Nieuwe reisboeken

Een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die in 2020 in Nederland en Vlaanderen verschijnen. Klik hier voor reisboeken die eerder in 2020 verschenen.

September 2020

Femke Lobach – Overal horizon
Logboek van een avontuurlijke zeiltocht en een persoonlijke reis

Overal horizonHet is 2015 als Femke Lobach met haar vriend aan boord van het zeiljacht Kings’ Legend stapt en begint aan hun halve wereldreis. Ze is een onervaren zeiler en tijdens hun reizen in het Caribisch gebied en over de Indische Oceaan kruipen ze een paar keer door het oog van de naald. Toch vindt ze haar ritme en leert ze te genieten van het moment. Tegelijkertijd komen midden op zee traumatische gebeurtenissen uit haar jeugd boven, die haar laten weerspiegelen op het verleden. Overal horizon is meer dan alleen een spannend reisverslag: het is een persoonlijk verhaal van een vrouw die besluit uit de waan van de dag te stappen.

Floortje Dessing: ,,Aan boord zijn bij Femke was voor mij een heerlijk rustpunt in al het reizen naar onmogelijke en mooie plekken op aarde. Dit is een mooi, uniek en persoonlijk verhaal.” Dolf Jansen: ,,Natuurlijk is dit een reisverhaal, maar het is ook het verhaal van een leven. Persoonlijk en soms heel ontroerend.”

Femke Lobach (1964) is mental coach en trainer van topsporters, en team performance coach in sport- en bedrijfsleven. Hierover publiceerde zij Groeimindset in sport. In 2015 besloot ze met haar partner Gijs over de wereld te zeilen, zonder mobiele telefoon en internet. Ze waren maanden van huis en volledig teruggeworpen op zichzelf.

Verschijnt bij Uitgeverij Hollandia, 250 bladzijden, prijs € 18,99.


Oktober 2020

Dorien Cramer – Onbevangen
Een vrouw alleen op de fiets van Singapore naar Nederland

OnbevangenOp een doordeweekse oktoberdag stapt Dorien Cramer op het vliegtuig naar Singapore, met haar fiets in het ruim. Ze gooit het roer drastisch om na een plotseling verbroken relatie en twijfelt over de rest van haar werkende leven. Een solofietstocht zonder eindbestemming volgt. Ontmoetingen en ervaringen bepalen de koers. Een nieuwsgierige blik en een rustig fietstempo zorgen voor gedenkwaardige momenten.

Zo kijkt ze mee met de kap van het regenwoud in Maleisië, eet ze paardenhersenen bij een huwelijksfeest in Kazachstan en wordt ze door de politie in Kroatië uit haar slaap gehaald. Dorien Cramer neemt de lezer mee langs verschillende culturen en door adembenemende landschappen. Ook voor de minder idyllische kanten heeft ze aandacht. Hoe ervaar je de onderdrukking van de Oeigoeren in Xinjiang? Wat doe je als je de naderende voetstappen van een man hoort wanneer je als vrouw alleen in een weiland overnacht?

Ruim 20.000 kilometer stuurt Dorien de fiets over asfalt, gruis en zand alvorens op kerstavond bij haar ouders op de oprit te staan. Vijftien maanden op avontuur, met een onbevangen blik en als vrouw alleen op de fiets.

Dorien Cramer (Nieuwegein, 1990) groeide op in Arnhem, waar ze het Stedelijk Gymnasium doorliep. In Groningen studeerde ze Sociale Geografie, gevolgd door de Master Culturele Geografie. Voordat ze op reis ging, werkte ze drie jaar aan het herstel en behoud van het landschap in de provincie Groningen.

Verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil, 160 bladzijden, prijs € 19,95.

Benoit Vanden Haute – Met de Zon in de Zeilen
Door Europa op het ritme van de zon

Op de fiets een kajak meenemen om instant avontuur te beleven. De avontuurlijke routes kiezen om in het midden van de natuur terecht te komen. Een voedselvoorraadje voor enkele dagen om volledig onafhankelijk te zijn. Zonnepanelen die de fiets een bijna ongelimiteerd bereik geeft en voldoende kracht om steile en onverharde paden aan te kunnen. En vooral de tijd nemen om in te gaan op elke uitnodiging voor een praatje, een koffie of een pintje.

Daar volgden indrukwekkend veel warme en interessante ontmoetingen uit. De fiets was niet de reis maar het transportmiddel. De keuze om zowel kajak als freedive-uitrusting mee te nemen, weegt door. Als bagage, maar meer nog als katalysator van het avontuur. De mogelijkheid om spontaan te stoppen langs een meer en dat per kajak te ontdekken gaf aan de reis een zalige vrijheid. De reis duurde net geen jaar, 16.005 kilometer door 19 landen. Van boven de poolcirkel tot Gibraltar. Langs de Atlantische kust van Noorwegen tot eilandhoppen in de Middellandse zee.

De Vlaming Benoit Vanden Haute (38) besloot begin 2019 van reizen zijn fulltime activiteit te maken. Met de fiets trok hij door Europa, waarbij hij zijn eigen zonnepaneel meenam om energie op te wekken. Hij hield de belevenissen bij op zijn blog Sunbiker.com. Na terugkomst begon hij een eigen fietskoeriersdienst.

Verschijnt bij Uitgeverij Brave New Books, 158 bladzijden, prijs € 17.


November 2020

Denise van Dalen – Het spoor van de tsaar
Reizen over de Trans-Siberië Spoorlijn van Moskou naar Ulaanbaatar en Peking

Het spoor van de tsaarDe Trans-Siberië spoorlijn is, met een totale lengte van 9289 kilometer, de langste spoorlijn ter wereld. Deze loopt van Moskou tot aan Vladivostok en verbindt Europa met Azië. Denise van Dalen volgt, iets meer dan honderd jaar na de voltooiing van de Trans-Siberië spoorlijn, met haar vriend de overblijfselen van een bewogen geschiedenis. In Het spoor van de tsaar reist ze van Moskou naar Siberië en stapt ze over op de Trans-Mongolië spoorlijn naar Ulaanbaatar en Peking. Ze ontmoet markante personages met boeiende verhalen: van Russische journalisten, bijgelovige docenten en Siberische boswachters tot Mongoolse nomaden en stadsbewoners.

In Het spoor van de tsaar combineert Van Dalen persoonlijke observaties met anekdotes over het verleden en over de mensen die ze ontmoet. Ze vertelt de verhalen achter het raadselachtige Rusland, Mongolië en China: landen die zich alle drie in ongeveer dezelfde periode van hun keizers hebben ontdaan.

Denise van Dalen (1991) is schrijver en journalist voor Elsevier Weekblad. Ze schrijft onder meer over kunst en cultuur en doceert literatuurgeschiedenis aan de Volksuniversiteit Rotterdam. In haar reisverhalen combineert ze persoonlijke observaties met anekdotes over het verleden en de mensen die ze ontmoet.

Verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil, 180 bladzijden, prijs € 18,50.

Marica van der Meer – Dwaalspoor
Een vrouw op haar fiets. Alleen de wereld over

DwaalspoorWat doe je als je vijftig wordt? Avonturier en schrijfster Marica van der Meer besluit vanaf haar buitenshuis gevierde verjaardagsfeest de verkeerde kant om naar huis te fietsen. De wereld is rond en als je maar lang genoeg de verkeerde kant op fietst, kom je ook weer thuis. Vanuit een wereld van overvloed gaat ze volledig terug naar de basis, door alles wat ze nodig heeft in vijf tassen aan haar fiets te hangen.

In de haven van Antwerpen neemt ze een vrachtschip naar Zuid-Amerika. Met zeventien dagen vertraging belandt het schip uiteindelijk in Montevideo in Uruguay. Op de fietst gaat ze richting de Boliviaanse hoogvlakte in het Andesgebergte, waar Chepe op haar pad komt, een fietser uit El Salvador. Ze fietsen een aantal weken samen op en dit zorgt voor hilarische cultuurverschillen. In Guyana zit het regenseizoen haar in de weg en de enige hoofdweg door het land is een ware blubber-bende. Ze loopt tot haar enkels in de modder, maar ploetert vrolijk verder.

Vanuit Paramaribo in Suriname gaat ze liften met zeilboten om het Caribisch gebied door te komen met haar fiets. Bijna ieder eiland is een ander land en het blijkt nog niet zo gemakkelijk om legaal van eiland naar eiland te reizen. In Cuba wordt ze geconfronteerd met de armoede die de handelsboycot van Amerika met zich meebrengt. Het voelt daarom ook niet zo goed om vervolgens door Amerika te gaan fietsen, maar het Amerikaanse volk is zo anders dan hun leider. Terwijl er maar geen einde komt aan de immense staat Texas, hoort ze voor het eerst iets over een virus in China. Hoe loopt dit af?

Twaalf jaar lang werkte Marica van der Meer als reisleidster overal en nergens op de wereld. Haar eerste fietsreis, van Vuurland naar Alaska, had de afsluiter moeten worden van haar zwervend bestaan. Wat ze niet wist is dat dit het begin werd van een zoektocht naar steeds grotere uitdagingen. Vanaf haar tienerjaren als topsporter is ze altijd erg gedreven geweest en dat uit zich nu in extreme reizen.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, prijs € 24,99,

Voor het laatst bijgewerkt op 8 oktober 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over nieuwe reisboeken die in Nederland en Vlaanderen verschijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © uitgeverijen Scriptum; Boekerij; De Muur; De Bezige Bij; Atlas Contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam