Reizen met creditcard

Reizen met een creditcardEen creditcard mee op reis of op vakantie is eigenlijk een must. Op een eenvoudige manier kun je er relatief grote betalingen mee doen, zoals het boeken van een hotel, het huren van een auto of het kopen van een vliegticket. Bij veel hotels en autoverhuurbedrijven kun je alleen een reservering maken als je je gegevens doorgeeft van je creditcard. Ook als je als backpacker rondreist en je alleen slaapt in goedkope hostels en guesthouses, is het slim om een creditcard mee te nemen. Voor het kopen van vliegtickets is het praktisch, maar ook als je onverwacht of in noodgevallen een grote uitgave moet doen.

Je kunt bij banken, creditcardmaatschappijen en bepaalde bedrijven makkelijk en snel een nieuwe creditcard aanvragen. Voor wat betreft de creditcard is het aan te raden te kiezen voor een MasterCard of een Visa World Card, en niet voor American Express. MasterCard en Visa worden wereldwijd op veel meer plaatsen geaccepteerd dan American Express, die bovendien voornamelijk in de duurdere hotels en restaurants als een gangbaar betaalmiddel wordt gezien. Ook Diners Club richt zich vooral op welgestelde reizigers en zakenreizigers en wordt in veel niet-westerse landen niet geaccepteerd.

Credit card op reisMasterCard is wereldwijd de meest geaccepteerde creditcard. Over de hele wereld kun je met deze kredietkaart op meer dan 28 miljoen plaatsen terecht. Alleen al in Nederland zijn er ruim 100.000 acceptatiepunten. Visa heeft wereldwijd 24 miljoen acceptatiepunten. In Nederland kun je er op zo’n 90.000 plaatsen mee terecht. Wil je de risico’s spreiden en overal kunnen betalen, neem dan zowel een MasterCard als een Visa World Card mee op reis.

Voor een creditcard betaal je wel een jaarlijkse bijdrage, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die ermee hebt als je veel op reis gaat. Naast de grote uitgaven en reserveringen die je ermee kunt doen, is het tegenwoordig ook relatief veilig. Je krijgt bij je creditcard ook een pincode, die je nodig hebt om aankopen te doen. Een creditcard is lekker licht om mee te nemen en je kunt er wereldwijd bij banken geld mee opnemen, of je nou in Laos of Malawi bent.

Pinnen met een creditcard

Tijdens het reizen kun je een creditcard ook gebruiken om geld te pinnen bij een geldautomaat. Zo kun je met je Mastercard wereldwijd bij 2 miljoen geldautomaten terecht. Helaas zijn daar wel kosten aan verbonden, en die kunnen niet mals zijn. De bank of de creditcardmaatschappij brengt kosten in rekening omdat je als het ware geld ‘leent’ als je gaat pinnen met je creditcard. Je krijgt geld op krediet, wat de bank later bij je moet incasseren. Als je geld pint in een vreemde valuta, komen er nóg meer kosten bij.

Bij het pinnen van euro’s met een creditcard in het buitenland rekenen de drie grote banken ING, ABN Amro en Rabobank in 2017 een (minimum) bedrag van € 4,50 per opname. Als je buitenlands geld gaat pinnen (dus iets anders dan euro’s) komt er een ‘valutakoersopslag bij. Die varieert van 1,5 tot 2 procent. Het kan zelfs ook nog voorkomen dat de buitenlandse bank waar je pint, ook nog kosten in rekening brengt voor het gebruik van de geldautomaat. Dit staat aangegeven op het transactiescherm van de pinautomaat en je moet hier een akkoord voor geven.

Gebruik je creditcard dus alleen in noodgevallen als je geld wilt pinnen in het buitenland, bijvoorbeeld als je bankpas het niet doet of kwijt is. Geld pinnen met een gewone bankpas is in het buitenland veel goedkoper of gratis (in de eurolanden). Neem met een creditcard ook grotere bedragen op bij een geldautomaat, dat scheelt in ieder geval in de kosten. Bij elke opname, hoe klein ook, ben je immers transactiekosten verschuldigd.

Reizen met een creditcard in the old days

Creditcard apparaatVroeger moest je bij een aankoop met een creditcard je handtekening zetten op een carbonpapiertje, maar die methode is steeds meer uit de gratie geraakt vanwege de gevoeligheid voor fraude (een handtekening is immers makkelijk na te maken). In achtergestelde gebieden waar betalingen met creditcards nog niet zo gewoon zijn, kan het voorkomen dat de verkoper of de hoteleigenaar nog een ouderwets creditcardapparaatje en een carbonpapiertje tevoorschijn haalt en dat je je handtekening moet zetten. Het origineel is voor de bank, één kopietje is voor de verkoper en één kopietje is voor jezelf. Met het apparaatje wordt in de papiertjes het nummer van de creditcard gedrukt.

Verlies of diefstal van creditcard

Neem bij verlies of diefstal onmiddellijk telefonisch contact op met de creditcardmaatschappij of met de bank die de creditcard heeft uitgegeven. Zij zullen de kaart dan direct blokkeren. Banken of creditcardmaatschappijen hebben een helpdesk die 24 uur per dag bereikbaar is. Hieronder vind je de telefoonnummers van de meest gebruikte banken (anno 2017):

  • ING (binnen- en  buitenland) +31 (0) 20 22 888 00
  • Rabobank (binnen- en  buitenland) +31 (0) 88 722 67 67
  • ABN Amro en International Card  Services (ICS): +31 (0)20  6 600 611

Het nadeel bij verlies of diefstal op reis is dat je niet zo gemakkelijk een nieuwe creditcard kan krijgen. Het duurt meestal een week voordat je een nieuwe krijgt toegestuurd, en die komt dan aan op je huisadres. Je hebt daarnaast een andere brief nodig om de creditcard te activeren, en die komt ook aan op je huisadres. Neem dus ook altijd een bankpas mee, en draag die op een andere plek bij je dan je creditcard. Stop je bankpas bijvoorbeeld in je portemonnee en je creditcard in je moneybelt.

Prepaid creditcard

Cash PassportVoor een reis kun je ook een oplaadbare, prepaid MasterCard overwegen. Deze zogeheten Cash Passport is veiliger dan contant geld en niet aan een bankrekening gekoppeld. Om fraude te voorkomen, worden er op een Cash Passport geen persoonlijke gegevens gezet.

De prepaid creditcard hanteert het principe van de traditionele travellers cheques en werkt eigenlijk hetzelfde als een chipknip: voor vertrek kun je geld op je kaart zetten, waarmee je wereldwijd met een pincode bij geldautomaten geld kunt opnemen en kunt betalen bij winkels en restaurants. Je kunt alleen het bedrag uitgeven dat je op de kaart hebt gezet. Je kunt er maximaal € 7500 op zetten, waarmee je dus een heel eind vooruit komt. Per dag kun je maximaal € 800 opnemen uit geldautomaten. In noodgevallen zorgt MasterCard ervoor dat je een vervangende kaart krijgt en emergency cash.

Nadelen van een prepaid creditcard

Het gebruik van de Cash Passport kost geld. Het tarief voor een opname uit een geldautomaat is € 2,50 (sommige beheerders van geldautomaten kunnen een aanvullend tarief berekenen). Het tarief voor de opname van contant geld in bijvoorbeeld winkels is € 6,00. Het opladen van de kaart alleen bij een vestiging van GWK Travelex in Nederland. Dus zorg ervoor dat je voor vertrek genoeg geld hebt opgeladen.

Voor reserveringen voor hotels en autoverhuur is de kaart ook niet handig: die bedrijven houden alvast het verschuldigde bedrag in, waardoor je dat geld tijdelijk niet voor andere dingen kunt gebruiken. In enkele landen kun je de kaart niet gebruiken omdat de Verenigde Staten daar economische sancties hebben opgelegd: Cuba, Iran, Myanmar, Noord-Korea, Soedan en Syrië.

Aanvragen van een prepaid creditcard

Het aanvragen van een Cash Passport kan bij een vestiging van GWK Travelex. Neem daarvoor een geldig identiteitsbewijs mee. De kaart is behalve in euro’s, ook verkrijgbaar in Britse ponden of Amerikaanse dollars. Bij het kantoor van GWK Travelex kun je de Cash Passport ook opladen. Je kunt de kaart van tevoren online bestellen. Websites:

Voor het laatst bijgewerkt op 22 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met een creditcard, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/Inokos.

GezondheidGezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • Als je het Cash Passport niet gebruikt, dan worden er kosten afgehaald wegens inactiviteit!

    Ik heb dat zelf meegemaakt, na enkele jaren was er een behoorlijk grote som geld afgeschreven…

    Schandalig, zeer bedrieglijk dus en niemand vertelt je dit van tevoren!