Essentials voor backpackers

Moneybelt op reis

Moneybelt op reisEen moneybelt, of een heuptasje, is de veiligste en handigste manier om je geld, creditcard, bankpas, paspoort, vliegticket en andere waardevolle documenten in te bewaren. Mits je de moneybelt uiteraard onzichtbaar onder je kleren draagt. Vooral Amerikaanse toeristen hebben er nog wel eens handje van om het duidelijk zichtbaar op de heup te dragen. Als dieven je moneybelt weg grissen, ben je alles kwijt.

De meest praktische plek om je moneybelt te dragen, is onder je broek of rok ter hoogte van je middel. Zo kun je gemakkelijk even je T-shirt, trui, blouse of overhemd een klein stukje omhoog doen als je er iets uit wilt pakken. Met een band is de moneybelt om je heup bevestigd. Neem altijd een huidkleurige variant, bijvoorbeeld een kakikleurige variant. Een zwarte of donkere moneybelt valt teveel op als je witte of lichte kleding draagt. Om dieven met een mes te slim af te zijn, kun je ook een heuptasje kopen met een stalen kabeltje door de band. Dit voelt wel strakker aan om je huid en zit dus minder comfortabel.

Een moneybelt is meestal groot genoeg om je geld, paspoort, bankpasjes en creditcards in op te bergen. Sommige varianten hebben meerdere vakjes met ritsen. Stop opvallende waardevolle spullen, zoals een dik pak Indiase roepia bankbiljetten, in het onderste vakje dat het dichtst tegen je huid aan zit. Als je in een openbare gelegenheid – zoals een treinstation of een bank – even je buik moet ontbloten en iets uit je moneybelt moet pakken, hoeven anderen niet te zien hoeveel er in zit.

Een moneybelt is meestal van katoen. Je kunt het tasje het beste met de hand wassen met lauw zeepwater en eventueel schoonmaken met een borstel. Een duurdere moneybelt is zachter en irriteert minder. Als je op reis gaat naar warme, tropische of regenachtige gebieden, is het handig een moneybelt te kopen met een plastic zakje erin. Zo voorkom je dat je paspoort, vliegticket en bankbiljetten kletsnat worden en gaan stinken door zweet of regenbuien. Sommige moneybelts zijn ‘waterproof’ en dus beter bestand tegen tropische buien en zweet.

Varianten van de moneybelt

Een moneybelt is ook te koop in allerlei andere varianten dan het bekende heuptasje dat je om je middel draagt.

► Heuptasje boven je kleding
Dit is een wat groter tasje door je om je middel draagt boven je kleding, bedoeld voor wat grotere spullen zoals een mobiele telefoon of een camera. Stop hier niet al te waardevolle spullen in, want dieven kunnen het tasje gemakkelijk stelen.

► Geldriem
De geldriem ziet eruit als een normale riem en werkt als een normale riem, maar heeft een klein geheim ritsvakje voor contant geld en andere kleine waardevolle spullen. Grote documenten zoals een paspoort en een vliegticket kun je er niet in kwijt, dus het is vooral handig als extra opbergplaats voor cash in noodgevallen. Stop bankbiljetten wel in plastic als je ze lange tijd niet gebruikt, om te voorkomen dat ze nat worden. De gesp is meestal van plastic, zodat je een makkelijke doorgang hebt bij controles op vliegvelden.

Nektasje► Nektasje
Een nektasje draag je op de huid onder je nek. Je kunt het nektasje openvouwen, waardoor er vele vakken met ritsen tevoorschijn komen. Het nektasje van de HEMA heeft bijvoorbeeld 10 vakken, geschikt voor geld en pasjes. Je kunt er veel in kwijt, maar het nadeel kan zijn dat het draagkoord om je nek zichtbaar is. Dieven kunnen het nektasje eenvoudig wegsnijden. Draag je een jas, dat is dit minder een probleem. Zorg er in ieder geval voor dat je een huidkleurig nektasje draagt, dat valt minder op.

► BH-tasje
Een zijden tasje dat je met behulp van een lus of een drukknoop aan je bh vastmaakt. Handig voor kleingeld, een pinpas of een creditcard. Het is vrijwel onzichtbaar, dus dieven zien het niet. Alleen is het lastig om op een druk busstation of een overvolle markt er iets uit te halen. Het bh-tasje wordt ook wel decolleté portemonnee of undercover bra stash genoemd.

► ‘Hidden’ pocket
De hidden pocket is een heuptasje dat je onder je kleding draagt, ter hoogte van de broekzak. Deze variant valt ook wat minder op dan een gewone moneybelt. In het tasje kun je geld, paspoort en pasjes verbergen, maar je moet de hidden pocket wel ergens aan vast kunnen maken, zoals een riem of een broekband.

Waar koop je een moneybelt

Een moneybelt en de andere varianten zijn te koop bij buitensportwinkels en kampeerwinkels, maar ook in de reiswinkels van de ANWB en bij de HEMA. Op internet zijn er talloze webshops waar je een heuptasje kunt kopen.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 oktober 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam