Nieuwe reisboeken

Een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die in 2022 in Nederland en Vlaanderen verschijnen. Klik hier voor reisboeken die eerder in 2022 zijn verschenen.

Mei 2022

Harold van der Linden – Op vleugels gedragen
Een piloot kijkt achterom – verhalen uit de praktijk

Op vleugels gedragenIedereen denkt dat het moderne vliegverkeer tot in de puntjes geregeld is, en die illusie wordt zorgvuldig in stand gehouden. Uit de verhalen van Harold van der Linden komt een ander beeld naar voren. Hij kijkt terug op 40 jaar als commercieel piloot en hij geeft de lezers een werkelijke blik in de cockpit. Nu hij gepensioneerd is deelt hij de verhalen die hij als actieve gezagvoerder beter voor zich kon houden.

Zijn verhalen zijn soms bizar, soms grappig, soms zelfs ontroerend en niet zelden ronduit spannend. Altijd zijn ze uit de eerste hand en openhartig opgeschreven. Van der Linden neemt zijn lezers mee naar onder andere Vietnam en Rusland, naar het vroegere Zaïre (het huidige Congo) en Kreta, naar Egypte en naar de VS. Hij vliegt in ‘alles wat vleugels met kleppen’ heeft zoals een Dakota, een Caravelle en uiteraard in heel veel Boeings. En natuurlijk wordt hij geconfronteerd met de wet van Murphy.

Van der Linden biedt met dit boek voor mensen die werken in de luchtvaart veel herkenbare ervaringen. Voor mensen die de luchtvaart slechts kennen als passagier geeft dit boek veel nieuwe en spannende inzichten. En als je het boek uit hebt, dan is je vertrouwen in de luchtvaart en de bemanning alleen maar toegenomen. Een katern mooie kleurenfoto’s en een verklarende woordenlijst maken het boek compleet.

Harold van der Linden heeft 55 jaar lang aan de stuurknuppel van een vliegtuig gezeten, dus zonder overdrijven kan worden gesteld dat hij een ervaren piloot is. Hij heeft alles meegemaakt en weet wat er te koop is in de wereld. Hij was vrijwel vanaf de oprichting in dienst van Transavia waardoor hij de groei en de groeistuipen van nabij heeft meegemaakt. Hij heeft in zijn rijke carrière als piloot ontelbaar veel verhalen opgedaan, bijzondere situaties meegemaakt en met kunst en vliegwerk moeten improviseren. Vijftien van die verhalen verschijnen nu in zijn boek.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, 280 bladzijden, prijs € 24,99.​

Dorthe Nors – Langs de kustlijn
Van de Deense kust tot de Waddenzee

Langs de kustlijnIn haar karakteristieke, vloeiende taal voert Dorthe Nors de lezer mee in Langs de kustlijn langs de westkust van Denemarken: turend naar de woeste zee, over eeuwenoude paden, door adembenemende landschappen, onder een ijzig grijze lucht. Die kustlijn begint bij Skagen in het noordelijkste puntje van Denemarken en loopt tot aan de Nederlandse Waddenzee, waar de tocht van Nors eindigt in Den Helder.

Deze kustlijn volgend vertelt Nors in een meanderend, erudiet en gevoelig verhaal over de taal van de plekken waar ze langskomt, de geschiedenis, de mensen die er wonen en de wonderlijke kracht van de natuur. Om dit vervolgens te verbinden aan haar eigen persoonlijke geschiedenis, en de herinneringen die aan deze plekken kleven.

Nors biecht op dat twee van haar grote liefdes ‘paden’ en ‘literatuur’ zijn. In dit boek komen deze op prachtige wijze samen. Ze volgt de paden die door het landschap snijden, die de mensen het landschap deden ontdekken en ze toont tegelijkertijd de warmte en schoonheid van de literatuur. Zo roept Nors in prachtige taal de ervaring en beleving op van de zee, de kust, de duinen en de kustdorpjes.

De Deense schrijfster Dorthe Nors (1970) brak internationaal door met de verhalenbundel Karateslag, waarvan de rechten aan meer dan tien landen werden verkocht. Haar roman Spiegel, spiegel, schouder werd genomineerd voor de International Booker Prize. Het werk van Dorthe Nors werd onder andere gepubliceerd in The Boston Review, Harper’s en The New Yorker.

Verschijnt bij Park Uitgevers, 208 bladzijden, prijs € 22,50.

Brigitte Ars – Waar is het avontuur?
Zoektocht naar een avontuurlijker leven

Waar is het avontuurWat doe je als je denkt dat het avontuur uit je leven is verdwenen? Met deze vraag begint Brigitte Ars een persoonlijke en journalistieke zoektocht naar de avonturier in onszelf en een avontuurlijk leven. Die tocht voert langs friluftsliv – de liefde en filosofie van de Noren voor het buitenleven – bij de Noorse fjorden via The Explorers Club in New York naar het Engelse Exmoor.

Brigitte praat met avonturenexperts, psychologen en filosofen, bezoekt avonturenconferenties en workshops en onderzoekt tegelijk wat de hedendaagse betekenis is van avontuur en avonturiers.

Waar is het avontuur? is een leerzaam, bij vlagen filosofisch boek. Brigitte voert ons langs de vele gezichten van het fenomeen avontuur en de avonturier door de eeuwen heen. Van de romantiek van Samuel Coleridge tot avontuurpsycholoog Eric Brymer.

Brigitte Ars zwierf jaren als journalist door afgelegen gebieden in Afrika en Azië en woonde in Amerika en Maleisië. Ze schreef voor de Volkskrant en Trouw, maakte radioreportages en schreef Hoe wikkel je een sari om over haar leven in India. Ze runt het platform Alice Goes Wild en de Avontuurlijk Leven-podcast en is docent aan de toerismeafdeling van Breda University of Applied Sciences.

Verschijnt bij Uitgeverij Querido, 304 bladzijden, prijs € 22,50.


Juni 2022

Francine Postma – Aan zee
Een eindeloze strandwandeling

Aan zeeLangs de zee van zuid naar noord. Wandel mee over het Nederlands Kustpad met Francine Postma. Na haar indrukwekkende verslag van een voettocht van Zweden naar Noorwegen, wilde Francine Postma weer een lange-afstand-wandeling lopen. Dit keer koos ze voor een route dicht bij haar ouderlijk huis en andere plekken vol herinneringen. In drie weken liep ze via het Nederlands Kustpad van Sluis in Zeeland naar Den Helder in Noord-Holland. Op Vlieland sloot ze haar tocht gedenkwaardig en liefdevol af.

‘Achter me ligt het verleden, voor me de toekomst. Maar ik loop in het nu waarin ik niks anders hoef dan mijn ene voet voor de andere te zetten. Rechts van me het strand en de duinen met golvend helmgras, links de eindeloze zee, boven me de wijde, hoge hemel.’ Dit is opvolger van het succesvolle ‘Onderweg. Alleen over het St. Olvaspad‘, dat verscheen in het voorjaar van 2021.

Francine Postma (1972) is schrijver, journalist en wandelaar. Dit is haar tweede boek.

Verschijnt bij Uitgeverij Fjord, 192 bladzijden, prijs € 20.

Femke van Zeijl – De doe-het-zelfmaatschappij
Over leven in Lagos

De doe-het-zelfmaatschappijIn De doe-het-zelf-maatschappij vertelt Femke van Zeijl boeiende verhalen over Nigeria, stuk voor stuk nuchter, empathisch en vol humor. Op een vroege ochtend in Lagos ziet Femke van Zeijl een waterreservoir rakelings langs haar raam naar beneden storten. Dit incident en vooral de nasleep ervan brengen direct aan het licht hoezeer het dagelijks leven in deze miljoenenstad verschilt van leven in de Nederlandse maatschappij. Terwijl Van Zeijl nog zit te bedenken welke gemeentelijke dienst ze moet bellen, hebben haar buren al minstens twee oplossingen bedacht en zijn ze aan de uitvoering begonnen.

De doe-het-zelf-maatschappij gaat over de vanzelfsprekendheid waarmee haar stadsgenoten hun eigen zaken regelen, een mentaliteit die hemelsbreed verschilt van die in de westerse verzorgingsmaatschappij. Het is het soort samenleving waarin het gros van de wereldbevolking moet zien te overleven. In Nigeria zijn burgers grotendeels op zichzelf aangewezen, en Van Zeijl illustreert in levendige schetsen wat dit betekent voor de mensen en voor haarzelf.

Mensen in welvaartsstaten zouden heel wat kunnen leren van de manier waarop mensen in Lagos omgaan met tegenslag. Anderzijds zouden haar stadsgenoten ondanks hun uit nood geboren zelfredzaamheid stuk voor stuk tekenen voor meer sociale zekerheid, recht, onderwijs, zorg en een overheid waarop je kunt rekenen.

Verschijnt bij Uitgeverij Ambo Anthos, 256 bladzijden, prijs € 22,99.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over nieuwe reisboeken die in Nederland en Vlaanderen verschijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © uitgeverijen Scriptum; Boekerij; De Muur; De Bezige Bij; Atlas Contact.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam