Travellers cheques op reis

Travellers ChequesTravellers cheques beginnen langzamerhand een relikwie te worden voor reizigers. Jarenlang waren deze cheques de ideale manier om een flinke hoeveelheid geld mee kunnen nemen op reis. De bankpas en de (prepaid) creditcard hebben de travellers cheque van de markt verdrongen.

Travellers cheques zijn cheques die je kunt kopen in euro’s of Amerikaanse dollars en later kunt verzilveren bij een bank. Op elke cheque staat een bedrag met de waarde, bijvoorbeeld $50 of $100. Het is cruciaal dat je voor vertrek op elke cheque je handtekening zet. Bij het verzilveren bij een bank moet je nog een keer je handtekening zetten. Zo kan de bankmedewerker zien dat jij de daadwerkelijke eigenaar bent van de waardepapieren.

Mét de handtekening zijn de travellers cheques verzekerd. Mochten de cheques gestolen worden, dan krijg je de waarde vergoed. Bij verlies moet je wel de serienummers van de cheques kunnen geven en de originele bon met de datum en plaats van aankoop. Bewaar de bon dus goed (op een andere plek dan de cheques) en schrijf op een andere plek de serienummers op.

De meest gebruikte travellers cheques zijn die van American Express, die in Amerikaanse dollars worden uitgegeven. Deze worden bij banken en geldwisselkantoren in de wereld het meest geaccepteerd. Op www.americanexpress.com kun je zien op welke plekken je ze kunt verzilveren. Ook Thomas Cook geeft reischeques uit, maar die zijn minder gangbaar. Bij de aanschaf van travellers cheques betaal je uiteraard wel transactiekosten.

Je kon de cheques vroeger kopen bij de kantoren van GWK Travelex, maar die is inmiddels gestopt met het aanbieden van de waardepapieren. American Express heeft de verkoop van de cheques volledig stopgezet in Europa, zegt GWK. De travelles cheques zijn op sterven na dood, waardoor je ze tegenwoordig beter niet meer mee kunt nemen op reis.

Inwisselen van travellers cheques

Heb je nog travellers cheques die thuis liggen te verstoffen, dan kun je ze net zo goed inwisselen. American Express zegt dat de cheques hun geldigheid niet verliezen en nog steeds te gebruiken zijn op reis, maar het aantal acceptatiepunten neemt flink af. Het is steeds moeilijker ze in te wisselen als je op reis bent en ook in Nederland kun je bijna nergens meer verzilveren.

Locaties in Nederland kun je vinden op www.americanexpress.com. Volgens deze website wordt de International Currency Exchange (www.iceplc.com) genoemd, op het Damrak in Amsterdam tegenover de Bijenkorf. Of dit geldwisselkantoor nog steeds travellers cheques accepteert, weten we niet. Ook kun je cheques online verzilveren via de website van American Express, maar we hebben dit zelf niet geprobeerd.

Vroeger kon je nog oude travellers cheques inwisselen voor euro’s bij een kantoor van GWK Travelex, maar die zijn daar in 2020 mee gestopt. Bij het kantoor van Pott Change aan het Damrak in Amsterdam kun je sinds mei 2018 geen travellers cheques meer inwisselen.

Bij het inwisselen van travellers cheques dien je een legitimatiebewijs en het originele aankoopbewijs te laten zien, met daarop de naam van de houder en de nummers van de cheques. De travellers cheques moeten in het bijzijn van de medewerker voor de tweede maal getekend worden. Hou rekening met hoge transactiekosten (zie de opmerking hieronder). Heb je geen aankoopbewijs meer, dan kun je proberen een incassoformulier te krijgen via de mail. Voor vragen kun je telefonisch contact opnemen met de klantenservice van American Express in Nederland: 0800 – 023 3405.

Opmerking van reiziger Jeroen, september 2021:
Ik had nog een travellers cheque van $50,- uit 1998 en deze heb ik succesvol online verzilverd via de site van American Express. Het geld is overgemaakt, zonder fee. Dat is de moeite waard dus. Totale tijdsinvestering was zo’n 20 minuten.
Opmerking van een reiziger, maart 2020:
Wij hadden nog € 1850 aan Amerikaanse dollars in travellers cheques en hebben ze ingewisseld op het GWK op Schiphol. Ze waren op dat moment qua koers € 1627,38 waard, maar wij kregen maar € 1376,22 terug. Bizar dat GWK maar liefst € 251,16 aan kosten heeft ingehouden. We hebben ons daar over beklaagd, maar er werd gezegd dat het normaal was. Blijf het erg vreemd vinden.
Tip van een reiziger, september 2019:
Travellers cheques waarvan je geen aankoopbon meer hebt, kun je inwisselen bij de Reisebank in Duitsland. Ik heb vanochtend mijn cheques uit 2007 daar zonder problemen verzilverd. Er zijn filialen in de grotere steden. Zelf heb ik ze in Krefeld ingewisseld, 100 kilometer van Nijmegen. Ze vragen wel om je paspoort te laten zien. Je kunt geen cheques van iemand anders inleveren.

Lees hieronder verder voor meer handige tips over geldzaken op reis:

Contant geld op reis

Contant geld op reisWaar je ook naartoe gaat, zorg dat je altijd een kleine hoeveelheid contant geld bij je hebt. Het is handig voor kleine uitgaves en voor je weet maar nooit. Een fles water, een taxiritje, een fooi, een broodje, een krantje: allemaal zaken waarvoor je niet je creditcard of bankpas pakt. Lees hier meer over contant geld op reis.

Buitenlands geld kopen

Buitenlands geldAls je naar een land buiten de eurozone gaat, kan het soms nuttig zijn voor vertrek al buitenlands geld in huis te halen. Je kunt bijvoorbeeld ’s avonds laat of midden in de nacht op het vliegveld aankomen, waardoor je niet zeker weet of de banken nog open zijn. Lees hier alles over het kopen van buitenlands geld

Bankpas op reis

MaestroMet een alledaagse bankpas of pinpas kom je op reis al een heel eind. Je staat er versteld van in hoeveel landen je hiermee gewoon kunt pinnen bij een geldautomaat. Zelfs in winkels, restaurants en benzinestations in het buitenland kun je tegenwoordig steeds vaker pinnen met je Nederlandse bankpas. Lees hier alles over de bankpas op reis

Reizen met een creditcard

Reizen met een creditcardEen creditcard mee op reis of op vakantie is eigenlijk een must. Op een eenvoudige manier kun je er relatief grote betalingen mee doen, zoals het boeken van een hotel, het huren van een auto of het kopen van een vliegticket. Ook kun je tegenwoordig een handige oplaadbare prepaid creditcard meenemen op vakantie. Lees hier alles over reizen met een creditcard

Voor het laatst bijgewerkt op 14 september 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over travellers cheques op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

3 reacties

 • Dank je wel voor de tip Jeroen! AANRADER !!!

  Wat een uitkomst. Vreesde al dat ik ze weg kon gooien.

  Ook ik had nog travellers cheques liggen uit 1997 van $20 en $50. Ik heb ze ook kunnen inwisselen via de site van de American Express. Gewoon online! Binnen twee dagen was het geld overgemaakt.

 • Bedankt voor de tip, Jeroen! Ik had nog een flinke stapel liggen, en alhoewel ik de aankopbon nog had, wilde het GWK ze een paar jaar terug niet inwisselen, omdat daar niet alle checque-nummers apart opstonden. Enige alternatief (opsturen naar de VS) vond ik te riskant. Nu kan het online, in nog geen 10min! Kleine kanttekening: Ze rekenen wel 2.5% kosten, dat verwerken ze in de gehanteerde wisselkoers. Maar de koers is nu veel voordeliger dan toen ik ze kocht, dus dat scheelt.

 • Ik, Noël, heb nog ongeveer een 30 tal travellercheqeus (20 in pouden (£) en zou die willen ruilen in cash geld ook in de dezelfde munteenheid. Hetzelfde is dit met briefjes van 20£ en omdat deze in de loop van de lente veranderen wil ik deze ook omruilen in deze munt.
  Kan ik deze dan in dat kantoor in Maastricht stationsplein 29 ruilen.
  Dank voor de reactie op mijn mailadres
  Noël