Kosten van de wereldreis

Kosten van een wereldreisDe vraag is zo vaak aan mij gesteld door aankomende wereldreizigers, dat ik er maar een apart hoofdstuk aan heb gewijd. Hoe duur was die wereldreis van jou nou? Hoeveel was je kwijt? Het antwoord op die laatste vraag is simpel: alles. Ik ben doorgereisd totdat al mijn geld op was. Toen ik terug kwam in Nederland, had ik niks meer. Alles uitgegeven aan die ene, geweldige wereldreis.

Nee, jullie willen natuurlijk bedragen horen. Zou ik ook willen weten als ik weer een reis aan het voorbereiden ben. In verband met het sparen, het zuinig leven en het extra hard werken. En budgetteren. Nou, mijn wereldreis heeft in totaal € 5900 gekost. Zoveel geld had ik vlak voordat ik weg ging, en na acht maanden reizen was het op. Die € 5900 betrof álle kosten die ik voor het avontuur heb gemaakt. Dus niet alleen de reiskosten onderweg, maar ook de reisverzekering, de kosten voor visa, de vaccinaties en malariapillen en alle accessoires die ik van tevoren heb aangeschaft. Als je alle kosten uitsmeert over de hele reis, kom je op gemiddeld € 24,50 per dag uit. Dat valt wel mee, he?

Luxe of low budget

De manier van reizen is uiteraard heel bepalend voor het geld dat je kwijt bent. De keuze van landen, transport, hotels, restaurants, drank (!), de mate van luxe en de activiteiten die je wilt ondernemen, beïnvloeden allemaal het reisbudget. Reizen in westerse landen is per definitie duur, maar daar kan je op de kosten besparen door veel te kamperen, te liften en zelf eten te koken. Reizen in ontwikkelingslanden kan in sommige gevallen ook kostbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat er voor buitenlanders veel hogere prijzen berekend worden dan voor de lokale bevolking (zoals in Vietnam), omdat het visum duur is of omdat het ingewikkeld is om er te komen (zoals Myanmar, waar je alleen per vliegtuig in en uit mag reizen).

GeldwisselkantoorIn islamitische landen zijn alcoholische dranken in het algemeen vrij kostbaar. Als je mensen kent in het buitenland waar je kan overnachten, kan dat flink in de kosten schelen (vooral in de grote steden). Een berg beklimmen, een safari of een tocht door het tropische regenwoud is ook favoriet bij backpackers, maar moet meestal georganiseerd en is dus vrij duur. In Kenia heb ik eens een super low-budget, primitieve, safaritrip gemaakt van een paar dagen, waar ik $ 65 per dag voor kwijt was. Het was de goedkoopste aanbieding die er was.

Tijdens mijn wereldreis reisde ik zeer low-budget, maar ik liet de leuke dingen er niet voor schieten. Ik sliep vrijwel altijd in de goedkoopste hotelletjes en guesthouses, die soms behoorlijk smerig waren, maar wel altijd gezellig. In de Verenigde Staten sliep ik voornamelijk bij vrienden en reizigers die ik onderweg had ontmoet. Zelden gaf ik meer dan € 4,50 tot € 7,00 uit voor een overnachting. Ik at bij eettentjes langs de straat, reisde de goedkoopste klasse in treinen, ging lopen in plaats van de taxi te nemen, probeerde vliegen zoveel mogelijk te vermijden en kocht weinig dure souvenirs (die je vervolgens voor veel geld naar Nederland moet laten sturen).

Een precieze uitsplitsing van de kosten onderweg is moeilijk te maken, want ik heb natuurlijk niet alle bonnetjes bewaard. Wel was ik tijdens mijn reis relatief het meeste geld kwijt aan vliegtickets, die ik iedere keer op de plek kocht waar ik toevallig was. Voor een paar duizend euro heb ik in totaal 14 (lange maar ook hele korte) vluchten gemaakt. Ook de visa waren kostbaar. Voor de meeste visa heb ik zo’n € 36 tot € 45 neergeteld. De particuliere reis- en ziektekostenverzekering tilde eveneens zwaar aan mijn portemonnee. Elke maand betaalde ik hier € 59 voor, meer dan € 454 voor de acht maanden durende reis.

Maar het kan ook goedkoop! In India heb ik drie maanden rondgereisd voor circa € 136 per maand, oftewel minder dan € 12 per dag! En daar zaten alle hotels, restaurants, transportkosten, drankjes en attracties bij inbegrepen! In India en Nepal sliep ik soms in guesthouses voor minder dan een euro per dag. En als je terugkomt in Nederland, moet je toch kunnen zeggen dat je een paar keer de nacht in een tehuis van het Leger des Heils hebt mogen doorbrengen!

De conclusie is duidelijk: als je niet teveel vliegt en vooral in ontwikkelingslanden reist, kan je het lang uithouden. Ik hoop dat ik voor een aantal van jullie deze brandende vraag heb beantwoord.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over kosten van de wereldreis, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam