Camping toilet: je eigen wc tijdens het kamperen

Met een camping toilet heb je altijd je eigen wc bij de hand! Je hoeft niet meer met een wc-rol onder je arm naar het toiletgebouw te lopen. Vooral ‘s nachts in het donker kan het een uitdaging zijn om niet over tentharingen te struikelen.

Met je eigen camping toilet hoef je niet meer in de rij voor de wc te staan tijdens het kamperen. Voorbij is de walging over sporen die andere kampeergasten hebben achtergelaten. Voor je eigen hygiëne kan zo’n toilet in ieder geval geen kwaad, zeker in tijden dat het coronavirus rondwaart.

Heb je een camping toilet nodig voor je kampeervakantie?
Bekijk hier het assortiment draagbare camping toiletten bij Bol.com

Camping toilet voor caravan, camper of tent

Een camping toilet is een kleine draagbare wc die je los moet aanschaffen en mee kunt nemen als je gaat kamperen. Je kunt ‘m gebruiken voor een caravan, camper, tent of boot. Hou wel rekening met vieze geurtjes, dus het is niet handig om een camping toilet naast je bed of matrasje neer te zetten. Bij een caravan kun je de wc in de voortent plaatsen.

Bij een grote bungalowtent kan dat wellicht onder de voorluifel, maar bij een klein koepeltentje is dat wat lastig. Als je zeker weet dat het niet gaat regenen en als het veilig is, kun je de camping toilet ook buiten neerzetten (al is je eigen wc juist een uitkomst als het erg hard regent!). De meeste camping toiletten hebben een uitneembare emmer om de uitwerpselen te kunnen legen. Vaak moet je ook toiletvloeistoffen meenemen om de wc schoon te houden.

Een camping toilet is dus vooral handig als je met een auto, caravan of camper op stap gaat. Voor een fiets- of wandelvakantie is het minder praktisch door de extra bagage, maar daarvoor kun je wel weer plaszakjes meenemen. Ga je kamperen en wil je je altijd je eigen wc bij de hand hebben? Lees hier de tips over de beste camping toiletten!

Soorten camping toilet

Een camping toilet heb je in twee varianten: een chemisch toilet en een droog toilet. Een chemisch toilet wordt het meeste gebruikt tijdens het kamperen. Het ziet er hetzelfde uit als de wc in het vliegtuig. Een chemisch toilet hoef je niet aan te sluiten op een waterleiding of afvoersysteem en kun je overal neerzetten en gebruiken. Zoals de naam al aangeeft, werkt dit toilet met chemicaliën en is dit natuurlijk niet milieuvriendelijk.

Een droog toilet werkt zonder water en chemicaliën en is er meestal in de vorm van een toiletemmer. Dit is vriendelijk voor de natuur, al heb je meer last van de stank. Een toiletemmer is ook vele malen goedkoper dan een chemisch toilet.

In dit artikel gaan we in op mobiele camping toiletten. Er zijn ook kleine toiletten die ingebouwd zijn in een caravan, camper, woonwagen of jacht. Zo’n wc staat bekend als een cassettetoilet. Deze zit vast gemonteerd, alleen de afvaltank kun je eruit nemen en legen.

Chemische camping toiletten

Een chemische camping toilet is er in verschillende soorten en maten, al is-ie meestal gemaakt van kunststof en grijs of wit (net als thuis). Een chemisch toilet bestaat uit de volgende onderdelen:

Wc-bril met stortbak en deksel
De wc-bril en deksel zijn meestal afneembaar, zodat je die goed schoon kunt maken.

Watertank
Deze tank bevindt zich in het bovenste gedeelte en bevat het water om het toilet te spoelen. De capaciteit is meestal maximaal 15 liter. Let erop dat het toilet erg zwaar wordt om te tillen als je de tank vult bij een waterkraan elders op de camping!

Afvaltank
Deze tank zit helemaal onderop en verzamelt de uitwerpselen. Deze kun je eruit nemen en legen. De capaciteit van de afvaltank varieert tussen de 12 en 21 liter. Pas op dat je niet teveel wc-papier gebruikt, omdat de afvoerbuis dan verstopt kan raken. Je kunt een zakje naast het toilet hangen om het wc-papier in te doen. Leeg de afvaltank regelmatig om een onaangename lucht te voorkomen.

Spoelsysteem met pomp
Het spoelsysteem kan bestaan uit een zuigerpomp, een balgpomp of een elektrische pomp. Een balgpomp is een eenvoudige pomp die je een paar keer moet indrukken om door te spoelen. Een zuigerpomp is wat luxer, die je omhoog trekt om te spoelen. De duurste en meest luxueuze variant is de elektrische pomp, die werkt met 6 AA-batterijen (waarmee je zo’n 600 tot 700 keer kunt spoelen).

Voor het gebruik van een draagbaar chemisch toilet is het noodzakelijk om bijbehorende toiletvloeistoffen mee te nemen. Hiermee kun je het camping toilet reinigen en desinfecteren, zodat je niet teveel last hebt van de stank. Soms komen deze vloeistoffen met geurtjes zoals lavendel, om het een beetje ‘fris’ te laten ruiken (ook al zit je tijdens het kamperen midden in de natuur). Steeds vaker kun je toiletvloeistoffen kopen die biologisch afbreekbaar zijn.

Merken chemische camping toiletten

Thetford
Het Amerikaanse bedrijf Thetford, opgericht in 1963, is het bekendste merk van chemische camping toiletten. Het bedrijf beschouwt zich als dé uitvinder van het draagbare toilet. Die staat bekend als de Porta Potti, een gebruikersvriendelijk, robuust en duurzaam draagbaar toilet dat de meeste Nederlandse kampeerders gebruiken.

Je kunt de Porta Potti gebruiken bij kou en warmte, van 1 °C tot 60 °C. De duurste varianten hebben een indicator die vertellen wanneer je de watertank moet vullen of de afvaltank moet legen. De prijs ligt tussen de € 50 en € 140. ► Bestel een camping toilet van Thetford hier online

Stimex
Het Nederlandse bedrijf Stimex produceert de Handy Potti, een chemisch toilet dat gemaakt is van onderhoudsvriendelijk en hygiënisch kunststof. De spoelwatertank (15 liter) en afvalwatertank (17 liter) kunnen je eenvoudig ontkoppelen. Het toilet is voorzien van een balgpomp en een ontluchtingsdrukknop. ► Bestel een camping toilet van Stimex hier online

Toiletemmers

Een toiletemmer is een droge camping toilet, waarbij je geen chemicaliën hoeft te gebruiken. Een ’emmer’ klinkt wat simpel, want het vaak de vorm van een serieuze wc zoals je die thuis ook gebruikt. Anders zou je net zo goed een gewone huis-tuin-en-keuken emmer mee kunnen nemen als je gaat kamperen, om daar je behoefte in te doen. Op een toiletemmer kun je comfortabel zitten, en op een gewone emmer is dat meestal niet het geval…

Een toiletemmer heeft een wc-bril, een deksel en vaak ook een rekje met hendel waar je de wc-rol aan kunt hangen, zodat het er toch een beetje uitziet als een echt toilet. Bij deze camping toilet worden de uitwerpselen opgevangen in een emmer, die je er los uit kunt nemen om te legen. De inhoud van deze container varieert, van 7 tot zelfs 21 liter.

Een toiletemmer is goedkoop en goed voor de natuur, maar het nadeel zijn de vieze geurtjes die vrijkomen. Je kunt er eventueel zaagsel, boomschorssnippers of aarde in gooien om de stank wat te dempen.

Merken toiletemmers

Bo-Camp
Bo-Camp is een Nederlands merk dat al tientallen jaren verschillende kampeerartikelen op de markt brengt. Bo-Camp heeft een modern draagbaar camping toilet met een uitneembare emmer, die een capaciteit heeft van 7 liter. Er is ook een draagbare toilet met een hoge zit, voor langere mensen. ► Bestel een camping toilet van Bo-Camp hier online

BranQ
BranQ heeft comfortabele, compacte en milieuvriendelijke toiletemmers voor op de camping, op boten en in tuinen. De capaciteit varieert tussen de 15 en 21 liter. De meeste emmers hebben een wc-rolhouder. Door het dichtklappen van de deksel kun je nare luchtjes tegenhouden. ► Bestel een camping toilet van BranQ hier online

GreenBlue
GreenBlue maakt ‘toeristische toiletbakken’ in minder saaie kleuren als blauw, groen en zwart. Het zijn hoogwaardige en lichtgewicht draagbare toiletten die ideaal zijn voor het kamperen. De draagbeugel kun je ook gebruiken als wc-rolhouder. Door een uitsparing aan de onderkant van de emmer is hij eenvoudig te legen. ► Bestel een camping toilet van GreenBlue hier online

Voor het laatst bijgewerkt op 29 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een camping toilet, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/lusyaya; Pixabay; Thetford Europe; Bo-Camp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam