Slapen in een klooster

Slapen in een kloosterJe hoeft niet heel erg religieus te zijn om te slapen in een klooster. Talrijke kloosters in de wereld hebben hun deuren opengesteld voor reizigers. Het is een van de opties om goedkoop de nacht door te brengen. In sommige kloosters in de wereld ben je niet meer dan enkele euro’s kwijt voor een overnachting, inclusief maaltijden. Je krijgt te maken met een gastvrijheid die soms al bijna 2 eeuwen oud is. Al wordt een gulle donatie meestal wel op prijs gesteld.

Het enige minpuntje is misschien dat je je wel aan bepaalde regels moet houden, dus feesten is er niet bij. En je moet natuurlijk van rust en stilte houden en zonder wifi kunnen. De Wereldreizigersclub heeft enkele mogelijkheden voor je op een rij gezet als je bij een klooster wilt aankloppen voor een bed en een maaltijd. Het gaat hier dus niet om kloosters die tot hotel zijn omgebouwd, maar om serene plekken buiten de grote steden waar je óók nog kunt besluiten om non of monnik te worden.

Heilige Brigitta

De nonnen van de Orde van de Redder van de Heilige Brigitta zetten zich al sinds 1911 in voor de samenleving, maar ze bieden ook accommodatie in hun kloosters aan. Die zijn vooral te vinden in Europa, maar ook in Cuba, de Filipijnen, India, Indonesië, Mexico, Palestina en de Verenigde Staten. www.brigidine.org.

Kloosters in Italië

Monastery Stays is een organisatie waar je terecht kunt voor meer dan 300 kloosters in Italië. Je kunt via de website reserveren, voor een minimum van twee nachten. www.monasterystays.com.

Hospites is een andere omvangrijke website met een overzicht van meer dan 3000 kloosters in Italië die gasten ontvangen. De site is wel voornamelijk in het Italiaans. www.hospites.it

Abdij KoningshoevenKloosters in Nederland

Abij Maria Toevlucht is een klooster in Klein Zundert, waar je tevens terecht kunt voor zen- en meditatie. Gasten en mensen met een uitkering krijgen korting. www.abdijmariatoevlucht.nl

Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot, waar je ook meteen monnik én trappist kunt worden. Ná 21 uur heerst er absolute stilte. Gasten en monniken leven gescheiden, maar het wordt wel gewaardeerd als je een gebedsdienst bijwoont. www.koningshoeven.nl

Abdij Sint Benedictusberg in Lemiers . Het gastenverblijf bestaat uit acht eenvoudig ingerichte één-persoonskamers. Er kunnen geen vrouwelijke gasten ontvangen worden, omdat de kamers zich allemaal in het slotgedeelte van de monniken bevinden. www.benedictusberg.nl

Kloosters in België

In België kunnen rustzoekers of rugzakreizigers terecht bij de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. Het gastenverblijf telt 20 eenvoudige kamers, en ook hier zullen de broeders je aanwezigheid bij een gebedsdienst waarderen. Je kunt er het trappistenbier kopen en eventueel monnik worden. www.sintsixtus.be.

In Denée (onder Namen) bevindt zich Abij Maredsous, gelegen in een prachtige groene omgeving. Het gastenverblijf bevat 17 kamers met 2 bedden en 31 met één bed. De monniken beheren een kaasmakerij en een brouwerij. www.maredsous.be.

Kloosters in de Verenigde Staten

The Order of Saint Benedict (de Orde van de Heilige Benedictus) is een Amerikaanse katholieke organisatie met een groot aantal aangesloten kloosters verspreid in heel de Verenigde Staten. Een overzicht vind je op de website van de Association of Benedictine Retreat Centers: www.theabrc.org.

Reisgidsen voor overnachten in kloosters

Er zijn zelfs speciale reisgidsen voor vakantiegangers die op zoek zijn naar een nacht in een klooster. Voor Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië zijn gidsen verschenen, met een overzicht van kloosters waar je kunt slapen voor zo’n 30 euro per nacht. Je kunt de gidsen onder meer bestellen via www.monasteriesoffrance.com.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 november 2015.

Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Reisnieuws Reisnieuws Noord-Amerika Verenigde Staten Azië Japan
Sort by