Hoogtevrees overwinnen

Hoogtevrees overwinnenHoogtevrees is voor reizigers een van de meest vervelende kwalen. Als je iets van de wereld wilt zien, ontkom je er bijna niet aan dat je af en toe op grote hoogte zult verkeren. Je moet in het vliegtuig stappen om verre bestemmingen te bereiken. Je moet naar de hoogste verdieping van een toren of wolkenkrabber om van het uitzicht te genieten.

Voor het bewonderen van een landschap, om te skiën, om te wandelen of om gewoon ergens anders te zijn, moet je de bergen in trekken. Vanuit een reuzenrad zie je de lichtjes van de stad onder je. Ook zonder omhoog te gaan, kun je last hebben van hoogtevrees. Sta je aan de rand van de Grand Canyon, dan tuur je in een gapende diepte van honderden meters.

Hoogtevrees (acrofobie) is eigenlijk nog vervelender dan vliegangst – na een paar uur vliegen ben je daarvan verlost. Op reis krijg je continu met grote hoogtes te maken, en dan is het fabelachtige uitzicht letterlijk adembenemend. Voor reizigers met deze kwaal is het dus fijn de hoogtevrees te overwinnen. Hier hebben we enkele tips op een rij gezet waarmee je in de toekomst hopelijk weer zonder zenuwen de hoogte in kunt.

Symptomen van hoogtevrees

Hoogtevrees is niet iets om je voor te schamen. Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft een bepaalde vorm van hoogtevrees. De kwaal staat in ons land op de zesde plaats van angsten. Het is geen ziekte of afwijking, de meeste mensen zijn van nature nou eenmaal niet gewend om op grote hoogte te bivakkeren. Dat is een ingebakken instinct dat onszelf moet beschermen. Je wilt niet door een verkeerde beweging onverhoeds de diepte in tuimelen.

Krijg je het gevoel dat je toch naar beneden kunt donderen, dan raak je in paniek. Dat kan een heel klein beetje zijn, maar ook in extreme mate: je gaat hyperventileren, krijgt angstzweet, krijgt hartkloppingen en wordt benauwd en duizelig.

Hoogtevrees glazen vloer

Bij mensen die in grote mate last hebben van hoogtevrees, is het een irrationele gedachte. Ook al sta je achter een stevig hek of achter een glazen wand, dan kan het uitzicht vanaf het observatiedek op de 100e verdieping bovenin de wolkenkrabber toch angstgevoelens oproepen. Steeds meer uitzichtplekken, zoals de Eiffeltoren in Parijs, gaan ertoe over een glazen vloer te installeren waardoor je meters diep onder je kunt kijken. Dat is geen pretje als je last hebt van hoogtevrees.

Tips om hoogtevrees te overwinnen

Therapie tegen hoogtevrees

Als je in extreme mate last hebt van hoogtevrees, dan is het aan te raden een therapie of training te volgen. Als je de angst weet te overwinnen, zal je zoveel meer genieten op de vele hoge plekken in de wereld. Je kunt bijvoorbeeld een één-daagse training volgen bij de Stichting Valk (www.valk.org). Die organiseert af en toe samen met een klimcentrum een antihoogtevreesdag.

Bij Kindt Clinics (www.kindtclinics.com) in Amsterdam ben je binnen één dag van je hoogtevrees af, zeggen ze zelf. Hier laat je je ontfermen door een team van ervaren psychologen en een huisarts, gespecialiseerd in de behandeling van hoogtevrees en andere angsten. Zo’n 70 procent van de klanten is na een sessie verlost van hoogtevrees.

Je kunt ook een hypnosetraining volgen om je hoogtevrees te overwinnen. Dat kan bijvoorbeeld bij Edwin Selij, de ‘nummer 1 hypnose trainer van Nederland’. Hij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland (www.hypnoseinstituutnederland.nl). Ook kun je terecht bij andere therapeuten en hypnotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van angstfobieën. Zij behandelen hoogtevrees min of meer hetzelfde als een ander soort (irreële) angst, zoals claustrofobie of agorafobie (pleinvrees).

Boeken tegen hoogtevrees

Hoogtevrees kun je ook overwinnen door gewoon thuis een boek te lezen. Het is een vervelende klacht, maar in milde vormen gewoon te verhelpen door je irrationele angst uit te schakelen (tenzij je bijvoorbeeld gaat skydiven, dan is het een ander verhaal). Er zijn talloze zelfhulpboeken verschenen waarmee je zelf in therapie kunt gaan:

  • Van A tot ggZ – Omgaan met hoogtevrees, door Jan van den Berg, Marieke Krämer en Laura Grootaarts. Dit boek laat zien dat iedereen met wat motivatie, begeleiding en tijdsinvestering zijn hoogtevrees kan overwinnen. Zelfhulpboek met duidelijke tips en opdrachten. ► Bestel ‘Van A tot ggz’ hier bij Bol.com
  • Stap voor stap je angst overwinnen, door Martin Antony en Peter Norton. Beschrijving van effectieve technieken om angst, paniek, piekeren en fobieën te lijf te gaan, je triggers te herkennen, onrealistische gedachten te veranderen en stress te verminderen. ► Bestel ‘Stap voor stap je angst overwinnen’ hier bij Bol.com

VR-bril tegen hoogtevrees

Het gebruik van virtual reality is een hightech middel om je hoogtevrees te overwinnen. Door het dragen van een VR-bril kun je een levensechte situatie nabootsen waarbij je je zogenaamd op grote hoogte bevindt. Zo train je je hersenen: door een confrontatie met grote hoogtes leer je er beter mee om te gaan. Je doet dit gewoon in je eigen huiskamer, zonder gevaar.

Hoogtevrees VR-bril

Een VR-bril blijkt even goed te werken als een behandeling bij een therapeut. En er zijn maar een paar sessies nodig om van je hoogtevrees af te komen. Vanaf zo’n € 12 kun je al een VR-bril kopen. Via YouTube kun je filmpjes bekijken, waarbij je bijvoorbeeld over een wiebelende hangbrug loopt. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje.

Gebruik de nieuwste technologie tegen hoogtevrees
Bestel hier een Virtual Reality-bril bij Bol.com

Pillen tegen hoogtevrees

Je kunt je thuis al wapenen tegen hoogtevrees voordat je op reis gaat, maar er kunnen ook momenten zijn dat je op de plek zelf het opeens niet meer ziet zitten. Stel je voor dat je op zakenreis bent in New York en je contactpersoon wil je opeens meenemen naar het observatiedek in het One World Trade Center. Dan kun je je toevlucht zoeken tot medicijnen. In 2011 is een hormoonpil met cortisol ontdekt waarmee mensen de angst voor hoogtevrees zouden overwinnen. Al na een paar pilletjes bleken de proefpersonen opeens de immense diepte in te kunnen staren.

Het is niet bekend of deze medicijnen al op de markt zijn, maar een kalmerend pilletje zoals valium werkt ook enigszins. Slik deze medicijnen echter niet als je écht op een smalle richel moet gaan lopen – je wordt er namelijk ook versuft van.

Alcohol tegen hoogtevrees

Deze methode zullen artsen en alle andere verantwoordelijken zeker afraden, maar met een drankje of twee voel je je toch meer ontspannen als je naar grote hoogte gaat. Het is net als bij de medicijnen alleen een beproefd middel als je een in een afgesloten, beschermde ruimte zit, omdat alcohol natuurlijk ook je concentratievermogen aantast en je niet echt naar beneden wilt vallen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon het vervelende met het aangename combineren. Bij observatieplatforms op grote hoogte in torens en wolkenkrabbers zit vaak een restaurant en een bar waar je een drankje kunt bestellen. Na twee wijntjes is het een stuk leuker tafelen in het Atmosphere Restaurant op de 122e verdieping van de Burj Khalifa in Dubai, het hoogste gebouw ter wereld. Zelfs met hoogtevrees kun je zo’n bijzonder etentje in ‘s werelds hoogste restaurant dan op je bucketlist zetten.

Hoogtevrees alcohol

De Euromast in Rotterdam heeft bovenin een restaurant waar je onder het genot van een goed glas wijn wél kunt genieten van de tienduizenden lichtjes in de havenstad. Het reuzenrad in Wenen biedt zelfs diner- en champagnearrangementen aan waarmee je vanuit een cabine de Oostenrijkse hoofdstad onder je kunt bewonderen.

Hoogtevrees tijdens je wintersport

Voor wintersporters is hoogtevrees allesbehalve een pretje. Het bereiken van je wintersportbestemming gaat vaak nog wel, maar de gedachte van een stoeltjeslift roept vaak alleen al koude rillingen op. Zo’n 20 procent van de mensen die op wintersport gaat, is bang om in een skilift te stappen. Vooral de steile afgronden en technische gebreken bij de stoeltjeslift of skilift zorgen voor angstgevoelens.

Stichting Valk in Leiden is daarom begonnen met het aanbieden van therapeutische trainingen tegen skiliftangst. In twee dagen tijd krijg je uitleg over de stoeltjeslift en de veiligheidsvoorschriften. Eerdere trainingen zagen een scoringspercentage van 100 procent, beweert Valk. Informatie vind je op www.valk.org

Hoogteziekte

Hoogteziekte voorkomenGa je hoog de bergen in, dan kun je niet alleen genieten van het uitzicht, maar ook ziek worden. Hoe hoger je komt, hoe zieker je kunt worden. Het is een fenomeen dat bekendstaat als hoogteziekte. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je klachten tot een minimum beperken. Lees hier alles over het voorkomen van hoogteziekte

Voor het laatst bijgewerkt op 28 maart 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het overwinnen van hoogtevrees, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © maxim ibragimov/Shutterstock.com; Anton Gvozdikov/Shutterstock.com; Focus and Blur/Shutterstock.com; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • Waarschuwing: het boekje van Jan Heering dat hier wordt genoemd bevat enkel flauwekul.
    Kort samengevat: heb jezelf lief als oplossing voor alle kwalen inclusief dus hoogtevrees. Ik krijg sterk de indruk dat Heering als zelfverklaard goeroe de goedgelovige welbewust bij de neus neemt, een schurk die vooral thuis is in doortrapte marketingtrucs.
    Ik ben erin getuind.