Nieuwe reisboeken

Een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die in 2020 in Nederland en Vlaanderen verschijnen. Klik hier voor reisboeken die eerder in 2020 verschenen.

Oktober 2020

Dorien Cramer – Onbevangen
Een vrouw alleen op de fiets van Singapore naar Nederland

OnbevangenOp een doordeweekse oktoberdag stapt Dorien Cramer op het vliegtuig naar Singapore, met haar fiets in het ruim. Ze gooit het roer drastisch om na een plotseling verbroken relatie en twijfelt over de rest van haar werkende leven. Een solofietstocht zonder eindbestemming volgt. Ontmoetingen en ervaringen bepalen de koers. Een nieuwsgierige blik en een rustig fietstempo zorgen voor gedenkwaardige momenten.

Zo kijkt ze mee met de kap van het regenwoud in Maleisië, eet ze paardenhersenen bij een huwelijksfeest in Kazachstan en wordt ze door de politie in Kroatië uit haar slaap gehaald. Dorien Cramer neemt de lezer mee langs verschillende culturen en door adembenemende landschappen. Ook voor de minder idyllische kanten heeft ze aandacht. Hoe ervaar je de onderdrukking van de Oeigoeren in Xinjiang? Wat doe je als je de naderende voetstappen van een man hoort wanneer je als vrouw alleen in een weiland overnacht?

Ruim 20.000 kilometer stuurt Dorien de fiets over asfalt, gruis en zand alvorens op kerstavond bij haar ouders op de oprit te staan. Vijftien maanden op avontuur, met een onbevangen blik en als vrouw alleen op de fiets.

Dorien Cramer (Nieuwegein, 1990) groeide op in Arnhem, waar ze het Stedelijk Gymnasium doorliep. In Groningen studeerde ze Sociale Geografie, gevolgd door de Master Culturele Geografie. Voordat ze op reis ging, werkte ze drie jaar aan het herstel en behoud van het landschap in de provincie Groningen.

Verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil, 160 bladzijden, prijs € 19,95.

Benoit Vanden Haute – Met de Zon in de Zeilen
Door Europa op het ritme van de zon

Op de fiets een kajak meenemen om instant avontuur te beleven. De avontuurlijke routes kiezen om in het midden van de natuur terecht te komen. Een voedselvoorraadje voor enkele dagen om volledig onafhankelijk te zijn. Zonnepanelen die de fiets een bijna ongelimiteerd bereik geeft en voldoende kracht om steile en onverharde paden aan te kunnen. En vooral de tijd nemen om in te gaan op elke uitnodiging voor een praatje, een koffie of een pintje.

Daar volgden indrukwekkend veel warme en interessante ontmoetingen uit. De fiets was niet de reis maar het transportmiddel. De keuze om zowel kajak als freedive-uitrusting mee te nemen, weegt door. Als bagage, maar meer nog als katalysator van het avontuur. De mogelijkheid om spontaan te stoppen langs een meer en dat per kajak te ontdekken gaf aan de reis een zalige vrijheid. De reis duurde net geen jaar, 16.005 kilometer door 19 landen. Van boven de poolcirkel tot Gibraltar. Langs de Atlantische kust van Noorwegen tot eilandhoppen in de Middellandse zee.

De Vlaming Benoit Vanden Haute (38) besloot begin 2019 van reizen zijn fulltime activiteit te maken. Met de fiets trok hij door Europa, waarbij hij zijn eigen zonnepaneel meenam om energie op te wekken. Hij hield de belevenissen bij op zijn blog Sunbiker.com. Na terugkomst begon hij een eigen fietskoeriersdienst.

Verschijnt bij Uitgeverij Brave New Books, 158 bladzijden, prijs € 17.

Kasper Koster – Rugzakverhalen
Reisverhalen uit de jaren ’80 en ’90

RugzakverhalenReizen in de jaren ’80 en ’90 bevatte uitdagingen, die de tegenwoordige tijd niet meer van ons vraagt. Er was geen internet en geen Google Maps. Met behulp van een papieren reisgids, die bij aankomst vaak al achterhaald was, moesten de hoogtepunten van een land worden bezocht. Dit leidde tot meer spontane ontmoetingen en veel onverwachte gebeurtenissen, die met een creatieve geest moesten worden opgelost.

Zeker in de huidige tijd, waarin het coronavirus ons leven beheerst en menselijk contact door regels wordt bepaald, is het een genot om deze korte reisverhalen te lezen, waarin met humor en de nodige zelfspot de hoogtepunten, maar ook dieptepunten door de auteur worden beschreven. Met Rugzakverhalen waant de lezer zich in de jungle van Ecuador, in Chinatown in San Francisco en de bruisende straten van Bangkok in de jaren ’80 en ’90. De reislustige lezer zal veel van deze verhalen herkennen, maar ook voor de lezer voor wie deze landen nog onbekend zijn zal het heerlijk zijn om te lezen.

Kasper Koster (1965) is geboren in Amsterdam, waar hij met zijn broer en zus opgroeide. Toen zijn beste vriend John voorstelde om een reis naar Amerika te maken had hij nooit kunnen vermoeden, dat deze reis zo’n impact op hem zou hebben. Dus volgden hierna nog veel andere verre reizen, soms alleen, soms met een vriend of met zijn vrouw. De liefde voor het reizen heeft hem nooit meer losgelaten.

Verschijnt bij Uitgeverij Boekscout, 284 bladzijden, prijs € 23,50.

Pascal Kolkhuis Tanke – Gekker moet ‘t niet worden
Tropical cyclist off the record

Voormalig beroepsrenner, wereldreiziger, reisondernemer en schrijver Pascal Kolkhuis Tanke heeft zijn derde boek gepubliceerd. In Gekker moet ‘t niet worden? Tropical Cyclist off the record beschrijft hij zijn meest wonderbaarlijke reisanekdotes van de afgelopen 15 jaar. Het zijn de verhalen die andere reisorganisaties juist niet vertellen, omdat ze té vreemd en avontuurlijk zijn. Negen reiservaringen die Pascal nog steeds doen uitbarsten in lachen, zweten, beven of een traan laten wegpinken.

,,Hij brengt het met vaart en humor, want schrijven kan hij nog altijd. En steeds meer zie ik de Pascal voor me die ik me van ons bezoek aan Lugano (WK 1996) herinner: gedreven, rusteloos, eigenzinnig. Echt een mannetje, maar wel van het aardige soort. Ik heb zijn boek met veel plezier gelezen.” (Aart Aarsbergen, hoofdredacteur National Geographic 2001-2018)

Na omzwervingen in het professionele wielrennen, de universitaire wereld en het bedrijfsleven startte Pascal Kolkhuis Tanke (1962) in 2000 Tropical Cyclist. Tropical Cyclist organiseert fietsreizen in avontuurlijke, ‘vreemde’ bestemmingen, zoals Iran, Rwanda, de Himalayas of Pakistan. Corona bracht deze tours tot een volledige stilstand, maar gaf hem juist wel de ruimte en tijd om een ode aan het ‘Niet Normaal’ te schrijven. Eerder verschenen van hem de roman De gladiolen en de dood en het reisboek Zeven nomadische jaren.

Uitgegeven in eigen beheer via www.tropicalcyclist.com, 135 bladzijden, prijs € 15.


November 2020

Denise van Dalen – Het spoor van de tsaar
Reizen over de Trans-Siberië Spoorlijn van Moskou naar Ulaanbaatar en Peking

Het spoor van de tsaarDe Trans-Siberië spoorlijn is, met een totale lengte van 9289 kilometer, de langste spoorlijn ter wereld. Deze loopt van Moskou tot aan Vladivostok en verbindt Europa met Azië. Denise van Dalen volgt, iets meer dan honderd jaar na de voltooiing van de Trans-Siberië spoorlijn, met haar vriend de overblijfselen van een bewogen geschiedenis. In Het spoor van de tsaar reist ze van Moskou naar Siberië en stapt ze over op de Trans-Mongolië spoorlijn naar Ulaanbaatar en Peking. Ze ontmoet markante personages met boeiende verhalen: van Russische journalisten, bijgelovige docenten en Siberische boswachters tot Mongoolse nomaden en stadsbewoners.

In Het spoor van de tsaar combineert Van Dalen persoonlijke observaties met anekdotes over het verleden en over de mensen die ze ontmoet. Ze vertelt de verhalen achter het raadselachtige Rusland, Mongolië en China: landen die zich alle drie in ongeveer dezelfde periode van hun keizers hebben ontdaan.

Denise van Dalen (1991) is schrijver en journalist voor Elsevier Weekblad. Ze schrijft onder meer over kunst en cultuur en doceert literatuurgeschiedenis aan de Volksuniversiteit Rotterdam. In haar reisverhalen combineert ze persoonlijke observaties met anekdotes over het verleden en de mensen die ze ontmoet.

Verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil, 180 bladzijden, prijs € 18,50.

Marica van der Meer – Dwaalspoor
Een vrouw op haar fiets. Alleen de wereld over

DwaalspoorWat doe je als je vijftig wordt? Avonturier en schrijfster Marica van der Meer besluit vanaf haar buitenshuis gevierde verjaardagsfeest de verkeerde kant om naar huis te fietsen. De wereld is rond en als je maar lang genoeg de verkeerde kant op fietst, kom je ook weer thuis. Vanuit een wereld van overvloed gaat ze volledig terug naar de basis, door alles wat ze nodig heeft in vijf tassen aan haar fiets te hangen.

In de haven van Antwerpen neemt ze een vrachtschip naar Zuid-Amerika. Met zeventien dagen vertraging belandt het schip uiteindelijk in Montevideo in Uruguay. Op de fietst gaat ze richting de Boliviaanse hoogvlakte in het Andesgebergte, waar Chepe op haar pad komt, een fietser uit El Salvador. Ze fietsen een aantal weken samen op en dit zorgt voor hilarische cultuurverschillen. In Guyana zit het regenseizoen haar in de weg en de enige hoofdweg door het land is een ware blubber-bende. Ze loopt tot haar enkels in de modder, maar ploetert vrolijk verder.

Vanuit Paramaribo in Suriname gaat ze liften met zeilboten om het Caribisch gebied door te komen met haar fiets. Bijna ieder eiland is een ander land en het blijkt nog niet zo gemakkelijk om legaal van eiland naar eiland te reizen. In Cuba wordt ze geconfronteerd met de armoede die de handelsboycot van Amerika met zich meebrengt. Het voelt daarom ook niet zo goed om vervolgens door Amerika te gaan fietsen, maar het Amerikaanse volk is zo anders dan hun leider. Terwijl er maar geen einde komt aan de immense staat Texas, hoort ze voor het eerst iets over een virus in China. Hoe loopt dit af?

Twaalf jaar lang werkte Marica van der Meer als reisleidster overal en nergens op de wereld. Haar eerste fietsreis, van Vuurland naar Alaska, had de afsluiter moeten worden van haar zwervend bestaan. Wat ze niet wist is dat dit het begin werd van een zoektocht naar steeds grotere uitdagingen. Vanaf haar tienerjaren als topsporter is ze altijd erg gedreven geweest en dat uit zich nu in extreme reizen.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, prijs € 24,99.

Frank van Rijn – De magische vijfduizendmetergrens
Een avontuurlijke reis door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru

De magischevijfduizendmetergrensIn zijn boek Revanche in de Andes schreef Van Rijn dat hij duizend-en-één redenen had om terug te gaan naar Zuid-Amerika, omdat de tijd hem ontbrak alles te zien wat hij wilde. Jaren later keerde hij, gedreven door die 1001 redenen, terug naar dit boeiende continent om goed te maken wat hij toen gemist had. Uiteraard gebruikte hij voor deze nieuwe reis weer zijn favoriete vervoermiddel: de fiets.

Hij fietste dwars over de enorme zoutvlakte van Uyuni in Bolivia, doorkruiste de kurkdroge Atacamawoestijn, bezocht enkele ‘maanvalleien’ in Argentinië, aanschouwde enorm tot de verbeelding sprekende rotsformaties en canyons en klom met zijn fiets en ook te voet herhaaldelijk tot ijzige hoogten in de Andes.

Een paar keer passeerde hij zelfs de magische vijfduizendmetergrens waar bergop fietsen zonder zuurstof een hele uitdaging is. Het culminerende punt was de 5559 meter hoge vulkaan Chuquiamanta. De uitzichten die hij bijna dagelijks had over zoutmeren, vulkanen, woestijnen en bijna surrealistisch geërodeerde landschappen, deden hem in zijn verbeelding toeven op een verre planeet.

Frank van Rijn (1948) is een Nederlandse wereldfietser en schrijver van reisverhalen. Van Rijn begon in 1969 met zijn eerste fietstocht van 80 kilometer welke hij ieder volgend jaar gestaag opbouwde. Gedurende een periode van 45 jaar fietste hij meer dan een half miljoen kilometer over alle continenten met uitzondering van Antarctica. Tot en met 2018 werden er 15 boeken van hem uitgebracht waarin zijn reizen centraal staan.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, prijs € 21,99.


December 2020

Joyce Bennis-Wissink – 14theroad
Een jaar op wereldreis met de kinderen

14theroadNa het zien van een aflevering van Floortje naar het einde van de wereld waren Frank en Joyce bijna niet meer te houden. Op 14 juli 2015 gingen zij een jaar op wereldreis met hun kinderen Julie (toen 11 jaar) en Simon (9 jaar). Dit boek is Joyce’s persoonlijke verslag van hun belevenissen in Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Japan, Vietnam, Bangkok, Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Chili, Bolivia en Brazilië.

Het verhaal begint met wat er vooraf geregeld moest worden. Dan volgt het fantastische leven op reis met de overweldigend mooie natuur, interessante en hartverwarmende ontmoetingen, zelf de kinderen lesgeven op de prachtigste locaties, reizen met allerlei soorten vervoermiddelen en overnachten in backpackershuizen, hostels, (dak-)tenten, een luxe lodge of een camper.

Enkele voorbeelden van onvergetelijke ervaringen: walvissen en de ‘Big Five’ spotten in Zuid-Afrika, kamperen tussen wilde dieren in Botswana, quadrijden in de Namibwoestijn, judoles in Tokyo, helpen op een paardenboerderij in Australië, schapen drijven in Nieuw-Zeeland, orka’s spotten en paardrijden in Patagonië, vicuña’s door een meer zien plonsen in een adembenemend Andes-landschap, slapen in een hangmat in de Pantanal en snorkelen in de helderste jungle-rivier van Brazilië…

Joyce Bennis-Wissink (46) en haar man Frank zijn twee keer een jaar op wereldreis geweest. In 2001/2002 als jonge backpackers zonder kinderen en veertien jaar later met hun kinderen Julie en Simon, die toen in groep 8 en groep 6 van de basisschool zaten. Beide keren nam Joyce voor de reis ontslag. De eerste keer als redacteur bij Nationale-Nederlanden; de tweede keer als leerkracht basisonderwijs op de basisschool van Julie en Simon.

Uitgegeven in eigen beheer, 414 bladzijden, prijs € 21,99. Te koop via www.14theroad.nl

Grada Schipper En Ton Reuvekamp – De Oogst van Reizen
Een fotodagboek van de Hippie Trail

De oogst van reizenGrada en Ton Reuvekamp zeggen in 1974 hun baan op en maken in een oude Volkswagen-Variant een reis van 10 maanden door het Midden-Oosten, India, Zuidoost Azië en Indonesië. De route via Turkije, Iran en Afghanistan naar India is populair onder jongeren, nadat de Beatles bij Maharashi Yogi in de leer waren geweest en staat bekend als de Hippie Trail.

Omdat de reis over land niet verder mogelijk is in verband met de gesloten grens van Birma, vervolgen zij hun reis als backpacker met het openbaar vervoer door Zuidoost Azië naar Indonesië. Op de terugweg worden nog de minder bezochte landen Irak, Jordanië, Syrië en Libanon aangedaan.

Het dagboek geeft een goed beeld van een onvergetelijke reis, ondanks de tijdrovende en moeizame manier in die tijd, om reisdocumenten te verkrijgen, lokale valuta te bemachtigen en het communiceren via voor onze tijd primitieve middelen als poste-restante en telex. In India worden ze van al hun geld en documenten beroofd en het kost hun bijna een maand om alles weer in orde te krijgen. Het verslag is voorzien van meer dan 100 foto’s.

Verschijnt bij Uitgeverij New Brave Books, 181 bladzijden, prijs € 26,99.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 december 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over nieuwe reisboeken die in Nederland en Vlaanderen verschijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © uitgeverijen Scriptum; Boekerij; De Muur; De Bezige Bij; Atlas Contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam