Buitenlands geld kopen in Nederland

Buitenlands geldAls je naar een land buiten de eurozone gaat, kan het soms nuttig zijn voor vertrek al buitenlands geld in huis te halen. Je kunt bijvoorbeeld ‘s avonds laat of midden in de nacht op het vliegveld aankomen, waardoor je niet zeker weet of de banken nog open zijn. Of je reist naar een plek waar geen (betrouwbare) geldautomaten zijn. In Nederland kun je vreemde valuta kopen en bestellen bij banken, via internet, bij wisselkantoren en bij GWK Travelex, de vroegere Grenswisselkantoren. Bij de aanschaf van vreemde valuta betaal je meestal wel provisiekosten.

GWK Travelex

GWK Travelex heeft ruim 50 wisselkantoren in Nederland waar je buitenlands geld kunt kopen. Je kunt de bestelling plaatsen via internet. Amerikaanse dollars en Britse ponden kun je de volgende dag ophalen, bij andere valuta duurt het enkele dagen langer. Bij GWK Travelex kun je alleen terecht voor de meest gangbare valuta. Voor bijvoorbeeld de Argentijnse peso of de Macedonische denar kun je er niet terecht.

► Bij banken

Bij banken als ING, ABN Amro, Rabobank en SNS Bank kun je vreemde valuta online bestellen of kopen bij een bankkantoor. De Rabobank heeft een assortiment van liefst 70 valutasoorten. ABN Amro heeft op luchthaven Schiphol 8 verkooppunten waar je buitenlands geld kunt kopen en drie geldautomaten waar je Amerikaanse dollars kunt opnemen. Bij ABN Amro kun je het buitenlands geld ook thuis laten bezorgen.

► Via internet en wisselkantoren

Voor de aanschaf van buitenlands geld kun je terecht bij enkele wisselkantoren, die voornamelijk aan het Damrak in Amsterdam zijn gevestigd. Een z’n kantoor is Pott Change, die naar eigen zeggen geen commissie berekent. Koop alleen vreemde valuta bij een bonafide kantoor, die staat ingeschreven bij het ‘Register Wisselinstellingen’ van De Nederlandsche Bank.

Britse ponden kun je wisselen bij kantoortjes aan boord van Stena Line en P&O Ferries. Voorts is er een gespecialiseerde website voor vreemde valuta: www.vreemdgelddirect.nl. Er zijn zo’n 35 valutasoorten leverbaar die thuis worden bezorgd.

Geld over de grens meenemen

In de meeste landen geldt een maximum aan de hoeveelheid geld die je vanuit het buitenland mee mag nemen. Heb je meer bij je dan dit maximum, dan moet je dat aangeven bij aankomst. Als je met € 10.000 of meer de Europese Unie in- of uitreist, moet je aangifte doen bij de Douane. In Cuba mag je bijvoorbeeld maximaal 100 Cubaanse peso’s invoeren.

Reis je met het vliegtuig, dan krijg vaak vlak voor de landing een formulier uitgereikt waarop je moet aangeven hoeveel valuta je meeneemt. Je hoeft dit niet per se in te vullen. Er zijn weinig reizigers die zóveel contant geld bij zich dragen, dat ze aangifte moeten doen. Bovendien wordt je zelden gecontroleerd op de hoeveelheid bankbiljetten die je bij je hebt.

Buitenlands geld kopen in het buitenland

In de meeste landen kun je geld opnemen met je bankpas. Dit is goedkoper dan van tevoren vreemde valuta te bestellen, al komen er in landen buiten de Europese Unie wel transactiekosten bij.

Wil je bijvoorbeeld euro’s of dollars wisselen, dan zal je op zoek moeten naar een bank of een geldwisselkantoor. Zoek een betrouwbare bank of wisselkantoor uit. De wisselkoersen zullen iets variëren, maar de verschillen zijn niet erg groot. Het loont dan eigenlijk niet de moeite een tocht te maken langs talloze banken om een iets voordeliger wisselkoers te krijgen.

Bij het wisselen in banken en geldwisselkantoren komen er ook altijd provisiekosten bij. Je krijgt een bonnetje als bewijs van de transactie. Houdt dit bij je totdat je het land hebt verlaten, voor je weet maar nooit.

Verborgen zwarte markt voor geld wisselenGeld wisselen op de zwarte markt

Voor reizigers kan het wisselen van geld op de zwarte markt gunstig zijn. De wisselkoers is er vaak veel aantrekkelijker dan bij banken of wisselkantoren. In sommige landen is de officiële wisselkoers zelfs onrealistisch. Geld wisselen op de zwarte markt is echter wel illegaal. Lees hier tips over het wisselen van geld op de zwarte markt.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 maart 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam