Reisverzekering

Reisverzekering afsluitenEen reisverzekering afsluiten tijdens je vakantie en reizen in het buitenland is essentieel. Er kan van alles gebeuren: dieven kunnen er met je bagage vandoor gaan, je kunt je portemonnee kwijtraken, je kunt een ongeluk krijgen of je moet opeens je reisplannen wijzigen omdat er iets dringends aan het thuisfront is gebeurd.

Het risico dát er iets gebeurd, is natuurlijk niet zo groot en heb je voor een groot deel zelf in de hand. Gaat er toch iets mis en heb je geen reisverzekering, dan moet je alles uit eigen zak betalen. In het buitenland kunnen de kosten flink de pan uitrijzen, en je hebt daar vrijwel geen enkele invloed op. Alleen als je op vakantie gaat in Nederland, is een reisverzekering niet echt nodig. Het gaat dan meestal om kleine bedragen die gemakkelijk te betalen zijn. Wanneer je langer dan 21 dagen met vakantie gaat of meerdere keren per jaar dan is het voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Hieronder hebben we onze tips op een rij gezet voor het afsluiten van een reisverzekering.

Dekking reisverzekering

Het basispakket van een reisverzekering dekt buitengewone of onvoorziene kosten, zoals voor opsporings-, bergings- en reddingsacties, extra reis- en verblijfskosten als je in het buitenland in het ziekenhuis belandt, de hulpverlening door een alarmcentrale of de voortijdige terugkeer naar huis na ziekte of een ongeluk. Er zijn echter wel verschillen tussen de verzekeraars tot welk bedrag deze kosten zijn gedekt. Bij de meeste reisverzekeraars zijn deze onbeperkt of tot een aanzienlijk bedrag gedekt, maar er zijn ook verzekeraars die een veel lager maximum hanteren.

Bij het afsluiten van een reisverzekering kun je je voor talloze onderdelen extra verzekeren:

Geneeskundige kosten

Reisverzekering en geneeskundige kostenHet is de vraag of je een extra verzekering moet afsluiten voor geneeskundige kosten. Onvoorziene, noodzakelijke medische zorg in het buitenland zit al standaard in de basisverzekering die je in Nederland hebt voor de ziektekosten. Daarbij geldt als vergoeding maximaal het Nederlandse tarief. Deze zorgdekking geldt voor de hele wereld.

Omdat spoedeisende hulp in het buitenland onder de basisverzekering valt, worden de medische kosten in eerste instantie op het eigen risico van je zorgverzekering verhaald. Het kan dus zijn dat het hechten van een snijwond op reis volledig voor eigen rekening is. Je kunt je wel aanvullend verzekeren, waardoor medische kosten in het buitenland voor 100 procent worden vergoed. Een aanvullende verzekering betekent niet dat je zonder reisverzekering kunt. Zoals eerder gezegd, vallen extra reis-, verblijf- en telefoonkosten en de kosten van opsporing en redding hier niet onder.

Met een Nederlandse basisverzekering voor ziektekosten hoef je spoedeisende medische zorg in het buitenland in principe niet zelf voor te schieten. Neem daarvoor wel de Europese gezondheidskaart (European Health Insurance Card) mee op reis, die je van je verzekeraar hebt gekregen. Als je deze nog niet hebt, kun je deze aanvragen bij je zorgverzekering.

De kaart geeft je tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland recht op noodzakelijke medische zorg. Het is een soort garantiestelling van de verzekeraar naar de buitenlandse zorgverlener dat de rekening wordt betaald. De Europese gezondheidskaart is geldig in alle EU-landen, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Macedonië en Australië. Niet overal zullen zorgverleners de kaart echter accepteren, bijvoorbeeld omdat ze kaart zogenaamd niet kennen. In dat geval moet je de kosten toch voorschieten en na terugkomst in Nederland declareren bij je zorgverzekeraar.

Sommige verzekeraars verlangen van je dat je in noodgevallen of bij ziekte in het buitenland eerst contact opneemt met een alarmcentrale of hulpdienst. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk en ook niet altijd nodig. Lees hiervoor de voorwaarden van je zorgverzekeraar.

Reisverzekering en zorgkosten: hoe zit het?

Reisverzekering zorgkosten
Bij veel vakantiegangers leven vragen hoe het zit met je reisverzekering en de zorgkosten. Zijn de medische kosten in het buitenland gedekt met een reisverzekering? Is een aanvullende verzekering nodig? ► Lees hier alles over je reisverzekering en de zorgkosten

Reisverzekering en letselschade: hoe zit het?

Letselschade reisverzekering
Op je buitenlandse reis kun je zomaar slachtoffer zijn van een ongeval met letsel waar je langdurige klachten aan overhoudt. Een reisverzekering biedt meestal geen dekking voor letselschade. Wat kun je wel doen om de schade te claimen? ► Lees hier alles over je reisverzekering en letselschade

Bagage

Verlies, diefstal of beschadiging van bagage zit vaak in de basisdekking van de reisverzekering, maar dan wel tot een maximumbedrag. Meestal is de bagage voor een totaalbedrag van zo’n € 2500 verzekerd. Sommige verzekeraars hanteren een eigen risico voor een klein bedrag voor de bagage. Voor bepaalde categorieën, zoals brillen, horloges, sieraden, smartphones of camera’s, gelden lagere maximumbedragen. Neem je hele kostbare spullen mee, zoals een dure fotocamera, een laptop of filmapparatuur, dan is het verstandig hiervoor een extra verzekering af te sluiten.

Reisverzekering bagage

Wil je je verlies, diefstal of beschadiging van bagage claimen bij de verzekeringsmaatschappij, dan moet je kunnen aantonen dat je in het bezit was van de spullen. Ook de waarde moet je kunnen aantonen. Bewaar dus de bonnetjes van de meest waardevolle spullen die je meeneemt op reis. Aan het verlies van die paar onderbroeken en T-shirts kun je geen buil aan vallen.

Je moet er verder alles aan gedaan hebben om verlies, diefstal of beschadiging te voorkomen. Dus niet je koffer onbeheerd in de hal van het treinstation laten staan terwijl je even naar de wc gaat. Als je je videocamera meeneemt terwijl je gaat waterskiën en het ding valt in het water, zal je ook nul op het rekest krijgen bij de verzekeringmaatschappij.

Reisverzekering en diefstal: hoe zit het?

Reisverzekering diefstal
Diefstal op reis: je kunt er zomaar de dupe van worden. Met een reisverzekering ben je niet automatisch verzekerd voor diefstal. Er gelden bepaalde voorwaarden en soms heb je een aanvullende verzekering nodig. ► Lees hier alle tips over een reisverzekering en diefstal

Geld

Geld (munten, bankbiljetten en cheques) zit meestal niet in de basisdekking van een reisverzekering. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen moet je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Ook dan geldt er echter een maximale vergoeding die wordt uitgekeerd bij verlies of diefstal van geld, die varieert van € 230 tot € 750 per polis. Dat geldt voor alle verzekerden samen, ongeacht of je alleen reist of als gezin. In uitzonderlijke situaties willen verzekeringsmaatschappijen de dekking voor contant geld wel tijdelijk verhogen. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens de eurocrisis in Griekenland, toen veel pinautomaten het niet deden en vakantiegangers noodgedwongen een grote hoeveelheid cash moesten meenemen.

Contant geld op reis

Het heeft dus geen zin een al te veel contant geld mee te nemen op reis, maar tegenwoordig kun je overal ter wereld pinnen en ook met een creditcard kun je alle kanten op. Het is dus af te vragen of een extra dekking voor je reisverzekering wel zinvol is. Beter is het om gewoon niet teveel geld mee te nemen, of om het goed te verstoppen in je moneybelt.

Heb je wel een dekking voor geld, dan moet je na verlies of diefstal zo snel mogelijk aangifte doen bij de politie. Verblijf je in een hotel of appartement, dan moet je het meteen melden bij de receptie. Ook moet je kunnen aantonen dat je daadwerkelijk in het bezit was van het geld, dus bewaar je pinbonnen en transactiebonnen van geldwisselkantoren. Verder verlangt de verzekeraar dat je het geld zorgvuldig hebt opgeborgen, bijvoorbeeld in een kluisje. Lees de kleine lettertjes er op na. Zo is geld in een koffer, die je afgeeft aan de luchtvaartmaatschappij bij het inchecken, vaak uitgezonderd van de dekking bij een reisverzekering. Kom je er achter dat er geld ontbreekt uit je koffer, dan kom je van een koude kermis thuis.

Reisverzekering afsluiten

Het afsluiten van een reisverzekering bij een verzekeringsmaatschappij kan gemakkelijk via internet. Het is in een paar muiskliks geregeld. Als je een reis boekt bij een reisorganisatie, wordt het afsluiten van een reisverzekering vrijwel altijd als extra optie getoond. Wil je je op voorhand meer verdiepen, dan wemelt het op internet van de websites waar je reisverzekeringen kunt vergelijken. Dit zijn er een paar:

NKBV Reisverzekering

Dit is een reisverzekering van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) die speciaal voor bergsporters is ontwikkeld. De reisverzekering heeft een dekkingsperiode van 46 aaneengesloten dagen en biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt. Daarnaast is er een extra dekking voor bergsportrisico’s zoals opsporing, redding en repatriëring, waar ook ter wereld. Meer informatie: Bergsportreizen.nl

Independer.nl
Vergelijking van 80 soorten reisverzekeringen en de mogelijkheid ze online af te sluiten.

Reisverzekeringen.nl
Vergelijking van kortlopende en doorlopende reisverzekeringen bij zo’n tien verzekeraars.

Reisverzekering en een wereldreis

Reisverzekering wereldreizigersBij een lange reis, een wereldreis of een langdurig verblijf in het buitenland is het afsluiten van een reisverzekering een ander verhaal. Een gewone reisverzekering is maar een beperkte periode geldig, maar er zijn verzekeringsmaatschappijen die speciale langer durende verzekeringen aanbieden voor wereldreizigers. Lees hier meer over een reisverzekering op wereldreis

Voor het laatst bijgewerkt op 28 maart 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het afsluiten van een reisverzekering, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/kyolshin; depositphotos.com/teresaterra; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam