Tips voor liften op reis

LiftenLiften is bijna zo oud als het bestaan van de automobiel. Van oorsprong liepen mensen langs een weg, en staken hun hand op als ze een voertuig zagen langskomen. Meestal moesten ze dan doorlopen tot ze de bestemming hadden bereikt. Tegenwoordig is het liften vooral een goedkope en avontuurlijke manier om je te verplaatsen op reis. In rijke en westerse landen is het reizen met het openbaar vervoer relatief duur, dus je bespaart een hoop geld als je bij een vreemdeling in de auto stapt. Daarnaast kun je leuke en interessante mensen ontmoeten als je urenlang naast iemand zit. Het is ook een van de meest milieuvriendelijke vormen van vervoer. Je bezet een autostoel die anders leeg zou zijn.

Liften kan ook een flinke ontgoocheling zijn, als je urenlang in de stromende regen langs een sombere kruising staat. Als harteloze automobilisten je compleet negeren of als je bij tropische temperaturen alleen maar stinkende benzinedampen staat in te ademen. Dan vraag je je af of het nog wel de moeite waard is om je duim op te houden.

In Europa zijn er grote verschillen tussen landen, als het om liften gaat. Frankrijk is een zware opgave om al liftend van de ene plek naar de andere te komen, net als de zuid-Europese landen en Scandinavië. In bijvoorbeeld Duitsland gaat het liften een stuk gemakkelijker. Europa kent ook enkele afgelegen streken waar geen bussen, treinen of taxi’s rijden, en waar zelfs de locals gebruikmaken van hun duim langs de weg. Zo verplaatste ik me ooit in het uiterste en uitgestorven noordwesten van Schotland al liftend van de ene naar de andere plek.

In de meeste landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika loont het eigenlijk niet de moeite je duim op te houden. Het openbaar vervoer is er al spotgoedkoop. Waarom zou je daar dan de hitte en gevaren trotseren om een paar centen te besparen?

Zoeken van een lift langs de weg

Zoeken van een liftWil je de uitdaging aangaan en ben je avontuurlijk ingesteld, dan kun je proberen langs de weg een lift te vinden. Hier vind je enkele handige tips voor het zoeken van een lift langs de weg.

Verzorgd uiterlijk

Zorg in ieder geval dat je er verzorgd en casual uitziet en schone kleren aan hebt. Weinig chauffeurs willen een zwerver of een stinkende backpacker lange tijd naast zich hebben zitten. Overdrijf ook weer niet, dus hijs je niet in een net pak of een jurkje. Dat roept ook weer wantrouwen op bij bestuurders (kan deze zakenman niet eens de trein betalen?). Vermijd ook donkere kleding, daardoor zie je er sneller louche uit. Kleurrijke kleren met jeans of denim is een beetje de gangbare dresscode onder lifters.

Kies de juiste liftplek

Een handige plek om een lift te regelen is een tankstation, waar je chauffeurs kunt aanspreken. Aan de kentekens van de auto’s kun je mogelijk afleiden wat de bestemming zal zijn. Soms kun je op een parkeerplaats staan bij een belangrijke uitvalsweg aan de rand van een stad. In de meeste landen is het verboden om langs een snelweg of tolweg te liften. Vraag aan de bestuurder of hij je ook weer afzet bij een benzinestation, als hij je niet het hele traject mee kan nemen. Dat maakt de volgende lift ook weer makkelijker, en voorkomt dat je bijvoorbeeld ergens langs de helse Parijse ringweg Boulevard Périphérique wordt gedropt.

Toon je bestemming

Je vergroot de kans op een lift als je een stuk karton of een vel omhoog houdt waarop duidelijk de gewenste bestemming is geschreven. Wees zo specifiek mogelijk, ook de automobilist die je meeneemt wil graag weten waar je heen wilt. En wees realistisch, dus schrijf niet ‘Kaapstad’ op als je bij de ringweg van Amsterdam staat. Voeg het woord ‘Please‘ achter de naam van de plaats, dat staat wat sympathieker.

Maak een inschatting van de bestuurder

De automobilist kijkt of de lifter betrouwbaar is, maar omgekeerd geldt dit natuurlijk ook. Probeer eerst een inschatting te maken van de bestuurder voordat je instapt. Rij nooit mee met iemand die dronken of high is of anderszins onder invloed verkeert. Ook een automobilist die met gierende banden komt aanrijden (en daarbij even vier banen naar rechts opschuift), zou je wenkbrauwen moeten doen fronsen. Mocht je al in de auto zitten en merken dat er iets niet in de haak is, doe dan net alsof je ziek bent en vraag aan de bestuurder of hij je ergens af wilt zetten.

Let op je duim

Een gestrekte arm met je duim omhoog, in de richting waar je naartoe wilt. Dat is in de westerse wereld het gebruikelijke en onschuldige gebaar om aan te geven dat je een lift wilt. Maar in veel niet-westerse landen is dit de grootste belediging die je je kunt voorstellen. In bijvoorbeeld het Midden-Oosten, West-Afrika en Griekenland is het een teken dat je iemand kleinerend vindt.

Grensovergangen

Wees voorzichtig als je als lifter een grensovergang oversteekt. Automobilisten die kwaad in de zin hebben, kunnen een lifter oppikken als afleiding voor douanebeambten. Er zijn verhalen bekend van criminelen die drugs over de grens willen smokkelen, en daarvoor een vrouwelijke reiziger meenemen als afleidingsmanoeuvre. Je bent zwaar de dupe als de grenswachten de drugs ontdekken, omdat je daarmee beschouwd wordt als lid van de bende. Vraag of je vlak voor de grens afgezet wilt worden, loop zelf de grens over, en zoek in het nieuwe land opnieuw naar een lift.

Vrouw alleen

De meeste automobilisten die een lifter meenemen, zijn alleen rijdende mannen. Vrouwen die in hun uppie langs de weg gaan staan, lopen dus meer gevaar. Het algemeen geldende advies is dat je als vrouw alleen niet moet liften, maar toch zijn er vele vrouwelijke reizigers die het gewoon doen en er een positieve ervaring aan over houden. Het zijn de engerds die het voor de rest verpesten, want 99 procent van de alleen rijdende mannen is gewoon ok. Japan is een uitzondering, in dit land kunnen vrouwen zonder probleem alleen een lift proberen te regelen.

Op de website van Frank Nature staan veel praktische tips over liften in Nederland, inclusief een overzicht van goede liftplekken in de steden kant-en-klare liftborden die je kunt downloaden.

Zoeken van een lift via internet

Misschien heb je het wel gehad, die periode dat je met een verweerd kartonnen bordje bij een benzinepomp ging staan om een lift te pakken. Dat je het liet afhangen van geluk, of je werd opgepikt. Als je pech had, stond je uren te wachten. Tegenwoordig zoeken steeds meer mensen een lift via internet. Er zijn, al het avontuur ten spijt, steeds minder mensen die langs de kant van de weg gaat staan.

Op de website Meerijden.nu staan vraag en aanbod van ritten op een rij. Hier kunnen mensen wel aangeven dat ze een lift zoeken voor een bepaald traject. De aangeboden ritten zijn voornamelijk in Nederland en vinden vooral dagelijks, wekelijks en maandelijks plaats. De site is dan ook meer gericht op carpoolers.

Op Blablacar.nl kun je kiezen uit autoritten in heel Europa. De prijzen zijn laag en over de prijs kan niet worden onderhandeld. Er is veel informatie te vinden over de bestuurder en zelfs over het comfort in de auto.

Voor het laatst bijgewerkt op 26 juli 2016.

Foto © depositphotos.com/william87; Maridav.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam