Bankpas op reis

MaestroMet een alledaagse bankpas of pinpas kom je op reis al een heel eind. Je staat er versteld van in hoeveel landen je hiermee gewoon kunt pinnen bij een geldautomaat. Zelfs in winkels, restaurants en benzinestations in het buitenland kun je tegenwoordig steeds vaker pinnen met je Nederlandse bankpas. Ook contactloos betalen kan op steeds meer plekken in het buitenland, tot een bedrag van € 25. Winkels en geldautomaten moeten daarvoor wel het blauw-rode Maestro® logo voeren. Dit logo staat ook op je Nederlandse bankpas. Wereldwijd zijn er inmiddels 15 miljoen plekken waar je terecht kunt met je Maestro® betaalpas.

Het is wel handig voor vertrek uit te zoeken of er geldautomaten zijn op de plek van bestemming of op het vliegveld. Op internet zijn talloze handige zoekmachines aanwezig waar je kunt zoeken naar een geldautomaat (ATM in het Engels) in de grote steden in de wereld:

Soms nemen landen beperkende maatregelen, bijvoorbeeld om fraudeleuze transacties tegen te gaan of bij politieke en economische ontwikkelingen. Het kan daardoor voorkomen dat je bij sommige banken toch geen geld kunt opnemen. Check voor vertrek daarvoor de situatie in het land en raadpleeg het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook zijn er pinautomaten die een pincode van 6 cijfers vragen. Toets dan gewoon je pincode van 4 cijfers in en druk op ‘Enter’ of de groene knop.

Als je lange tijd op reis gaat en de risico’s wilt spreiden, neem dan twee bankpassen mee. Als er één kwijtraakt of gestolen wordt, kun je in ieder geval nog met de andere betaalpas pinnen.

Kosten van pinnen en geld opnemen in het buitenland

GeldautomaatDoor Europese regels kun je in de eurozone kosteloos geld opnemen bij geldautomaten en pinnen in winkels. Sommige banken kunnen extra kosten berekenen, die ook de inwoners van het land moeten betalen. Dit staat dan aangegeven op de pinautomaat of je krijgt de melding tijdens het pinnen. Ook kunnen wisselkoerskosten in rekening worden gebracht als je een andere valuta opneemt dan de euro.

Wil je pinnen of geld opnemen in een land waar niet met de euro wordt betaald, dan zitten daar meestal extra kosten aan verbonden. Die verschillen per bank. De extra kosten per transactie bestaan meestal uit een vast tarief van € 2 tot € 2,25 en een valutaopslag die varieert van € 0,15 tot 1,2 procent van het opgenomen bedrag. Je bespaart dus geld door per opnamemoment veel geld te pinnen, maar daarmee loop je wel weer met veel contact geld op zak.

Gebruik van bankpas buiten Europa

Banken in Nederland hebben sinds enige tijd besloten de bankpassen standaard ‘uit’ te zetten voor gebruik buiten Europa. Hiermee willen ze de risico’s verkleinen dat criminelen met behulp van gekopieerde gegevens van je bankpas geld opnemen (ook wel skimming genoemd). Dit fenomeen komt vooral voor in de landen buiten Europa.

Ga je op reis naar een land buiten Europa, vergeet dan niet je bankpas ‘aan’ of op ‘wereld’ te zetten voor de periode dat je in het buitenland verblijft. Anders kun je de pas tijdens je reis of vakantie niet gebruiken. Het aanzetten kan via de website of de app van de bank of via een telefoontje met de bank. Na de ingestelde periode wordt je bankpas automatisch weer op ‘uit’ gezet. Verblijf je onverwacht langer buiten Europa? Dan kun je de periode dat je pas ‘aan’ staat, ook vanuit het buitenland verlengen.

Let er wel op welke landen tot Europa worden gerekend. Dat verschilt namelijk van bank tot bank. Vooral landen in de periferie van Oost-Europa, zoals Wit-Rusland en Georgië, worden niet altijd tot Europa gerekend. Ook eilanden en overzeese koloniale gebieden die officieel deel uitmaken van de Europese Unie, vallen niet automatisch onder ‘Europa’. Zet bij twijfel je bankpas dus ‘aan’ voor gebruik buiten Europa. In sommige landen kun je helemaal geen geld opnemen met je Nederlandse bankpas, waaronder Soedan, Iran en Cuba.

Bankpas kwijt op reis

Raak je onderweg je betaalpas kwijt of wordt die gestolen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de bank. Die zal de pas blokkeren, waardoor criminelen er geen misbruik van kunnen maken. Ook bij het inslikken van een bankpas door een geldautomaat in den vreemde, moet je contact opnemen met de bank.

Na diefstal of verlies kun je een vervangende betaalpas aanvragen. Op vakantie heb je daar niet zoveel aan, die pas wordt naar je huisadres gestuurd. Wel kun je bij de banken terecht voor een noodvoorraad geld, wat van je rekening wordt afgeschreven. Informeer daarnaar als je de bank belt om je pas te blokkeren. Het is sowieso handig om ook een creditcard mee te nemen op reis, zodat je daarmee kunt pinnen als je je bankpas kwijt bent. Bewaar deze creditcard op een andere plek.

Hieronder de telefoonnummers van de belangrijkste banken bij verlies of diefstal van de betaalpas (anno 2018). Het is raadzaam het telefoonnummer van jouw bank op te slaan in je mobiele telefoon. Deze speciale hulplijnen zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Als je een internetverbinding hebt, kun je je bankpas vaak ook blokkeren via de website van de bank of een app of je smartphone. Uiteraard moet je daarvoor wel kunnen inloggen bij je eigen bank. Je kunt ook de Bankpassen Meldcentrale bellen via telefoonnummer +31 88 – 3855372 (in Nederland is het nummer 0800 – 0313).

Bankpas kwijt bij ABN Amro
Bij ABN Amro kun je de bankpas blokkeren via de app Mobiel Bankieren of via de website Internet Bankieren. Voorts kun je 24 uur per dag vanuit het buitenland bellen met +31- 10 2411720. In Nederland bel je het nummer 0900 – 0024. Daarnaast kun je een Whatsapp-bericht sturen naar 06 – 83900024. Hier vind je meer informatie over het blokkeren van je bankpas bij ABN Amro

Bankpas kwijt bij ING Bank
Bij ING kun je 24 uur per dag de Alarmlijn bellen als je bankpas vermist of gestolen is: +31 20 – 22 888 00. De pas wordt dan geblokkeerd. Via hetzelfde telefoonnummer kun je ‘Emergency Cash‘ aanvragen als op reis bent in het buitenland, tot een maximum van € 2000. Je haalt het geld op bij het dichtstbijzijnde ophaalpunt.

Bankpas kwijt bij Rabobank
Bij de Rabobank kun je de bankpas blokkeren met de Rabo Bankieren App. Je ontvangt binnen drie werkdagen een nieuwe bankpas thuis, met dezelfde pincode. Als je nog een andere bankpas hebt, kun je de kwijtgeraakte pas ook blokkeren in Rabo Internetbankieren. Je moet hiervoor wel de Rabo Scanner mee hebben op reis. Verder kun je vanuit het buitenland bellen met Rabo Interhelp: +31 88 722 6767 (lokaal tarief).

Bankpas kwijt bij SNS Bank
Bij SNS Bank kun je de bankpas blokkeren door het invullen van een online formulier, waarvoor je de digicode of digipas nodig hebt. Verder kun je de pas blokkeren via SNS Mobiel Bankieren app of door het bellen naar +31 88 – 3855372 (dit is het nummer van de Bankpassen Meldcentrale).

Bankpas kwijt bij Triodos Bank
Bij de Triodos Bank kun je de bankpas vanuit het buitenland blokkeren door te bellen met de Bankpassen Meldcentrale: +31 88 – 3855372. In Nederland kun je de Triodos Bank op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur bereiken op 030-6936511. Dit laatste is het ook het telefoonnummer voor het aanvragen van een nieuwe bankpas; dat kan niet via de Bankpassen Meldcentrale.

Geen geld uit de geldautomaat in het buitenland

Geldautomaat geeft geen geldTegenwoordig vind je bijna overal ter wereld wel een geldautomaat waar je geld kunt pinnen. Maar het kan zomaar eens gebeuren dat er geen geld uit de geldautomaat komt. Je hebt braaf je pincode ingetoetst, je krijgt de melding op het scherm dat het geld wordt geteld, je hoort de automaat ratelen en vervolgens blijft het vakje leeg waar de bankbiljetten in horen te liggen. Hier hebben we enkele tips op een rij gezet als je op reis onverhoopt te maken krijgt met weigerende geldautomaten

Voor het laatst bijgewerkt op 19 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een bankpas op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam