Teken op reis

Teken op reisDe teek, dat kleine griezelige zwarte beestje, bezorgt ons steeds meer overlast op reis. Liep je het insect vroeger alleen in onherbergzame verre oorden tegen het lijf, tegenwoordig kun je ook tijdens een wandeling in de bossen of duinen in Nederland of België ongewenst bezoek krijgen van het diertje. Teken worden actief als de temperatuur boven de 8 tot 10 °C komt. De teek kan je vastzuigen in je vlees, wat op zich geen groot probleem is en goed te behandelen is. Erger is dat een klein deel, zo’n 20 procent, besmet is met Lyme en die levensbedreigende ziekte kan overdragen. Tegen de Lyme-ziekte bestaat nog geen vaccinatie.

Wat kun je tegen teken doen?

Het beste is natuurlijk, net zoals bij malariamuggen, ervoor te zorgen dat teken niet op je lichaam terecht kunnen komen. Draag een lange broek met de pijpen in de sokken gestopt of hoge schoenen. Vermijd het lopen door hoog gras en heide, tussen dode bladeren en tussen bosbessenstruiken. Teken kunnen niet uit bomen vallen of vliegen. Smeer muggenspray op basis van Deet op je huid of op je kleding of draag geïmpregneerde insectenwerende sokken. Na het wandelen of spelen in bossen of struikgewas wordt aangeraden systematisch het lichaam te inspecteren op de aanwezigheid van teken, vooral in de behaarde zones. Een tekenbeet voel je meestal niet.

Zie je een teek op je lichaam, haal het beestje er dan zo snel mogelijk uit. Dat kun je doen met een tekenpincet die je bij de drogist kunt kopen. Pak de teek bij de kop, zo dicht mogelijk bij je huid, en trek het beestje met een gelijkmatige, aanhoudende kracht langzaam los. Doe het voorzichtig, hij moet er in zijn geheel uit. Gebruik liever niet je vingers, maar trek handschoenen aan als je die bij je hebt. Bedwelmen van de teek met alcohol, petroleum of een brandende sigaret heeft geen zin! Door de irritatie verhoogt het de kans dat het diertje zijn speeksel of maaginhoud loslaat in je lichaam en daarmee de kans dat je ziektekiemen krijgt overgedragen. Druk een teek ook nooit plat.

Als je de teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op het afscheiden van vloeistof door de teek en daarmee de besmetting minimaal. Als hij eruit is, maak dan het wondje schoon met alcohol (minimaal 70 procent) en hou de plek goed in de gaten. Schrijf de datum van de beet op in verband met eventueel later optredende medische klachten.

Verschijnen er binnen zes weken een rode huiduitslag en (grote) kringen om de plek, dan ben je besmet met Lyme en moet je aan de antibiotica. Je kunt ook griepachtige verschijnselen krijgen zónder kring. Deze klachten kunnen mogelijk door Lyme worden veroorzaakt. Wanneer het kort na de beet gebeurt is het zeer waarschijnlijk Lyme, maar zelfs 10 jaar na een beet kunnen deze verschijnselen nog optreden. Als je een tekenbeet hebt gehad en griep krijgt, is het dus altijd verstandig naar de huisarts te gaan.

Op de website van de Stichting Tekenbeetziekten kun je meer informatie vinden over de ziekte. Ga je op vakantie in Nederland, dan kun je op Tekenradar.nl zien waar de insecten zich ophouden. Dit geeft een overzicht van meldingen van tekenbeten in de afgelopen vier weken. Het Engelse woord voor teek is ‘tick‘, mocht je in het buitenland een dokter willen opzoeken.

Tekenpincet en tekentang

TekentangBij de drogist, apotheek of de buitensportzaak kun je terecht voor een tekenpincet. Dit is een soort tangetje waarmee je de teek vast kan klemmen. Door de pincet te draaien, kun je de teek voorzichtig omhoog trekken. Daarna moet je het diertje even in heet water onderdompelen om hem snel te doden. Het hulpmiddel is natuurlijk weer extra ballast in je rugzak, maar aan te raden als je naar gebieden gaat waar de beestjes zich ophouden. Bij de Kruidvat is al een tekentang te koop voor 2 euro. Daarnaast zijn de volgende tekenpincetten en tekentangen verkrijgbaar:

ByeBites Tekenpincet: deze pincet heeft een 2-in-1 functie om zowel kleine teken als grote teken eenvoudig en pijnloos te verwijderen. Hierbij moet je wel zelf alcohol meenemen om het bijtwondje te desinfecteren.

► Teek it Easy: tekenverwijderset van de stichting Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG). De set bestaat uit een roestvrijstalen tekenpincet, een onbreekbaar vergrootglaasje om de teek nog beter te kunnen verwijderen, twee zakjes desinfecteermiddel en een brochure.

TravelSafe Tickpicker: roestvrijstalen tekentang die makkelijk te desinfecteren is, door bijvoorbeeld uit te koken, te verhitten met een aansteker of met alcohol. Het bekje loopt spits toe zodat ook de jonge teken gemakkelijk verwijderd kunnen worden.

► Tickner: dit is een apparaat dat werkt met ‘koude-therapie’. De teek wordt als het ware bevroren met een ijsspray en is daarna makkelijk te verwijderen met de ingebouwde tekenverwijderaar. Na bevriezing kan de teek geen ziekten meer overdragen.

N.B.: de inhoud van dit onderdeel is grotendeels gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van reizigers. Dit is geenszins een medisch advies en er moeten ook geen medische conclusies uit worden getrokken. Voor professioneel advies moet je een gediplomeerde arts raadplegen. Lees voor het gebruik van medicijnen altijd eerst de bijsluiter.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over teken op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/lightsource.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam