de wijde wereld in trekken. Het vergt inderdaad nogal wat. Reizen met een licht rugzakje behoort definitief tot het verleden als je jonge kinderen meeneemt op een verre, lange reis. Kleren, luiers, spelletjes, kinderboeken, het zijn slechts enkele van de items die je bagage zullen verzwaren. Daarbij komt dat je je reisroute moet aanpassen, want niet alle hotels, restaurants en transportmogelijkheden zijn even kindvriendelijk. En niet als laatste moet je thuis het nodige papierwerk regelen als schoolgaande kinderen meegaan op reis.

Voorbereidingen

Reizen met kinderenEen vliegticket kopen, je rugzak volproppen en vervolgens elke dag bekijken waar je naartoe gaat – dat lukt niet meer als kinderen mee gaan op reis. Een goede voorbereiding en een planning is dan opeens wél nuttig. Wat je meeneemt, hangt af van de leeftijd en de wensen van je kinderen. Het favoriete speelgoed kan natuurlijk geen kwaad, maar zorg dat het ‘reisvast’ is. Een doos met honderdvijftig legosteentjes is niet zo handig in den vreemde.

De keuze van kleding wordt vooral bepaald door het klimaat. Lichte, katoenen kleren met lange mouwen en lange broekspijpen zijn het best voor de tropen. Voor kinderen met een bleke huid is een hoedje essentieel, vooral als je veel in de zon op het water reist. Hoewel kinderen zich makkelijker aanpassen aan de warmte dan volwassenen, zijn ze wel kwetsbaarder voor kou. Neem kleding mee die in meerdere lagen over elkaar is te dragen en makkelijk te wassen is.

Reizen met kinderen: wat moet je meenemen?

Meenemen op reis met kind
Wat moet je allemaal meenemen als je op reis gaat met je kind? Als je de beslissing overlaat aan de kinderen zelf, verdwijnt al hun speelgoed in de koffer. Het draait om het maken van keuzes voor je inpaklijst. ► Lees hier onze tips wat je moet meenemen op reis met een kind

Tips over verre reizen met kinderen

Het maken van verre reizen met kinderen is leuk, leerzaam en helemaal niet zo moeilijk. Ook met je kroost kun je naar de andere kant van de aardbol reizen, een paar weken backpacken of een avontuurlijke roadtrip maken. Lees hier meer over verre reizen met kinderen

Reizen met kinderen in de auto

Gelukkig kind in de autoReizen met kinderen in de auto doe je meestal niet voor je plezier. Het voordeel is dat je je eigen tempo kunt bepalen en kunt vertrekken wanneer je wilt. Toch zijn er maar weinig kinderen die beginnen te juichen bij een vooruitzicht van een lange autorit. Daarom hebben we hier enkele tips op een rij gezet voor het reizen met kinderen in de auto

Vliegen met kind of baby

Vliegen met kinderenVliegen met kinderen: voor de één is dat een feest, voor de ander een kwelling. Het goede nieuws is dat kinderen tot 2 jaar bij de meeste luchtvaartmaatschappijen vrijwel gratis mogen vliegen. Zodra je kind 2 jaar is, moet je de volle mep betalen. Lees hier meer over vliegen met baby’s of kinderen

Nuttige websites over reizen met kinderen

Kids Vakantiegids
Magazine voor reislustige kids en hun (groot)ouders en overzicht van vakanties voor kleuters, kinderen en tieners.

Verre Reizen met Kinderen
Overzicht van familierondreizen en reisverhalen en praktische informatie over het maken van verre reizen met kinderen.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met kinderen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/yaruta; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam