Nieuwe reisboeken

Een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die in 2019 in Nederland en Vlaanderen verschijnen. Klik hier voor reisboeken die in 2018 verschenen.

Februari 2019

Cees Nooteboom – Venetië
De stad, de leeuw en het water

De eeuwenoude stad, die zucht onder hedendaagse hordes toeristen, betoverd door de meester van het literaire reisverhaal

Je leert een stad pas echt kennen als je in de straten en stegen ervan verdwaalt. Venetië, met al haar verstopte hoeken en gesloten poorten, omringd door de ontelbare lagunes, is gemaakt om de weg in kwijt te raken. Maar, zo weet de echte reiziger: de weg kwijtraken betekent het vinden van het mooiste wat een plek te bieden heeft. Cees Nooteboom is zo’n echte reiziger. Hij zoekt zijn weg langs gebeeldhouwde bogen en dobberende gondels en neemt de lezer mee achter het toeristische masker van de stad van het water. Vanaf de voorplecht van een vaporetto laat hij leven en kunst aan zich voorbij glijden.

Zijn eerste indruk van Venetië publiceerde Nooteboom begin jaren tachtig, vele mijmeringen volgden. Dit voorjaar bezocht hij zijn geliefde stad opnieuw en besefte eens te meer dat in Venetië de verhalen nooit ophouden.

Cees Nooteboom (1933) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers. Van zijn romans en reisverhalen verschenen vertalingen over de hele wereld. In 2003 kreeg hij de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese Literatuur, in 2004 de P.C. Hooft-prijs, en in 2009 de Prijs der Nederlandse Letteren.

Verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij, 264 bladzijden, prijs € 24,99.


Han Lörzing – Grenskoorts
Hoe Europa er voorbij Zundert uitzag

De Britten betalen met thrippens’ en florins, in Zweden houden ze links, de Italiaanse politie rijdt in Alfa Giulia’s en in Griekenland rijden ze schildpadden dood. Welkom in de jaren zestig, waarin Han Lörzing liftend en met een oude bestelbus Europa ontdekt.

Reizen is een vorm van volwassen worden: in het begin verbaast de schrijver zich over de wijde wereld die voorbij Oldenzaal, Vaals en Zundert ligt, maar met de jaren verdwijnt zijn naïviteit en wordt hij een geroutineerd reiziger. Aan het eind is zijn kaart van Europa volgetekend en is zijn rite de passage voorbij.

In Grenskoorts reis je door een Europa dat er heel anders uitziet dan nu. Controle is overal, en niet alleen aan het IJzeren Gordijn. Er zijn grote verschillen tussen de landen: sommige zijn straatarm, andere onvoorstelbaar rijk. In de binnenlanden van Europa zijn de leegte en de stilte indrukwekkend en de nachten overweldigend. Snelwegen zijn er nauwelijks: lifters reizen over oude hoofdwegen van de ene kerktoren naar de andere en hebben ruim de gelegenheid om landschap en bevolking te leren kennen. Grenskoorts toont vanuit de berm en vanachter het stuur een verdwenen Europa.

Han Lörzing (1946) is als schrijver een laatbloeier. In 2014 kwam bij Athenaeum Jaren van verandering uit, zijn eerste boek voor een algemeen publiek. Daarvoor werkte hij veertig jaar lang als adviseur, ontwerper en onderzoeker in landschapsarchitectuur. Lörzing schrijft over kleine feiten die de hedendaagse geschiedenis een gezicht hebben gegeven.

Verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum, 296 bladzijden, prijs € 20,00.


Alex Mutsaars – Watertrappen
4700 kilometer waterfietsen van Athene naar Amsterdam

Watertrappen is een met humor geschreven verhaal over een ongelooflijk avontuurlijke reis en speciaal project. In 107 dagen fietsten Alex Mutsaars en Matthijs Houben over het water vanuit Athene naar Amsterdam. Op de Middellandse Zee worden ze verschillende malen bijna overvaren door enorme containers en cruiseschepen, moeten ze stormen uitzitten achter een parachuteanker en worden ze 24 uur aan de ketting gelegd op een Italiaans gevangenen eiland. Na ruim 4700 kilometer waterfietsen finishen Alex en Matthijs in hartje Amsterdam.

Watertrappen vertelt ook het verhaal achter de schermen. Alle technische, financiële en sociale kanten worden belicht. Het is daarmee ook het emotionele verhaal van fysiek en mentaal vallen en weer opstaan, van reizen en thuiskomen. En … opnieuw vertrekken. Dit boek is een must voor iedereen die op het punt staat om zich in zijn eigen wereldreis, expeditie, dwaas avontuur of levensdroom te storten. Mutsaars deelt zijn ervaringen zodat iedereen van zijn droom een reis kan maken. Watertrappen is tot slot ook een noodkreet: een oproep om onze oceanen niet dicht te laten slibben door de plastic soep.

Alex Mutsaars (50) komt uit Tilburg heeft al een enerverend (reis)leven achter de rug. Hij fietste door Zuidoost-Azië, reed met een oude taxi door Afrika en startte zijn eigen bedrijf. Zijn grootste droom was echter Biking the Ocean, een oceaanoversteek per waterfiets. Een project met tientalen sponsors en veel media-aandacht. Een droom die haast een nachtmerrie werd.

Verschijnt bij Uitgeverij Boekscout, 252 bladzijden, prijs € 22,50.


Huib Maaskant – The Longcut Across
Alleen op de motor dwars door Amerika

The Longcut Across is een jongensdroom. De droom om ooit eens met een motor dwars door Amerika te rijden. Wat jarenlang blijft gisten als een spannend idee groeit uiteindelijk uit tot een tocht van 12.500 kilometer door stoffige woestijnen, donkere bossen en besneeuwde bergen waarbij soms letterlijk beren op de weg zijn. Huib Maaskant zegt zijn gezin voor een paar maanden vaarwel en stapt met de motor op het vliegtuig naar de Verenigde Staten.

In zijn eentje doorkruist hij de USA van noord naar zuid, van oceaan naar oceaan. In de meedogenloze cadans van het asfalt ontdekt hij vergeten plaatsen en de schoonheid van de leegte. Hij ontmoet bijzondere mensen en uiteindelijk vooral zichzelf. The Longcut Across is een genietboek voor elke motorliefhebber. En voor iedereen met een jongensdroom.

Huib Maaskant is creative director, copywriter, storyteller en innovator. In het najaar van 2016 reed hij met zijn motor gedurende zeven weken dwars door Amerika. Met veel verhalen en ruim 2000 foto’s kwam hij terug in zijn woonplaats Soest.

Verschijnt bij ABC Uitgeverij, 240 bladzijden, prijs € 24,95.


Maart 2019

Jeroen Swolfs – Streets of the World
Verhalen

Hoe zou het zijn? In zeven jaar tijd naar álle landen ter wereld reizen. Dit boek beschrijft de fascinerende reisverhalen van fotograaf Jeroen Swolfs. In deze tumultueuze wereld zocht hij naar wat ons als mensen met elkaar verbindt en reisde daarvoor naar 195 hoofdsteden om het straatleven te fotograferen. Maar hoe kom je op zo’n idee? Hoe krijg je het gefinancierd? En vooral: hoe voer je het uit?

Reis mee met deze hedendaagse avonturier die voor zijn project Streets of the World op zoek ging naar de mens, maar vooral zichzelf als mens tegenkwam. Ontdek de geheimen van mysterieuze eilandjes in de Stille Oceaan als Kiribati, Tuvalu en Nauru, loop mee door zwoele straten van Bangkok, Rio de Janeiro en Ouagadougou en verwonder je over het dagelijks leven in Mogadishu, Kabul en Bagdad. Dit boek neemt je mee op een weergaloze wereldreis waaruit blijkt dat er nog verrassend veel te ontdekken valt.

Jeroen Swolfs (1974) begon na zijn opleiding aan de Fotoacademie Amsterdam als fotojournalist, waarbij hij zich met name richtte op politieke en maatschappelijke onderwerpen. In 2009 begon hij met zijn ambitieuze project ‘Streets of the World’, waarvoor hij het leven anno nu in ieder land ter wereld wilde vastleggen met één foto. Na zeven jaar, in 2016, had hij 198 landen bezocht.

Verschijnt bij Streets of the World Publishing, 356 bladzijden, prijs € 21,50.


Beer Visser – Het zingen van de indri
Dwars door Madagaskar

Van de oeroude regenwouden in het noordoosten naar het droge doornig struikgewas in het zuidwesten. Beer Visser reist drie maanden dwars door Madagaskar en staat oog in oog met de vele uitzonderlijke dieren die in het land leven. Ze gaat op zoek naar zijdesifaka’s, bladstaartgekko’s en gouden bamboelemuren, hoort indri’s zingen en bezoekt talloze nationale parken in het land. Ze vaart met een boomkano over de Tsiribihina rivier, neemt de enige trein die nog rijdt in Madagaskar, en komt er al reizende achter dat er genoeg andere opties zijn om het land te doorkruisen dan met de notoire jungletaxi’s.

De armoede van de Malagassiërs en de ontbossing van het land ontluisteren haar; mooie steden, vriendelijke mensen en de dieren die ondanks de bedreiging nog steeds door de bossen struinen, verrassen haar. Ondertussen tekent zij in een blog haar ervaringen op. Deze verhalen zijn in dit boek verzameld en aangevuld samen met wetenswaardigheden over het land, aan- en afraders over waar te verblijven en tips over wat te doen. Op aanvullende webpagina’s zijn per hoofdstuk achtergrondinfo en handige linkjes opgenomen voor de reiziger.

Beer Visser is een van de oprichters van het reisplatform Passionate Nomads. Ze gaat het liefst alleen op reis waarbij ze haar verhalen ’s avonds beschrijft in haar dagboek (onder het genot van een glas wijn, als het even kan).

Verschijnt bij Uitgeverij Passionate Nomads, 104 bladzijden, prijs € 18,95.


April 2019

Rudi Rotthier – De Verscheurde Staten van Amerika
Berichten uit Trumpland

Een Republikeinse grensburgemeester die goede relaties met Mexico nastreeft en prompt de verkiezingen verliest. Een begrafenisondernemer die op zijn vierenzeventigste weer aan de slag gaat omdat zijn opvolger het aantal drugsdoden niet kan verwerken. Een makelaar die zijn geld verdient door conservatieven uit Californië naar Texas te verhuizen.

Een advocate die de meest discriminerende nieuwe wetten aanvecht. Een restauranthoudster die dweept met de Kennedy’s maar onder druk van haar familie niet langer portretten van eigentijdse Democraten aan de muur van haar gelagkamer hangt. Rudi Rotthier reisde door De Verscheurde Staten van Amerika en vond nuance naast nazinderende woede, verbittering naast verzet, en vooral veel onbegrip.

Rudi Rotthier (1957) werkte tot 1989 als journalist voor de Vlaamse krant De Morgen, en sindsdien heeft hij voornamelijk gereisd. Eerder verscheen van hem onder andere De koranroute, waarvoor hij in 2003 de Bob den Uyl-prijs ontving.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 256 bladzijden, prijs € 21,99.


Mei 2019

Paul Theroux – Figuren in een landschap

In Figuren in een landschap leidt gerenommeerd reisschrijver en romancier Paul Theroux de lezer langs een reeks van plaatsen, personen en ervaringen. Met zijn reisessays brengt hij ons naar Ecuador, Zimbabwe en Hawaï en in meer literaire essays onthult hij fascinerende nieuwe lagen in het werk van Henry David Thoreau, Graham Greene, Joseph Conrad en Hunter Thompson.

Verder bundelt hij in dit boek een reeks zeer persoonlijke profielen van allerlei groten der aarde en laat hij ons meevliegen met Elizabeth Taylor in een helikopter, surfen met Oliver Sacks en wandelen door New York met Robin Williams. In Figuren in een landschap laat Paul Theroux zich van zijn meest veelzijdige kant zien, al blijft in alles een rode draad zichtbaar: Theroux’ constante zoektocht naar het authentieke en het persoonlijke in een mens of een plek.

Het leven van Paul Theroux (1941) bestaat uit reizen en schrijven. Zijn oeuvre bevat titels als China per trein, De oude Patagonië-expres, Dark Star Safari en Het diepe Zuiden, en de romans De poort naar India en De benedenrivier. Hij woont in Hawaï en op Cape Cod (Amerika).

Verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact, 576 bladzijden, prijs € 29,99.


Raf Van Hulle – Met de zonnefiets naar de Zijderoute
The Sun Trip Frankrijk – China, 12.000 kilometer

De kruisvaarders trokken een jaar uit om met paard en kar Jeruzalem te bereiken. Pas vanaf de vijftiende eeuw slaagden vanuit de Lage Landen koopvaardijschepen erin de Aziatische kuststrook te bereiken in vier maanden. In de 21e eeuw ontwerpt Raf Van Hulle de Solarwind, een fietstrailer met zonnecellen die de mens in staat stelt terug op zuivere oerkrachten verre reizen te maken. Het concept: je laten meevoeren door de zonnewind, niet over zeeën met zeilen, maar de kortste weg over land met een combinatie van beenkracht en zonne-energie.

Zonder fossiele brandstof en sneller dan een paard. In 2013 was zijn prototype klaar en nam hij deel aan de Sun Trip, de eerste internationale race voor snelle e-bikes op zonne-energie… en won. In 2018 deed hij zijn overwinning nog eens over en reed in 44 dagen naar de oostkust van China.

Met dit fotoboek gunt Raf de lezer een blik over zijn schouder en toont, tegen de achtergrond van de Sun Trip, hoe hij met een selfmade zonnefiets in 44 dagen van Lyon naar Kanton fietst. Hij maakte van de aardbol zijn speeltuin en trotseerde bergen en woestijnen. Een verhaal over bush meat, wodka en politiecontroles. Dit reisconcept roept vragen op over onze gangbare visie op mobiliteit, de opwarming van de aarde en de toekomst van onze planeet.

Raf Van Hulle (1975) is architect. Hij ontwerpt niet alleen ruimten, maar ook dingen die de mensen prettiger en bewuster doen leven. Voor zijn Solarwind werd hij in 2011 bekroond met de Ovam Eco Design Award.

Verschijnt bij Willems Uitgevers, 150 bladzijden, prijs € 30.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over nieuwe reisboeken die in Nederland en Vlaanderen verschijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam