Reisboeken

Een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die binnenkort in Nederland en Vlaanderen verschijnen. ► Klik hier voor reisboeken die eerder in 2016 verschenen.

Juni 2016

Gert Hage – Napels
Een duivels paradijs

Napels - Een duivels paradijs,,Welkom in Italië”, zingen Juventus-supporters als de spelers van SC Napoli het stadion in Turijn betreden. Want Napels is een stad in een andere wereld, bewoond door een ,,grote stam die, net als de Toearegs, zich weigert over te geven aan de moderniteit”, schreef filmer/schrijver Pier Paolo Pasolini al.

Die stam bestaat nog steeds. Ze bevolken de overvolle stegen van het wapperende wasgoed en de razende scooters in het hart van de stad. Alles leeft met en door elkaar, op iedere straathoek wacht een nieuwe verrassing. Maar achter dat levendige, vrolijke straatbeeld gaat vaak een hard en ongemakkelijk leven schuil.

Nu is Napels synoniem voor afval, wanorde en criminaliteit. Maar deze kwalijke reputatie doet Napels geen recht. Napels is ook gul, tolerant en gastvrij. De stad staat voor het mooiste én het lelijkste gezicht van Italië. Of zoals de titel van een boek van de Napolitaanse filosoof Benedetto Croce luidt: ,,Napels is een paradijs bewoond door duivels.” Maar het zijn tenminste opgewekte duivels. Napels is het literaire verslag van het bedrijf van auteur Gert Hage, die er in het najaar van 2013 een klein appartement betrok.

Verschijnt bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 208 bladzijden, prijs € 19,99.


Michael Van Peel – Van Peel tot Evenaar
Antwerpen-Dakar per Vespa

Van Peel tot EvenaarStand-up comedian en Vespa-reiziger Michael Van Peel neemt je mee op reis van West-Europa naar West-Afrika, doorheen de uitgestrekte zandvlakten van de Sahara en langs de kronkelpaden in zijn hoofd. Een low-tech reisverhaal gelardeerd met toogfilosofie en tegelwijsheden over de tienduizend kilometers tussen Antwerpen en Dakar met een twintig jaar oude Vespa, een kaart en een kompas.

Het is een ouderwets avontuur met oerdegelijke technologie. Vijftig dagen onderweg, gevuld met eenzaamheid en boeiende ontmoetingen, zandstormen in de Sahara, corrupte grenswachters in Mauritanië, malariamuggen en zompige modderpistes in de brousse van Senegal. Via zoveel mogelijk omwegen, want de kortste weg is zelden de plezantste.

Michael Van Peel werd in 2015 brutaal het podium opgeschopt, niet zonder gevolgen. Hij won Humorologie en de Culture Comedy Award én een vermelding op NOS Teletekst p. 421., tezamen met de hernia van Gordon. Zijn eindejaarsconference ‘Van Peel overleeft’ wordt jaarlijks uitgezonden op Canvas en Radio 1. Naast stand-up comedy schrijft hij columns voor De Morgen, de Standaard en P-magazine. Tijdens de zomer bromt hij al eens graag op zijn Vespa over de aardbol.

Verschijnt bij Uitgeverij Vrijdag, onbekend aantal bladzijden, prijs € 19,95.


September 2016

Carolijn Visser – Selma
Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao

SelmaSelma Vos was de enige Nederlander die in China woonde ten tijde van de Grote Sprong Voorwaarts, Laat Honderd Bloemen Bloeien en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffer van de grootste idealen van de maoïstische heilstaat.

De Joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in China.

Chang was vooraanstaand lid van de Communistische Partij en leidde het Psychologisch Instituut. Toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders. Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega’s aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin. Meesterlijk roept Carolijn Visser de sfeer op van het schrale, revolutionaire Peking. Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse fellow travellers, de grote hongersnood en uitzinnige Rode Gardisten die alles wat westers en oud was vernielden. Selma behoort tot de hoogtepunten in haar oeuvre.

Carolijn Visser (1956), de grande dame van de Nederlandse reisliteratuur, debuteerde in 1982 met Grijs China, een reis door het toen nog vrijwel vergrendelde China, en schrijft nu al ruim dertig jaar over dit land. Van Buigend bamboe (1990) werden 100.000 exemplaren verkocht. Ook Shanghai Skyline (2008) en verhalen uit Vrouwen in den vreemde (2006) spelen in dit land. In 2013 ontving Carolijn Visser de Bob den Uyl-prijs voor Argentijnse avonden.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 224 bladzijden, prijs € 19,99.


Oktober 2016

Gerrit Jan Zwier – De omweg naar Paaseiland

De omweg naar PaaseilandIn eerder werk schetste Gerrit Jan Zwier een beeld van Patagonië en een hele reeks spectaculaire eilanden in diep zuidelijke wateren, zoals Zuid-Georgië, Bouvetøya en Tristan da Cunha. In De omweg naar Paaseiland daalt hij af naar het Chileense deel van Patagonië, en hij waagt de stap naar het legendarische Paaseiland, dat sinds 1888 eveneens bij Chili hoort.

Het onherbergzame uiteinde van Zuid-Amerika was lange tijd een pioniersgebied, waar ruig volk de lakens uitdeelde. Zwier volgt bijvoorbeeld het spoor van Hermann Eberhard, de ontdekker van de reuzenluiaard, die een rol speelt in Bruce Chatwins befaamde In Patagonië.

Hij vertelt ook over de avonturen van de allereerste Britse toeristen in het land van de pampa’s. Dankzij ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen heeft Paaseiland nog altijd een Nederlands tintje. Toch is het op-en-top een Polynesisch eiland, waar menige westerse bezoeker in de ban raakt van de oude mythe over het Zuidzeeparadijs.

Gerrit Jan Zwier (1947) studeerde biologie, geografie en antropologie. Hij debuteerde in 1978 met De noordkromp en andere verhalen. Later publiceerde hij romans, reisboeken en een antropologische thriller. Als schrijver en reisjournalist is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Zo schreef hij eerder een boek over Lapland (Altijd Lapland) en twee boeken over IJsland: Land van grote eenzaamheid en de historische roman De knoop van IJsland.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 192 bladzijden, prijs € 19,99.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 september 2016.

Share Button