Nieuwe reisboeken

Hieronder vind je een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die in 2024 in Nederland en Vlaanderen verschijnen. ► Klik hier voor reisboeken die in 2023 zijn verschenen.

Februari 2024

Wegwee – Een reis door woestijnen en langs catacomben met boomomhelzers, piranha’s en zebra’s in de Andes
Erik Liekens, Hilde Peeters (fotografie)

WegweeDit is een verhaal van vriendschap, verbondenheid en liefde, wars van grenzen. Is het Bolivia, Macchu Pichu, Boekarest of Sofia, in het zicht van de Vesuvius of de Himalaya: de verhalen raken en zijn vergezeld met foto’s die de verbeelding versterken. Een relaas van twee ‘normale’ mensen die met open geest de wereld doorkruisen.

Niet het zoveelste ‘kijk eens hoe straf ik ben’, maar bereikbare belevenissen met een nuchtere kijk op hun belevenissen. Dit boek is een must have voor de avontuurlijke wereldreiziger en zelfs voor de thuisblijver. Hilde en Erik maken je deelgenoot van hun ervaringen dankzij de aansprekende schrijfstijl, pakkende titels en prachtige foto’s. Het is alsof je mee op reis bent. Soms lijkt het alsof je een spannende thriller leest. Nog tips of inspiratie nodig? Ga dan mee op weg.

Hilde en Erik uit Sint-Katelijne-Waver (België) zijn getrouwd en hebben drie kinderen en drie kleinkinderen. Reizen staat vanaf dag een van hun huwelijk centraal. Hilde met oog voor detail, gevoel voor taal en aanleg voor fotografie. Erik werkte als journalist bij onderwijs, is acteur, muzikant en fervent blogger. Met hun vorige boeken Een reis rond de wereld in 80 verhalen, delen I en II, behaalden ze tweemaal de publieksprijs. Die boeken werden door het publiek verkozen tot winnaar in het genre ‘Reizen’, het werd bekroond met Boekgoud.

Verschijnt bij uitgeverij Boekscout, 232 bladzijden, prijs € 26,50.


Maart 2024

De Fishermen’s Trail – Een vader en dochter wandelen langs de kust van Portugal
Tim Voors

De Fisherman's TrailLange-afstandswandelaar Tim Voors neemt ons mee naar de Portugese kust. Daar loopt hij de Fishermen’s Trail, een wandeltocht die iedereen – ook de beginnende wandelaar – in een week kan maken. Met etappes van zo’n 20 kilometer per dag en de zon, zee en een comfortabel bed binnen handbereik is het oude visserspad de ultieme instapwandeling. Lekker uitwaaien, genieten van het heerlijke eten en tóch de volle wandelervaring van het (alleen of samen) wandelen. Of zoals de Portugezen zeggen: Aproveitar.

Tim en zijn dochter Antonia, die net eindexamen heeft gedaan, lopen samen 100 kilometer langs de Fishermen’s Trail. In de warme voorjaarszon volgen ze het pad, door het mulle zand en over hoge kliffen. Ze zwemmen elke dag in zee, surfen, eten veel gegrilde vis en voeren lange gesprekken. Na een week nemen vader en dochter afscheid en vervolgt Tim zijn tocht langs de eindeloze Atlantische oceaan, richting Sagres, ‘het einde van de wereld’.

Onderweg maakt hij tekeningen van alles wat hij ziet, proeft en beleeft. Ook denkt hij na over de relatie met zijn drie kinderen die bijna het huis uit zijn, hun geboorte, het vaderschap en zijn eigen vergankelijkheid. Hij slaapt onder de sterren, ontmoet wandelaars uit de hele wereld en spreekt lokale bewoners over de geschiedenis van het Visserspad. Een wandelverhaal over vaderschap, loslaten en de kunst van het genieten.

Tim Voors (1972) is auteur, spreker en avonturier en werkte eerder in de marketingsector. Tijdens lange voettochten ontdekte hij de kracht van alleen reizen in de natuur. In zijn boeken (die ook in het buitenland verschijnen), lezingen en workshops deelt hij zijn ervaringen en inspireert hij mensen hun dromen na te jagen.

Verschijnt bij Fontaine Uitgevers, 256 bladzijden, prijs € 22,99.


April 2024

Parijs nu. Wereldstad in verandering
Simon Kuper

Parijs nu wereldstad in veranderingSimon Kuper heeft Parijs in de ruim twintig jaar dat hij er met zijn gezin woont behoorlijk zien veranderen. Hij bereikte er de middelbare leeftijd, werd Frans staatburger, sleepte zijn kinderen op ijskoude ochtenden naar voetbalwedstrijden in de banlieus, maar aanschouwde ook terroristische aanslagen, hittegolven, de brand in de Notre-Dame en de bestorming van de stad door de gele hesjes. Met enige regelmaat komen in de meest multiculturele stad van Europa smeulende sociale problemen tot uitbarsting.

Parijs nu. Wereldstad in verandering is perfect leesmateriaal voor iedereen die het echte Parijs beter wil begrijpen, vooral in aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs komende zomer. In de loop van deze eeuw kreeg Parijs steeds meer te maken met globalisering, gentrificatie, segregatie en autoluwheid, terwijl het met een schok ontdekte dat het een fragiele smeltkroes was binnen de mondiale clash van beschavingen.

Parijs ontvouwt zich verder de 21e eeuw in. Zo is er het ambitieuze Grand Paris-project om het rijke centrum met zijn twee miljoen inwoners te verbinden met de verwaarloosde banlieues waar tien miljoen mensen wonen. In zijn persoonlijke boek zien we door de ogen van Simon Kuper het Parijs van de Parijzenaars, ver voorbij de Eiffeltoren, de musea en de boulevards.

Simon Kuper is een Britse auteur die in Nederland is opgegroeid. Hij publiceert in de Financial Times, Het Financieele Dagblad en in andere bladen in diverse landen. Kuper schreef eerder onder meer Voetbal als oorlog, Dure spitsen scoren niet, Retourtjes Nederland, De vrolijke verrader en FC Barcelona.

Verschijnt bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 256 bladzijden, prijs € 22,99.

De ronde van België – Op twee wielen door de geschiedenis van een fascinerend land
Flip van Doorn

De ronde van BelgiëNergens ter wereld is het wielrennen zo verweven geraakt met het leven van alledag, zo onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het land en het wezen van zijn inwoners als in België. Aan de hand van de parcoursen van enkele grote Belgische wielerklassiekers neemt Flip van Doorn, fervent koersliefhebber, de lezer mee in een ambitieus streven: als buitenstaander het land en zijn inwoners leren begrijpen, zijn historie leren kennen.

Een proloog en zeven etappes voeren hem in ruim 3750 kilometer door landschappen, dorpen en steden in het hele land. Onderweg slaat hij zijpaden in, maakt omwegen, ontmoet talloze mensen, hoort verhalen over legendarische renners als ‘IJzeren’ Briek Schotte en Frank Vandenbroucke, leert over historische gebeurtenissen – van de vondst van dinosauriërresten in een mijn bij het dorpje Bernissart tot de Slag om de Ardennen.

Flip van Doorn ziet de werken van belangrijke kunstenaars als Magritte en Bruegel en ervaart in de immer voortdurende taalstrijd en de eindeloze staatshervormingen de surrealistische werkelijkheid van het heden.

Flip van Doorn is schrijver, journalist en wielerfanaat. Al meer dan twintig jaar publiceert hij over onderwerpen als wandelen, fietsen en geschiedenis. Hij schreef onder andere De eerste wandelaar en de bestseller De Friezen.

Verschijnt bij Uitgeverij Rap, 640 bladzijden, prijs € 29,99.


Voor het laatst bijgewerkt op 9 februari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over nieuwe reisboeken die in Nederland en Vlaanderen verschijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © uitgeverijen.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam