Nieuwe reisboeken

Een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die in 2017 in Nederland en Vlaanderen verschijnen. Klik hier voor reisboeken die eerder in 2017 verschenen.

September 2017

Auke Hulst – Motel Songs
Hemingway, Dick, Cobain, Buckley, Prince, Fitzgerald

Auteur, journalist en muzikant Auke Hulst schreef met Motel Songs een indringend en muzikaal reisboek over de kracht van kunst en de schaduw van de dood. ‘Time held me green and dying / though I sang in my chains like the sea.’ – Dylan Thomas.

Medio 2016 reed Auke Hulst van de Amerikaanse oostkust naar de westkust, dwars door het achterland van Trump, op zoek naar sporen van literaire en muzikale helden, met een auto vol muziekinstrumenten en opnameapparatuur. Motel Songs brengt hem van F. Scott Fitzgeralds graf in Rockville, Maryland naar diens geboortehuis in St. Paul, Minnesota, naar Memphis, Tennessee, waar Jeff Buckley in een shotgun shack woonde en in de Wolf River verdronk; naar Ketchum, Idaho, waar Ernest Hemingway zich door het hoofd schoot, en naar Seattle, waar Kurt Cobain hetzelfde deed.

Daarnaast bevat het boek verhalen over Philip K. Dick en Prince en essays over zelfmoord, opgroeien met Amerikaanse soft power en ‘urban exploration’. Motel Songs gaat vergezeld van het gelijknamige album, dat Hulst onderweg schreef en opnam in motel- en hotelkamers.

Verschijnt bij Uitgeverij Ambo Anthos, aantal bladzijden nog onbekend, prijs € 19,99.

Wilfred de Bruijn – Op zoek naar mijn Frankrijk
Een persoonlijk portret van een prachtig land vol tegenstellingen

De Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn ontrafelt de ziel van Frankrijk en ontdekt achter de clichés een intrigerend land vol tegenstellingen. Met zijn scherpe blik en humor schrijft de Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn over het land waar hij steeds meer van houdt: Frankrijk. Het staat elk jaar weer met stip op nummer één op het lijstje van populaire vakantielanden. Zon, rust, prachtig landschap, lekker eten, wijn – het bourgondische leven trekt. Maar klopt dit beeld van ons droomland Frankrijk wel? Wat weten we eigenlijk echt van Frankrijk?

Frankrijk en de rest van de wereld maakten kennis met De Bruijn toen hij een foto van zijn gemolesteerde gezicht op Facebook had gezet nadat hij en zijn vriend op straat waren mishandeld. In de media-optredens die volgden, viel hij op door zijn welbespraaktheid, humor, zelfrelativering en grote kennis van Frankrijk.

In Op zoek naar mijn Frankrijk neemt De Bruijn ons mee achter de schermen van het Franse land, achter de façades. Hij ontrafelt naar aanleiding van zijn ervaringen en zijn verbazing over de gewoontes en mores in Frankrijk de ziel van het land. Maar ook nadat hij achter de voordeur heeft gekeken, neemt zijn liefde voor Frankrijk alleen maar toe.

Verschijnt bij Uitgeverij Meulenhoff, 256 bladzijden, prijs € 19,99.


Oktober 2017

Anna Krijger – Hipsters, baarden, martelaren
Ontmoetingen in Israël en Palestina

In Hipsters, baarden, martelaren gaat journaliste Anna Krijger op zoek naar kleine persoonlijke verhalen die samen een rijk en genuanceerd beeld geven van het hedendaagse Israël en de Palestijnse gebieden. Ze ontmoet een homoseksuele Palestijn in Tel Aviv, een atheïst in de Gazastrook, een koloniste met een wijnmakerij op de Westelijke Jordaanoever en tal van andere joden, moslims en christenen die allemaal hun eigen visie hebben op het conflict en de bezetting.

Anna Krijger wisselt de beschrijvingen van grote actuele gebeurtenissen, zoals de nasleep van de Gazaoorlog van 2014 en de golf van aanslagen in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, af met persoonlijke anekdotes. Hoe is het om als journalist en vrouw in het Midden-Oosten te leven? Hoe ervaar je het meest omstreden conflict ter wereld als betrokken buitenstaander?

Anna Krijger (1984) studeerde Arabische taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Vlaams Instituut in Cairo. Ze woonde en werkte tussen 2014 en 2017 als correspondent in Israël en de Palestijnse gebieden, met als standplaatsen Tel Aviv en Oost-Jeruzalem. Ze schreef artikelen voor De Groene Amsterdammer, reportages en columns voor het Nederlands Dagblad en opiniestukken voor NRC Handelsblad. Bovendien deed ze verslag op NPO Radio 1 en 5.

Verschijnt bij Uitgeverij Querido, 256 bladzijden, prijs € 18,99.

Fik Meijer – Via Appia
Met Horatius langs de koningin der wegen

Waarom is er nog geen boek over een van de beroemdste wegen ter wereld? Sinds 191 v.Chr. kunnen reizigers zonder onderbrekingen de bijna 550 kilometer van Rome naar Brindisi afleggen. Eerst deden alleen soldaten dat, later volgden leden van officiële delegaties, en heel veel handelaren, toeristen en pelgrims. Reisverslagen zijn er bijna niet. Er is een uitzondering: een satire van de dichter Horatius.

In 37 voor Christus reisde hij over de Via Appia voor een diplomatieke missie. Fik Meijer volgt nu zijn spoor. Zijn nieuwste boek gaat over wagens en herbergen, kaarten en mijlstenen en over beroemde schrijvers en schilders die over de Via Appia hebben gelopen. Daarnaast vertelt Meijer over de moord op de radicale volkstribuun Clodius, het levenseinde van Cicero, de slachting van de mannen van slavenleider Spartacus en de gevolgen van de Slag bij Cannae. En over de inspanningen van verschillende keizers om de weg in goede staat te houden. Door de kaarten en talrijke kleurenfoto’s van de belangrijkste bezienswaardigheden komt de Via Appia ook visueel tot leven.

Fik Meijer (1942) is al jaren de populairste schrijver over de oudheid in Nederland. Hij is de auteur van talloze veelgelezen en veelgeprezen boeken. Zijn werk is in meer dan 10 talen vertaald. Meijer studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat.

Verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum, 320 bladzijden, prijs € 22,50.

Dolf de Vries – Namibië, een rustig, sterk land

Namibië is bijna net zo groot als Frankrijk en Duitsland samen. Toch wonen er minder dan 2,5 miljoen mensen. Dat heeft natuurlijk alles van doen met het droge en woestijnachtige klimaat van dit qua landschappen en dierenwereld overweldigende land.

De aanvankelijke gedachte van Dolf en Lout de Vries is het bezoeken van de vele wild- en natuurparken. En dat doen ze ook, terwijl ze met hun camper dit onmetelijke, van schoonheid vergeven land doorkruisen. Toch wordt de belangstelling voor de geschiedenis steeds meer aangewakkerd, vooral ook door de vele van oorsprong Duitse en Zuid-Afrikaanse plaatsnamen.

Namibië is een ware smeltkroes van bevolkingsgroepen, stammen uit Afrika, Duitse pioniers, Engelsen en Portugezen, boeren uit Zuid-Afrika. En hoewel de blanke bevolking een minderheid vormt, heerst er toch geen angst voor revoluties, al beseft iedereen dat veranderingen niet zullen uitblijven.

Dolf de Vries ervaart het land als veilig, rustig en sterk. De grootse bedreiging gaat wellicht uit van bordjes die waarschuwen voor olifanten en leeuwen. De natuur- en wildparken zijn overweldigend, niet alleen door hun afmetingen, soms groter dan Nederland, maar vooral door de veelheid en afwisseling van tot de verbeelding sprekende diersoorten. Er zijn haast paradijselijke verblijfsplekken, farms, lodges en campings. Een land om verliefd op te worden.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, 168 bladzijden, prijs € 17,95.


December 2017

Linda en Jeroen van Kooij – The Traveling Yoga Family

The Traveling Yoga Family is het boek van Linda en Jeroen van Kooij. De familie Van Kooij woont sinds januari 2017 in Chili voor het televisieprogramma Helemaal het einde. Zij worden twaalf maanden lang gevolgd terwijl ze een nieuw bestaan opbouwen. Helemaal het einde trekt wekelijks een miljoen kijkers.

In het boek vertelt The Traveling Yoga Family wat hun belangrijkste inspiratiebronnen en gezinswaarden zijn, en hoe het is om zo lang en zo ver op reis te zijn. Is het mogelijk om ver van je vaderland een nieuw bestaan op te bouwen? En hoe ervaren de kinderen dat? Hoe moeilijk ook, het gezin Van Kooij laat zien dat in het nu zijn het beste perspectief biedt voor de toekomst.

Hun boek staat boordevol persoonlijke teksten, citaten van schrijvers die hen hebben geïnspireerd, en ook yoga-oefeningen. Het boek is prachtig vormgegeven en de schitterende foto’s geven extra kleur aan de inspirerende teksten.

Linda (44) en Jeroen (42) van Kooij vormen samen met hun kinderen Dean (14), Jana (10) en Inez (6) The Traveling Yoga Family. Linda is projectleider, Jeroen is organisatieadviseur en yogaleraar. Linda en Jeroen reisden met hun kinderen door Azië in 2008, 2012 en 2015. Sinds januari 2017 woont het gezin in Chili voor het televisieprogramma Helemaal het einde. Hier werkt de familie aan het oprichten en runnen van een yogastudio genaamd Al Fin Del Mundo.

Verschijnt op 7 december 2017 bij Kosmos Uitgevers, aantal bladzijden en prijs zijn nog onbekend.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over nieuwe reisboeken die in Nederland en Vlaanderen verschijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Sort by