ReizenReizen

Teenslippers op reis

TeenslippersOorspronkelijk waren het vooral backpackers en hippies die ze aan hun voeten hadden zitten, maar tegenwoordig zie je iedereen ermee lopen: teenslippers. En mensen dragen slippers niet alleen meer tijdens hun vakantie, maar ook tijdens het boodschappen doen, naar hun werk, tijdens het dansen, tijdens het klussen thuis of tijdens het autorijden. Onder de reizigers zijn er zelfs types die hele jungletochten maken of bergen beklimmen met het plastic schoeisel tussen hun tenen.

De teenslipper (in het Engels: flip-flop) mag zich dus in een groeiende populariteit verheugen. En dat is niet voor niks, want vooral op reis is een paar slippers aan je voeten reuze handig. Zorg dus dat je altijd een paar plastic teenslippers in je rugzak hebt zitten. Het is compact en ze wegen bijna niks. Lees hier onze tips waarom teenslippers een must zijn op vakantie!

Zoek je leuke teenslippers voor op reis?
► Bekijk de collectie slippers bij Bol.com of Bever

Geen warme voeten

In warme of tropische landen raken je voeten al snel oververhit en bezweet als ze gekneld zitten in een paar schoenen. Zeker als je er ook nog sokken bij aan hebt. Met teenslippers hou je de warmte buiten. Alleen bij tochten door het tropisch regenwoud en vanaf zonsondergang zijn slippers minder handig. Je voeten zijn dan een gemakkelijke prooi voor slangen, muggen en andere insecten. In Europese landen kunnen er teken op je voeten springen als je met teenslippers door struikgewas loopt.

Teenslippers strand

Bezoeken aan tempels en moskeeën

Wil je tempels, moskeeën en andere heiligdommen bezoeken, dan moet je je schoeisel uit doen. Schoenen zijn dan niet handig. Je bent telkens tijd kwijt met het losstrikken van je veters – en bij het verlaten met het strikken van de veters. Het is ook niet goed voor je rug. Slippers heb je zo uit, waarna je meteen die tempel of die moskee kunt betreden.

Bezoeken bij mensen thuis

In de westerse wereld is het misschien heel normaal om je schoenen aan te houden als je op bezoek bent. Anders is dat in veel landen in het Midden-Oosten, Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Het wordt als onrein of beledigend gezien. In die gebieden ligt ook veel meer vuil op straat, dus met je schoenen neem je ook de viezigheid mee naar binnen. Je moet dus je schoenen uit doen, en met slippers aan gaat dat een stuk sneller en gemakkelijker.

Teenslippers huis

Slippers zijn goedkoop

Met teenslippers hoef je niet bang te zijn dat ze snel worden gestolen (tenzij je slippers draagt van een hip en trendy bekend merk). In veel landen in de derde wereld zijn schoenen een luxe artikel, alleen weggelegd voor de (hele) rijken. De man in de straat draagt de betaalbare plastic teenslippers, die je op elke straathoek voor een paar euro kunt kopen. Met slippers aan je voeten ben je dus ‘een van hen’.

Slippers houden je voeten schoon

Slaap je in een goedkoop hotel of een guesthouse, dan is er een grote kans dat je voetzolen zwart zijn als je er op blote voeten rondloopt. Maar je gaat natuurlijk niet iedere keer je schoenen aandoen, als je je tanden gaat poetsen of ‘s nachts even naar de wc moet. Draag slippers en zet ze naast je bed. In een slaaptrein zijn teenslippers helemaal een must als je er midden in de nacht je blaas niet meer kunt ophouden.

Slippers beschermen je voeten

Op stranden hebben teenslippers al regelmatig hun nut bewezen als bescherming voor de tere kussentjes onder aan je voet, die gewoon geen ruwe en harde ondergrond gewend zijn. Steentjes, kiezels, schelpen, aangespoelde stukken hout: met plastic slippers komt het net allemaal wat minder hard aan. Ook is het zand op stranden in tropische landen in de volle zon gloeiend- en gloeiend heet. Slippers zijn dan letterlijk een welkome verademing.

Teenslippers zand

Autorijden met teenslippers

Achter het stuur kruipen met je slippers aan: het is zo handig! Bijna de helft van de Nederlanders bestuurt wel eens een auto met teenslippers, zo blijkt uit onderzoek. Toch kleven er risico’s aan, want een teenslipper kan achter het pedaal blijven hangen. Dit levert gevaarlijke situaties op als je plotseling moet remmen of gas moet geven. Vervolgens kan dit problemen opleveren met je verzekering. Verzekeraars zijn er niet zo happig op om een schadevergoeding uit te keren als het ongeluk aan jezelf te wijten is.

In Nederland is autorijden met teenslippers wettelijk niet verboden. Dat geldt niet in enkele andere vakantielanden, waaronder Frankrijk, Spanje en Bulgarije. Je riskeert dan een boete als je betrapt wordt met slippers achter het stuur. In Frankrijk bedraagt deze boete € 90. In Spanje bedraagt de boete maximaal € 200 als de politie concludeert dat je de verkeersveiligheid in gevaar brengt.

Merken teenslippers

In Nederland zijn teenslippers te koop van vele verschillende merken, van hippe exemplaren voor een dagje strand of degelijke slippers met dikke zolen voor outdoor avonturen. Sommige teenslippers zijn prima om te dragen onder een casual outfit, terwijl sportieve slippers ideaal zijn voor kamperen of watersportactiviteiten. In niet-westerse landen zijn slippers vaak merkloos. Hieronder vind je een overzicht van bekende merken die in Nederland beschikbaar zijn.

Havaianas
Beroemd Braziliaans merk van teenslippers die vooral door vrouwen worden gedragen. Opgericht in 1962 en de eerste fabrikant die grootschalig slippers van rubber produceerde. Havaianas staan bekend om hun goede kwaliteit en er zijn vele trendy modellen, ideaal voor het strand. ► Bestel teenslippers van Havaianas hier online

Birkenstock
Duitse maker van sandalen, slippers en schoenen. Bestaat al sinds 1794. Birkenstocks staan bekend om een flexibel voetbed gemaakt van kurk, in de vorm van een voetafdruk in het zand. Hierdoor lijkt het net alsof je op blote voeten loopt. ► Bestel teenslippers van Birkenstock hier online

Ipanema
In de lente en zomer zie je veel vrouwen lopen op slippers van Ipanema. Dit Braziliaanse merk maakt teenslippers die een exotisch en sprankelend gevoel oproepen. Alle slippers zijn 100 procent recyclebaar en voor minstens 30 procent gemaakt van gerecycled materiaal. ► Bestel teenslippers van Ipanema hier online

Teva
Iconisch Amerikaans merk dat in 1984 is begonnen met het maken van sandalen. Later kwamen daar ook slippers bij. Teva is favoriet onder hippies en avontuurlijke types, omdat je met de slippers ook trektochten kunt maken. ► Bestel teenslippers van Teva hier online

Kapotte teenslippers

Als je vaak je teenslippers draagt op vakantie, kan er natuurlijk slijtage optreden. Het meest irritant is het als het bandje losschiet en het nopje aan de onderkant van je slipper eruit springt. Het is wat overdreven om een teenslipper naar een schoenmaker te brengen, maar een loshangende nop kun je makkelijk repareren met een plastic clipje van een broodzak. Je bevestigt dit vierkante clipje tussen de zool en het nopje, en de boel zit weer vast. Je kunt er daarna weer kilometers mee lopen.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 september 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over teenslippers voor op reis of op vakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © belozu/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam