Goedkoop overnachten

Goedkoop overnachtenNaast de kosten voor vervoer ben je het meeste geld kwijt aan overnachtingen. Mocht je budget toereikend zijn, dan kun je hier extreem veel geld aan uitgeven. Voor de presidentiële suites in de duurste hotels ter wereld lopen de prijzen op tot vele tienduizenden euro’s voor slechts één overnachting. Daar krijg je natuurlijk ook heel veel luxe voor terug: talloze kamers, eigen personeel, een eigen fitnesscentrum en gouden sanitair.

Er zijn echter ook talloze manieren om op overnachtingen te besparen. Vooral dankzij internet is het een stuk gemakkelijker geworden om voor een habbekrats of zelfs gratis elders de nacht door te brengen. En overnachten in een vakantie- of bungalowpark kan in Nederland ook vaak erg goedkoop. Hieronder vind je enkele tips hoe je goedkoop kunt overnachten op reis.

Gratis slapen bij mensen thuis

Vòòr de komst van internet gebeurde het heel zelden op reis: dat een wildvreemde zo gastvrij was je een bed voor de nacht aan te bieden. Niet zelden zaten daar bepaalde bijbedoelingen bij. Nu bieden wildvreemden zelf hun bedden aan via websites, mensen die het leuk vinden buitenlandse reizigers te ontmoeten. Reizigers kunnen op hun beurt locals ontmoeten die hun alles kunnen vertellen over het leven op de plek van bestemming. ‘Social travel’, heet dit fenomeen. Het staat ook wel bekend als ‘gastvrijheidsuitwisselingsnetwerk’. Hieronder enkele websites waar je terecht kunt voor een overnachting bij iemand thuis.

Couchsurfing: slapen op een matras op de grond
Couchsurfing: slapen op een matras op de grond

Couchsurfing
Een wereldwijd netwerk met adressen in meer dan 100.000 steden. Je kunt gratis lid worden en via profielen kun je zien wat de ervaringen van anderen zijn met couch surfers. Je kunt een eigen kamer krijgen, maar ook op de slaapbank of op een matras op de grond moeten slapen. Bij sommige couch surfers kun je je tent opzetten in de tuin. De gastheer of -vrouw en de gast betalen elkaar niet.

BeWelcome
Bij BeWelcome kun je een slaapplaats delen, vriendelijke mensen ontmoeten en andere reizigers op weg helpen. Je kunt gratis lid worden van dit netwerk voor gastvrijheidsuitwisseling. Leden kunnen andere leden op hun reisbestemming zoeken, hun profiel bekijken en een berichtje sturen. De organisatie heeft ruim 45.000 leden uit de hele wereld die accommodatie aanbieden aan reizigers.

The Hospitality Club
Club die tot doel heeft om gastheren en -vrouwen, gasten, reizigers en de lokale bevolking bij elkaar te brengen. De leden helpen elkaar wanneer ze aan het reizen zijn, met een dak boven hun hoofd of een rondleiding door de stad. Aanmelden is gratis. Na registratie en acceptatie kunnen leden elkaars profiel bekijken. Meer dan 300.000 leden in ruim 200 landen.

Servas International
Servas is een internationale organisatie die al ver vòòr de komst van internet, in 1949, werd opgericht met het doel om andere culturen beter te leren kennen en tolerantie en wereldvrede te bevorderen. Je kunt je aanmelden als host of als traveller. Als reiziger dien je wel eerst gesprek te hebben met een lokale Servas-vertegenwoordiger. Er zijn ruim 16.000 hosts in zo’n 130 landen.

Warm Showers
Warm Showers is een netwerk speciaal voor fietsers, bedoeld om fietservaringen en verhalen uit te wisselen. De hosts geven andere fietsers informatie, maar kunnen ze ook gratis eten en onderdak verschaffen. De bedoeling is natuurlijk dat de hosts ook bij andere deelnemers terecht kunnen. Aanmelden is gratis. Er zijn meer dan 20.000 adressen waar je terecht kunt voor een goedkope overnachting.

Staydu
Een reizigersnetwerk voor budget reizigers over de hele wereld. Je kunt bij locals terecht voor werk of een overnachting, gratis of voor een kleine vergoeding. Er wordt wel een tegenprestatie verwacht, zoals babysitten, koken of het leren van een buitenlandse taal. Om met andere leden in contact te treden, moet je eerst lid worden voor 19 euro.

Goedkoop slapen bij mensen thuis

Het fenomeen heeft de laatste jaren een enorme opmars gemaakt: mensen die een kamer of compleet huis verhuren aan toeristen. Voor huiseigenaren is het een ideale manier om bij te verdienen, zeker nu door de economische crisis huizen jaren te koop staan. Dankzij het internet kunnen zij hun kamer of appartement gemakkelijk aanbieden en ze hoeven niet voldoen aan allerlei regels op het gebied van brandveiligheid en hygiëne. Het is dan ook een doorn in het oog van hotels en bed en breakfasts, die wél aan allerlei regels moeten voldoen.

Reizigers zijn bij een particulier vaak goedkoper uit dan bij een overnachting in een hotel. Voor toeristen is het ook een goede gelegenheid om iets van de lokale sfeer te proeven, zonder dat je wordt gedwongen met de gastheer of gastvrouw op te trekken. De verhuur van kamers door particulieren is zelfs al zo populair, dat je in de binnensteden van grote steden soms meer kwijt bent dan voor een goedkoop hotel. Er zijn diverse websites waar het aanbod van particuliere kamers en appartementen te vinden is:

Airbnb
Huur van locals in meer dan 34.000 steden en 192 landen. Van appartementen en kamers tot boomhutten en boten.

9flats.com
Verhuur van ruim 100.000 appartementen in meer dan 100 landen.

Waytostay
Kies uit een ruim aanbod van appartementen in 17 verschillende Europese steden.

Wimdu
Aanbod van meer dan 235.000 huizen, appartementen, kamers en bed en breakfasts wereldwijd. Naar eigen zeggen gemiddeld 30 procent goedkoper dan in een hotel.

Jeugdherbergen

JeugdherbergDe goedkoopste slaapplaatsen zijn te vinden in jeugdherbergen. Hostelling International beheert in bijna alle landen van de wereld jeugdherbergen waar je voor weinig geld kan overnachten. Voor het laagste tarief krijg je een stapelbed in een slaapzaal die je met vele andere reizigers deelt. Mannen worden meestal gescheiden van vrouwen. Tegen extra betaling krijg je een bed in een kleinere slaapkamer en voor een nog groter bedrag krijg je een eigen kamer (maar de prijs hiervan verschilt niet zoveel van een willekeurige hotelkamer). De jeugdherbergen worden allang niet meer alleen bevolkt door de ‘jeugd’, maar door alle soorten reizigers. Het zijn interessante plekken om andere rugzakreizigers te ontmoeten. Er is vaak een keuken aanwezig met potten, pannen en serviesgoed om je eigen eten te koken.

In principe moet je lid zijn om in een officiële jeugdherberg te overnachten, maar ook zonder een lidmaatschap kun je er vaak terecht. De tarieven liggen lager voor leden, dus het is raadzaam voor vertrek een lidmaatschapspas aan te vragen. Deze is een jaar geldig. Nederlanders kunnen hiervoor terecht bij Stayokay (de vroegere Nederlandse Jeugdherberg Centrale). Vlamingen kunnen lid worden bij de Vlaamse Jeugdherbergen. Mocht je dit vergeten zijn, dan kan je bij de meeste jeugdherbergen ook ter plekke lid worden. In enkele landen in de derde wereld, zoals in India, kan je ook een slaapplaats vinden in een tehuis van het Leger des Heils (in het Engels: Salvation Army). Ze zijn qua sfeer te vergelijken met jeugdherbergen. En voor vieze daklozen hoef je niet bang te zijn, die zijn al verdrongen door de backpackers.

Hostels

Naast jeugdherbergen zijn hostels de goedkoopste plek om te overnachten. Hostels zijn wat minder strikt en georganiseerd dan jeugdherbergen. Je vindt ze vooral in steden en gebieden waar veel backpackers komen. Als een nieuwe plek wordt ‘ontdekt’ door backpackers, is de kans groot dat er ook snel een hostel wordt geopend. Hostels zijn dan ook de ideale plek om andere rugzakreizigers te ontmoeten. Er worden etentjes, bbq’s en activiteiten georganiseerd waar je aan mee kunt doen en de medewerkers zijn vaak jonge mensen die hun talen spreken en zelf ook heel wat hebben gereisd.

Netwerken van hostels

Net als bij de jeugdherbergen zijn er ook netwerken van hostels, waarbij je korting kunt krijgen op overnachtingen.

Germany Backpacker Network
Netwerk van van ruim 60 hostels in Duitsland. Ze geven een discount card uit, waarbij je 10 procent korting krijgt op een overnachting. Je krijgt de kortingskaart als je in een van de hostels verblijft, of je kunt een kortingscode aanvragen via de website.

Go Around Europe
Met Go Around Europe krijgen reizigers 10 procent korting in de hostels in Europa die zijn aangesloten bij het netwerk. De oprichters zijn zelf reizigers en willen anderen helpen geld te besparen en makkelijker te reizen. Je dient een hostel card aan te schaffen voor € 5, die een jaar geldig is. Na drie nachten heb je dit bedrag er uit.

Ruilen van huizen op vakantie

Ben je de gelukkige eigenaar van een eigen huis of appartement, dan kun je proberen dat tijdens je vakantie te ruilen met andere reizigers die graag naar jouw woonplaats willen. Het is wat passen en meten qua schema, want je moet natuurlijk wel allebei net dezelfde periode op vakantie willen. Het werkt eigenlijk alleen voor vakantiegangers die op een populaire plek hun huis aanbieden, zoals Amsterdam, Barcelona of New York. Hier is echt sprake van goedkoop overnachten: bij een tijdelijke huizenruil ben je vrijwel geen geld kwijt voor de accommodatie.

Als huiseigenaar kun je je geluk beproeven door op internet te zoeken met de trefwoorden home exchange. Een website waar je huizen kunt ruilen voor je vakantie is Stay 4 Free (www.stay4free.com). Er worden duizenden huizen te ruil aangeboden in ruim 85 landen. Je moet eerst lid worden, om het betrouwbaar te houden.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 april 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over goedkoop overnachten, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam