Hoogtevrees overwinnen

Hoogtevrees overwinnen
Overwinnen van je hoogtevrees

Hoogtevrees is voor reizigers een van de meest vervelende kwalen. Als je iets van de wereld wilt zien, ontkom je er bijna niet aan dat je af en toe op grote hoogte zult verkeren. Je moet in het vliegtuig stappen om verre bestemmingen te bereiken. Je moet naar de hoogste verdieping van een toren of wolkenkrabber om van het uitzicht te genieten. Je moet de bergen in om het landschap te kunnen bewonderen, te skiën, te wandelen of gewoon ergens anders te kunnen komen. Vanuit een reuzenrad zie je de lichtjes van de stad onder je. Ook zonder omhoog te gaan, kun je last hebben van hoogtevrees. Sta je aan de rand van de Grand Canyon, dan tuur je in een gapende diepte van honderden meters.

Hoogtevrees is eigenlijk nog vervelender dan vliegangst – na een paar uur vliegen ben je daarvan verlost. Op reis krijg je continu met grote hoogtes te maken, en dan is het fabelachtige uitzicht letterlijk adembenemend. Voor reizigers met deze kwaal is het dus fijn de hoogtevrees te overwinnen. Hier hebben we enkele tips op een rij gezet waarmee je in de toekomst hopelijk weer zonder zenuwen de hoogte in kunt.

Symptomen van hoogtevrees

Hoogtevrees is niet iets om je voor te schamen. Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft een bepaalde vorm van hoogtevrees. De kwaal staat in ons land op de zesde plaats van angsten. Het is geen ziekte of afwijking, de meeste mensen zijn van nature nou eenmaal niet gewend om op grote hoogte te bivakkeren. Dat is een ingebakken instinct dat onszelf moet beschermen. Je wilt niet door een verkeerde beweging onverhoeds de diepte in tuimelen.

Glazen vloer in Willis Tower in Chicago
Trend bij observatiedeks: een glazen vloer

Krijg je het gevoel dat je toch naar beneden kunt donderen, dan raak je in paniek. Dat kan een heel klein beetje zijn, maar ook in extreme mate: je gaat hyperventileren, krijgt angstzweet, krijgt hartkloppingen en wordt benauwd en duizelig. Bij mensen die in grote mate last hebben van hoogtevrees, is het een irrationele gedachte. Ook al sta je achter een stevig hek of achter een glazen wand, dan kan het uitzicht vanaf het observatiedek op de 100e verdieping bovenin de wolkenkrabber toch angstgevoelens oproepen. Steeds meer uitzichtplekken, zoals de Eiffeltoren, gaan ertoe over een glazen vloer te installeren waardoor je meters diep onder je kunt kijken. Dat is geen pretje als je last hebt van hoogtevrees.

Tips om hoogtevrees te overwinnen

Therapie tegen hoogtevrees

Als je in extreme mate last hebt van hoogtevrees, dan is het aan te raden een therapie of training te volgen. Als je de angst weet te overwinnen, zul je zoveel meer genieten op de vele hoge plekken in de wereld. Je kunt bijvoorbeeld een ééndaagse training volgen bij de Stichting Valk (www.valk.org). Die organiseert af en toe samen met een klimcentrum een antihoogtevreesdag.

Je kunt ook een hypnosetraining volgen om je hoogtevrees te overwinnen. Dat kan bijvoorbeeld bij Edwin Selij, de ‘nummer 1 hypnose trainer van Nederland’. Hij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland (www.hypnoseinstituutnederland.nl).

Boeken tegen hoogtevrees

Hoogtevrees kun je ook overwinnen door gewoon thuis een boek te lezen. Het is een vervelende klacht, maar in milde vormen gewoon te verhelpen door je irrationele angst uit te schakelen (tenzij je bijvoorbeeld gaat skydiven, dan is het een ander verhaal). Er zijn talloze zelfhulpboeken verschenen waarmee je zelf in therapie kunt gaan:

Pillen tegen hoogtevrees

Je kunt je thuis al wapenen tegen hoogtevrees voordat je op reis gaat, maar er kunnen ook momenten zijn dat je op de plek zelf het opeens niet meer ziet zitten. Stel je voor dat je op zakenreis bent in New York en je contactpersoon wil je opeens meenemen naar het observatiedek in het One World Trade Center. Dan kun je je toevlucht zoeken tot medicijnen. In 2011 is een hormoonpil met cortisol ontdekt waarmee mensen de angst voor hoogtevrees zouden overwinnen. Al na een paar pilletjes bleken de proefpersonen opeens de immense diepte in te kunnen staren.

Het is niet bekend of deze medicijnen al op de markt zijn, maar een kalmerend pilletje werkt ook enigszins. Slik deze medicijnen echter niet als je écht op een smalle richel moet gaan lopen – je wordt er namelijk ook versuft van.

Alcohol tegen hoogtevrees

Wiener Riesenrad
Genieten van een drankje in het reuzenrad van Wenen

Deze methode zullen artsen en alle andere verantwoordelijken zeker afraden, maar met een drankje of twee voel je je toch meer ontspannen als je naar grote hoogte gaat. Het is net als bij de medicijnen alleen een beproefd middel als je een in een afgesloten, beschermde ruimte zit, omdat alcohol natuurlijk ook je concentratievermogen aantast en je niet echt naar beneden wilt vallen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon het vervelende met het aangename combineren. Bij observatieplatforms op grote hoogte in torens en wolkenkrabbers zit vaak een restaurant en een bar waar je een drankje kunt bestellen. De Euromast in Rotterdam heeft bovenin een restaurant waar je onder het genot van een goed glas wijn wél kunt genieten van de tienduizenden lichtjes in de havenstad. Het reuzenrad in Wenen biedt zelfs diner- en champagnearrangementen aan waarmee je vanuit een cabine de Oostenrijkse hoofdstad onder je kunt bewonderen. Kijk op de website van het Wiener Riesenrad: www.wienerriesenrad.com

Hoogtevrees tijdens je wintersport

Voor wintersporters is hoogtevrees allesbehalve een pretje. Het bereiken van je wintersportbestemming gaat vaak nog wel, maar de gedachte van een stoeltjeslift roept vaak alleen al koude rillingen op. Zo’n 20 procent van de mensen die op wintersport gaat, is bang om in een skilift te stappen. Vooral de steile afgronden en technische gebreken bij de stoeltjeslift of skilift zorgen voor angstgevoelens. De Stichting Valk in Leiden is daarom begonnen met het aanbieden van therapeutische trainingen tegen skiliftangst. In twee dagen tijd krijg je uitleg over de stoeltjeslift en de veiligheidsvoorschriften. Eerdere trainingen zagen een scoringspercentage van 100 procent, beweert Valk. Informatie vind je op www.valk.org

Voor het laatst bijgewerkt op 6 januari 2015.

Foto's © depositphotos.com/maxximmm1 - depositphotos.com/PiKappa.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • Waarschuwing: het boekje van Jan Heering dat hier wordt genoemd bevat enkel flauwekul.
    Kort samengevat: heb jezelf lief als oplossing voor alle kwalen inclusief dus hoogtevrees. Ik krijg sterk de indruk dat Heering als zelfverklaard goeroe de goedgelovige welbewust bij de neus neemt, een schurk die vooral thuis is in doortrapte marketingtrucs.
    Ik ben erin getuind.