Nieuwe reisboeken

Een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die in 2021 in Nederland en Vlaanderen verschijnen. Klik hier voor reisboeken die eerder in 2021 zijn verschenen.

Augustus 2021

Janneke Budding – Mijnheer de baron is op reis
Buitenlandse reizen van de adel, 1814-1914

Mijnheer de Baron is op reisDe Europese adel had in de periode 1814-1914 alle tijd en gelegenheid om buitenlandse reizen te ondernemen. Dankzij de opkomst van luxe internationale treinen als de Oriënt Express, weelderige cruiseschepen en exclusieve Grand Hotels kon dat comfortabel en in stijl. Men bezocht een kuuroord in Duitsland of Frankrijk, een chique badplaats aan de Noordzee, de nog onbedorven Côte d’Azur of ging skiën in de Zwitserse bergen.

Ook exotische bestemmingen werden aangedaan zolang de exclusiviteit maar was gewaarborgd. Men wilde niet geconfronteerd worden met lieden uit de burgerij die dankzij de toegenomen welvaart en ondernemers als Thomas Cook ook reisjes maakten.

Janneke Budding beschrijft alle aspecten van deze Gouden Eeuw van het reizen op stand. Van de keuze van kleding, koffers en reisattributen, het inhuren van personeel voor onderweg tot de reisbestemmingen. Daarnaast gaat zij in op de uiteenlopende motieven die de Europese adel had om een buitenlandse reis te ondernemen.

Janneke Budding studeerde Engelse taal- en letterkunde en ze had een carrière in het onderwijs. Zij schrijft graag over geschiedenis, cultuur en reizen. Eerder schreef zij onder meer de boeken Voor altijd Indië, De Grand Tour in de 18e Eeuw en Op reis door Frankrijk en Italië.

Verschijnt bij Uitgeverij Walburg Pers, 224 bladzijden, prijs € 24,99.


September 2021

Mellody Alberts-Jonasse – 6 Op Reis
Wanneer je alles verkoopt en vertrekt…

6 op reisEen inspirerend verslag van een gezin dat alles achterliet en vertrok. Daar gingen wij. Ons hebben en houden verpakt in zes rugzakken en één koffertje. We verkochten ons huis, sloegen de inboedel op, stopten met werken en haalden onze jongens (8, 12, 13 en 15 jaar) van school. We schreven ons uit, lieten Nederland achter en vertrokken op een reis rond de wereld.

Dit is ons verhaal. Een verhaal over grote spinnen en drukke Aziatische steden. Over grensblokkades en wandelen door een zandstorm. Over vreemde eetgewoontes, fascinerende culturen, toeristische hotspots en louche hotelletjes. Over ons gewone gezin op een heel bijzonder avontuur, waarbij ons geloof en vertrouwen in God als een rode draad door alle belevenissen heen lopen. Een inspirerend verslag van een gezin dat alles achterliet en vertrok. Inclusief 16 pagina’s met kleurenfoto’s!

Ons zeskoppige gezin bestaat uit een vader en een moeder met een kwartet aan jongens. Peter, 45 jaar, is onze handyman met gouden handen. Hij is zelfstandig ondernemer en heeft zijn eigen schildersbedrijf. Mandy, 40 jaar, is leerkracht in het basisonderwijs, maar vooral moeder en directiesecretaresse van het gezin. De zonen zijn Jesse (15), Jefta (13), Hidde (12) en Levin (8).

Verschijnt bij Uitgeverij Van Driel Publishing, 364 bladzijden, prijs € 22,95.


Oktober 2021

Boris Kester – De lange weg naar Cullaville
Verhalen van mijn reizen naar alle landen van de wereld

De lange weg naar CullavilleOnderweg naar alle landen van de wereld, beleeft Boris Kester het ene na het andere avontuur. Uiteindelijk steekt hij bij Cullaville (Noord-Ierland) de grens over naar zijn laatste land.

Aan de hand van 16 verhalen neemt De lange weg naar Cullaville je mee naar onder andere Jemen, Congo, Nauru en Afghanistan. Dankzij zijn rijke beschrijvingen laat de auteur je zien hoe het is om in ongewone landen te reizen. Zijn verhalen zijn meeslepend en onderhoudend, adembenemend en ontroerend. Ondertussen laat hij je nadenken over de risico’s van reizen en de allesbepalende invloed van het lot.

De lange weg naar Cullaville is allereerst bedoeld voor wie van reizen houdt en wellicht zelf van plan is om alle landen van de wereld te bezoeken. Het is beslist ook een aanrader voor diegenen die nieuwsgierig zijn naar ongebruikelijke bestemmingen en daar liever over lezen. Eén ding is zeker: dit boek zal je anders naar de wereld laten kijken.

Boris Kester is senior purser, programmeur, politicoloog, fervent sporter en avonturier. Hij deelt zijn reisfoto’s en verhalen op www.traveladventures.org. Wereldwijd is hij een van de circa 200 mensen die alle landen op aarde hebben bezocht. Volgens de gezaghebbende reissite nomadmania.com is Boris de hoogst genoteerde Nederlandse reiziger.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, 288 bladzijden, prijs € 22,99.


November 2021

Anneleen van den Berge – Honderd dagen rijst
Alleen onderweg in Zuidoost-Azië

Honderd dagen rijstIk ben Anneleen en verliefd geworden op Azië. In de zomervakanties trek ik het liefst oostwaarts. Wanneer de meeste van mijn vroegere reisgenoten huwen en kinderen krijgen, besluit ik om er alleen op uit te trekken. Het verlangen om mijn favoriete plaatsen ook buiten het regenseizoen te bezoeken, is groot.

Zo tover ik mijn onuitgesproken reisdroom om in een uitgekiende reis van honderd dagen door Thailand en Vietnam, en een beetje Laos. Met elke stap die ik zet, door iedere kortstondige ontmoeting verandert mijn tocht in een buitengewone ervaring. Ik geniet ervan om alle keuzes zelf te maken en besef meer dan ooit dat ik prima gezelschap ben voor mezelf.

Door alleen te reizen staan je zintuigen nog meer op scherp en absorbeer je de geuren en kleuren van de Zuidoost-Aziatische cultuur alleen maar sterker. Wil je weten of alleen reizen ook iets voor jou is? Of vanuit je luie zetel een vleugje Azië ontdekken? Reis dan mee in mijn voetstappen.

Anneleen Van den Berge (1977) studeerde moraalwetenschappen en geeft les in het secundair onderwijs. Ze start met het schrijven van reisverhalen na haar eerste reis in Thailand. Dit resulteerden haar reisblog Onder Andere Wolken. Daarnaast schrijft ze ook reisverslagen voor andere media.

Verschijnt bij Uitgeverij Inkt, 150 bladzijden, prijs € 24,95.

Altwin de Moor – Rondje Oostzee
Een originele kennismaking met de Baltische Staten en Scandinavië

Rondje OostzeeZak lekker onderuit op je bank of tuinstoel en reis mee naar de Baltische staten en Scandinavië! Op deze trip rond de Oostzee volg je de belevenissen van Altwin en Judith en doe je maar liefst acht landen aan. Je komt in verrassende steden als Vilnius, maakt oneindige dagen mee op de buitenaardse Noordkaap, wandelt in spectaculaire natuur op de Lofoten en doet een Finse eilandengroep aan die eigenlijk Zweeds is.

Onderweg duik je meermaals in verrassende geschiedenis en kom je erachter dat de landen aan de Oostzee nog meer met elkaar te maken hebben dan je misschien zou denken. Allerlei leuke feitjes, mooie foto’s en een heuse soundtrack zorgen ervoor dat je bij ‘thuiskomst’ een boeiende reis zal hebben gehad. Je komt niet alleen veel te weten over je reisdoelen, maar hebt daarbij ook bijna het idee dat je écht weg bent geweest. Rondje Oostzee is een gevarieerde reis in woord, beeld en geluid waarbij ook een vleugje humor niet ontbreekt.

Altwin de Moor heeft altijd de drang gehad om te vertellen. Als kind was hij al met krantjes bezig en in een wat recenter verleden is hij actief geweest bij de lokale radio. Tot hij erachter kwam dat schrijven toch meer zijn ding is. Als online redacteur schrijft hij tegenwoordig voor onder meer websites, magazines en nieuwsbrieven. In Rondje Oostzee komen een aantal van zijn passies prachtig samen: reizen, geschiedenis en muziek.

Verschijnt bij Uitgeverij Palmslag, 364 bladzijden, prijs € 23,95.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 november 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over nieuwe reisboeken die in Nederland en Vlaanderen verschijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © uitgeverijen Scriptum; Boekerij; De Muur; De Bezige Bij; Atlas Contact.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam