Reisverzekering op wereldreis

Reisverzekering wereldreisHet afsluiten van een reisverzekering ligt voor de hand, als je een wereldreis gaat ondernemen. Helaas draait dit uit op een van de meest kostbare aspecten van je reis. Het is dat je graag een nieuw fototoestel kan kopen als die van jouw wordt gejat, of dat je de medicijnen voor de buikkrampen vergoed kan krijgen (om van ergere dingen nog maar niet te spreken). Kortom, een reisverzekering is strikt noodzakelijk, maar hangt als een financieel blok aan je been tijdens een wereldreis. Het meest vervelende is nog dat je er tijdens de reis niets van merkt, ongezien wordt er maandelijks een fiks bedrag van je rekening afgeschreven. Totdat je merkt dat je ergens in Bangkok opeens niet meer kunt pinnen.

Doorlopende verzekering en een wereldreis

Waarom is een reisverzekering zo duur? Het feit is dat een reisverzekering op zich niet zo duur is. Je kunt een doorlopende reisverzekering afsluiten bij grote banken, verzekeringsmaatschappijen en touroperators voor nog geen € 100. Daarvoor is meestal je bagage verzekerd, voor ongevallen en ziektekosten moet je dan nog wat bijbetalen. Probleem bij de doorlopende reisverzekering is dat je niet heel lang achtereen gesloten op reis mag zijn. Meestal geldt een maximale verblijfsduur in het buitenland van 90 dagen of 6 maanden.

Wat je kunt doen als je langer weggaat, is voor je vertrek een verklaring opstellen waarin je familieleden of vrienden machtigt namens jou een reisverzekering af te sluiten. Met handtekeningen van alle betrokkenen. Als je op reis bent kan een familielid of vriend na 6 maanden een nieuwe doorlopende reisverzekering afsluiten, zonder dat je je een retourtje Amsterdam hoeft te veroorloven. Ze vragen wel naar de machtiging. Je moet wel een andere verzekeringsmaatschappij nemen, want je reisverzekering verlengen bij dezelfde maatschappij kan niet.

Speciale reisverzekering voor wereldreizigers

Enkele verzekeraars hebben gemerkt dat er een behoefte is aan een een reisverzekering voor een langere duur dan de gebruikelijke 6 maanden. Zij bieden de gelegenheid een speciale reisverzekering af te sluiten voor mensen die een wereldreis maken of lange tijd op reis zijn. Deze wereldreizigersverzekering of lang-op-reis verzekering kan afgesloten worden voor een periode van maximaal 2 jaar. Zo’n reisverzekering is niet alleen handig voor backpackers, maar ook voor degenen die stage lopen in het buitenland, vrijwilligerswerk gaan doen, een studie of taalcursus volgen of als au pair aan de slag gaan.

Een wereldreizigersverzekering is af te sluiten voor Europa of de hele wereld. De reisverzekering biedt meestal een basisdekking voor zaken als hulpverlening in noodgevallen en schade. Voor zaken als geneeskundige kosten, ongevallen en rechtsbijstand moet je je vaak aanvullend verzekeren. Een reisverzekering voor wereldreizigers is niet goedkoop, als je tenminste goed verzekerd wilt zijn. Verzekeraars stellen dat je meer risico loopt naarmate je langer op reis bent, en dat je daarom dus meer premie moet betalen. Daarbij betalen ‘ouderen’ (vanaf 35 jaar) soms meer premie dan ‘jongeren’.

Hieronder staan verzekeringsmaatschappijen die een reisverzekering aanbieden voor wereldreizigers. Voor een indicatie geven we een schatting van de premiekosten (anno 2016) voor een reisverzekering voor een wereldreis van één jaar (dus met werelddekking), waarbij je ook volledig aanvullend verzekerd bent voor ziektekosten, ongevallen, bagage, aansprakelijkheid en rechtsbijstand (als dat niet in de basisdekking zit). Soms kun je je ook nog extra verzekeren tegen risico’s van bijvoorbeeld avontuurlijke sporten of wintersport, maar dat hebben we in deze voorbeelden niet meegenomen.

Allianz Global Assistance: Globetrotter Verzekering, reisverzekering voor een maximale aaneengesloten periode van 2 jaar. Jongeren onder de 27 jaar krijgen korting. Je moet je aanvullend verzekeren voor medische kosten, bagage, ongevallen, rechtsbijstand en aansprakelijkheid. Premie voor een jaar: circa € 600.

Europeesche Verzekeringen: Lang-op-Reisverzekering, met een maximumperiode voor 2 jaar. Verzekering met volledige aanvullende dekking voor een wereldreis van één jaar: circa  € 700.

De Goudse Verzekeringen: Wereldreizigerverzekering, met een maximale aaneengesloten periode van 2 jaar. De onderdelen bagage, geneeskundige kosten, buitengewone kosten, ongevallen en aansprakelijkheid vormen de basis van deze reisverzekering. Je kunt kiezen uit drie dekkingen, met elk verschillende verzekerde bedragen. Premie voor een jaar: circa € 710.

ISIS: Special ISIS Reisverzekering, verzekering voor reizigers, jongeren en studenten tot 65 jaar die een wereldreis gaan maken of gaan studeren, vrijwilligerswerk gaan doen of stage gaan lopen. Maximale periode is 2 jaar. Dit is onderdeel van Joho Insurances. Verzekering met volledige aanvullende dekking voor een wereldreis van één jaar: circa  € 765.

OHRA: Doorlopende Reisverzekering, die je kunt afsluiten voor een periode van maximaal 365 aaneengesloten dagen.

OOM Verzekeringen: Tijdelijk in het Buitenland-Verzekering, voor een verblijf tot 2 jaar in het buitenland. Ook af te sluiten als je lange tijd op reis bent of op wereldreis gaat, met een wereldwijde basisdekking. Daarnaast kun je je aanvullend verzekeren voor de tandarts, reizen, annulering, inboedel, aansprakelijkheid, rechtsbijstand en ongevallen.

Ziektekostenverzekering en een wereldreis

In Nederland is iedereen verplicht een ziektekostenverzekering aan te houden. Eén keer per jaar mag je van verzekeringsmaatschappij wisselen. Deze verzekering dekt de zorgkosten ook in het buitenland, waarbij deze niet hoger mogen zijn dan de Nederlandse tarieven. Een ziekenhuis in Spanje vraagt je bijvoorbeeld € 1000 te betalen voor een operatie van een botbreuk. Als deze zelfde operatie in Nederland € 750 kost, krijg je niet meer dan € 750 vergoed en moet je dus € 250 zelf betalen.

De dekking van de zorgkosten geldt nu nog voor de hele wereld, maar vanaf 1 januari 2017 verdwijnen de zorgkosten buiten Europa uit het basispakket. Als je een verre reis of wereldreis maakt, is het dan sowieso verstandig je aanvullend te verzekeren zodat je ook een dekking hebt voor ziektekosten in de rest van de wereld. Lees wel altijd de kleine lettertjes, want meestal betreft het niet alle ziektekosten, zoals bijvoorbeeld ziekenhuisopnames.

De verplichte zorgverzekering maakt de wereldreis meteen ook zo duur. Je bent hier zo meer dan € 100 per maand voor kwijt. Zo’n verzekering sluit je af voordat je weggaat en elke maand wordt dat bedrag ongemerkt van je rekening af geschreven. Helaas heb je meestal geen andere keus. Zeker na 1 januari 2017 is het de vraag hoe zinvol zo’n zorgverzekering nog is als je alleen voor ziektekosten in Europa bent verzekerd. Je bespaart dan geld door je ziektekostenverzekering op te zeggen, aangezien je je zorgkosten buiten Europa toch al moet dekken via een reisverzekering.

In bepaalde gevallen mag je de zorgverzekering opzeggen: als je binnen een periode van 12 maanden minimaal 8 maanden in het buitenland verblijft of als je langer dan een jaar op pad gaat. Je moet je daarvoor wel uitschrijven bij de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA), maar dat is niet handig als je een huurhuis of koophuis bezit die je wilt aanhouden. Ook heb je dan geen recht meer op toeslagen, zoals huurtoeslag of kinderbijslag. Het is dus vooral voordelig om je ziektekostenverzekering op te zeggen als je nog geen huis, geen baan en geen kinderen hebt.

Wil je bijvoorbeeld een jaar op wereldreis en ben je niet gebonden, dan kun je beste contact opnemen met je verzekeraar of je je zorgverzekering kunt opzeggen. Ook kun je informatie inwinnen op de website van Zorginstituut Nederland.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een reisverzekering op wereldreis, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/andreaobzerova; carballo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reacties

  • Mijn wereldreis zal per auto (4×4) en een trailer ( ook zeer terrein waardig ) geschieden. Reisduur 18 maanden maar de volgende uitdaging is er. Alle autoverzekeringen dekken maar 6 maanden in het buitenland.
    Aardig wat rond gezocht en gebeld maar niets kunnen vinden.
    Wie info omtrent mijn uitdaging?

    Bedankt