Sokken voor op reis

Tips over het meenemen van sokken voor op reis

Sokken voor op reis: waarom zou je je daar druk over maken? Je doet er een paar in je rugzak of koffer en je bent klaar. Zeker als je naar een warm land gaat en toch vooral op teenslippers loopt, hoef je je niet al teveel over sokken te bekommeren. Of je loopt gewoon op sneakers, zónder sokken. Voor een stedentrip of een korte vakantie is dat natuurlijk prima, maar voor een langere reis, een meer avontuurlijke reis of een wereldreis is het toch handig na te denken over de sokken die je meeneemt op reis.

Het is belangrijk dat ze comfortabel zijn, maar ook slijtvast. Je sokken moeten op reis tegen een stootje kunnen. In westerse landen koop je gewoon een nieuw paar sokken in een warenhuis, maar in veel landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika kom je niet zo makkelijk aan nieuwe sokken. De locals lopen immers vaak op slippers, versleten schoenen of op blote voeten en hebben niet zo’n behoefte aan sokken.

In koude streken zorgen sokken voor warme voeten, maar zelfs voor een vakantie in tropische landen is het handig om sokken mee te nemen op reis. Je kunt ze nodig hebben voor een trektocht, voor vervoer in trein of bus, voor koude nachten of voor een verblijf in de jungle. Er zijn zelfs sokken te koop die speciaal voor reizigers zijn ontwikkeld.

Sokken voor in het vliegtuig

Een lange reis met de auto of het vliegtuig kan leiden tot vermoeide benen en gezwollen enkels. Je zit lange tijd stil op één plek en kunt je benen amper bewegen. In het ergste geval kan hierdoor de zogeheten reizigerstrombose ontstaan. Het is dus belangrijk om af en toe je benen te strekken, maar je kunt daarnaast ook speciale reissokken (of vliegsokken) aantrekken.

Dit zijn een soort steunkousen die zorgen voor een optimale bloedcirculatie en een maximale zuurstof. Door de druk krijg je een betere doorstroming van het zuurstof in het bloed, waardoor je minder snel opgezwollen voeten en lichtere en ontspannen benen krijgt. Het zou de kans op reizigerstrombose verlagen.

Reissokken zijn gemaakt van zacht, antistatisch materiaal en verkrijgbaar voor mannen en vrouwen. Ze zijn voor buitenstaanders niet te onderscheiden van normale sokken (tenzij je een korte broek draagt). Voor een enkele vlucht is het misschien wat overdreven, maar als je vaak lange vliegreizen maakt is het handig om een setje reissokken bij je te hebben.

Sokken voor in de jungle

Voor een trektocht of een verblijf in de jungle of het tropisch regenwoud kun je eigenlijk niet zonder goede sokken. Ze beschermen je tegen bloedzuigers, teken, muggen en andere insecten. Met name bloedzuigers zijn vervelend. Zij lopen op de bodem of zitten in plantenstengels. Zodra je langsloopt, zuigen ze zich vast op je enkels en je onderbenen. Ze bijten daarbij door normale sokken heen. Daarom zijn er speciale anti-bloedzuiger sokken ontwikkeld.

Deze sokken hebben een zeer fijn weefsel, waardoor ze niet door je sokken kunnen bijten en zich niet aan je huid kunnen hechten. Bloedzuigersokken zijn lang (net tot onder je knieën) en kunnen over je normale sokken en schoenen worden aangetrokken. Deze anti-bloedzuiger sokken kun je kopen in buitensportwinkels of online. Er is één soort voor zowel mannen en vrouwen, want laten we eerlijk zijn: met het dragen van deze sokken maak je niet echt een fashion statement.

Sokken voor in de kou en poolgebieden

Bij een reis naar koude gebieden en de poolstreken heb je natuurlijk sokken nodig om je voeten warm te houden, maar vooral ook om te voorkomen dat je voeten en tenen bevriezen. Dan is het verstandig om speciale thermosokken mee te nemen. Deze sokken zijn 100 procent synthetisch, supersterk en helpen bij het voorkomen van blaren. Thermosokken hebben een zachte voering en houden je voeten warm tot een temperatuur van -15 °C. Je draagt ze direct op de huid, en daar overheen andere (warme) sokken.

Je kunt thermosokken ook meenemen voor je wintersport en skivakantie. Net zoals de anti-bloedzuiger sokken wordt er geen verschil gemaakt tussen sokken voor mannen en vrouwen en zijn ze niet in allerlei leuke kleurtjes en printjes verkrijgbaar. Thermosokken zijn vooral praktisch. Naast thermosokken kun je overigens ook thermo kniekousen overwegen, die langer zijn en ook je enkels warm houden.

Thermosokken zijn niet heel duur, voor circa € 6 heb je al een paar. Je hebt ze onder meer van het merk Human Nature (onderdeel van de ANWB) en van het merk Heat Keeper.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over sokken voor op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam