Buitenlands geld kopen in Nederland

Buitenlands geldAls je naar een land buiten de eurozone gaat, kan het soms nuttig zijn voor vertrek al buitenlands geld in huis te halen. Je kunt bijvoorbeeld ‘s avonds laat of midden in de nacht op het vliegveld aankomen, waardoor je niet zeker weet of de banken nog open zijn. Of je reist naar een plek waar geen (betrouwbare) geldautomaten zijn.

In Nederland kun je vreemde valuta kopen en bestellen bij banken, via internet, bij wisselkantoren en bij GWK Travelex, de vroegere Grenswisselkantoren. Bij de aanschaf van vreemde valuta betaal je meestal wel provisiekosten. Het kan handiger en goedkoper zijn om gewoon geld te pinnen als je aankomt op je bestemming. Tegenwoordig hebben bijna alle luchthavens in de wereld wel een geldautomaat. Zo hoef je geen moeite te doen om vooraf buitenlands geld te kopen.

Bij GWK Travelex

GWK Travelex heeft ruim 50 wisselkantoren in Nederland waar je buitenlands geld kunt kopen. Je kunt de bestelling plaatsen via internet. Amerikaanse dollars en Britse ponden kun je de volgende dag ophalen bij een vestiging naar keuze, bij andere valuta duurt het enkele dagen langer. Je kunt er ook voor kiezen om het buitenlands geld op te halen op het vliegveld, vlak voor je vertrek.

Bij GWK Travelex kun je terecht voor 50 verschillende muntsoorten. Het minimale bedrag dat je aan buitenlands geld kunt bestellen, is € 50 (maximaal € 7500). Je betaalt geen provisie en er zijn geen bestelkosten, maar de wisselkoers kan wel ongunstig zijn. GWK Travelex moet er tenslotte wel geld mee verdienen. Vreemde valuta die je over hebt, kun je na je reis weer omwisselen tegen dezelfde wisselkoers.

Heb je buitenlands geld nodig voor je vakantie?
Bestel hier online je vreemde valuta bij GWK Travelex

Bij banken

Bij banken als ING, ABN Amro en SNS Bank kun je vreemde valuta online bestellen of kopen bij een bankkantoor. ABN Amro heeft op luchthaven Schiphol 8 verkooppunten waar je buitenlands geld kunt kopen en drie geldautomaten waar je Amerikaanse dollars kunt opnemen. Bij ABN Amro kun je het buitenlands geld ook thuis laten bezorgen. De Rabobank is sinds 1 december 2016 gestopt met de verkoop van buitenlands geld omdat steeds meer mensen in het buitenland hun bankpas of creditcard gebruiken.

Via internet en wisselkantoren

Voor de aanschaf van buitenlands geld kun je terecht bij enkele wisselkantoren, die voornamelijk aan het Damrak in Amsterdam zijn gevestigd. Een z’n kantoor is Pott Change, die naar eigen zeggen geen commissie berekent. Koop alleen vreemde valuta bij een bonafide kantoor, die staat ingeschreven bij het ‘Register Wisselinstellingen’ van De Nederlandsche Bank.

Britse ponden kun je wisselen bij kantoortjes aan boord van Stena Line en P&O Ferries. Voorts is er een gespecialiseerde website voor vreemde valuta: www.vreemdgelddirect.nl. Er zijn zo’n 35 valutasoorten leverbaar die thuis worden bezorgd.

Geld over de grens meenemen

In de meeste landen geldt een maximum aan de hoeveelheid geld die je vanuit het buitenland mee mag nemen. Op die manier wil de overheid voorkomen dat er contant geld wegvloeit uit de economie. Ook kan de overheid zo illegale transporten van grote hoeveelheden zwart geld in de gaten houden. Criminelen kunnen geld over de grens smokkelen om het wit te wassen of fraudeurs kunnen koffertjes met cash naar het buitenland vervoeren om de belastingen te ontduiken.

Heb je meer bij je dan dit maximum, dan moet je dat aangeven bij aankomst. Als je met € 10.000 of meer de Europese Unie in- of uitreist, moet je aangifte doen bij de douane. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete en kan de douane het geld in beslag nemen. Als je binnen de EU reist, kun je in principe zoveel geld meenemen als je wilt. Je kunt het formulier ‘Aangifte liquide midden’ downloaden op de website van de Belastingdienst, zodat je dat thuis al kunt invullen. Dit formulier kun je op de luchthaven afgeven aan de douane, dat scheelt weer wat tijd. Er zullen echter weinig reizigers die zóveel contant geld bij zich dragen, dat ze aangifte moeten doen.

In Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen gelden vaak veel striktere regels over de hoeveelheid geld dat je over de grens mag meenemen. In Cuba mag je bijvoorbeeld maximaal 100 Cubaanse peso’s invoeren. In de Kaapverdische Eilanden mag je de lokale munt, de escudo, helemaal niet in- of uitvoeren. Bij een vakantie in Kaapverdië heeft het dus niet zoveel zin om van tevoren buitenlands geld te kopen. Voor de Verenigde Staten is echter geen restrictie – je mag zoveel Amerikaanse dollars meenemen als je wilt. Bij $ 10.000 of meer moet je wel aangifte doen bij binnenkomst in het land.

Reis je met het vliegtuig, dan krijg vaak vlak voor de landing een formulier uitgereikt waarop je moet aangeven hoeveel valuta je meeneemt. Je hoeft dit niet per se in te vullen. Bovendien wordt je zelden gecontroleerd op de hoeveelheid bankbiljetten die je bij je hebt. Als je een paar Kaapverdiaanse escudo’s over hebt of mee naar huis neemt als souvenir, zal daar echt niemand zich druk om maken.

Buitenlands geld kopen in het buitenland

In de meeste landen kun je geld opnemen met je bankpas. Dit is goedkoper dan van tevoren vreemde valuta te bestellen, al komen er in landen buiten de Europese Unie wel transactiekosten bij.

Wil je bijvoorbeeld euro’s of dollars wisselen, dan zal je op zoek moeten naar een bank of een geldwisselkantoor. Zoek een betrouwbare bank of wisselkantoor uit. De wisselkoersen zullen iets variëren, maar de verschillen zijn niet erg groot. Het loont dan eigenlijk niet de moeite een tocht te maken langs talloze banken om een iets voordeliger wisselkoers te krijgen.

Bij het wisselen in banken en geldwisselkantoren komen er ook altijd provisiekosten bij. Je krijgt een bonnetje als bewijs van de transactie. Houdt dit bij je totdat je het land hebt verlaten, voor je weet maar nooit.

Lees hier verder voor nog meer handige tips over geldzaken op reis:

Geld wisselen op de zwarte markt

Verborgen zwarte markt voor geld wisselenVoor reizigers kan het wisselen van geld op de zwarte markt gunstig zijn. De wisselkoers is er vaak veel aantrekkelijker dan bij banken of wisselkantoren. In sommige landen is de officiële wisselkoers zelfs onrealistisch. Geld wisselen op de zwarte markt is echter wel illegaal. Lees hier tips over het wisselen van geld op de zwarte markt

Contant geld op reis

Contant geld op reisWaar je ook naartoe gaat, zorg dat je altijd een kleine hoeveelheid contant geld bij je hebt. Het is handig voor kleine uitgaves en voor je weet maar nooit. Een fles water, een taxiritje, een fooi, een broodje, een krantje: allemaal zaken waarvoor je niet je creditcard of bankpas pakt. Lees hier alles over contant geld op reis

Reizen met een creditcard

Reizen met een creditcardEen creditcard mee op reis of op vakantie is eigenlijk een must. Op een eenvoudige manier kun je er relatief grote betalingen mee doen, zoals het boeken van een hotel, het huren van een auto of het kopen van een vliegticket. Ook kun je tegenwoordig een handige oplaadbare prepaid creditcard meenemen op vakantie. Lees hier alles over reizen met een creditcard

Bankpas op reis

MaestroMet een alledaagse bankpas of pinpas kom je op reis al een heel eind. Je staat er versteld van in hoeveel landen je hiermee gewoon kunt pinnen bij een geldautomaat. Zelfs in winkels, restaurants en benzinestations in het buitenland kun je tegenwoordig steeds vaker pinnen met je Nederlandse bankpas. Lees hier alles over de bankpas op reis.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 september 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het kopen van buitenlands geld, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

2 reacties

  • Goed artikel. Indien mogelijk vermijdt GWK. Ze adverteren met geen commissie kosten maar hun omwissel koers ligt gemiddeld 10 % hoger dan de officiele koers. Op 500 Euro krijg je ongeveer momenteel 50 USD minder dan de officiele koers. Het is dus een hele dure verkapte commissie!!
    Liever pinnen in het buitenland!

    • Let op GWK Travelex heeft bijna alle kantoren in het land gesloten en ik als Groninger wil niet naar Amsterdam om mijn centjes de wisselen op Schiphol omdat daar de wisselkoers het hoogst is, daarom ben ik eens binnengestapt bij het Goudwisselkantoor/Geldwisselkantoor bij mij in de buurt voor het wisselen van Engelse ponden. Ik ben aangenaam verrast gezien dat de commissie die zei rekenen een stuk voordeliger zijn.