Travellers cheques op reis

Travellers ChequesTravellers cheques beginnen langzamerhand een relikwie te worden voor reizigers. Jarenlang waren deze cheques de ideale manier om een flinke hoeveelheid geld mee kunnen nemen op reis. De bankpas en de (prepaid) creditcard hebben de travellers cheque van de markt verdrongen.

Travellers cheques zijn cheques die je kunt kopen in euro’s of Amerikaanse dollars en later kunt verzilveren bij een bank. Op elke cheque staat een bedrag met de waarde, bijvoorbeeld $50 of $100. Het is cruciaal dat je voor vertrek op elke cheque je handtekening zet. Bij het verzilveren bij een bank moet je nog een keer je handtekening zetten. Zo kan de bankmedewerker zien dat jij de daadwerkelijke eigenaar bent van de waardepapieren.

Mét de handtekening zijn de travellers cheques verzekerd. Mochten de cheques gestolen worden, dan krijg je de waarde vergoed. Bij verlies moet je wel de serienummers van de cheques kunnen geven en de originele bon met de datum en plaats van aankoop. Bewaar de bon dus goed (op een andere plek dan de cheques) en schrijf op een andere plek de serienummers op.

De meest gebruikte travellers cheques zijn die van American Express, die in Amerikaanse dollars worden uitgegeven. Deze worden bij banken en geldwisselkantoren in de wereld het meest geaccepteerd. Op www.aetclocator.com kun je zien op welke plekken je ze kunt verzilveren. Ook Thomas Cook geeft reischeques uit, maar die zijn minder gangbaar. Bij de aanschaf van travellers cheques betaal je uiteraard wel transactiekosten.

Je kon de cheques vroeger kopen bij de kantoren van GWK Travelex, maar die is inmiddels gestopt met het aanbieden van de waardepapieren. American Express heeft de verkoop van de cheques volledig stopgezet in Europa, zegt GWK. De travelles cheques zijn op sterven na dood, waardoor je ze tegenwoordig beter niet meer mee kunt nemen op reis.

Inwisselen van travellers cheques

Heb je nog travellers cheques die thuis liggen te verstoffen, dan kun je ze net zo goed inwisselen. American Express zegt dat de cheques hun geldigheid niet verliezen en nog steeds te gebruiken zijn op reis, maar het aantal acceptatiepunten neemt flink af. Het is steeds moeilijker ze in te wisselen als je op reis bent.

In Nederland kun je oude travellers cheques nog wel voor euro’s inwisselen bij een kantoor van GWK Travelex (GWKTravelex.nl). Daarvoor dien je wel een legitimatiebewijs en het originele aankoopbewijs te laten zien, met daarop de naam van de houder en de nummers van de cheques. De travellers cheques moeten in het bijzijn van de medewerker voor de tweede maal getekend worden. Heb je geen aankoopbewijs meer, dan kun je via de klantenservice van GWK Travelex een incassoformulier krijgen via de mail en de cheques direct opsturen naar American Express of Thomas Cook.

Bij het kantoor van Pott Change aan het Damrak in Amsterdam kun je sinds mei 2018 geen travellers cheques meer inwisselen. Andere locaties in Nederland kun je vinden op www.aetclocator.com.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over travellers cheques op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Reizen met een creditcard
Reizen met creditcard
Geldautomaat
Bankpas op reis
Contant geld op reis
Contant geld op reis
Tips over het geven van een fooi
Tips over fooien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • Ik, Noël, heb nog ongeveer een 30 tal travellercheqeus (20 in pouden (£) en zou die willen ruilen in cash geld ook in de dezelfde munteenheid. Hetzelfde is dit met briefjes van 20£ en omdat deze in de loop van de lente veranderen wil ik deze ook omruilen in deze munt.
    Kan ik deze dan in dat kantoor in Maastricht stationsplein 29 ruilen.
    Dank voor de reactie op mijn mailadres
    Noël