Bepalen van de reisroute

Bepalen van de reisrouteVoordat je op reis gaat, is het leuk thuis van tevoren al de reisroute uit te stippelen. Het levert veel voorpret op. In gedachten heb je vaak al de landen en bezienswaardigheden in je hoofd die je per se wilt zien en de activiteiten die je wilt ondernemen, geïnspireerd door de vele reisverhalen van anderen, reiswebsites en informatie en tips uit reisgidsen.

Koop een overzichtskaart van het land, gebied of werelddeel waar de trip of de wereldreis naartoe gaat. De meer gedetailleerde kaarten kun je ter plekke wel ergens krijgen, die daar bovendien een stuk goedkoper zin dan als je ze in Nederland bij een gespecialiseerde reiskaartenwinkel koopt. Plattegronden van steden zijn vrijwel altijd gratis af te halen bij de toeristenbureaus in de steden.

Streep op de overzichtskaart globaal aan waar je naartoe wilt. Je kunt dan al uitvogelen hoe lang de afstanden zijn en of je per trein, bus, boot of vliegtuig kunt reizen. Dit geeft je een houvast in je speurtocht naar vliegtickets en hotels.

Hou rekening met de tijd en het budget. Heb je weinig budget en veel tijd, reis dan zoveel mogelijk over land plan je route langs landen waar het dagelijks leven goedkoop is, zoals India. Heb je veel geld en weinig tijd, dan kun je meer vluchten in je reisschema opnemen en exclusieve plekken bezoeken, zoals de Galapagos Eilanden of Tahiti.

Hou bij het bepalen van de reisroute ook rekening met de seizoenen. Het liefst wil je natuurlijk op een plek zijn op de beste tijd van het jaar. Dus niet midden in de zomer door de woestijn trekken (te heet) of midden in de winter een wandeltocht maken in het Himalayagebergte in Nepal (te koud). Ook midden in de regentijd reizen is geen pretje. Het beste is het in een land rond te reizen als de regentijd net is afgelopen. Dan ziet alles er mooi groen uit en is het nog niet zo broeierig en drukkend warm.

Nadelen van het vastleggen van de reisroute

Nadelen van een reisrouteSommige reizigers, of ze nou een weekje weg gaan of een wereldreis maken van een jaar, leggen de héle route van tevoren vast. Ze kopen alle vliegtickets en treinkaartjes, reserveren alle hotels en kopen zelfs al online entreekaartjes voor bepaalde attracties en tours. Met een round-the-world vliegticket zit je sowieso globaal al vast aan je bestemmingen.

Het is echter niet altijd even leuk en handig om de specifieke reisroute tot in detail vast te leggen. De keuze waar je naartoe kunt, wordt onderweg namelijk voortdurend beïnvloed door reizigers die je tegenkomt. Zij vertellen misschien wel iets over een onontdekt plekje, een rustig strandje of een nieuw museum waar je eerder niet over had gehoord. Van andere reizigers krijg je de beste suggesties en tips.

Een reisgids geeft wel een overzicht van de hoogtepunten, maar zodra die in de boekwinkel ligt, is in de informatie eigenlijk al achterhaald. Hotels die als ‘uitstekend’ worden beschreven, kunnen van de ene op de andere dag worden gesloopt. Een mooie grote tempel kan plots de deuren sluiten vanwege restauratiewerkzaamheden. Dat gezellige restaurantje met de vers gevangen vis kan opeens failliet zijn.

Ook kunnen politieke spanningen, sociale onrust of natuurgeweld in het eten gooien. Door een terreuraanslag, stakingen van het openbaar vervoer of een uitbarsting van een vulkaan kun je misschien niet naar een bepaald land of een bepaalde streek, maar waarschijnlijk wil je het ook niet meer. Het resultaat van dit alles is dat je continu afwijkt van de van tevoren bepaalde reisroute. Wat voor zin heeft het dan nog om die route tot in de grootste gedetailleerdheid te gaan uitstippelen?

Voor het laatst bijgewerkt op 7 augustus 2014.

Foto no. 2 credit © depositphotos.com/duha127.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam