Nieuwe reisboeken

Een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die in 2018 in Nederland en Vlaanderen verschijnen. Klik hier voor reisboeken die eerder in 2018 verschenen.

November 2018

Gerrit Jan Zwier – Vijftig tinten groen
Langs de Ierse westkust

Na veertig jaar schoffelen en snoeien in de tuin der letteren keert Gerrit Jan Zwier terug naar een van zijn oudste liefdes: Ierland. In zijn eerste boek daarover, Mijn Ierland, uit 2007, merkte hij op: ‘Over geen land is met zoveel hunkering en hartstocht geschreven.’ Soms leek het alsof een landschap in staat was innerlijke kwetsuren te genezen.

In Vijftig tinten groen ligt het accent geheel op de Ierse westkust. Op het woeste theater van de zee en de kust, op de baaien, kapen en eilanden, waar het zilverige licht en de zilte lucht de sfeer bepalen. Naast een aantal favoriete stukken uit Mijn Ierland is een serie nieuwe reisverhalen toegevoegd, die het resultaat waren van recente erkenningstochten. Dankzij de fotografie van Dolph Kessler krijgt dit jubileumboek er een dimensie bij.

Gerrit Jan Zwier studeerde biologie, geografie en antropologie. Hij debuteerde in 1978 met De noordkromp en andere verhalen. Als schrijver en reisjournalist is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Daarnaast publiceert hij reisverhalen, columns en kritieken in verschillende kranten en tijdschriften.

Verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact, 160 bladzijden, prijs € 20.


Oktober 2018

Nick Hunt – Waar de wind waait
Een eigenzinnige reis door Europa

Nick Hunt was nog maar zes jaar oud toen zijn moeder hem meenam naar een eiland voor de kust van North Wales. Daar stak een storm op die vat kreeg op zijn veel te grote windjack. Gelukkig kon zijn moeder hem nog net op tijd vastgrijpen: het scheelde weinig of de kleine Nick was opgestegen. Sindsdien is Nick Hunt gefascineerd door wind.

Te voet trok hij door gebieden van Europa waar land en mensen zijn gevormd door de wind. De mistral in Zuid-Frankrijk, de föhn in de alpen, de bora in Kroatië, de helm in Noord-Engeland, de tramontane in de Pyreneeën, de meltemi in Griekenland; Nick Hunt doorkruiste het continent van oost naar west en van noord naar zuid, op zoek naar de plekken waar de wind een onuitwisbare invloed heeft. Waar de wind waait is niet alleen een reisboek en een cultuurgeschiedenis, het is ook een eigenzinnige en meeslepende kennismaking met het Europese continent.

Als Britse reisschrijver maakte Nick Hunt talloze tochten door Europa. Zijn boek werd bejubeld door de Engelse pers. De Financial Times bekroonde het boek Where the Wild Winds Are tot Book of the Year. Het is niet alleen vertaald uit het Engels, maar ook in het Italiaans en het Duits.

Verschijnt bij uitgeverij Thomas Rap, 320 bladzijden, prijs € 21,99.


Roëll de Ram – Backpack bestemmingen
De mooiste reizen voor backpackers

Van de bijzondere plekjes in Sri Lanka tot een roadtrip door het ruige Canada en wekenlang rondtrekken door het imposante Zuid-Afrika: met een backpack kun je op alle plekken ter wereld komen. Reisblogster Roëll de Ram, van WeAreTravellers.nl, heeft in haar boek Backpack bestemmingen de mooiste reizen vastgelegd.

Backpackers heb je in vele soorten en maten. Van de budget backpacker die zo goedkoop mogelijk de wereld willen ontdekken, tot de flashpacker, die gewapend met de allerlaatste gadgets liever wat meer geld neertelt voor een comfortabel hotel. Maar één ding hebben ze gemeen: ze houden van rondreizen. Welke backpacker je ook bent, met dit boek kan elke reiziger uit de voeten.

In Backpack bestemmingen vind je 23 betoverende persoonlijke reisverhalen. Met daarin voor elke bestemming praktische tips, mooie routes en schitterende foto’s. Van een tempeltour door Myanmar tot een prachtige reis langs de oostkust van Australië. Maar ook een ijskoude backpack reis door IJsland is te vinden in het boek. Het is een reisboek vol inspiratie voor elke backpacker die zin heeft om een mooie plek op onze wereld te ontdekken.

Roëll de Ram is fulltime reisblogger en oprichter van WeAreTravellers.nl, een van de grootste travelblogs in Nederland. Haar eerste backpackreis maakte ze op 19-jarige leeftijd naar Brazilië. Sindsdien heeft ze tientallen backpackreizen gemaakt.

Verschijnt bij Kosmos Uitgevers, 208 bladzijden, prijs € 20.


Juni 2018

Jeroen Siebelink – De oversteek
Het waargebeurde verhaal van een noodlottige reis

Op de Atlantische Oceaan en zo’n duizend kilometer van de Amerikaanse kust, vlak bij de plek waar ooit de Titanic verging, dobbert een zeiljacht rond. De grote oversteek naar Nederland is niet helemaal verlopen als gepland. De bemanning had een sportieve vakantie in gedachten, maar het is een strafkamp geworden. Vijf mannen en een vrouw op een roerloos bootje van 13½ meter in de grote oceaan.

Sommige bemanningsleden blijven koortsachtig zoeken naar een uitweg, andere zijn onaanspreekbaar en liggen levenloos gestapeld in hun kooien. Een drijvend mortuarium. Terwijl ze wachten op het moment dat het roer eronderuit valt, het schip vol water loopt en ze naar de diepte zinken, vragen ze zich af hoe het zover kon komen. Dit is een waargebeurd verhaal over hoe mensen omgaan met een onvoorziene, ontwrichtende situatie. De een bevriest, de ander vecht, maar als het er werkelijk om gaat, moeten ze allemaal constateren dat ze niet de persoon waren die ze dachten te zijn.

Jeroen Siebelink is schrijver en journalist. Bij Thomas Rap publiceerde hij eerder het veelgeprezen De Lange. Het verhaal van Dick Nanninga en Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony’s Chocolonely.

Verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap, 336 bladzijden, prijs € 19,99.


Peter Giesen – Retour de France
Over de route nostalgique naar het Frankrijk van nu

Al decennialang is Frankrijk ons favoriete vakantieland. Tegenwoordig rijden we met hoge snelheid over de autoroute naar het zuiden, maar vroeger was het de Route 7 die ons vanuit Parijs dwars door talloze steden en dorpen naar de Côte d’Azur leidde. Over deze route nostalgique trekt Volkskrant-correspondent Peter Giesen dwars door Frankrijk, op zoek naar de ziel van het land.

Onderweg naar het zuiden schrijft hij over de islam in de banlieues, terrorisme, Macron, de hofcultuur van Fontainebleau en Versailles, het belang van het katholieke geloof, alsook over de kunst, de auto-industrie, de landbouw en de beroemde gastronomie. Over een land dat keer op keer probeert aansluiting te vinden bij de moderne tijd, om zich telkens weer te laven aan het kleurrijke verleden. Retour de France is een hernieuwde kennismaking met een land waar volgens sommigen zelfs God een zomerhuis zou willen hebben.

Peter Giesen studeerde geschiedenis in Utrecht waarna zijn loopbaan in de journalistiek begon. In de zomer van 2018 neemt hij afscheid van Parijs, waar hij vijf jaar lang als correspondent voor de Volkskrant verbleef.

Verschijnt bij uitgeverij Thomas Rap, 336 bladzijden, prijs € 19,99.


Ian Buruma – Tokio mon amour
Japanse avonturen

Toen Ian Buruma in 1975 aankwam in Tokio, wist hij niet wat hem te wachten stond. Hij was in Amsterdam en Parijs gefascineerd geraakt door Japanse films en theater en dus reisde hij naar de bron. Die wilde hij zelf ervaren. En Tokio wás ook overweldigend. Een stad die zich na de oorlog aan het heruitvinden was, maar waar het verleden wel zichtbaar bleef. Hier begon voor Buruma een levenslange liefde.

Tokio mon amour is het portret van een jonge schrijver en van de stad die hem mede vormde. Met zijn bekende scherpe blik schetst Ian Buruma de spanning tussen oost en west, de sfeer van Tokio in de jaren zeventig en het dilemma van de gaijin: de buitenstaander in Japan die aan de ene kant vrij is, maar die nooit helemaal kan doordringen tot de kern van de cultuur. Het is een bijzonder verhaal over de wens om grenzen te overschrijden: culturele, kunstzinnige en seksuele.

Ian Buruma (1951) is een internationaal befaamd essayist en Azië-deskundige van Nederlandse bodem. Hij schrijft regelmatig voor The New Yorker, The New York Review of Books en in ons eigen land voor NRC Handelsblad, en werkte mee aan documentaires voor de BBC en CNN. Momenteel is hij hoogleraar Democracy, Human Rights and Journalism aan het Bard College in New York. Tot zijn bekendste boeken horen De spiegel van de zonnegodin, Dood van een gezonde roker, Het loon van de schuld en 1945. Biografie van een jaar.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 288 bladzijden, prijs € 19,99.


Voor het laatst bijgewerkt op 16 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over nieuwe reisboeken die in Nederland en Vlaanderen verschijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam