Reisartikelen.nl

Toiletpapier op reis

WC papierGa je een met een rugzak rondtrekken, dan is het verstandig om standaard een wc-rol in je bagage te hebben. Doe dat het liefst al voordat je vertrekt. Het is letterlijk strontvervelend om na een lange reis in je hostel, guesthouse of hotelletje aan te komen en te ontdekken dat er in de badkamer geen toiletpapier aanwezig is.

In veel landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika is toiletpapier een luxeartikel, enkel weggelegd voor de hele rijken, waardoor zelfs veel hotels, pensions, hostels en guesthouses het te duur vinden om dit voor hun gasten aan te schaffen. Alleen in de wat duurdere hotels en in westerse landen kun je ervanuit gaan dat er een rol wc-papier naast de toiletpot hangt, en zo niet, dan kun je daar bij de receptie over gaan klagen. In de armere landen is dat not done.

Sterker nog, omdat het gezien het gemiddelde inkomen zo’n duur product is, kunnen inwoners van landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika hun sanitaire behoefte heel goed zónder toiletpapier doen. In badkamers en in toiletten van restaurants, cafés, busstations en treinstations hangt een klein slangetje aan een kraan. Na het doen van de ‘grote boodschap’ kun je je achterwerk simpelweg schoonmaken door het kraantje open te draaien en met het straaltje water je billen schoon te spoelen. Dat doe je gehurkt, zodat er geen water op je kleren terechtkomt.

Als reiziger loont het de moeite je deze wijze van sanitaire reiniging eigen te maken. Het vergt wat oefening, maar na enige tijd word je er behoorlijk bedreven in. Het bespaart je in ieder geval de kosten om onderweg telkens opnieuw toiletpapier te kopen. Buiten de grote steden is dat in Azië, Afrika en Latijns-Amerika bovendien niet altijd even makkelijk te krijgen. Ook is het riool in die landen er niet op ingericht om grote hoeveelheden wc-papier te verstouwen. In hotels en de wat betere restaurants vind je een emmertje naast het toilet waar je het toiletpapier in moet gooien. Niettemin is het fijn om toch een wc-rol in je bagage te hebben, in noodgevallen, zoals bij diarree, en als je de lokale wijze van toiletteren even niet meer trekt. Feit is wel dat je er altijd een natte kont aan overhoudt.

Vochtig toiletpapier

In westerse drogisterijen, supermarkten en buitensportwinkels is ook vochtig toiletpapier te koop, in een reisverpakking. Zo’n plastic pakje bestaat meestal uit 20 vochtige doekjes die je ook als wc papier kunt gebruiken, omdat het materiaal afbreekbaar is.

Het is echter wel belangrijk om de verpakking goed te sluiten, anders drogen ze snel uit. Het advies is ook ze op een droge en koele plek te bewaren, en dat gaat meestal niet in warme, tropische landen. Vochtig toiletpapier in reisverpakking is dan ook vooral handig voor korte trips of als je op reis gaat met kleine kinderen, omdat ze voor vele doeleinden zijn te gebruiken. Behalve de billen kun je er ook talloze andere vieze plekken op de huid mee schoonmaken.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 januari 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam