Slapen in een grot

Slapen grotMet slapen in een grot kun je in principe heel voordelig uit zijn. Zoek een grot, rol je slaapmatje uit en kruip onder de wol. Grotten zijn overdekt en beschut, dus je hebt geen last van regen en harde wind. Ook heb je flink wat privacy: de kans dat iemand je nachtrust komt verstoren, is heel klein.

Een nadeel van het slapen in een grot is de duisternis. Het kan er erg donker zijn, dus een goede zaklamp is een must. Ook is het koud en kil en kun je soms last hebben van ongedierte of vocht. In druipsteengrotten sijpelt het water letterlijk naar beneden. Verblijf ook niet al te lang in een grot, want voordat je het weet wordt je als een holbewoner gezien. Vroeger sliepen hele volksstammen in grotten, maar tegenwoordig wordt het toch een beetje als een curiositeit beschouwd.

Waar vind je een grot?

In bergachtige streken wemelt het van de grotten, maar zelfs lager gelegen landen hebben de nodige holtes in de aardbodem. Het enige probleem is dat grotten vaak in gebruik zijn als toeristische attractie, waardoor het niet wordt getolereerd als je er de nacht doorbrengt.

Er zijn wél grotten waar je tegen betaling kunt overnachten. Sommige zijn omgevormd tot stijlvolle boetiekhotels en van alle gemakken voorzien. Daarvoor moet je wel je portemonnee trekken. Andere grotten zijn min of meer authentiek, en is er alleen een bed neergezet. Voor een paar euro kun je hier vaak wel terecht.

Hotels in grotten

Cappadocia, Turkije

De streek Cappadocia in Turkije is een goede plek als je een keer een overnachting in een grot wilt uitproberen. In het idyllische en grillige science fiction-achtige landschap wemelt het van de grotten. Vroeger woonde de plaatselijke bevolking in deze grotten. Nu zijn ze te bezoeken voor toeristen of in gebruik als hotel, van simpel tot luxe. In het plaatsje Göreme vind je er talloze. Je kunt overigens nog steeds op zoek gaan naar een ongebruikte grot om te slapen, al zijn die er minder en minder.

Slapen in een grot in Göreme

Een van de beste grothotels in Cappadocia is Sultan Cave Suites. Het is een hit onder Instagrammers die in de rij staan voor het dakterras, waar je je kunt laten fotograferen met een typisch Turks ontbijt en een weids uitzicht over het grottenlandschap. Slapen in een grot is niet zo claustrofobisch, want de meeste kamers zijn best wel ruim.

Een weelderige grot-ervaring staat je te wachten in het Museum Hotel, een luxe boetiekhotel dat talloze keren is bekroond. De grotkamers zijn ingericht met kunst en antiek uit heel Turkije en er is bovendien een zwembad met geweldig uitzicht. Ook Cappadocia Cave Suites is een aanrader, ook met mooi dakterras.

Slapen in een grot in Cappadocia

Santorini, Griekenland

Op het Griekse eiland Santorini zijn enkele zeer comfortabele en luxueuze hotels te vinden in een grot. Met de witgekalkte muren en luxe heb je amper meer het idee dat je in een grot slaapt. De architectuur en het uitzicht zijn echter wel fantastisch. Aanraders zijn de vijf grotvilla’s in Alexander’s Boutique Hotel en de Iconic Santorini boutique grot. Voor het Aris Caves Hotel zijn zes grotten getransformeerd tot hotelkamers.

Slapen grot Santorini

In het dorp Matala op het eiland Kreta zijn in een bergwand een groot aantal grotten te vinden, die in de loop der eeuwen door mensenhanden zijn verfijnd. In de jaren ’60 was het een populaire verblijfplaats voor hippie’s, maar tegenwoordig is slapen in deze grotten illegaal.

Cederberg, Zuid-Afrika

Het Cederberg natuurreservaat, ongeveer 250 kilometer ten noorden van Kaapstad, is beroemd om zijn spectaculaire landschap, rotsformaties en zandstenen structuren. Er zijn honderden rotsachtige overhangende rotsen en holen in het park, dat is vernoemd naar de Cederboom.

Het is bergachtige terrein is uitstekend geschikt om te wandelen, maar je kunt er ook in grotten overnachten. Je vindt er het Kagga Kamma Cave Resort, een 4-sterren accommodatie waarvoor enkele grotten zijn omgebouwd tot luxe hotelkamers met eigen badkamer. Het complex heeft ook een restaurant, een bar en een spa.

Slapen grot Cederberg

Matera, Italië

Matera, gebouwd aan de rand van een ravijn, is een van de meest bizarre steden in Italië. Twee wijken bestaan grotendeels uit grotwoningen. Sommige hiervan werden al sinds de prehistorie bewoond. Ook zijn er onder de grond nog zo’n honderd grotkerken gebouwd. Het gebied is zo uniek, dat het inmiddels een plek heeft op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Lang geleden hebben veel Italianen de prehistorische grotwoningen verlaten door het gebrek aan voorzieningen, maar de laatste jaren hebben zijn enkele grotten herontdekt als een plek waar toeristen wel willen slapen. Zo is er Sextantio Le Grotte Della Civita, waar je nog steeds kunt ervaren hoe mensen er ooit geleefd moeten hebben. Van alle gemakken en luxe voorzien is het Sant’Angelo Luxury Resort.

Slapen in een grot in Matera

Tardienta, Spanje

Ten noorden van de Spaanse stad Zaragoza kun je slapen in een grot die midden in de woestijn ligt – hoe bizar is dat? Hotel Cueva Tardienta Monegros is een eigenaardig grothotel in de Monegros-woestijn, vlakbij de privéluchthaven van Tardienta. Hier zijn geen traditionele, natuurlijke grotten, maar grotten onder de grond die door de hoteleigenaar eigenhandig uit een berg zijn gehouwen.

Er zijn acht kamers op zo’n 2 meter onder de grond, gegroepeerd rondom een patio. Je baadt hier in oosterse luxe, met dekens en meubels uit Marokko. Ook heb je in de kamers wifi, airconditioning, koelkast, minibar en zelfs vloerverwarming in de badkamer. Vlakbij is een opening gemaakt in de berg voor een zwembad. ‘s Avonds kun je boven de grond genieten van spectaculaire zonsondergangen boven de woestijn.

Grothotel Spanje

Kandovan, Iran

In het noordwesten van Iran ligt het dorp Kandovan, de stone village, waar de meeste huizen zich in grotten bevinden. Sommige van deze huizen zijn al meer dan 700 jaar oud en worden nog steeds bewoond. In de lange hete zomer bieden de grotten verkoeling en in de winter zijn ze al snel warm te stoken.

Hoewel het nog niet zo toeristisch is als Cappadocia in Turkije, zijn er inmiddels wel een paar grotten die in gebruik zijn als accommodatie. Bekend zijn het Kandovan Tourism Cliff Hotel en het Laleh Kandovan International Rocky Hotel. Je kunt ook proberen tegen een kleine vergoeding een overnachting te regelen in een privégrot via de gastvrije lokale Iraanse bevolking.

Slapen grot Kandovan

Matmata, Tunesië

Tunesië heeft het Berber-dorp Matmata aan de rand van de Sahara-woestijn, waar je de nacht kunt doorbrengen in een holwoning onder de grond. Berberse nomaden hebben deze woningen al lang geleden uit de grotten gehouwen, waarschijnlijk om te ontsnappen aan de hitte van de woestijn. Ze maakten de traditionele bouwwerken door het graven van een diepe kuil. Rond deze binnenplaats werden grotten gegraven om als kamer te worden gebruikt.

Er zijn nog steeds Berberse families die in deze grotwoningen wonen. Sommige van deze families laten er nu toeristen overnachten of holwoningen zijn omgevormd tot hotel. Hou rekening met eenvoudige kamers zónder badkamer, want dat is lastig te bouwen in een ondergrondse grot. De bekendste holwoning is het Sidi Driss Hotel, waar in 1976 filmopnames plaatsvonden voor Star Wars Episode IV: A New Hope.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het slapen in een grot, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © salajean/Shutterstock.com; Udompeter/Shutterstock.com; Pixabay; Booking.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam