Wassen op reis

Wassen op reisAls je lang op reis gaat, kun je natuurlijk niet voor elke dag schone kleren meenemen. Je zult je kleren onderweg regelmatig moeten wassen om er nog een beetje fris bij te lopen, al hoeft dat natuurlijk niet zo vaak als in het geciviliseerde westen. In warme en tropische streken worden je kleren sneller bezweet en vies, maar tegelijkertijd is het daar meer geaccepteerd omdat heel veel mensen met bezwete en vieze kleren rondlopen. Als je heel rijk bent en geen zin hebt in wasperikelen, kun je onderweg nieuwe kleren kopen en je oude weggeven of weggooien.

Het makkelijkste is je kleren te laten wassen in een hotel of guesthouse. Zelfs in de goedkoopste hotelletjes en pensions is er vaak een laundry service. Daar brengt de hoteleigenaar het wasgoed naar een zaakje in de buurt waar je vuile wasgoed vakkundig met de hand wordt gewassen en gestreken. Dit kost helemaal niet zoveel, is meestal binnen en dag klaar en je stimuleert hiermee de lokale economie. In de derde wereld leven sommige kleine ondernemers van het wassen van de kleren van reizigers en backpackers. Grotere en duurdere hotels en steeds meer campings hebben een eigen wasserette waar je kleren in de wasmachine gaan. Daar liggen in de hotelkamer speciale tasjes waar je je kleren in doet, en die hang je buiten aan je kamerdeur. Heeft je verblijfplaats geen laundry service, dan kun je zelf op zoek gaan naar iemand die de was voor je wil doen.

Zelf je was doen op reis

Woolite Liquid handwasmiddel
Woolite Liquid handwasmiddel

Om zelf je was te doen onderweg, is het raadzaam handwasmiddel mee te nemen. Je kunt kiezen voor een paar wastabletten of vakantiewasmiddel. Die kun je ook in koud water gebruiken, handig omdat in veel goedkopere guesthouses geen warm water aanwezig is. Wat weinig ruimte in beslag neemt in je rugzak, zijn de compacte zakjes Liquid Woolite, speciaal bedoeld voor het wassen met de hand in koud water. Laat het wasmiddel helemaal oplossen in een emmer, teiltje of wastafel en stop je vuile kleren erin. Laat je kledinggoed niet drogen in de zon of de hitte, tenzij je minder waarde hecht aan de kleuren! Vergeet niet ook een paar wasknijpers mee te nemen om je kleren ergens aan op te hangen.

Heb je meer ruimte of ben je op reis met het hele gezin, dan is Biotex Vakantiewas een optie. Het is een plastic fles met doseerdop en snel oplosbaar in koud water. Witte en kleurechte was kan gerust een paar uur staan weken. Is de kleding niet kleurecht (check de wasvoorschriften op het etiket), laat het wasgoed dan niet langer in het sop staan. Haal de was pas van de lijn als die kurkdroog is. De meeste bacteriën in de was verdwijnen pas als was goed gedroogd is. In meer ontwikkelde landen en in grote steden vind je wasserettes, met rijen wasmachines en drogers naast elkaar. Vaak krijg je bij het huren van een wasmachine waspoeder erbij.

Scrubba waszak

Scrubba waszak
Scrubba waszak

Sinds 2011 kun je op reis ook de ‘Srcubba’ meenemen, ‘s-werelds kleinste draagbare wasmachine’ die bedacht is door Australiër. Het is een waterdichte zak waarmee je binnen enkele minuten je kleding schoon zou moeten krijgen. Het werkt een beetje als een ouderwets wasbord. Je vult de zak met 2 tot 4 liter water, doet er een beetje wasmiddel bij (shampoo of body lotion mag ook) en wrijft de zak tussen je handen flink heen en weer. Honderden knobbels aan de binnenkant van de zak doen het werk. Daarna hang je de was te drogen.

De Srubba weegt ongeveer 160 gram en is gemakkelijk op te vouwen en in je rugzak mee te nemen. Je kunt de zak kopen bij buitensportwinkels in Nederland. Meer informatie vind je op www.thescrubba.com

Voor het laatst bijgewerkt op 12 juli 2016.

Foto depositphotos.com/akarealias.
Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Reisspecials Reisnieuws
Sort by