Nieuwe reisboeken

Een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die in 2018 in Nederland en Vlaanderen verschijnen. Klik hier voor reisboeken die eerder in 2017 verschenen.

Februari 2018

Mathijs Deen – Over oude wegen
Een reis door de geschiedenis van Europa

Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder elke verharde weg een ezelpad of karrenspoor, onder elk voetpad bevinden zich de afdrukken van een jager of prooidier. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van haar bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo’n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Op zoek naar het antwoord op die vraag treedt Mathijs Deen in de voetsporen van ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers en veroveraars die hun weg hebben gezocht langs de kusten, de rivieren en de wegen van Europa, en vertelt hij hun verhalen.

Van de prehistorie en de Romeinse tijd door de middeleeuwen naar het Europa van nu. Van de Straat van Gibraltar naar Stockholm, van Rome naar Boekelo. Over oude wegen is een avontuurlijke tocht door Europa en een fascinerende reis door de tijd.

Mathijs Deen (1962) is schrijver en radiomaker. Hij maakt documentaires voor VPRO Radio. Zijn verhalenbundel Brutus heeft honger werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 publiceerde hij het alom geprezen De Wadden, waarvan 25.000 exemplaren zijn verkocht. In 2016 verscheen een heruitgave van zijn roman Onder de mensen; hiervan verschijnt in 2018 de Duitse vertaling.

Verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap, 336 bladzijden, prijs € 22,99.


Maart 2018

Gerrit Jan Zwier – Op de Schotse toer
Reisverhalen over Schotland

Op de Schotse toer van Gerrit Jan Zwier zingt niet alleen de lof van het hoogland, het laagland en de eilanden, maar geeft ook een indringend beeld van het romantische werk van schrijvers als sir Walter Scott en Gavin Maxwell. Voor dit boek maakt Zwier wandeltochten langs Loch Ness en de Spey en volgt hij in de zuidelijke Borderlands het spoor van Walter Scott.

In de Highlands en op de Hebriden gaat hij op zoek naar de uithoeken waar enkele natuurromantici zich hebben verborgen. Zo stuit hij in de buurt van Inverness op een soort Bommelstein, het hoofdkwartier van een bevlogen natuurvorser, en zet hij voet aan wal op een eilandje waar nog maar een paar mensen wonen. De verhalen in Op de Schotse toer laten zien dat Schotland een geweldig land is om doorheen te reizen en je in te verdiepen.

Gerrit Jan Zwier studeerde biologie, geografie en antropologie. Hij debuteerde in 1978 met De noordkromp en andere verhalen. Later publiceerde hij romans, reisboeken en een antropologische thriller. Als schrijver en reisjournalist is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Hij schreef onder meer boeken en verhalen over Lapland, IJsland, Canada, Groenland en Spitsbergen.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 208 bladzijden, prijs € 19,99.


Edwin Timmer – Langs de muur van Trump
Van Harlingen naar Tijuana

Donald Trump doet graag geloven dat Mexico en de Verenigde Staten met de rug naar elkaar toe staan. Dat er amper sprake is van integratie in het uitgestrekte grensgebied, dat er een oorlogsachtige sfeer heerst, en dat er in elke illegale migrant een boef, een drugscrimineel of een verkrachter schuilt. Alleen voor iemand die de regio niet kent is die eenzijdige retoriek de waarheid.

Een reis van Harlingen naar Tijuana, van de Golf van Mexico naar de Pacifische kust, toont een zeer divers landschap, vol boeiende persoonlijkheden, imposante natuur, een gemengde cultuur en een zeer grote wederzijdse economische afhankelijkheid. Er is haast geen grens ter wereld waarover zoveel handel wordt gedreven.

Uiteraard, een deel van het contact is illegaal. Er zijn genoeg Amerikaanse grensbewoners die menen dat Trumps muur problemen oplost. Mocht die er nu echt komen, wat zijn daar de gevolgen van voor het dagelijkse leven in de grensregio? Hoe realistisch is het plan? En zijn er misschien zelfs ook voordelen te bedenken?

Edwin Timmer (1972) is sinds 2011 correspondent in Mexico voor De Telegraaf, Elsevier en een reeks andere Nederlandse, Belgische en Caribische media. Voor De Telegraaf covert hij Mexico, Midden-Amerika en de Cariben. Tussen 2004 en 2011 werkte Edwin bij De Telegraaf eerst op de financiële redactie en later als politiek verslaggever op het Binnenhof.

Verschijnt bij Uitgeverij Q / Singel Uitgeverijen, 256 bladzijden, prijs € 20.


Roel Thijssen – Het land onder de Witte Parasol
Een reis door Laos

Laos stond vroeger bekend als ‘het koninkrijk van de miljoen olifanten.’ Zoveel olifanten zijn er allang niet meer en ook de monarchie is een relict van het verleden. Sinds de onafhankelijkheid in 1954 is Laos goeddeels ontoegankelijk geweest voor buitenlanders, eerst door de Vietnamoorlog, daarna doordat de communistische machthebbers de grenzen sloten. Sinds het begin van deze eeuw stelt het land zich open voor reizigers, maar in vergelijking met het massatoerisme in de buurlanden blijft Laos een paradijs voor de fijnproevers.

Roel Thijssen reisde door grote delen van Laos, op zoek naar inspiratie voor zijn reeks Indochinese spionageromans. Hij raakte in de ban van de schoonheid en de relatieve ongereptheid van het land, maar ook van de complexe geschiedenis. In een mix van reportage en recensie ordent Roel Thijssen zijn indrukken als reiziger en lezer. Het land onder de Witte Parasol biedt dan ook niet alleen tips voor de geïnteresseerde toerist, maar ook een beeld van Laos in de westerse literatuur.

Roel Thijssen (Soest, 1962) is schrijver van misdaadromans en journalist. Hij werd eerder voor een van zijn boeken genomineerd voor de Gouden Strop. De reis door Laos vormde inspiratie voor zijn laatste twee spionageromans Vorstelijk verraad en Schaduwkoning.

Verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil, 160 bladzijden, prijs € 16,50.


Marijke Arijs – De hoed van Frederico
Highlights en hotspots van literair Spanje

Spanje telt tal van personages én schrijvers met een mythisch gehalte. Personages ontsnappen uit een boek, groeien uit tot mythen en veroveren een plaats in de echte wereld. Marijke Arijs zocht hen op in hun vertrouwde omgeving. Ze speurde onder meer naar Don Quichot in La Mancha en naar Don Juan in Sevilla, ging de schelm Lazarillo de Tormes achterna, volgde de legendarische El Cid van Burgos naar Valencia en verdwaalde in het Madrid van de Gouden Eeuw.

In Granada zocht ze naar de resten van Federico García Lorca, in Catalonië naar sporen van George Orwell. De reis eindigt in het Barcelona van Carlos Ruiz Zafón. Niet de schrijver, maar de mythe geeft de route aan op deze fascinerende reis naar de highlights en hotspots van literair Spanje.

Marijke Arijs (Antwerpen, 1961) is literair vertaalster, journaliste en Spanjegek. Ze recenseert Spaanse en Franse literatuur en schrijft literaire reisreportages voor De Standaard, ging in het reisboek In een dorpje van La Mancha Don Quichot achterna en werd in 2010 bekroond met de Prix de la traduction littéraire de la communauté française.

Verschijnt bij Uitgeverij De Kleine Uil, 180 bladzijden, prijs € 16,50.


Joris van Casteren – Het glas van Casanova
Sebald en de anderen achterna

Onder de Hollywoodletters sterft Aldous Huxley op lsd, in Delfzijl loopt Simenon een blauwtje, op Jura verbrijzelt een kreeft zowat de hand van George Orwell. Joseph Roth gebruikt een hotelkat als inktlap, W.F. Hermans mengt aspirine door zijn shag, een vriend van W.G. Sebald steekt zichzelf per ongeluk in brand, Curzio Malaparte krijgt tijdens een etentje de reuzenpoliep uit het aquarium van Napels voorgezet. In de Bommelerwaard vliegt Faust op een wijnvat voorbij, op Walden dansen de tafels. Een zelfverklaard geestelijke bestormt in Moskou het huis van Boelgakov, Belcampo laat in het Overijsselse Rijssen de eindtijd aanbreken.

Zelden wordt een mens krankzinnig, toch scheelt het meestal niet veel. Casanova vergelijkt het met een glas dat niet breekt zolang het niet gebroken wordt. ‘Maar hoe gemakkelijk gaat het kapot. Een verkeerde beweging is genoeg.’

Tijdens de omzwervingen die Joris van Casteren maakt in dit boek, in het spoor van zijn literaire helden, dreigt het glas voortdurend te barsten. Beter was hij thuisgebleven, bij zijn landkaarten en dienstregelingen, zoals de neurotische Franz Grillparzer het zei. Niet vertrekken, altijd maar in de vertrouwde omgeving verblijven, is ook geen optie. Van Casteren moet bij zijn schrijftafel vandaan om zich onder te dompelen in ongerijmdheden, die hij, op band of in notitieblok, als buit mee terugsleept.

Daarna volgt zorgvuldige ontleding. Daarvan is Het glas van Casanova, geschreven in Van Casterens door verwondering en droge humor gekenmerkte schrijfstijl, het even onweerstaanbare als fascinerende resultaat.

Joris van Casteren (1976) was als journalist voor onder meer De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en Vrij Nederland al bekend om zijn briljante reportages, waarvoor hij De Gouden Pen ontving, toen hij in 2008 doorbrak met het geweldige Lelystad, dat de toplijst van de AKO Literatuurprijs behaalde. Hierna publiceerde hij onder meer het juichend ontvangen Het been in de IJssel (2013, genomineerd voor de Bob den Uyl-prijs) en Mensen op Mars (2016).

Verschijnt bij Uitgeverij Prometheus, 232 bladzijden, prijs € 19,99.


Mei 2018

Femke Creemers & Marijn de Wijs – Happy Campers
Geluk op wielen

Kamperen is leuk, maar met een gepimpte camper of caravan wordt het nog veel leuker. In het boek Happy Campers van Femke Creemers (bekend van Caravanity) en Marijn de Wijs staan meer dan veertig campers, caravans en andere kampeermiddelen die een ode brengen aan de happy campers lifestyle.

Van over de top gepimpt tot stijlvol gedecoreerd en in ere hersteld. Van een 50 jaar oude caravan tot een betrekkelijk jonge sleurhut. Dit boek bevat foto’s en verhalen die zorgen voor instant verwondering, vrolijkheid, enthousiasme en een hoog ‘wil-ik-ook’-gehalte. Ga mee in de Caravanity-revolutie. Happy Campers is een must-have voor iedere liefhebber van het buitenleven.

Femke Creemers richtte online magazine Caravanity op uit onvrede over de gebrekkige informatie over het restylen van caravans. Ze schreef meerdere succesvolle boeken over dit onderwerp. Marijn de Wijs is allround fotografe en gespecialiseerd in het beeldend vastleggen van mensen, merken en mooie plekken.

Verschijnt bij Kosmos Uitgevers, 256 bladzijden, prijs € 25.


Juni 2018

Peter Giesen – Retour de France
Over de route nostalgique naar het Frankrijk van nu

Al decennialang is Frankrijk ons favoriete vakantieland. Tegenwoordig rijden we met hoge snelheid over de autoroute naar het zuiden, maar vroeger was het de Route 7 die ons vanuit Parijs dwars door talloze steden en dorpen naar de Côte d’Azur leidde. Over deze route nostalgique trekt Volkskrant-correspondent Peter Giesen dwars door Frankrijk, op zoek naar de ziel van het land.

Onderweg naar het zuiden schrijft hij over de islam in de banlieues, terrorisme, Macron, de hofcultuur van Fontainebleau en Versailles, het belang van het katholieke geloof, alsook over de kunst, de auto-industrie, de landbouw en de beroemde gastronomie. Over een land dat keer op keer probeert aansluiting te vinden bij de moderne tijd, om zich telkens weer te laven aan het kleurrijke verleden. Retour de France is een hernieuwde kennismaking met een land waar volgens sommigen zelfs God een zomerhuis zou willen hebben.

Peter Giesen studeerde geschiedenis in Utrecht waarna zijn loopbaan in de journalistiek begon. In de zomer van 2018 neemt hij afscheid van Parijs, waar hij vijf jaar lang als correspondent voor de Volkskrant verbleef.

Verschijnt bij uitgeverij Thomas Rap, 336 bladzijden, prijs € 19,99.


Ian Buruma – Tokio mon amour
Japanse avonturen

Toen Ian Buruma in 1975 aankwam in Tokio, wist hij niet wat hem te wachten stond. Hij was in Amsterdam en Parijs gefascineerd geraakt door Japanse films en theater en dus reisde hij naar de bron. Die wilde hij zelf ervaren. En Tokio wás ook overweldigend. Een stad die zich na de oorlog aan het heruitvinden was, maar waar het verleden wel zichtbaar bleef. Hier begon voor Buruma een levenslange liefde.

Tokio mon amour is het portret van een jonge schrijver en van de stad die hem mede vormde. Met zijn bekende scherpe blik schetst Ian Buruma de spanning tussen oost en west, de sfeer van Tokio in de jaren zeventig en het dilemma van de gaijin: de buitenstaander in Japan die aan de ene kant vrij is, maar die nooit helemaal kan doordringen tot de kern van de cultuur. Het is een bijzonder verhaal over de wens om grenzen te overschrijden: culturele, kunstzinnige en seksuele.

Ian Buruma (1951) is een internationaal befaamd essayist en Azië-deskundige van Nederlandse bodem. Hij schrijft regelmatig voor The New Yorker, The New York Review of Books en in ons eigen land voor NRC Handelsblad, en werkte mee aan documentaires voor de BBC en CNN. Momenteel is hij hoogleraar Democracy, Human Rights and Journalism aan het Bard College in New York. Tot zijn bekendste boeken horen De spiegel van de zonnegodin, Dood van een gezonde roker, Het loon van de schuld en 1945. Biografie van een jaar.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 288 bladzijden, prijs € 19,99.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over nieuwe reisboeken die in Nederland en Vlaanderen verschijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam