Nieuwe reisboeken

Een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die in 2021 in Nederland en Vlaanderen verschijnen. Klik hier voor reisboeken die in 2020 zijn verschenen.

Januari 2021

Ab van den Burg – Mijn Franciscaanse voetreis
Van Florence via Assisi naar Rome

Mijn Franciscaanse voetreisIn ‘Mijn Franciscaanse voetreis – van Florence via Assisi naar Rome’ neemt Ab van den Burg de lezer mee op zijn prachtige reis in Italië. Zijn persoonlijke reiservaring wisselt hij af met praktische informatie, de geschiedenis van de route en met foto’s van de prachtige omgeving.

Ab is opgetogen over het natuurschoon, de fysieke uitdaging, de prachtige steden en de interessante kloosters die de Franciscaanse voetreis te bieden heeft. Daarom publiceert hij, na zeven eerdere pelgrimstochten, voor het eerst zijn verhaal. Hij neemt je mee op een prachtige reis, die hij ook herkenbaar maakt voor wie geen pelgrimservaring heeft.

Gelardeerd met humor en zelfspot maakt hij zichtbaar hoe ook een niet religieus gedreven pelgrimstocht een geweldige ervaring kan bieden. Zijn persoonlijke reiservaring wisselt hij af met praktische informatie, de geschiedenis van de route en met foto’s van de prachtige omgeving. De lezer krijgt het gevoel de tocht mee te lopen. Een aanrader voor wie overweegt de tocht te maken, of er gewoon eens wat meer over wil weten.

Ab van den Burg woont in Driebergen. Hij werkte tot zijn pensioen in 2011 als consultant bij een bedrijf dat hij samen met twee collega’s in 1989 heeft opgericht. In die periode ontstond ook zijn passie voor lange afstand wandelen. Hij doorkruiste wandelend heel Nederland en liep over Europese wandelroutes door België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Hij maakte veel schitterende wandelreizen, in groepen en alleen.

Verschijnt bij Uitgeverij Boekscout, 176 bladzijden, prijs € 21,50.

Lucas Hartong – Verder alles OK?

Verder alles OKHet leven zit vol verrassingen. Vooral als je veel reist en dus mensen ontmoet en dingen meemaakt. De meeste gebeurtenissen in je leven zijn leuk, sommige echter totaal niet. Dit boek vertelt op verrassende, spannende en humoristische wijze hoe je uit elke situatie het beste kunt halen.

Vaak kun je er achteraf om lachen, maar op het moment zelf kan het heel ongewenst of zelfs pijnlijk zijn. Is tegenslag te gebruiken om er iets goeds uit te halen? Is chaos in je leven altijd slecht of kun je er ook je voordeel mee doen? Vragen, die eigenlijk alleen door ervaring kunnen worden beantwoord. Dat blijkt uit de gebeurtenissen die de auteur beschrijft en de conclusies die hij eruit trekt.

Ga mee op reis over deze wereld: per vliegtuig, auto, rubberboot, op de fiets en te voet. Lach en huiver mee, maar besef vooral: niets wordt de mens bespaard. Het is echter van essentieel belang hoe je ermee omgaat en wat je ervan leert. De volgende keer dat iemand je vraagt ‘Verder alles OK?’ kun je eerlijk antwoord geven. Soms zit het mee, soms zit het tegen in dit fascinerende leven, maar je hebt ervan geleerd en dat is uiteindelijk wat telt.

Lucas Hartong is een Nederlands oud-politicus namens de Partij voor de Vrijheid (PVV) en theoloog.

Verschijnt bij Uitgeverij New Brave Books, 94 bladzijden, prijs € 16,50.


Februari 2021

Toine Heijmans – Zuurstofschuld

De dag dat Walter Welzenbach zijn eerste berg beklimt bepaalt zijn leven: nooit meer wil hij iets anders. Nu staat hij op zijn laatste top, een duizelingwekkende 8188 meter hoog, en kijkt hij uit over zijn eenzaamheid. Zuurstofschuld is het adembenemende verhaal van klimvrienden Lenny en Walter, die hun dromen najagen in de Alpen en de Himalaya, en daarmee hun lot bezegelen.

Ze dragen de verhalen van de grote alpinisten met zich mee, en zoeken samen een manier om geschiedenis te schrijven. Maar in de ijle lucht gelden andere wetten. Tien jaar na het verschijnen van zijn veelbekroonde bestseller Op zee neemt Toine Heijmans de lezer opnieuw mee naar een onverbiddelijke wereld, met een roman over vrijheid en vriendschap, storm en lawines, en de gevolgen van radicale keuzes. Wat de bergen met de mens doen, en wat de mens doet met de bergen, daar gaat het om.

Toine Heijmans (1969) is schrijver en columnist van de Volkskrant. Als romancier debuteerde hij met de veelgeprezen besteller Op zee, dat werd verfilmd en waarvan vele vertalingen verschenen. De Franse vertaling van Op zee werd bekroond met de prestigieuze Prix Médicis étranger, de Franse literaire prijs voor de beste vertaalde roman.

Verschijnt bij Uitgeverij Pluim, 336 bladzijden, prijs € 22,50.

Charlotte Kleyn – TREK
Eten onderweg – toen en nu

TREKReizen maakt hongerig. Ook in voorbije eeuwen, toen al veel mensen de wegen en wateren bevolkten, moest er onderweg worden gegeten. Hoe ging dat? Wat aten schepelingen in de veertiende eeuw? En hoelang picknicken we al? Charlotte Kleyn bezocht musea en archieven op zoek naar het verleden van scheepsbeschuit, voedselrantsoenen en overdadige diners op stoomschepen, maar was even nieuwsgierig naar de reizende eters van nu en ging langs bij de scouts, een marineschip en een vliegtuigcateraar.

Daarnaast bevat Trek ruim vijftig recepten geïnspireerd op het verleden, maar helemaal van nu: makreel met middeleeuwse specerijen, antischeurbuikcocktail met arak, abrikozenamandeltaartjes, officiersballen en padvinders-kastanjegoulash. ,,Charlotte Kleyn combineert een leesbare, vrolijke schrijfstijl met enthousiaste nieuwsgierigheid en gedegen academisch onderzoek in een heel aantrekkelijk culinair-historisch kookboek over eten op reis”, zegt culinair journalist Joël Broekaert.

Charlotte Kleyn studeerde geschiedenis en Frans en rondde in 2017 in Brussel de master Food History af. Sindsdien werkt ze als culinair journalist en historica. Ze schrijft onder andere voor Het Parool en Archeologie Magazine.

Verschijnt bij Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 208 bladzijden, prijs € 25.

Francine Postma – Onderweg
Alleen over het St. Olavspad

OnderwegOnderweg – Alleen over het St. Olavspad is het verslag van een solo-wandeling over ‘de Camino van het noorden’. Iedereen heeft z’n eigen redenen om te gaan pelgrimeren; auteur Francine Postma had de hare. Want wat doe je als je uitgeput bent en stiekem genoeg hebt van het drukke gezinsleven? Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, of je besluit een pelgrimstocht te lopen. Francine Postma deed het laatste, want er moest iets veranderen in haar leven.

Ze liep in vijf weken in haar eentje het St. Olavspad, de 580 kilometer lange wandelroute van Zweden naar Noorwegen. Onderweg ontmoette ze allerlei mensen, met wie ze inspirerende gesprekken voerde. Maar ze kwam vooral zichzelf tegen. Je leest niet alleen over haar schouder mee in haar dagboek. Het boek staat vol mooie fotografie, beschrijvingen van de wandeletappes en praktische tips.

Francine Postma (1972) is schrijver, journalist en pelgrim. Dit is haar eerste boek.

Verschijnt bij Uitgeverij Fjord, 216 bladzijden, prijs € 20.


Maart 2021

Irene Maaskant en Laura Maat – Ga op de fiets
15 routes door Europa – Avonturen en ervaringen

Ga op de fietsZadelpijn, vermoeidheid, lekke banden, hoge bergen, gevaarlijke wegen en al die andere onvoorspelbare momenten. Je lijkt wel gek om op de fiets te reizen en trouwens, het is met de auto al ver, toch? Laat staan op de fiets. Nee, is het eenvoudige antwoord van Irene Maaskant en Laura Maat. Als er nou íets leuk is, is het wel reizen op de fiets. Of je nu, zoals zij, zeven maanden gaat of een paar dagen in eigen land. Fietsen betekent vrijheid, goed om je heen kunnen kijken en meer zien dan ooit tevoren. Hun enthousiasme is aanstekelijk en inspirerend.

Ga op de fiets is het allereerste boek van Irene en Laura. Een jaar geleden keerden ze terug van een tocht van zeven maanden door Europa. Ze fietsten vanuit hun huis in Rotterdam naar Engeland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, maar ook Kroatië, Sardinië en Bosnië en Herzegovina. Alle indrukken schreven ze op en ze maakten duizenden foto’s.

Duizenden kilometers aan fietspaden liggen er in Europa, zeker, maar ook in Nederland en België kun je prachtige tochten maken. Ook al is reizen nog even niet zo vanzelfsprekend als het was, op de bank blijven zitten kan altijd nog. Het boek heeft een heel simpel doel: ga fietsen. Als je het gelezen hebt, wil je namelijk nog maar één ding: je banden oppompen, je ketting smeren en gaan.

Verschijnt bij Uitgeverij Fjord, 208 bladzijden, prijs € 20.


Mei 2021

Manon Jensma en Hendrik Hoekstra – Expeditie Twin Amerika
Samen op de motor van Alaska naar Patagonië

Expeditie Twin AmerikaHendrik heeft een droom: op de motor van Alaska naar het meest zuidelijke puntje in Patagonië rijden. Het avontuur is geboren als zijn vrouw Manon na een liftvakantie in de Verenigde Staten thuiskomt en zegt: ‘Dit smaakt naar meer.’ De lange weg naar beneden kan beginnen. Een gezonde balans tussen discipline en nieuwsgierigheid zorgen voor onvergetelijke momenten op hun reis  naar het einde van de wereld.

Ze zien beren op de weg in Canada, stranden in de jungle van Guatemala en pakken een zeilboot door de Caraïben voordat ze vast komen te staan bij de grens met Ecuador. Gaan ze op tijd hun bestemming halen? Manon schrijft over de verschillende culturen, adembenemende landschappen en de mooiste ontmoetingen met mens en dier.

Hendrik neemt de lezer mee in de praktische kant van het reizen. De onvoorspelbare techniek van de oude motor, corrupte grensovergangen en een huiveringwekkende lift van een psychopathische vrachtautochauffeur. Van het strakke asfalt in de Rockies tot de onbegaanbare gravelpaden in de Andes stuurt het stel hun trouwe tweecilinder naar Vuurland. Meer dan 35.000 kilometer zitten ze samen in het zadel van hun bepakte Honda ‘Twinny’. Een reis die hun kijk op de wereld, maar ook op elkaar, voor altijd zal veranderen.

Hendrik Hoekstra (1983) werkt als regisseur bij een plattelandsgemeente. Manon Jensma (1989) is docent Nederlands op een ROC. Ze zijn al meer dan 14 jaar bij elkaar en wonen samen in Groningen met hun zoontje Wesse, het mooiste souvenir van hun reis.

Verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil, 200 bladzijden, prijs € 19,50.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 april 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over nieuwe reisboeken die in Nederland en Vlaanderen verschijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © uitgeverijen Scriptum; Boekerij; De Muur; De Bezige Bij; Atlas Contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam