ReizenReizen

Zaklantaarn en zaklamp op reis

Zaklantaarn op reisKun je goed zien midden in de nacht of vind je het niet erg om op spinnen te trappen, dat kakkerlakken over je voeten lopen of om te verdwalen, dan kun je een zaklantaarn thuislaten. In andere gevallen is een zaklamp érg handig om je weg te vinden en je te behoeden voor kruiperige insecten en ander ongedierte. Anders dan in het westen, is verlichting in de meeste derde wereldlanden een schaars goed. In steden is nog wel straatverlichting, maar in kleinere plaatsen en dorpen is het gewoon donker als de zon ondergaat.

In hotelkamers kan bovendien de elektriciteit uitvallen en zelfs mét verlichting is een zaklamp handig voor naast je bed. Ga je de natuur in, dan is het überhaupt handig om iets van verlichting mee te nemen. Je kunt natuurlijk gaan klooien met kaarsen, maar dat is alleen leuk voor een romantisch avondje of als je gaat kamperen. Voor een backpacker is een zaklantaarn eigenlijk onmisbaar, waar je ook naartoe gaat.

Zakverlichting, zo genoemd omdat het in je broekzak schijnt te moeten passen, is er in vele soorten en maten. Van grote, logge apparaten die nauwelijks licht geven tot en met vederlichte, dunne sprietjes waarvan de voortgebrachte lichtstralen pijn doen aan je ogen. Helaas moet je voor vrijwel alle zaklantaarns ook batterijen meenemen, en dat is weer extra bagage en gewicht. Een uitzondering is de knijpkat, maar die is niet echt praktisch. Het ding is groot, het maakt lawaai en je moet blijven knijpen om licht te krijgen (en dat levert weer RSI op).

De duurdere varianten van de verkrijgbare zaklampen zijn licht, geven veel licht en doen lang met de batterijen. Er komen steeds lichtere en duurzamere modellen op de markt, die dus ook duurder zijn dan de alledaagse huis-tuin-en-keuken zaklantaarn. Er zijn zaklampen te koop van meer dan € 100. Voor een gewone rugzaktrip voldoet een goedkoper model ook prima. ► Bij Bol.com vind je een uitgebreid assortiment zaklampen voor op reis

Mocht je een zaklantaarn overigens vergeten zijn, dan kun je ook de zaklamp op je smartphone gebruiken om de weg in het donker te vinden (al gaat dit wel ten koste van de batterij op je mobiele telefoon).

Tip: de duurzame zaklantaarn

WakaWaka ZaklampEen duurzame en milieuvriendelijke zaklamp is de WakaWaka, die wordt opgeladen door zonne-energie. De lamp heeft een zeer sterk led-licht en je kunt er tevens je mobiele telefoon en kleine elektrische apparaten mee opladen. Je kunt de zaklantaarn neerzetten, ophangen en op een fles klemmen, dus heel handig voor op vakantie als je gaat kamperen of als je een leeslampje nodig hebt. Ook op regenachtige dagen laadt deze gadget eenvoudig op. Met de aankoop van de WakaWaka steun je schoolkinderen in de derde wereld. In tal van ontwikkelingslanden wordt de zaklantaarn overigens steeds meer gebruikt omdat er een gebrek is aan (betrouwbare) elektriciteit. Website: www.waka-waka.com

Fabrikanten van zaklampen

Hieronder staat een overzicht van merken van zaklantaarns en zaklampen die in Nederland te koop zijn.

Maglite
Maglite is een van de bekendste merken zaklantaarns. De producten van deze Amerikaanse fabrikant zijn robuust en bestand tegen schokken en water. Er zijn verschillende modellen, waarvan de kleinste ook als sleutelhanger kan worden gebruikt.

Princeton Tec
Deze fabrikant is de innovator op het gebied van LED sports lights: een soort strooilicht in plaats van een bundel lichtstralen. De modellen van Princeton Tec kenmerken zich door een zuinig gebruik van energie en de lange levensduur van lampjes. Nieuwere modellen kunnen 75 uur blijven schijnen.

Sure Fire
De zaklampen van het Amerikaanse bedrijf Sure Fire zijn stevig en krachtig en worden ook professioneel gebruikt bij de politie of het leger. Met sommige modellen kunnen dieven of ongewenste personen zelfs tijdelijk geblindeerd worden door de lichtstraal op de ogen te richten. Er zijn echter ook kleine en lichte modellen die makkelijk in jas- of rugzak passen.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een zaklantaarn of zaklamp op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Volga2019; WakaWaka.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam