Reisgidsen

Waar je ook naartoe gaat: er is wel een reisgids voor verschenen. Voor elk land, regio, eiland of stad is wel een gids te krijgen met informatie over bezienswaardigheden en de leukste plekken waar je kunt overnachten, eten en winkelen. Het aanbod is overweldigend. Zelfs voor obscure plaatsen zoals Afghanistan of Noord-Korea is een gids te koop. Voor specifieke groepen reizigers, die bijvoorbeeld op wandelvakantie of fietsvakantie gaan, zijn gespecialiseerde reisgidsen verkrijgbaar.

Nederland kent een aantal uitgeverijen die zich specifiek richten op het uitgeven van reisgidsen. In Nederland zijn er ook veel Engelstalige gidsen te koop, en sommige grote internationale uitgeverijen brengen Nederlandstalige edities uit. Geleidelijk aan zijn steeds meer reisgidsen als e-book verkrijgbaar. Hieronder vind je een overzicht van reisgidsen die in Nederland te koop zijn, via internet of de boekhandel.

Uitgeverijen van reisgidsen

100% Reisgidsen
De reisgidsen van 100% geven een overzicht van de bezienswaardigheden én de leukste adressen om culinair te genieten, te shoppen en te overnachten. Ze zijn verkrijgbaar voor meer dan 50 bestemmingen in Europa en daarbuiten.

ACSI Campinggidsen
Kampeerfanaten die in Europa met caravan of tent er op uit willen trekken, hebben waarschijnlijk veel voordeel van de ACSI Internationale Campinggidsen. De set bestaat uit twee delen en bevat informatie over ruim 8000 jaarlijks gecontroleerde Europese campings. De gidsen zijn ook op cd-rom te verkrijgen en kunnen online worden besteld.

ANWB
Het nationale wielrijdersverbond doet veel meer dan auto’s met pech repareren en wegwijzers ontwerpen. De ANWB publiceert een uitgebreide serie reisgidsen, die overigens ook allemaal via de internetsite te bestellen zijn. Er zijn vier verschillende reeksen: de ‘Gouden Serie’ Reisgidsen, met veel aandacht voor cultuur en natuur, stadsgidsen, wandel- en fietsgidsen en de ‘Extra Reisgidsen’, compacte gidsen voor een lage prijs.

Baedeker
Baedeker bestaat al sinds 1827 en is de oudste uitgever van Duitstalige reisgidsen. Inmiddels zijn er ook Engelstalige gidsen op de markt en bevat het assortiment handleidingen voor vrijwel alle belangrijke toeristische trekpleisters in de wereld. Voor meer exotische bestemmingen vis je echter naast het net. Op de (Duitstalige) website kun je online bestellingen plaatsen.

Berlitz
Deze Zwitserse uitgever is vooral bekend om de superkleine reisgidsen die gemakkelijk in je broekzak passen. Voor bijna elke veelbezochte stad, streek en land in de wereld heeft Berlitz wel een dergelijk compacte reisgids gepubliceerd. Daarnaast is er een serie taalgidsjes die de toerist moeten helpen met zijn Hongaars, Turks of Arabisch. Op de site kun je online bestellingen plaatsen en zijn talloze reistips te vinden.

Bradt Travel Guides
Engelse uitgever van reisgidsen die steeds beter verkrijgbaar zijn in Nederland. De serie van Bradt springt eruit door de gidsen over exotische of minder in het oog springende bestemmingen, zoals Irak, Palestina, Rwanda en Antarctica. Maar er zijn ook ‘gewoon’ gidsen over plaatsen en landen in Europa. De boeken zijn online te bestellen.

Capitool Reisgidsen
Degene die alvast talrijke prachtige en glanzende foto’s wilt bewonderen voor hij op reis gaat, kan terecht bij de luxe Capitool Reisplanners. Met als slogan ‘De gids die laat zien waar anderen alleen over schrijven’, wil deze uitgeverij vooral de visuele behoeftes prikkelen bij aankomende reizigers. Op de site is helaas nog nauwelijks informatie te vinden over de reisgidsenreeks.

Dominicus Reisgidsen
De Dominicus Reisgidsen behoren tot de bekendste in ons land. Naast praktische informatie bevatten de boeken ook uitgebreide achtergrondinformatie en beschrijvingen van de geschiedenis, kunst en cultuur. De uitgever brengt landengidsen uit van bestemmingen in alle continenten. Op de website vind je een overzicht van de beschikbare titels en er is de mogelijkheid ze online te bestellen.

Elmar
Elmar is een uitgever van wandelgidsen, fietsgidsen, reisdagboeken, compacte woordenboeken en reishandboeken, over verschillende bestemmingen. Ook de Duitse Rother-wandelgidsen worden in Nederlandse vertaling uitgebracht en het Handboek voor de Wereldreiziger en de boeken van de beroemde fietser Frank van Rijn verschijnen bij Elmar.

Fietswegen
Temidden van alle grote uitgeverijen is er af en toe ook plaats voor eenmans-uitgevers die zich richten op een klein, gespecialiseerd publiek. De Nederlander Bert Sitters is een fanatieke fietser die zijn buitenlandse fietservaringen in twee gidsen heeft gebundeld: voor Spanje en Thailand. Op zijn site kunnen de gidsen worden besteld en geeft hij ook informatie over zijn dialezingen.

Fodor’s
Zeer uitgebreide website van de reisgidsuitgever voor reizigers die wat ruimer bij kas zitten. Met onder andere een overzicht van alle gidsen, een beschrijving van alle hotels en restaurants die in hun gidsen worden genoemd, reisverhalen, reistips, een reisenquete en een personal trip planner om je eigen reisgids in elkaar te zetten.

Footprint Travel Guides
De Britse tegenhanger van de Lonely Planet wil zich eveneens onderscheiden met diepgaande, uitgebreide en aktuele gidsen voor de reiziger die iets meer op zijn budget let. En net als bij Lonely Planet schrijven de Footprint-auteurs over zowel populaire pleisterplaatsen als over bestemmingen die wat minder frequent worden bezocht. Zo is er ook een gids over Libië, om maar wat te noemen.

Free Bird Focus
Deze Nederlandse uitgever produceert geen papieren reisgidsen, maar reisvideo’s. Er zijn nu al meer dan 30 reisbestemmingen in drie werelddelen op een videoband verschenen met toeristische informatie en beelden van culturele bezienswaardigheden. Tussendoor worden reistips en nuttige achtergrondinformatie gegeven.

Frommer’s
De reisgidsen van Arthur Frommer’s beroepen zich erop zich speciaal te richten op budget reizigers. Er zijn dan ook titels te vinden zoals “Australia from $ 50 a day”. Daarmee wordt direct duidelijk dat de wortels van Frommer’s in de Verenigde Staten liggen. Niettemin wordt er uitvoerig geschreven over talloze bestemmingen in de wereld, met de nadruk op Europa en de VS.

Hayit Travel Guides
De Duitse uitgever Hayit brengt vooral Duitstalige reisgidsen op de markt, en dat is te merken aan de website. In de Engelstalige editie is beknopte informatie te vinden over circa 20 reisgidsen (ook in het Engels) plus de mogelijkheid om ze online te bestellen. Voor wie het Duits beheerst is er informatie te vinden over 100 reisgidsen en 140 reisbestemmingen.

Insight Guides
Internationale reisgidsenserie die al 40 jaar bestaat, met ook Nederlandstalige edities. Systematisch worden de meest interessante bezienswaardigheden beschreven met een duidelijke verwijzing naar de bijbehorende kaart of plattegrond. De gidsen hebben veel praktische reisinformatie met details.

Kosmos Reisgidsen
Kosmos is eigenlijk de moederuitgeverij van series als Wat & Hoe, Berlitz en National Geographic, maar kent ook een eigen reeks reisgidsen die onder het Kosmos-label worden uitgegeven. In deze reeks zijn onder meer campingwijzers te vinden voor kampeerplaatsen in Europa en de gidsen ‘Trail & Trekking’. Deze lijvige handboeken staan vol met tips en adviezen voor wereldreizigers die de natuur in Midden-Amerika, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië willen ontdekken.

Lannoo’s Reisgidsen
Deze van oorsprong Belgische uitgeverij brengt twee series op de markt: Lannoo’s Reisgidsen en Trotter. De laatste is, zoals de naam al doet vermoeden, meer gericht op de individuele reiziger die de platgetreden paden wil verlaten. Er zijn nu bijna 50 titels, met de nadruk op bestemmingen in Europa. De zustergidsen van Lannoo zijn meer geënt op de reiziger die houdt van meer comfort. Deze boeken bevatten dan ook veel foto’s om vooraf de sfeer op te snuiven.

Let’s Go
De Let’s Go reisgidsen zijn geschreven door studenten en bedoeld vóór studenten, waarbij de nadruk ligt op goedkoop rondreizen. De Amerikaanse uitgeverij brengt budgetgidsen uit voor bestemmingen in Europa en Midden-Amerika.

Lonely Planet
De “bijbel” in de reizigerswereld. De meeste ervaren reizigers zweren bij deze reisgidsen waar de meest essentiële informatie over de reisbestemming in te vinden is. Op de site staat een samenvatting van elke reisgids, maar toch niet net genoeg om dat uit te printen en mee te nemen op reis. Daarvoor moet je toch dat boek kopen, dat ook via hun site kan. De grootste toegevoegde waarde biedt de site door hun prikbord, waar reizigers met hun vragen terecht kunnen en waar andere bereidwilligen hun reistips ter beschikking stellen.

Marco Polo
De Marco Polo reisgidsen vallen op door het handzame formaat: je steekt het zo in je binnenzak of in je broekzak. De informatie is daardoor ook zeer compact maar wel vaak geactualiseerd. De serie telt inmiddels meer dan 100 delen, maar de beschreven bestemmingen liggen wel vooral in Europa. Geleidelijk aan komen er meer exotische bestemmingen aan bod.

Michelin
Niet echt geschikt voor rugzakreizigers zijn deze exclusieve reisgidsen van de Franse bandenproducent, maar toch kunnen ze zo nu en dan goed van pas komen. Met name als je een auto wilt huren in bijvoorbeeld Thailand, Marokko of Mexico zijn de Michelin-gidsen een waardevolle bron van informatie over hotels en restaurants onderweg. Naast de gidsen publiceert Michelin ook een grote collectie landkaarten, gericht op automobilisten.

Mo’ Media
Deze jonge Nederlandse uitgever heeft zich vooral op hippe stadsgidsen gestort. Er zijn al boekjes voor Europese steden als Barcelona, Parijs en Londen, maar in snel tempo komen ook andere grote steden aan bod. In de gidsen veel aandacht voor uitgaan, lekker eten en winkelen. Vooral geschikt voor levensgenieters. Ook restaurantgidsen en kookboeken.

Moon Travel Guides
Ook van Moon Publications uit de Verenigde Staten is de catalogus van hun reistitels (Noord-Amerika, Azië en de Pacific) op het net te vinden, evenals een lijst van digitale en non-digitale boekenhandels waar deze titels zijn te krijgen. De website geeft verder uitgebreide informatie over een specifiek gebied met tips, met de muis klikbare kaarten, foto’s en een stem die er het één en ander bij vertelt.

National Geographic
De beroemde uitgever van de Amerikaanse natuurtijdschriften richt zich sinds enige jaren ook op de individuele reiziger. Onder de titel ‘National Geographic Traveler’ worden reisgidsen uitgebracht voor alle staten in Amerika en toeristengidsen voor landen en wereldsteden. Van de laatste reeks zijn ook enkele Nederlandstalige gidsen gepubliceerd.

Nelles Travel Guides
De kleurige en vaak ook lijvige reisgidsen van Nelles zijn een lust voor het oog. Eigenlijk zijn het ook meer fotoboeken die je vantevoren inkijkt en vervolgens in je boekenkast zet, in plaats van ze in je rugzak mee te zeulen. Toch bieden ze ook een hoop informatie over bestemmingen van over de hele wereld. Er zijn ruim 50 Nederlandstalige gidsen, in het Engels zijn het er een stuk meer.

Odyssee Reisgidsen
Bij Odyssee kun je je eigen reisgids samenstellen, als pdf-bestand. Dit voorkomt dat je allerlei informatie over eilanden en steden in de gids hebt staan die je toch niet bezoekt. Je kunt het bestand downloaden en opslaan op je computer, tablet of smartphone. Of zelf uitprinten. Je kunt kiezen uit steden, eilanden en regio’s in Europa.

One Day Walks
Uitgever van Nederlandstalige wandelgidsen voor bestemmingen in Europa en Nieuw-Zeeland. De auteurs lopen alle wandelingen zelf, maken hun eigen routebeschrijvingen en maken zelf de foto’s.

Parijs per Fiets
Een hele website voor slechts één reisgids: een boekje over fietsen in Parijs. Geïllustreerd met foto’s, plattegronden en routekaarten is deze gids bestemd voor iedereen die per fiets via kleine straatjes en onontdekte wijken de Franse hoofdstad wil verkennen. De gids is via internet te bestellen.

Pirola
Deze Nederlandse uitgeverij is gespecialiseerd in fietsreisgidsen en wandelreisgidsen. Voor een groot aantal Europese landen en Indonesië publiceert ze fietsrouteboeken voor degenen die zelf met hun tweewieler het land willen verkennen.

Rick Steves
Rick Steves was ooit een Amerikaan die reisgidsen over Europa schreef voor toeristen die minder geld wilden uitgeven. Die Europa-gidsen zijn er nog steeds, maar dan voor reizigers met iets meer geld. Er zijn afzonderlijke gidsen voor de meeste landen en hoofdsteden in West-Europa en taalgidsjes voor de belangrijkste talen zoals Spaans, Frans en Duits.

Rough Guides
De grootste concurrent van Lonely Planet op het gebied van de Engelstalige reisgidsen, maar iets minder gericht op de low-budget reiziger. Ook op deze site kan je de gidsen bestellen, maar als je naar de Verenigde Staten, Canada, Mexico of San Francisco gaat kan je de tekst van de hele gids zelfs downloaden. Op die manier hoef je alleen datgene uit te printen waar je belangstelling naar uit gaat.

Routard
Dit is de reisbijbel voor de Franstalige backpacker. Deze Franse uitgeverij publiceert een breed scala aan reisgidsen voor bijna alle bestemmingen ter wereld. Speciaal gericht ook op rugzakreizigers, dus volop tips waar je goedkoop kunt eten en slapen en hoe je goedkoop kunt reizen. Voor Nederlanders wellicht toch iets minder interessant – Engelse vertalingen zijn er niet.

Stichting Wandelplatform – LAW
De Stichting Wandelplatform-LAW heeft in Nederland een netwerk van bewegwijzerde wandelroutes aangelegd, de zogeheten Lange Afstands Wandelpaden (LAW). Van al deze routes zijn ruim dertig gidsen uitgegeven waarin de wandelpaden worden beschreven. De wandelgidsen kunnen via de site worden besteld.

Te Gast In
De landenuitgaven ‘Te Gast In’ zijn een goede voorbereiding voor een reis naar landen in Azië, Afrika of Latijns-Amerika als je juist meer wil weten over de niet-toeristische aspecten van je bestemming. In de gidsen is meer te lezen over de bewoners, hun omgangsvormen en alledaagse levenswijze. Daarnaast bevatten de uitgaven ook praktische reistips met nuttige adressen en informatie over zaken als eten en gezondheid.

Trailblazer Guides
Uitgever van overland -en trekking reisgidsen gericht op de avontuurlijke reiziger. Denk je eraan de Mount Everest te trotseren, de Sahara-woestijn door te steken of rond te dolen in de bergen van Noord-India, dan zijn deze gidsen wat voor jou. Maar ze hebben ook titels voor de meer basic reiziger, zoals een aantal interessante gidsen over lange treinreizen.

War Travel Guides
Serie reisgidsen die de Eerste Wereldoorlog als thema hebben. De gidsen bevatten duidelijke informatie over locaties en gebruikte kaarten/mappen. Voor elk onderwerp in de reisgids is er een webpagina met daarop Google Maps (voor navigeren), actuele openingstijden en een link naar de officiële of officieuze website.

Wat & Hoe Reisgidsen
Vroeger vooral bekend van de handzame, praktische en soms grappige taalgidsjes, maar tegenwoordig zijn er in de Wat & Hoe-serie ook wandelgidsen, fietsgidsen, campinggidsen, reisgidsen en outdoorgidsen te vinden. De bestemmingen blijven vooral beperkt tot Europa en Noord-Amerika. De taalgidsen zijn er inmiddels al voor meer dan 20 talen, van Arabisch tot en met Russisch.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het overzicht van reisgidsen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam