ReizenReizen

Rugzak op reis

RugzakkenGa je een wereldreis of een lange reis maken, dan is een rugzak zo’n beetje het belangrijkste dat je moet meenemen. Je kunt niet zonder, want een koffer is onhandelbaar en een tas is te klein voor al je reisbenodigdheden. Met een rugzak kun je lange stukken wandelen. Het is echt niet bedoeld om alleen avontuurlijke trektochten mee te maken of in de bergen mee te klimmen. Ook als je van het trein- of busstation naar het hotel wilt lopen, is een rugzak veel praktischer dan een koffer. Dat geldt vooral voor landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, waar de ruwe grond en slechte bestrating de wieltjes van een koffer niet trekken.

Je rugzak is als het ware je huis dat je gedurende de hele reis op je rug meetorst. Let er dus op dat je een goede rugzak meeneemt, eentje waar alles in kan, die lekker zit en waar je geen pijn van in je rug, nek of schouders krijgt. Hoe langer de reis, hoe kleiner of hoe lichter de rugzak, luidt in het algemeen het devies. Tenzij je voor die lange tijd een enorm gewicht me je mee wilt dragen. Met een lichtere rugzak (rond de 10 kilo) ben je veel wendbaarder – bijvoorbeeld bij het in- en uitstappen in een drukke bus – en geniet je meer van de omgeving. Met een zware rugzak loop je al snel te puffen en te zweten en dat leidt tot ergernis.

Soorten rugzakken

PacksizerDe inhoud van een rugzak wordt gemeten in liters. Voor op reis kiezen de meeste backpackers een rugzak tussen de 50 en 70 liter. Wil je heel veel bagage meenemen, bijvoorbeeld als je een trektocht met tent en kookspullen gaat maken, dan zijn er rugzakken te koop met een inhoud van meer dan 100 liter. Voor een dagtocht is een rugzak van 20 tot 30 liter voldoende. Een rugzak met veel ruimte betekent overigens niet dat je die helemaal vol moet stoppen. Laat wat ruimte over, zodat je er onderweg eventueel nog iets bij kunt doen (een souvenir of zo).

Rugzakken zijn versterkt met een frame, dat meestal aan de binnenkant zit. Dit zorgt voor stevigheid tegen je rug en voorkomt dat er rare bobbels of voorwerpen tegen je rug duwen. Er bestaan ook rugzakken met een uitwendig frame, maar dat is niet handig voor op reis. Je kunt je rugzak dan veel minder makkelijk kwijt in bijvoorbeeld de bus of de trein. Bovendien raakt een uitwendig frame snel beschadigd. In Azië, Afrika en Latijns-Amerika is het heel normaal dat alle bagage bij een busreis op het dak van het voertuig wordt gebonden. Kies bij voorkeur voor een platte rugzak, zodat je die in het bagagerek van een bus of een trein kunt proppen of waar je je hoofd op kunt leggen als je ergens lang moet wachten.

Rugzakken zijn te koop in allerlei kleuren, van onopvallend tot felgekleurd. Als reiziger wil je zo min mogelijk opvallen, dus is het raadzaam een rugzak aan te schaffen met een neutrale kleur, zoals donkergroen, donkerblauw, donkerbruin of zwart. Kies verder voor een rugzak die je tot onderin open kan ritsen. Sommige rugzakken kunnen alleen aan de bovenkant open, en dat is niet praktisch als je iets wilt pakken dat onderin zit. Verder is het nuttig als er vakken of netjes aan de zijkant zitten. Daar kun je bijvoorbeeld een waterflesje of reisgids kwijt, zonder dat je telkens je rugzak open moet doen.

Beschermhoes van een rugzak

Rugzak met een beschermhoesVoor de meeste maten rugzakken zijn doorzichtige beschermende hoezen en regenhoezen verkrijgbaar. Dat is vooral handig als je op reis gaat tijdens de regentijd, maar ook is je rugzak dan minder kwetsbaar op de bagageband op een luchthaven. Bij veel rugzakken krijg je een regenhoes er gratis bij en zit deze weggewerkt in een vakje aan de zijkant.

In geval van crisis kun je ook een vuilniszak om je rugzak heen doen, al ziet dit er niet zo charmant uit. Met een beschermhoes kun je je rugzak eventueel hermetisch afsluiten met een slotje. Iemand met een mes komt daar altijd wel doorheen, dus we betwijfelen het nut hiervan. Het beste is geen waardevolle spullen in je rugzak te bewaren.

Kopen van een rugzak

Neem geen overhaaste beslissingen, maar neem ruim de tijd voor het kopen van een rugzak. Ga naar een buitensportwinkel en probeer de rugzak uit. Voor een rugzak van goede kwaliteit betaal je in het algemeen meer. Er zijn rugzakken te koop voor enkele tientjes, maar ook voor meer dan € 500. Kies een rugzak die lekker zit, maar ook een die lang meegaat en daarom best wat mag kosten. Je zit er niet op te wachten als je rugzak op reis plotseling uit elkaar scheurt.

Hieronder staan merken van rugzakken die in Nederland verkrijgbaar zijn en handige websites voor het kopen van een rugzak.

Berghaus
Berghaus is een bekende Engels buitensportfabrikant en maakt een grote variëteit aan rugzakken, waaronder rugzakken met een inhoud van minder of méér dan 50 liter, expeditierugzakken en dagrugzakken. Berghaus maakt ook kleding en schoeisel.

Eagle Creek
Rugzakken voor op reis (met speciale vrouwencollectie), dagrugzakjes, reistassen en rijdbare tassen op wieltjes van Amerikaanse makelij. Met adressen van Nederlandse buitensportzaken waar de producten van Eagle Creek te koop zijn.

Fjällräven
Zweedse fabrikant van rugzakken voor korte trips, lange reizen, avontuurlijke reizen en bergtochten. Van dit merk zijn ook vele andere buitensportartikelen verkrijgbaar. Fjällräven sponsort vele bijzondere en extreme expedities.

Jack Wolfskin
Duitse fabrikant van trekkersrugzakken, dagrugzakjes en rugzakken voor zwaardere tochten. Ook speciale rugzakken voor vrouwen. Op de site is een lijst te vinden van alle dealers in Nederland..

JanSport
Vooral de dagrugzakjes van JanSport zijn populair en veelgezien onder reizigers en backpackers, maar van het Amerikaanse merk zijn ook stevigere rugzakken, expeditierugzakken, reistassen en moneybelts te krijgen.

Kelty
Amerikaanse fabrikant van rugzakken voor lange reizen, weekendtrips, dagtrips en alledaags gebruik.

Lafuma
Lafuma is een Frans bedrijf dat al in 1936 de eerste rugzak op de markt bracht, toen mensen massaler op vakantie gingen. Maakt ook outdoorkleding en kampeerspullen.

Mammut
Degelijke en robuuste rugzakken voor bergtochten, trektochten, wandelingen en excursies, van Zwitserse makelij. Ook kleinere rugzakken voor kinderen.

Nomad Outdoor Equipment
Rugzakken, reistassen en dagrugzakjes in alle soorten en maten tot en met een inhoud van 85 liter, voor gewone reizen en expedities. Op de site is ook een lijst van buitensportzaken te vinden waar de rugzakken te koop zijn.

Osprey
Californische producent van een breed scala aan rugzakken, voor backpackers, stedentrips, trektochten, forenzen, fietsers, skiërs, hardlopers en kinderen. Heeft ook een app ontwikkeld om de maat van je rugzak te bepalen.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 mei 2015.

Foto's © depositphotos.com/underworld1; depositphotos.com/matehavitaliy.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam