Schone hotels en hotelbedden

Als je na een lange reis of een vermoeiende dag in je hotel komt, wil je vaak niets liever dan op het hotelbed ploffen. Het is dan fijn als het ook een schoon bed is, in een schone kamer. Hoe de hygiëne is in een hotelkamer of de slaapzaal van een jeugdherberg, hoeft niet samen te hangen met de prijs. Ik heb in spotgoedkope familiepensions geslapen waar de familie er alles aan deed om het zo schoon mogelijk te houden. Ik heb ook in viersterren hotels overnacht waar het een vieze bende was.

Vuil beddengoed

Schone hotelsZo nu en dan kun je het tegenkomen in een hotel: beddengoed met vlekken. Een gruwel, want je wilt niet weten wat er op de lakens allemaal heeft plaatsgevonden. Beddengoed wordt (gelukkig) meestal goed gewassen in een hotel, maar sommige viezigheid krijg je er zelfs na een paar wasbeurten niet uit. Ook zijn sommige eenvoudige hotels wat minder strikt met fris ruikende lakens en dekens.

Hygiënefreaks nemen een blacklight mee, een lamp waarmee ze vlekken kunnen zien die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Dat is eigenlijk wat overdreven, want ziek wordt je meestal niet van vuil beddengoed.

Slaap in ieder geval niet onder een beddensprei. Zo’n sprei wordt bijna nooit gewassen, maar dient vooral als decoratie voor het saaie bed. Haal de sprei er af en leg die ergens in een hoek van de kamer. Mocht je het ‘s nachts koud krijgen, vraag dan bij de receptie om een extra deken.

Als je een wereldreis maakt of lange tijd op reis gaat, is het handig een kussensloop mee te nemen. Die kun je om het kussen heen doen als je het niet vertrouwt of als er een geurtje aan hangt. Een kussensloop neemt weinig ruimte in beslag, weegt bijna niks en kun je zelf regelmatig wassen. Tijdens mijn wereldreis heb ik mijn kussensloop regelmatig gebruikt, vooral in goedkope guesthouses in Azië. Voor dezelfde situatie kun je overwegen een dunne lakenzak mee te nemen, waardoor contact van je lichaam met het beddengoed van het hotel wordt vermeden.

Zelfs als reizigers geen vieze dingen doen in bed, wordt het beddengoed een van de meest vervuilde plekken in een hotelkamer. Daar kunnen wij, als mensen, eigenlijk niet zoveel aan doen. Tijdens een gemiddelde nacht laten mensen in hun slaap miljoenen huidcellen, menselijk haar, lichamelijke afscheidingen, schimmels, bacteriën, stoffen, huisstofmijt, pluizen, delen van insecten, pollen, resten van cosmetica en nog veel meer achter op het matras. Microbiologen hebben er weleens onderzoek naar gedaan, ook in hotels. De resultaten willen we je liever besparen….

Bedbeestjes (bed bugs)

BedbugsEen van de ergernissen van vieze hotelbedden zijn bedbeestjes, ook wel bedwantsen genoemd en in het Engels beter bekend als bed bugs. Bed bugs zijn 5 tot 6 millimeter lange (rood)bruine insecten die in en rond het bed leven. Overdag verschuilen ze zich achter het bed of in het matras. ‘s-Nachts, als je ligt te slapen, komen ze tevoorschijn, steken ze je en zuigen ze zich vol bloed. De steken leiden tot bultjes die hevig kunnen jeuken. Met warm water en anti-jeukzalf of -crème kun je de jeuk bestrijden. De bultjes en de jeuk verdwijnen vanzelf na een paar dagen.

Tientallen jaren geleden waren de beestjes uitgeroeid door insecticiden, maar nu duiken ze af en toe de kop weer op. Ik werd ‘s ochtends een keer wakker met hevige jeuk en mijn lichaam vol rode bultjes na een overnachting in een hotel in Canakkale in Turkije. Sindsdien let ik beter op als ik in een niet al te fris hotel verblijf.

Beland je in een smoezelig hotel en krijg je argwaan, controleer dan goed de boven en onderkant van het matras en de lakens. Zoek onder plooien en in zomen en inspecteer de achterkant van het bed. Als je bloedvlekken en/of kleine zwarte spikkeltjes op het matras ziet, weet je dat het niet pluis is. Vraag in dat geval om een andere kamer.

Leg bij een vermoeden van bed bugs ook niet je koffer of je rugzak op het bed. De beestjes kunnen erin kruipen, waardoor je ze mee naar huis neemt. Bij twijfel is het raadzaam bij thuiskomst alle kleren op een hete temperatuur te wassen die in je koffer, reistas of rugzak zaten. Je koffer of rugzak zelf moet je goed stofzuigen.

Tip: gebruik een bug sheet

Tegenwoordig kun je ook een bug sheet meenemen als je twijfelt over de hygiëne in de hotels en hostels op je bestemming. Dit is een lichtgewicht onderlaken dat je over je matras spant, onder je lakenzak of je slaapzak. Een bug sheet is gemaakt van een zeer fijnmazig gaasdoek dat bed bugs, bedwantsen, huismijt en andere bijtende insecten tegenhoudt. Een setje bevat ook een kussensloop en is verkrijgbaar voor zowel een éénpersoons- als een tweepersoonsbed.

Vaak is een bug sheet geïmpregneerd en contact met de huid dien je dan ook te vermijden. Een bug sheet kun je eventueel gebruiken als picknickkleed, als hor voor de ramen om muggen tegen te houden of als reparatiemiddel voor een beschadigde klamboe.

► Een handige website voor reizigers in Noord-Amerika is www.bedbugregistry.com. Hier wordt bijgehouden in welke hotels en appartementen wel eens bed bugs zijn aangetroffen.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over schone hotels, hotelbedden en bed bugs, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/Forewer; jareynolds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam