Essentials voor backpackers

Koffers en reistassenKoffers en reistassen

Voor een kortere reis of een stedentrip hoef je natuurlijk niet per se een rugzak mee te sjouwen, maar kun je ook een koffer of een reistas meenemen. Vooral als je op een en dezelfde plek verblijft of als je een huurauto hebt, is een koffer handig. Tijdens het vervoer onderweg, op het vliegveld of het treinstation, loop je er nog mee te zeulen, ook al bieden trolleys, wieltjes en uittrekbare handvatten wat verlichting.

Eenmaal op de plek van bestemming heb je daar geen last meer van. In een koffer blijven al je kleren en spullen ordelijk en kreukvrij bij elkaar. Dat kan vooral van belang zijn als je nette kleren meeneemt. Ook biedt het een betere bescherming dan rugzakken, die toch wat kwetsbaarder zijn.

Koffers en vliegen

Kleine koffers kunnen ook als handbagage mee in het vliegtuig. Check bij de luchtvaartmaatschappij wel welke maximale afmetingen zijn toegestaan, daar kunnen flinke verschillen in zitten. De ene vliegtuigmaatschappij is ruimhartiger is het toestaan van handbagage dan de andere. Het is vervelend dat je er bij de gate achter komt dat jouw rolkoffer of trolley toch niet mee mag.

Let bij de aanschaf van grote koffers op het gewicht, als je vaak gaat vliegen. Bij veel traditionele luchtvaartmaatschappijen mag je in economy class meestal niet meer dan 20 kilo meenemen. Is het meer, dan moet je bijbetalen. Bij low budget maatschappijen en chartermaatschappijen betaal je voor het gewicht. Hoe zwaarder je bagage, hoe meer geld je kwijt bent voor je vliegticket.

Koop dus een lichtgewicht koffer, zodat je genoeg spullen mee kunt nemen zonder dat je extra hoeft te betalen. De Britse kofferfabrikant IT Luggage heeft een assortiment van talloze lichtgewicht koffers die minder wegen dan 2 kilo.

Tip: koop ook een koffer die opvalt door een opvallende lichte kleur of door een specifiek kleurenpatroon. Die kun je gemakkelijker herkennen op de bagageband bij aankomst op een vliegveld dan de vele zwarte en donkere koffers en reistassen die voorbij komen. Of plak er gewoon een opvallende sticker op. Er zijn ook koffers te koop met een slot erop, maar dat is vrij zinloos als je in het vliegtuig stapt. De douane wil je koffer kunnen openmaken en controleren, ook nadat je hebt ingecheckt. Als ze er niet bij kunnen, wordt je slot gesloopt.

Reistassen bieden iets minder bescherming, maar zijn flexibeler, als je bijvoorbeeld veel bagage in de achterbak van je huurauto wilt proppen of als je je bagage in het bagagerek van een trein wilt leggen. Een koffer in een bagagerek leggen, is vrijwel ondoenlijk.

Nuttige websites over koffers

Hieronder staan wat handige sites opgesomd voor reizigers die op zoek zijn naar een koffer of een reistas.

 • Bagage Online
  Online winkel met een aanbod van meer dan 300 koffers van 17 merken.
 • BagagePlaza
  Uitgebreid aanbod aan luxe, maar vooral kwalitatieve koffers, reistassen en reisaccessoires.
 • IT Luggage
  Britse fabrikant die naar eigen zeggen de lichtste koffers ter wereld produceert. De lichtste koffer weegt slechts 1,4 kilo.
 • Kinderkoffers
 • Koffergigant.nl
  Aanbod van meer dan 1000 verschillende koffers, reistassen en rugtassen van allerlei bekende en minder bekende merken.
 • Marington
  Webshop voor leren reistassen en weekendtassen.
 • Reistassen
 • RIMOWA
  Duitse fabrikant van robuuste reisbagage (sinds 1898), uiteenlopend van traditionele aluminium koffers tot lichtgewicht bagage van hightech polycarbonaat. De koffers van RIMOWA herken je door de ribbels.
 • Samsonite
  Bekende fabrikant van koffers en reistassen van degelijke kwaliteit. Het bedrijf is opgericht in 1910. Via de Nederlandse site kun je ook koffers bestellen.
 • Travelteq
  Nederlandse producent van leren reistassen, laptoptassen en koffers van hoge kwaliteit.
 • Welkekoffer.nl
  Deze site biedt hulp bij het kiezen van de juiste reiskoffer. Door een handige kieswijzer krijgen bezoekers snel een passend advies.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 augustus 2015.

Foto depositphotos.com/scanrail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam