ReizenReizen

Teenslippers op reis

Teenslippers op reisOorspronkelijk waren het vooral backpackers en hippies die ze aan hun voeten hadden zitten, maar tegenwoordig zie je iedereen ermee lopen: slippers. En mensen dragen teenslippers niet alleen meer tijdens hun vakantie, maar ook tijdens het boodschappen doen, naar hun werk, tijdens het dansen, tijdens het klussen thuis of tijdens het autorijden. Onder de reizigers zijn er zelfs types die hele jungletochten maken of bergen beklimmen met het plastic schoeisel tussen hun tenen.

De teenslipper (in het Engels: flip-flop) mag zich dus in een groeiende populariteit verheugen. En dat is niet voor niks, want vooral op reis is een paar slippers aan je voeten reuze handig. Zorg dus dat je altijd een paar plastic teenslippers in je rugzak hebt zitten. Het is compact en ze wegen bijna niks.

Geen warme voeten

In warme of tropische landen raken je voeten al snel oververhit en bezweet als ze gekneld zitten in een paar schoenen. Zeker als je er ook nog sokken bij aan hebt. Met teenslippers hou je de warmte buiten. Alleen bij tochten door het tropisch regenwoud en vanaf zonsondergang zijn slippers minder handig. Je voeten zijn dan een gemakkelijke prooi voor slangen, muggen en andere insecten.

Bezoeken aan tempels en moskeeën

Wil je tempels, moskeeën en andere heiligdommen bezoeken, dan moet je je schoeisel uit doen. Schoenen zijn dan niet handig. Je bent telkens tijd kwijt met het losstrikken van je veters – en bij het verlaten met het strikken van de veters. Het is ook niet goed voor je rug. Slippers heb je zo uit, waarna je meteen die tempel of die moskee kunt betreden.

Bezoeken bij mensen thuis

In de westerse wereld is het misschien heel normaal om je schoenen aan te houden als je op bezoek bent. Anders is dat in veel landen in het Midden-Oosten, Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Het wordt als onrein of beledigend gezien. In die gebieden ligt ook veel meer vuil op straat, dus met je schoenen neem je ook de viezigheid mee naar binnen. Je moet dus je schoenen uit doen, en met slippers aan gaat dat een stuk sneller en gemakkelijker.

Slippers zijn goedkoop

Met teenslippers hoef je niet bang te zijn dat ze snel worden gestolen (tenzij je slippers draagt van een hip en trendy bekend merk). In veel landen in de derde wereld zijn schoenen een luxe artikel, alleen weggelegd voor de (hele) rijken. De man in de straat draagt de betaalbare plastic teenslippers, die je op elke straathoek voor een paar pieken kunt kopen. Met slippers aan je voeten ben je dus ‘een van hen’.

Slippers houden je voeten schoon

Slaap je in een goedkoop hotel of een guesthouse, dan is er een grote kans dat je voetzolen zwart zijn als je er op blote voeten rondloopt. Maar je gaat natuurlijk niet iedere keer je schoenen aandoen, als je je tanden gaat poetsen of ‘s nachts even naar de wc moet. Draag slippers en zet ze naast je bed. In een slaaptrein zijn teenslippers helemaal een must als je er midden in de nacht je blaas niet meer kunt ophouden.

Slippers beschermen je voeten

Op stranden hebben teenslippers al regelmatig hun nut bewezen als bescherming voor de tere kussentjes onder aan je voet, die gewoon geen ruwe en harde ondergrond gewend zijn. Steentjes, kiezels, schelpen, aangespoelde stukken hout: met plastic slippers komt het net allemaal wat minder hard aan. Ook is het zand op stranden in tropische landen in de volle zon gloeiend- en gloeiend heet. Slippers zijn dan letterlijk een welkome verademing.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 mei 2016.

Foto credit © depositphotos.com/fantazista.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam